Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Една схема... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Една схема...
Попаднах на един модул който беше приставка към захранването на един логър за хеликоптери. Включва се преди захранването и се води че служи за защита. Свалих му схемата на ръка и ми стана любопитно понеже не съм виждал друг път такова решение и още по-интересно че според който и да е симулатор на схеми дето пробвах това не бачка. Да ама бачка и още как! Чух че без тая джаджа логъра не се класирал по изискванията на авиационните електроники.
Поствам го тука ако някой е виждал нещо подобно нека обясни как по дяволите бачка това. Прилича ми на някаква изкривена форма на лимитиране на тока, обаче не съм сигурен.
:evil:

Прикачени файлове:
zzz.jpg
zzz.jpg [ 37.59 KiB | Прегледано 1658 пъти ]
Съб Окт 10, 2009 2:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Една схема...
kiiid написа:
Попаднах на един модул който беше приставка към захранването на един логър за хеликоптери. Включва се преди захранването и се води че служи за защита. Свалих му схемата на ръка и ми стана любопитно понеже не съм виждал друг път такова решение и още по-интересно че според който и да е симулатор на схеми дето пробвах това не бачка. Да ама бачка и още как! Чух че без тая джаджа логъра не се класирал по изискванията на авиационните електроники.
Поствам го тука ако някой е виждал нещо подобно нека обясни как по дяволите бачка това. Прилича ми на някаква изкривена форма на лимитиране на тока, обаче не съм сигурен.
:evil:

Сякаш си я преписал грешно от към нормалния транзистор ?
Най вероятно следи по пад на напрежение или ток и тогава не позволява на полевия транзистор да се отпуши ?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Окт 10, 2009 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
от какво защитава? ток, високо или ниско напрежение?
къде е плюса? и какво е напрежението в хеликоптера...

Съб Окт 10, 2009 3:04 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Дай му входно-изходни характеристики , поне входно и изходно напрежение. На мен ми прилича на схема за ограничение на напрежението при превишаване. Съпротивлението в емитерната верига на транзистора вярно ли е ?

Съб Окт 10, 2009 3:09 pm
Профил

Мнение 
пробвай - натовари го, подавай му на входа от 25V до 35V плавно и му гледай изхода и по ток и по напрежение - то само ще проговори :) подозирам, че като подминеш 30,6 V на изхода и ще започне да ти лимитира тока.
П.П. Абе токозахранващите устройства не са ми сила, ама на такова животно ми прилича.

Едит: май повторих колегата, докато се мотам тук... ама пак е същата идея :P

Съб Окт 10, 2009 3:19 pm
Профил WWW

Мнение 
Това си прилича на най-прост стабилизатор на напрежение (около 25V) с NMOS транзистор или по-скоро ограничител на 25V. Биполярния обаче ще е свързан в обратна посока на базата??? Егати тъпото нещо. Освен ако плюса не е отдясно, а изхода отляво - тогава ще стане защита от обратно включване, май.
И как точно работи схемата като казваш ,че си "бачка и още как"?

Съб Окт 10, 2009 3:59 pm
Профил

Мнение Re: Една схема...
kiiid написа:
Поствам го тука ако някой е виждал нещо подобно нека обясни как по дяволите бачка това.

Според мен или има нещо сбъркано, или схемата е кофти... във всеки случай има много по-добри схеми, ако е това което си мисля...

Значи от ляво надясно имаш 3 напрежения (средното е ценер-гейт-база), нека да ги наречем U1, U2, U3...

Очевадно U1 е вход(+), U3 изход - в противен случай диода на NMOS обезсмисля схемата...

Сега, ако плавно увеличаваш входното:

1) От 0 до 3V няма да се случи нищо, т.е. изходното ще си стои 0V а U2 ще следва входното...
2) От 3V до 30V:
* PNP транзистора си стои запушен, защото базовото му напрежение няма кой да го свали по-ниско от емитерното
* Така средното напрежение ще следва входното.
* NMOS транзистора ще се отпушва когато между средно(=входно) и изходното се появи разлика от 3 волта и нещо (Ugs). Но отпушването му вдига изходното и разликата изчезва и мосфета почва да се запушва...
Демек в тоя интервал изходното следва входното, но имаме около 3 волта загуба върху мосфета (тъпо, много тъпо).

3) При над 30V на входа, ценера влиза в играта и ограничава средното напрежение на 30V. В тоя момент на изхода имаме около 27V и повече няма как да станат.
PNP-то отново стои запушено...
----------------------------

Дотук може да се каже следното:
1) Схемата е калпав overvoltage protector - твърде калпав, щото 3 V загуба са недопустими. Правилната схема е с PMOS+ценер, а не с NMOS...
2) PNP транзистора освен за красота, друга роля не мисля че има. За да се отпуши, трябва на базата му да имаме по-ниско от емитерното, само че това в нормална ситуация няма как да стане. Мосфета и на същата разлика и той няма да се отпуши с отрицателно, а като е запушен мосфета няма как на емитера да имаме по-високо напрежение. Това в нормална ситуация - а в "ненормална" при отпадане на входното и кондензатори на изхода ще се получи - тогава PNP ще се отпуши, ама голям праз... просто ще осигури едни 10К за разреждане на изходните кондензатори ако има такива....

Всъщност сега виждам може би защо е сложен... Значи при отпадане на входното, както казах тогава и само тогава ще се отпуши PNP-то. При това ще смъкне средното напрежение почти до нула... Сега дори и да се възстанови входното напрежение мосфета няма да се отпуши... Не и докато не се запуши PNP-то... А това ще стане чак като се разредят изходните кондензатори...

Демек PNP-то го играе нещо като защита от пикове на входа - ако има пик, изхода ще бъде изключен докато не се разреди, т.е. ще се "ресетне" хубавичко ;-)

Съб Окт 10, 2009 7:16 pm
Профил

Мнение 
Абе не знам какъв и е смисъла на тая схема, преди 2 или 3 години правих сензорен бутон за осветление за сериийни самолети, има изисквания към захранването, вече не ги помня на изуст, но основно към това да държи на пикове, някои от тях за по 2-3 сек. Никакъв проблем нямаше с това нещо само със супрестори, верно консумацията на схемата беше малка, имам само един QT100 и един PIC12, та преди супрестора имам резистор, след супрестора едно дроселче. Устройството си мина тестове и бе сертифицирано за производство и употреба в пътнически самолети.

Съб Окт 10, 2009 8:39 pm
Профил

Мнение 
Абе и аз нали това викам. Захранванията никога не са ми били мания а пък това направо ме уби. Сега не ми е тука ама мисля че правилно я свалих схемата. Както и да е, просто ми беше интересно да споделя, барем някой освети малко нещата... :)
ToHu, а за пиковете по напреженията, беше нещо от сорта на до 60 волта за 2 секунди.

Нед Окт 11, 2009 12:04 am
Профил

Мнение 
Да нещо таков ами се върти и на мене, ама беше преди 2 години .. аз не помня вчера какво съм правил, от известно врме много съм оглупял, та никакъв шанс да си спомня какви са били тогава, поне не с достоверност :)

п.с. а ако ти попадне пак виж свали схемата, ще е интересно да видим дали наистина е така.

Нед Окт 11, 2009 11:00 am
Профил

Мнение 
малкия транзистор е грешно вързан, емитер и база трябва да се разменят, това е защита по ток, при включване мосфета се отпушва и остава отпушен, а малкия транзистор следи пада на напрежение между сорса и дрейна, ако се увеличи запушва мосфета, така малкя се отпушва още повече и товара остава излолиран, за да се възстанови трябва захранването да се изключи и да се включи отново

същото се случва и при захранване над 30В

Нед Окт 11, 2009 4:14 pm
Профил

Мнение 
nik ,
и така не излиза сметката - биполярния винаги шунтира полевия и на изхода не пуска ток (само тоя от базата).

Прикачени файлове:
tzu_zashtita.png
tzu_zashtita.png [ 6.47 KiB | Прегледано 2113 пъти ]
Вто Окт 13, 2009 3:41 pm
Профил

Мнение 
по груби сметки с тия стойности няма как да заработи, но иначе тази схема съм я срещал и принципно е същата
мисля че 1М ако се намали трябва да заработи, може би под 100К

Вто Окт 13, 2009 10:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]