Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Изкуствен пациент за ЕКГ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
шшшт, че ако ме надушат от хелзинския комитет.......

Пет Дек 14, 2007 10:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не става ли просто да се запише на касетка и да се плейва после? :-k

Пет Дек 14, 2007 12:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Естествено че става. И на магнетофонна лента става :) Но най добре би било на перфокарта (само че ще трябва да се ADC/DAC-не).

Точно в момента правя такова животно, ама понеже не ме мъчи носталгията, реших да е с SD карта :)

Пет Дек 14, 2007 12:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това го посочвам като най-прост пример. Иначе с цифрова техника може да се направи цял мениджър. Да се запишат разни аномалии и да се пускат комбинации между тях.
Но най-яко ще е пълноценна симулация на сърце - със съответната промяна на ЕКГ-то при физическо натоварване, сън и т.н. :)

Пет Дек 14, 2007 1:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
преди ~17-18г писах софтуер за EEG (енцефалограф - не кардиограф!) - тогава идеята беше да се пише много (>24h) на HDD :)
по доктора с който го правих се спомина ... и така си остана недовършен :(

за EEG-то (24 канала/ 12 bit АЦП - вързано към аналогов енцефалограф) гледам че съм дискретизирал с 80Hz - доколкото си спомням макс хармоник беше към 18Hz

на снимката е софтуера ми под ДОС (90г :) ) ... все още върви на старата ми машина под XP (Vista няма дос на пълен екран :( )

данните на екрана не са реални - така изглежда EXE файл интерпретиран като EEG :)

Пет Дек 14, 2007 1:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ps66 написа:
данните на екрана не са реални - така изглежда EXE файл интерпретиран като EEG :)

Да ти кажа много реални си мязат. Достатъчно хаотични са като за човешка глава. :) Всъщност за разлика от ЕКГ сигнала, ЕЕГ сигнала е доста по недифиниран и мъгляв за интерпретация :) Общо взето докторите разчитащи ЕЕГ са малко или много интуитици. Там нещата са много косвени и относителни. Следят се изменения а не абсолютни стойности, абе една мъгла си е човешкия мозък. Докато сърцето е много по познато.

Между другото малко хора знаят че работата на човешкото сърце много мяза на система мислена от инженер. Има си всичко което трябва да има една сериозна помпа - клапи, мембрани. Активира се с електрически импулси, има система за резервно активиране. Има си регулация на натоварването. Обратни връзки.... И както всяко инженерно творение в един момент се поврежда. Понякога се ремонтира. Понякога не. Това въобще е валидно за цялото човешко тяло. Създателя ни е бил с инженерно образование. Виж мозъка.... там е друга песен.

Пет Дек 14, 2007 1:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Виж и криволиците в ушната мида :) кат атрактор на Лоренц са( http://www.zeuscat.com/andrew/chaos/lorenz.html ) :)
бе инженер си е Създателя :!:
спор нема :!:

better view:
http://www.zeuscat.com/andrew/chaos/lorenz3d.gif

Пет Дек 14, 2007 7:26 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Съжалявам, че пуснах тази тема и от доста време не бях влизал да погледна коментарите, но виждам, че са се натрупали доста интересни мнения. И с риск да разваля настроението на скептиците искам да кажа, че си намерих такъв изкуствен пациент и даже му свалих и схемичката на хартия 8O и освен това е реализирана изцяло с резистори, кондензатори и транзистори и няма нито 1 интегрална схема, което я прави изключителна лесна за сглобяването дори и от ученик от техникум за Дървообработка!
Та както някои много добре предположиха, това "устрйство" ми е необходимо за работа (за тестване на ЕКГ и пациентни кабели). Но за мое много огромно съжаление на става дума за мнооооого пари, за 350-400 лв месечна заплата :o .

Чет Яну 24, 2008 11:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
как да отида на доктор, като знам какъв инженер съм :-k

Пет Яну 25, 2008 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
как да отида на доктор, като знам какъв инженер съм :-k

Нещо не можах да схвана иронията. Или това беше самоирония ... ??????????

Пет Яну 25, 2008 11:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
cobreti написа:
Съжалявам, че пуснах тази тема и от доста време не бях влизал да погледна коментарите, но виждам, че са се натрупали доста интересни мнения. И с риск да разваля настроението на скептиците искам да кажа, че си намерих такъв изкуствен пациент и даже му свалих и схемичката на хартия 8O и освен това е реализирана изцяло с резистори, кондензатори и транзистори и няма нито 1 интегрална схема, което я прави изключителна лесна за сглобяването дори и от ученик от техникум за Дървообработка!
Та както някои много добре предположиха, това "устрйство" ми е необходимо за работа (за тестване на ЕКГ и пациентни кабели). Но за мое много огромно съжаление на става дума за мнооооого пари, за 350-400 лв месечна заплата :o .

1. Схемата която си намерил, най вероятно ще ти свърши работа за това което искаш. Както казах, няма нищо велико в "изкуствените" пациенти.

Обаче:

2. Смени си работата. Тая заплата...

Пет Яну 25, 2008 12:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
cobreti, това което ДедоБоре е написал е част от готи виц. Не го приемай лично, защото не е :)

Пет Яну 25, 2008 2:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
1. Схемата която си намерил, най вероятно ще ти свърши работа за това което искаш. Както казах, няма нищо велико в "изкуствените" пациенти.

Обаче:

2. Смени си работата. Тая заплата...

За съжаление това е положението в България- току що завършили инженери трудно си намират работа по специалността, а да не говорим да им дават хубави пари. Най-интересното е, че си на 23-24 години и ти искат трудов стаж ?!?!?!?!?!?!? Та за сега съм доволен, дори и на малкото пари, защото тази работа ми е интересна, а и колкото и теоретични знания да имам, практиката си е практика. А и успявам без проблем да ги съчетая с магистратурата...
Пък за "лафа" за инженера и доктора съм го чувал, просто не можах да намеря смисъла му като отговор на моето мнение. Може би автора е имал друго предвид или е писал като цяло за темата- не знам.............. :-k

Пет Яну 25, 2008 7:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2