Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Кви 50 стотинки, да не вземе да се сбъдне мечтата на бай Тошо "10 долара за левче"

Пет Дек 04, 2009 10:58 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
в горния контекст:
вчера дупетатите вдигнаха осигурителния праг от 260лв на 420лв.

за който не знае: осигуритене праг е мнинималната "виртуална заплата", върху която се плащат осигуровките.
т.е. може заплатата ти да е 250лв, но си плащаш все едно вземаш 420.

Пет Дек 04, 2009 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
тва не е ли за самоосигуряващите се само?

Пет Дек 04, 2009 11:31 am
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
в горния контекст:
вчера дупетатите вдигнаха осигурителния праг от 260лв на 420лв.

за който не знае: осигуритене праг е мнинималната "виртуална заплата", върху която се плащат осигуровките.

Нали десетина мнения по-назад ти се възмущаваше, че някои внасяли малко, пък получавали колкото тебе. Така разликата ще се постопи донякъде.
Мен ако ме питат, задължителните осигуровки трябва да са фиксирана сума за всички, без значение на доходите - и да покриват някакъв мизерен минимум от услуги. Нагоре - кой колкото иска да се доосигурява.
Ама не ме питат. :)

Пет Дек 04, 2009 12:02 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
В по-големите градове това е правилна мярка защото масово се укриват доходи и така за мен се получава една голяма мизерия - плащам данъци и осигуровки на пълният си доход, отивам при доктор и там се държат с мен, като с някакъв боклук - нямало пари, системата била лоша, работели за без пари, ако съм искал медицинско обслужване да съм си плащал 8O Няма значение, че аз (+ процента на работодателя) плащам 3цифрена сума всеки месец само за здравни осигуровки... От друга страна този който се осигурява на 260лв практически неплаща нищо.
В малките градове нещата са съвсем различни - имам доста познати които реалният им доход е 200-300лв и за тях да плащат осигуровки върху 420 е подигравка. :cry:

Пет Дек 04, 2009 1:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
тва не е ли за самоосигуряващите се само?

за всички важи. с едно изключение:
Цитат:
За предприятията на бюджетна издръжка след 01.01.2009 г. осигурителните прагове не действат (Забележка 4 към Приложение 1 към чл.8, т.1 от Закона за бюджета на ДОО).

Цитат:
Осигурителните вноски за държавните служители, следователите по Закона на съдебната власт и кадровите военнослужещи са изцяло за сметка на осигурителя. За тях важат общите стойности на вноските от таблицата.

цитатите са от миналогодишния, за таз година още го няма официално публикуван.

класификатора на дейностите е тук http://www.nsi.bg/Classifics/KID-2008.pdf изключително четиво :rolleyes:
за всяка дейност има определн праг, който е по-висок от минималния.

741 написа:
...

аз отдавна съм си направил доброволен фонд "И аз съм чувек" и си внасям в него.
взаимоотношенията ми с държавата гледам да са минимално изискваните от закона.

Пет Дек 04, 2009 1:24 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:

Вече имам няколко познати дето напускат работа или спират дейност след което се листват на борсата за помощи за безработни...

Сметките на малката пица ще излязат криви ако я кара така, а лошото е че ние духаме супата :evil:

Съб Дек 05, 2009 11:06 am
Профил

Мнение 
Заедно с повишението на минималния праг гласуваха и намаляване на вноските на всички с 2%.
Интересно това що не го забелязвате? :)

Съб Дек 05, 2009 12:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе хленчите.

Ама, а идете във Франция да видите що е то осигуровки и данъци. Как от 5000 евро заплата в пликчето всъщност има 2300.

Е някой ще каже - знаят за какво плащат. Знаят грънци - в последно време и там има ядове с "безплатното" здравеопазване, минаха на направления.... Щото оная сган - алжирци, араби и кви ли не още тамошни мангали са по нагли и от нашите. АКо нашите са цигани, ония направо са си мангали. И ги хранят и поят и здравеопазват и се пробват да ги обучават... ама не се получава :) Но си плащат като попове французите за това.

Та ако някой му се струва че нещо е зле - винаги има и по зле :) У нас преките данъци са си направо уникално ниски, а осигуровките са горе долу на средноевропейско ниво. И едва ли ще падат повече за съжаление :( Ако се запазят ще е добре, но едва ли. Следващото правителство ще премахне плоския данък и ще вдигне магсималния осигурителен доход....:(

Съб Дек 05, 2009 12:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Toва и друг път сме го обсъждали. Осигуровките по-скоро се доближават до данъците и затова е така. Големи пенсии ще има , ако имаме много деца, а не зависи много от това колко внасяме сега. И понеже не работите достатъчно по въпроса с децата, няма да взимаме големи пенсии. И по-зле ще става тъй, че можем да се успокоим. Хареса ми един лаф на настоящ пенсионер - не е важно каква пенсия взимаш, а колко дълго я взимаш. Дано изкараме поне до първата. :)

Съб Дек 05, 2009 12:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Toва и друг път сме го обсъждали. Осигуровките по-скоро се доближават до данъците и затова е така. Големи пенсии ще има , ако имаме много деца, а не зависи много от това колко внасяме сега. И понеже не работите достатъчно по въпроса с децата, няма да взимаме големи пенсии. И по-зле ще става тъй, че можем да се успокоим. Хареса ми един лаф на настоящ пенсионер - не е важно каква пенсия взимаш, а колко дълго я взимаш. Дано изкараме поне до първата. :)

Да, ама възраста за пенсия клони към средната продължителност на живота. Тук количеството деца не помага щото тъкмо си ги направил, изучил и т.н. ти идва ред да мреш. Младите много не го мислят, бачкат "на келепир" с мижави осигуровки обаче ще ги питам как ще си намерят работа след 40 годишнината при положение, че щат-нещат трябва да се доближат до 70-те за да се порадват на пенсионерски живот.

А аз тук (честно!) не виждам начин да изтрая ФИЗИЧЕСКИ на нормална работа до пенсия. А в БГ дето искат само 20 годишни с висше образование и поне 5 години стаж по специалността...
Ще се пенсионирам по болест, разбира се, и пак младите да му мислят!

Вто Дек 08, 2009 8:35 pm
Профил

Мнение 
Какво пенсиониране и то с нашата професия??? Пенсионирането е болест. Наблюдавам какво става около мене. Не става на здрав и прав човек водил 40 години интензивен живот да му кажеш - за нищо не ставаш вече и да го оставиш по цял ден да зяпа телевизия. Психически пенсионерите се срутват.
Далече съм от мисълта, че възрастен човек има способностите и възможностите на младите, както и че може да върши всякаква работа, но безделието е източник на болести. Човек е роден , за да работи. Поне аз така го разбирам живота. Пенсиониране - само по болест. За себе си съм решил - никакво пенсионеране. Ако не ставам за друго, кутии ще завивам, елементи ще разпоявам, домати ще отглеждам , но без работа не трябва да оставам.

Някой сеща ли се , кога се пенсионират животните? И въобще пенсионирането кой го е измислил?

Вто Дек 08, 2009 9:30 pm
Профил

Мнение 
Абе Цецо .. то на други места и повече им вземат, ама пък специално във Франция е пълна цигания, тва е най-смотаната държава в цяла европа си мисля аз, не са по ралзични от испания, горе долу също толкова смотани, ама на, глей до де го докарват хората само със надуване.

Сря Дек 09, 2009 12:48 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Някой сеща ли се , кога се пенсионират животните? И въобще пенсионирането кой го е измислил?

Бисмарк го е измислил. Ама той е давал пенсия при навършване на 70 години, при тогавашна продължителност на живота 45 години. Това го пиша и за Бонго, дето се е разтревожил, че възрастта за пенсиониране доближавала средната продължителност :)

Сря Дек 09, 2009 11:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами това със "задължителното" пенсиониране наистина е глупост. Трябва да си е свободно мама му стара - който иска си сбира парици и некви сметки там и га му кефне - спира да работи. Ако е достатъчно печен и за 10 г. натрупа достатъчно - да се пенсионира и на 30г. ако иска. А който не е - бъхти докат е жив и това е. Пенсии да има само за болни и нетрудоспосбни хора.

Сря Дек 09, 2009 11:41 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 1194  Следваща