|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:55 pm
Как се правят платки в домашни условия?
| Автор |
Съобщение |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ми тогава и аз да споделя една моя идея. Понеже тонера вече е изпитан като добро средство за правене на платки, по лесно е да се преработи лазерен принтер за тази цел. Вероятно трябва да зе увеличи дистанцията между ролките, най-вече в секцията за печене. Има доста принтери с прав ход. Ако някой е мислил по въпроса, да сподели идеи.
|
| Сря Апр 01, 2009 12:18 pm |
|
 |
|
spas92
Ранг: Минаващ
|
|
| Сря Апр 01, 2009 12:38 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Тонера се прхвърля на хартията електростатично, ако не се лъжа, а платката е проводима. Също и печката нагряава листа с тонера до 150 градуса, едва ли ще успее да нагрее цялата платка.
|
| Сря Апр 01, 2009 1:37 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Супер идея. Браво.
Истински Пикоборец! С главна буква. Гордост за Мокрочип!  ;);););)
Що не се съберете със сПасчо да обмените опит. Може и совалка да измъдрите  :):):):).
Айде бягайте да прочетете поне по 5 реда за принципа на действие на лазерните принтери че да не се излагате.
|
| Сря Апр 01, 2009 1:41 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
 |  |  |  | Nikola Kirov написа: Супер идея. Браво. Истински Пикоборец! С главна буква. Гордост за Мокрочип!  ;);););) Що не се съберете със сПасчо да обмените опит. Може и совалка да измъдрите  :):):):). Айде бягайте да прочетете поне по 5 реда за принципа на действие на лазерните принтери че да не се излагате. |  |  |  |  |
Остави нещастните да се учат. Не всеки се е родил научен като тебе. 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Сря Апр 01, 2009 3:22 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Брей Никола. Ти си непоправим бе човек  . Веднъж прояви малко търпение, стига с тоя негативизъм. Ако си даскал, ще изтрепеш учениците си. 
|
| Сря Апр 01, 2009 3:43 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ех де да се бях родил научен  :):)
С повече гърч може и да се научат и те  Но трябва да се ръчкат с остена че сами трудно се хващат да четат  :):)
В началото на развитието си човешките създания нямат вътрешна необходимост от развитие. Развитието при тях се обуславя от външни фактори. / остена,камшика... и други такива екстри които съдбата предлага/. Всичко приятно / бонбонче,потупване по рамото и т.н които съдбата понякога също им предлага/ са бонус и влияят в пъти по слабо на развитието. При достигане на някакво ниво на развитие започват да се наблюдават и вътрешни пориви. Следва период в който тласък за развитие се дава и от външните отрицателни фактори и от вътрешните пориви. В този период външните положителни фактори имат малко по голям принос за развитието.
След преминаването на този период в човека вече има силен стремеж за развитие. Съдбата по рядко предлага отрицателните външни влияния. Вече положителните могат да бъдат оценени и подхранват стремежа към развитие.Вече развитието се провокира изключително от вътре а не отвън както е в началото.
Не напразно в Дзен основен метод за наливане на акъл в главата на ученика е тояга по главата в подходящия момент с подходящите думи.  :):):):):)
Последна промяна Nikola Kirov на Сря Апр 01, 2009 4:11 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Апр 01, 2009 3:57 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Zeus написа:
Ми тогава и аз да споделя една моя идея. Понеже тонера вече е изпитан като добро средство за правене на платки, по лесно е да се преработи лазерен принтер за тази цел. Вероятно трябва да зе увеличи дистанцията между ролките, най-вече в секцията за печене. Има доста принтери с прав ход. Ако някой е мислил по въпроса, да сподели идеи.
Хех, скоро не се бях смял толкова скоро.  То идеите са хубаво нещо, ама.... Нали си чувал за нещата, които хвърчат и за яденето им  Ти поне си останал само на етап идеи, а някои други явно са и пробвали; какво тук значи някаква си електростатика, "аз отде да съм сигурен че няма да стане " 
|
| Сря Апр 01, 2009 4:06 pm |
|
 |
|
rumen
|
За да стане трябва платката предварително да се пръсне с подходящ спрей, който след като изсъхне да е непроводим.
Нататък класика-> светиш, миеш, ецваш, миеш.
|
| Сря Апр 01, 2009 7:05 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Да, заформя се интересна дискусия
Аз пък гледам по чуждите форуми за интересни идеи, които прилагат с успех  Взех си днес един много евтин ламинатор, с който да си правя експерименти. Въпреки, че по спецификация ламинира материали с дебелина до 0.6мм, то без никакъв проблем премина една текстолита платка (около 1.5мм). Целта е ясна: лесно, точно и качествено да направиш двустранна платка
"Проблемът" който имат ламинаторите е, че се движат по-бързо от нужното. За целта или се разменят/сменят зъбните колела (за да се промени предавателното отношение) или да се промени захранването (според типа на двигателчето - по съответният начин). Нормално една платка минава за около 15-20 сек, а трябва да се направи на няколко минути 
|
| Сря Апр 01, 2009 9:00 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
С какво ще печаташ на ламиниращата повърхност ? Не съм ламинирал и не знам как точно ламинира машинката, но предполагам, че ламиниращата повърхност ще е нещо като джоб, в който пъхаш листа хартия или платката, след което машинката нагрява найлона, притиска го и по този начин го залепва върху листа/платката, демек ламинира се. Ако е така, как ще симетрираш горната и долната повърхност на изображението с пистите на платката върху долната и горната повърхност на джоба ? Ако пазиш линк, където си чел за експерименти с ламинатори, прати го да го видим.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 01, 2009 10:52 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Има много такива
Цял туториъл: http://myweb.cableone.net/wheedal/pcb.htm
Хакване на ламинатор: http://www.gregslab.com/projects/laminatormod
Включително и цял кит, предлаган професионално (т.е. хората с това си изкарват прехраната): http://www.pulsarprofx.com/PCBfx/main_s ... index.html
|
| Чет Апр 02, 2009 1:10 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Мда, изглежда интересно  , май ще си поръчам един кит да видя какво ще стане. Чак не ми се вярва, че ще станат писти 8mils .
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Апр 02, 2009 6:06 am |
|
 |
|
perlsite
|
Дааа, сега следващият проблем
От къде да си намеря двойно и единично фолирани платки. Само на едно място намерих (от Стара Загора) но там имат 1-2 бройки двустранно фолирани, при това са 1.5мм.
Има ли как и от къде да си поръчам например 0.8мм фолиран (стъкло)текстолит? Дайте идеи, ако имате инфо по въпроса  За момента единственото място е digikey 
|
| Чет Апр 02, 2009 12:30 pm |
|
 |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
това с преработката на принтера съм го виждал но ми се струва трудна работа  ) а и трябва да си позициониваш платката перфектно, отделно там принтера е в "насипно" състояние. Аз си взимам платки с фоторезист и на фолио за шрайпроектор си печатам, облъчвам с най-прости UV лампи от практикер /задължително през баласт/ пробвах ги с импулсно ама нещно много слабо светят. и с тези платки хубавото е че няма как да се отмие тонера , аз нагрявам ферихлорида почти до завиране 
|
| Чет Апр 02, 2009 12:43 pm |
|
|