Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Серво-мотор за легло 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Серво-мотор за легло
Здравейте !
Трябва ми серво-задвижване (серво-мотор), който ще използвам за задвижване на облегалката и др. части на легло. Трябва да може да "повдига" човек с тегло примерно 100кг. Имате ли идеи от къде мога да намеря такова чудо?

Мислех си за тези за задвижване на сателитните чинии, но като че ли не са много надеждни и мощни ...

Пон Яну 04, 2010 11:42 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Серво-мотор за легло
emilvtc написа:
Здравейте !
Трябва ми серво-задвижване (серво-мотор), който ще използвам за задвижване на облегалката и др. части на легло. Трябва да може да "повдига" човек с тегло примерно 100кг. Имате ли идеи от къде мога да намеря такова чудо?

Мислех си за тези за задвижване на сателитните чинии, но като че ли не са много надеждни и мощни ...

Точно за такъв тип легла правих дистанционни управления - вземи си готова рамка с двигател. В противен случай те чака доста тежка железарска работа.

Пон Яну 04, 2010 3:13 pm
Профил

Мнение 
fuser, знаеш ли от къде "поръчителите на управлението ти" са се снабдявали със серво-моторите?

Намерих готови рамки със серва (500 - 750лв), но за съжаление няма да ми свършат работа. Трябва спешно да направя болнично легло за баща ми и за разлика от тези продавани по магазините - то трябва да върши и работа. Странно , но функциите на "купешките" болнични легла са правени, като че ли на тях ще лежат ЗДРАВИ хора, а не болни ?!? И ако ще се ползват от болни - ще трябва поне двама здравеняка-санитари да обслужват болният ... Цените им са от 1600 - 7000лв (Китайски, Италянски и др.)

Странното е, че и в нет-а нещо не успявам да намеря свястно болнично легло (имам в предвид - функционално) - което ако не да закупя - то поне да "изплагиатствам" ...

Та железарската работа май няма да ми се размине ... Добре че са приятелите да помагат за нея ...

Пон Яну 04, 2010 4:01 pm
Профил

Мнение 
Каква мощност и скорост трябват за тази цел ?

Пон Яну 04, 2010 6:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сателитен позиционер няма да ти свърши работа. Но можеш да използваш принципа на работа на конструкцията, ако можеш да направиш свой редуктор. Иначе, търси подходящ редуктор и двигател към него. Управлението ти е най-малкия проблем.

Пон Яну 04, 2010 9:04 pm
Профил

Мнение 
предполагам вече си видял това http://www.exbydo.bg/bg/katalog.php?kat=34 , но като гледам имат голямо разнообразие. все ли няма нещо. което да ти свърши работа или проблема е в наистина високата цена, която посочи по-горе?

Пон Яну 04, 2010 9:16 pm
Профил WWW

emilvtc написа:
Здравейте !

Не съм се занимавал с такава тема и не мога да зная какви трябва да са двигателите - постояннотокови ли, въртящ момент, предавателно отношение на редуктора... Предполагам, че и ти не ги знаеш, но може да се изходи от конструкцията. Какво е рамото на лоста и каква трябва да е скоростта на придвижване. Не виждам причини задвижки от вида на тези за сателитни чинии да не свършат работа. Има ги всякакви. Все пак трябва да се види конструкцията и тогава да се търси двигателя.

Пон Яну 04, 2010 9:50 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Здравейте !

Преди 5 години купих такова на жена ми. Конструкцията никак не е проста - състои се от три части и рамка. Средната е неподвижна, а двете крайни се местят с два мотора. Има и дистанционно с кабел. Сега не мога да изнеса жената с все дюшека, за да го снимам, но утре ще пробвам. Цената на конструкцията беше някъде около 1000лв. Правеше ги едно цехче на 8км в сградата на АТМ Център и ги изнасяше за Германия. Тогава си го уредих с връзки, защото не се продаваха за БГ.

Пон Яну 04, 2010 10:29 pm
Профил WWW

Мнение 
За момента цената не е определяща. Търся из нета легло с необходимата функционалност , а след като го намеря ще мисля за оптимизиране на цената. Проблема е, че не намирам подходящото легло. Баща ми е на легло и мноого трудно успява да става от него и то винаги със сериозна помощ от моя страна. Човека е на 77г. и е с алцхаймер ... Нещата няма да се развият в положителна посока при него, а не искам и да мисля за хоспис или домове за стари хора. Майка ми с моя помощ се грижи за него.

Та проблема е, че не намирам легло, което да позволява ходене по нужди в него, като след това да позволява в него да се направи тоалета на човека. Също така смяната на чарщафите за еднократна употреба трябва да може да се прави само от един човек, като пациента да не се мести от леглото ... Болестта му прогресира много бързо и общо взето очаквам в много скоро време съвсем да се прикове към леглото ...

Не съм стигнал до момента с изчислението на усилията и въртящите моменти на сервата, като се надявах да разбера от къде и какви "стандартни" такива се намират на пазара и евентуално да направя конструкцията съобразена с параметрите на някое от тях ..

Предполагам, че моторите са четкови постоянно токови заниско напрежение.

Леглото трябва да има "куко", да става на стол, на кресло, на легло, а и да застава в пологение позволяващо тоалет-а на пациента ... (незнам дали н е искам прекалено много)
На снимките по-долу съм се опитал да "онагледя" идеята си ... Не съм инженер по механика, но по неволя трябва да се занимая и с това ...

.

Прикачени файлове:
Leglo-Stol.JPG
Leglo-Stol.JPG [ 30.76 KiB | Прегледано 5181 пъти ]
Leglo-Kreslo.JPG
Leglo-Kreslo.JPG [ 37.11 KiB | Прегледано 5184 пъти ]
Leglo-Leglo.JPG
Leglo-Leglo.JPG [ 29.24 KiB | Прегледано 5183 пъти ]
Вто Яну 05, 2010 12:36 am
Профил

Мнение 
Ето и едно "грубо" видео илюстриращо идеята ми ...

Смятате ли че идеята е работеща ?

п.п.
Rar- нах AVI-то понеже сайта не ми позволи да кача директно видеоклипчето

Прикачени файлове:
Leglo.rar [1.02 MiB]
234 пъти
Вто Яну 05, 2010 12:44 am
Профил

Мнение 
http://www.dynamo-bg.com/
http://www.modul-biala.com/bg/index.htm
Освен със серва би могло да стане и с манивели или ръчни хидравлични крикове например + разни фиксатори.

Вто Яну 05, 2010 12:50 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да дам и аз идея: може да ползваш по-слаби мотори и противотежести. В твоя случай явно втори здрав човек ще регулира леглото, така че ръчното регулиране на леглото никак не е за пренебрегване. С подходящи червячни двойки може да се извършва с минимално усилие и има самозадържане.

Вто Яну 05, 2010 1:22 am
Профил

Мнение 
Май ще ползвам серво за сат. чинии. Разгледах им спецификациите - могат да повдигат/избутват до 250кг. 36V са, но работят и на 12 (по-бавно разбира се). Цените им са от 36лв (12 инча ход) до 80лв(24 инча ход) Редуктура им е с износоустойчиви пластмасови колела, а винта и гайката са метални и май ще носят "на бой". Имат си датчици за крайните положения, а също и пулс кодер с 24 - 56 импулса/инч. На ос за согурност ще ползвам по 2 такива серва.
Те май си имат и "самозадържане" на позицията, когато са "обезточени".

Desert Leo, Какво имаш в предвид като казваш, че сателитните серва няма да свършат работа? Какво имаш в предвид? Сподели евентуалните проблеми ...

Сря Яну 06, 2010 11:45 am
Профил

Мнение 
датски линейни актуатори
http://www.medline-careline.linak.com/A ... s/?id2=142

за ориентация, пък може и да си купиш нещо от тях, ако намериш начина.

Сря Яну 06, 2010 3:14 pm
Профил

Мнение 
kasparov, Благодаря ти за линка. Точно такива серва ми трябват.

Писах им и чакам отговор от тях относно цени и условия на доставка.

Чет Яну 07, 2010 12:53 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща