|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:55 pm
Дайте съвет какви микроконтролери да уча
| Автор |
Съобщение |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
 Дайте съвет какви микроконтролери да уча
Здравейте, до сега съм се занимавал само с пикове (е правих дипломна работа с арм, но след това друго не съм правил с тях) и вече искам да сменя желязото малко, не искам да оставам на ниво пикове, защото за сега желанието ми е да се занимавам професионално с микроконтролери и подобни неща за вградени системи. Въпросът ми е какви контролери ще ми препоръчате, които си заслужава да уча и да правя/купувам развойни средства за тях?
|
| Пет Мар 06, 2009 2:40 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Дайте съвет какви микроконтролери да уча
Core 2 Quad, не бързай скоро ще има Интелски контролери за всичко 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Мар 06, 2009 2:54 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
АРМ. Това е най-универсалната архитектура към момента. Има деривати практически за всяка нужда от простия M3 до 200+Мхз АРМ9. Правят го поне дузина фирми, развой се намира лесно, а в интернет има купища готов код.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 06, 2009 3:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Поостаряла е като архитектура, ако и да не е лоша и да е много популярна.
Аз не я ползвам, но ако почвах сега май не бих и се хвърлил (или бих, заради
популярността и, знам ли).
Най-напред като качество на ядрата са Freescale, имат от малки ( 08 ) до големи (Power Architecture/PPC).
www.freescale.com .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Мар 06, 2009 3:30 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
да де, ама човеко иска да се учи. Freescale е добро решение за проектиране на крайни изделия от хора които са наясно какво точно искат. Ама за самообразоване му трябва нещо дето:
1. Да има лесен достъп до самото желязо - АРМ-а се прави от много пройзводители и съответно лесно се доставя.
2. Да има избор на различни деривати - Едва ли има по голям избор (каша) от АРМ пройзводните контролери в момента.
3. Да има лесен (по точно евтин) достъп до дебъгер - за АРМ на практика има от безплатни до 10000$ варианти.
4. Да има лесен (по точно евтин) достъп до развойна среда - също като горното.
5. Да има множество готов код в нета - за АРМ с лопата да го ринеш.
6. Да има подръжка от повечко хора - Даже и в БГ има кой да му удари едно рамо (стига да пита аргументирано).
Какво му плащаш - една проста платка в Олимекс е къде 100 лв. Дебъгер ще си налепи за 1 час, средата или гепи читава, или се мъчи на GCC.
Въобще сега е рай за самобучение, желание да имаш.
Като знам как съм гледал жадно каталози с китове когато аз съм се учил (струваха колкото едногодишната ми заплата).... и колко е достъпно всичко сега.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 06, 2009 4:55 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Трудно ще намериш по-организирани и разбираеми архитектури от тези на Freescale (Motorola преди),
аз съм се учил на тях. Със сигурност са по-ясни и по-изчистени от ARM.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Мар 06, 2009 5:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Чиповете на Моторола/Фрискел винаги са били едни от най-добрите за образование и научаване на нещата  . Научаване как трябва да се правят разни неща, а после вече всичко е според работата. Най-тъпото е някой да научи някаква архитектура само защото искал професионално да се занимава с това. Ами ако после работата ти налага да ползваш нещо другo - тогава какво правим  ? Затова се почва с по-простото (един cisc и един risc - 's08 и msp430 са добър старт) и после вече е според зависи  . Един мой даскал на времето казваше така - първата архитектура се учи за 3 месеца, втората за 3 седмици и всяка слдваща за 3 дена  .
|
| Пет Мар 06, 2009 5:11 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Защо не почоплиш например PIC24FJ128GA010, или с някой PIC32, и тогава пак си задай въпроса нужно ли е да сменяш платформата
Единствената инвестиция, която ще ти се наложи е един PICKit2 за $35, развойната среда и компилатора са безплатни. Не е истина колко мазно се работи с горе посочения PIC24, истински 16-битов контролер, тия дни подкарах Microchip TCP/IP стека на него, повече от добре се държи.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Мар 06, 2009 6:31 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ей, няма ли най-накрая да се появи тема, която НЕ може да се изроди до "за и против ПИК-овете"
ако има такава, де ... 
|
| Пет Мар 06, 2009 7:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе една архитектура не може се разучи за 3 дни, по-скоро идеята е, че да разучиш хардуера е много малка част от задачите.
По-важно е останалото - писането на софтуера. Не е без значение с каква среда ще се бориш, какъв компилатор, дали ще ползваш RTOS или нещо друго...
Аз препоръчвам Eclipse + GCC. Както се казва пИрфектна комбинация
Компилаторът е без забележки и няма нищо общо с другите недомислици на пазара. Eclipse като функционалност и възможности може да се сравнява само с новите версии на Visual Studio и то с всичките му екстри. Again няма нищо общо с другите ембедед решения.
И последното (но не по важност) нещо, което един бъдещ специалист трябва да знае (след хардуера, компилатор, среди и т.н.) е как се работи в екип. Щото има големи "професионалисти" от които обаче не можеш да сглобиш екип...
|
| Пет Мар 06, 2009 8:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Въпросът няма еднозначен отговор!
Никой не може да ти каже с какво ще се наложи да се занимаваш и съответно какво да избереш.
Направи своя избор и копай! Така или иначе, ще се наложи да сменяш платформата не веднъж.
|
| Пет Мар 06, 2009 8:56 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Пробвай да поразгледаш даташитовете на колкото се може повече и съвсем скоро ще разбереш кое най-ти приляга. Довери се на собственото си предпочитание, отколкото да разчиташ на чужди менния които винаги са субективни. Аз например най-много харесвам PSoC, но не казвам, че е точно това което всички трябва да знаят. MSP430 и ARM Cortex също са доста приятни. ARM7/9/10/11 са ужасни на ниско ниво, както и всички Интели. Freescale (Motorola) 68К и PPC са много добри за учене също. Пиковете - едва ли. ST10 е много добро, но не особено популярно. И т.н.... Абе пробвай и си избери сам 
|
| Съб Мар 07, 2009 12:52 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ден два след поредната тема "за и против" PIC-овете все се намира някой да се престраши да пусне темичка "Какви контролери ще ми препоръчате да уча". Това е отглас от бурята вилняла между титаните на различните платформи. Между професионалисти и аматьори.
Тези теми появяващи се като мъртво вълнение след буря са също така объркани без ясна цел без посока. Като мъртвите вълни които продължават да се носят из морето когато вятърът който ги е предизвикал е вече утихнал. Хората които ги пускат явно търсят някаква опора всред хаоса който бурята е породила в досегашния им подреден мироглед. Този път се търси нещо стабилно - the ultimate processor. Търси се истинско желязо
MidNighT_SpiRiT ако не си се издрайфал още при бурята или от лиричните ми забежки обясни малко. Писал си дипломна работа за ARM, като преди това си се занимавал с PIC-ове. Явно това което си учил в училище е било свързано с микроконтролерите. Не си ли получил досега основните познания които би трябвало да ти даде изчистената архитектура на един "the ultimate processor". Трябва да имаш вече някаква основна насока. Сигурно знаеш що е то двоична аритметика, регистър... След като си минал през PIC няма начин да не си минал през асемблер. Не казвай че и в дипломната си работа с ARM не си драснал някой и друг ред на С. Както вече казаха други съфорумци да търсиш процесор с който ще работиш професионално е абсурдно защото ако ще си вадиш хляба с това ще ти се наложи да не се привързваш към определена архитектура. Въобще за да работиш професионално трябва да работиш на такова ниво на което не си зависим от конкретната архитектура.
Тоест моят съвет е започни да учиш С.
При него можеш да работиш на различни нива на абстракция. Можеш да слизаш почти до нивото на асемблер като при това програмите ти се ползват от организацията и удобствата на езика и средата за програмиране. Можеш и да повишаваш нивото на абстракция като при това вече не се човъркаш по регистри и битове.
Написана на С една програма можеш да я качиш на различни развойни среди и различни процесори и тогава вече да почнеш да правиш сравнение между тях.
Не съм някакъв мисионер, който проповядва "пишете на С". Това са само моите две стотинки по темата.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Мар 07, 2009 2:34 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
На асемблер съм писал за пиковете, както и на С. Идеята ми беше добри архитектури, естествено, че не може да се каже кой е най-добрия процесор, защото просто няма такъв - всеки е добър за нещо и неподходящ за друго. Интересно ми е какво ще каже Никола, нали той е от другия лагер (аз все още се водя пикоборец  )
Работил съм с пик24 и наистина добре се държи. Много ми хареса това, че успях да набутам един алгоритъм с големи сметки с double64 и всичко си тръгна от раз 
|
| Съб Мар 07, 2009 11:19 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Никола е казвал много. Няма да повтаря за всеки поотделно.
|
| Съб Мар 07, 2009 11:56 pm |
|
|