Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Лицеви панели печатани на принтер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Лицеви панели печатани на принтер
Иде реч за лицеви панели на нискосерийни устройства.

Има ли някакво цветно фолио дето да може да се вкарва в лазерен принтер. Смисъл да стане панел с цветен фон и черни надписи....

А има ли някакво дето да си има и здраво лепило отзад? То сигурно няма да става на лазер, но на мастилен....

Пет Апр 04, 2008 6:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
то става всичко ама за да не се изтърка бързо аз го ламинирам, но тъй като ламината не хваща добре някои лепила, пускаш 2 листа едновременно, като изрежеш канта се разделят, това ако става въпрос за обикновена хартия
иначе ако държиш да е лепенка - цветно фолио самозалепващо можеш да си вземеш от фирмите които правят лепени реклами, даже на режещия плотер могат да ти откарат част от работата

Пет Апр 04, 2008 7:09 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Сега правя едни макети за ТУ-то. На Офис 1 има прозрачно фолио за цветен лазерен печат. 100 листа около 50лв. От една софийска фирма си поръчах двойнозалепващо прозрачно фолио. 70х100см беше около 7лв. Фирмата се казва Васкони и ме кефят че по skype си поръчваш :)

Пет Апр 04, 2008 7:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има едни листи за етикети с различни цветове.Петчатат се спокойно на лазерен принтер.След като го разпечаташ - ламинираш листа и си изрязваш панела.Ламината на гърба пада заедно с отлепващата част.Проблема е в лепилото.За всеки случай може да пробваш с каноколит от този на уретанова основа - български е в големи тубички.

Пет Апр 04, 2008 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хъм аз технологията на ламиниране не я познавам добре. Самия ламинат здраво ли се хваща за това което ламинирам (в случай че махна задния ламинат)? Смисъл мога ли да разчитам че утре няма да се отлепи ламината от хартията (или каквото ползвам за основа)?

Пет Апр 04, 2008 8:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Пробаш...земаш , бате... :) Добре залепва ламината,номера е като включват машината,да се изчака 10-15 мин. да стопли ,че инак стават балончета .А като се отреже "джобчето" на ламината,от там се промушват течности :!: ,и пейзажа отива на кино...

Пет Апр 04, 2008 8:34 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Аз в такива случаи се обаждам на 0887853092 - Кирил Ветов.

Пет Апр 04, 2008 8:42 pm
Профил

Мнение 
Микроасу се казва една от фирмите която внася много голяма гама хартии, фолиота и вс. останало. Имат магазин на Сливница, мисля след Мария луиза в посока сточна гара, ама може пък и преди мария луиза да е било, от дясната страна на булеварда.
относно дали става, да става, правил съм доста. Тов акоето правехме преди време беше печат на струен принтер отгоре залепване на прозрачно фолио, отзад на двойно залепващо и така. Печатахме на един Епсън, имаха мастила които не стареят на UV или по скоро стареят доста по бавно. Имал съм панели изложени на слънце и не са се отлепвали. HP също имат подобно мастила, както и IBM ако не се лъжа. Вместо на хартия може да печаташ на фолио, има фолиа за тая цел.
Има фирми които предлагат и сито-печат, но там си ограничен от към цветове. За нормален офсет е скъпо, може да провериш фитмите които се занимават с реклама, те имат машини с които могат да ти направят ако е за повече от 2-3 бройки при това с високо качество, това са машини за цифров печат, и малки .....офсет машини, ама те са по-специфични, не знам дали е точо офсет технология.

Пет Апр 04, 2008 11:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не бе аз сито печата знам. Правил съм доста. Ама доста често ми трябват 1-5 броя за мостра или нещо което няма да влиза в серия. И да ходя да поръчвам сито, пък да се чакаме после, пък ситото не излязло ....

Затова ми трябва нещо дето бързо да става в "домашни" условия и да е що годе прилично. Аз досега също ги правех на хартия и отгоре покривно фолио, отдолу двойнозалепващо. Ама се чудех дали няма някаква готова лепенка която да се ръга в принтера, поне двойнозалепващото да избегна. Ей са например имам да слагам едни серийни номерца на едни устройства. Няма да им поръчвам сито за 10 цифри я?

Иначе това с ламинатора доста ме заинтригува. Гледам ламинатори има и по 80лв разни кучи марки. По какво да го избрам, по температура ли? А фолиото за ламинатора - има ли различни видове и трябва ли да се подбира някак си?

Съб Апр 05, 2008 9:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
То е ясно че ще се печата на мастилено-струен принтер.
Само че вместо да се чудиш с какви мастила на какъв материал, че откаде да се намери материал че режещ плотер ако ти е по сложно изряването.
Отиваш на едно място показваш какво искаш разбирате се за цената и си готов.

Съб Апр 05, 2008 9:23 am
Профил

Мнение 
За широкоформатните плюещи принтери има всевъзможни самозалепващи се фолиа. Може и готови нарязани за малки принтерчета да намериш, но се съмнявам като цена да е толкова евтино пък и избора няма да е същия. Повечето малки принтерчета не могат да "теглят" дебел лист, а фолиото по принцип си е дебеличко особено с подложката.

Другата особеност е че големите се зареждат с пигментни или малко по-особени мастила. Въпреки че ти мастилата може да си купиш да речем от мистър плотер и да си напълниш кой да е мастилен принтер. Тия специални мастила имат долу-горе висока устойчивост, бе избеляват на слънце и т.н. Но има разни спрейове с които още повече може да защитиш разпечатката. Има такива за запечатване, даже навремето преди да навлязат солвентните принтери много билбордове ги правяха по този начин - на мастилено струен със спрей и после хоп на дъжд вятър и слънце...

Сега може и солвентен принтер да ползваш, но трябва да е по-добър принтера. В Пловдив знам има един хубав дето може да печата върху каква да е повърхност, включително твърда до 7мм дебелина. И солвентните бои са като блажните бои - няма махане, ама проблема е че тия принтери не могат малки неща да печатат. Всъщност той може, ама като видиш колко боя заминава само докато си тества главите преди печата и ще се откажеш...

Абе най-добре да хванеш някой от рекламния бизнес, той ще те светне какви технологии да ползваш.

Съб Апр 05, 2008 11:53 am
Профил

Мнение 
това с ламинатора съм го правил първо за металдетектори, работи се в супер враждебна среда, дъжд кал, това фолио се оказа доста износоустойчиво, не мога да ти кажа машинка или фолио какво, давам го да ми го ламинират
ако има опасност от намокряне правиш го двустранно ламинирано
иначе ламината някак попива в хартията, дори и едностранно да е няма махане повече

Съб Апр 05, 2008 12:15 pm
Профил

Мнение 
Това за ламинирането .. там е малко по-тънка работата, много зависи с какъв материал ламинираш, някои нямат добра адхезия с това което ламинират и като го огънеш 2-3 пъти и почва да се разлепя от някой край.
Иначе виж тия микроасу, имат абсолютно всичко, много неща ги продават и на метър, т.е. не е проблем да си купиш 1 м фолио и да си го направиш на А4 или А3, колкото там ти е плотера. Имаше едно стари епсъни .. 760 май бяха .. не съм много сигурен, те си печатат буквално в-у картон, и то дебел картно, по 250-300 г ние такъв имахме, то вече ги няма, не знам дали имат и аналог. Та с тоя принтер и UV устойчиви мастила никакви грижи, може и разбирас е да печаташ в-у основа която има лепящо от задната страна.
Може да ползваш и лазерен, тонера е по-устойчив от повечето мастила, там проблема е че няма такова разнообразие на материали, но има достатъчно.

Съб Апр 05, 2008 1:59 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Зарежи тия мастилено струйни принтери , мастилото избледнява, а и идеята с ламинат пак не е добра защото не държи много добре към хартията ако се махне гърба а и влагата ...
Най-добре правиш си файла с CorelDraw задължително конвентираш текстовете в криви и отиваш в най-близката рекламна агенция.

Има 2 варианта:
1. Цифров печат - най-добрия вариант в твоя случай и ще ти излезе не повече от 3лв за А4 за печат в/у PVC фолио /проблема е, че не всички агенции подържат на склад PVC за цифров/.
Става бързо , докато изпушиш една цигара и си готов.

2. Солвентен печат - търсиш фирма с солвентен плотер с повечно точки на инч /има ама не са много трябва да пообикаляш/.
Там може да те позамотаят 1-2 дни защото по принцип се групират поръчки за да се оползотвори ширината на ролката. Цената е около 20-30лв за 1м2 .

Имай предвид че и на двете технологии печат се печата в/у бяло PVC фолио и ако искаш фон трябва да си го направиш в файла.

За офсет изобщо не питай , там стоят нещата по друг начин и не е подходящ метод за печат в/у PVC.
Ситопечата е добре ако се печата на форматирано, щанцовано или рязано на плотер фолио и или ако надписа е 1 или 2 цвята и е с тираж поне над 50бр.

Съб Апр 05, 2008 3:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При Мистър Плотър има едни плотери А3+ със подвижен (нагоре -надолу) под. Можеш да си печаташ направо и върху запалки ако искаш.
И никакви ширини на ролки не чакаш да оползотворяваш. Слагаш си ако щеш и с големина на пошенска марка и си рисуваш
Аз преди време се канех да ги пробвам върху печатна платка.
Та и там няма да е зле да се обади човек ако не друго поне да насочат в правилната посока.
От тях се снабдяват със техника разни рекламни и дизайнерски къщи включително и споменатия от мене гн. Ветов.

Съб Апр 05, 2008 8:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]