Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
търся изчисление на схема за измерване скоростта на въздуха 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение търся изчисление на схема за измерване скоростта на въздуха
търся някой да изчисли и оразмери схема за измерване на скоростта на въздуха,по възможност да се проектира с платинен терморезистор,чертеж на схемата на autocad или orcad, тестване на pspice

Вто Юни 19, 2007 5:49 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
1. Задание, в какви диапазони
2. В какви условия, говоря като замърсители и т.н.
3. Съвместимост със стандарти
4. Изход

6000 EUR, + цена на прототипа + трнаспортни разходи + разходи по сертифициране (EMC и вс. останало)

п.с. а ако е за дипломна работа намаляш 2000 за механичен дизайн, и умножаваш по две задето те домързява, предложението е сериозно

Вто Юни 19, 2007 8:45 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
хи-хи-хи-ииих :D
ще умра :cry:
поне едно "моля" няма ли :?: -> ни пари предлагаш(раздела е ПАЗАР все пак), ни учтиво молиш...
по този начин ще завалят предложения от сорта :

-за кво ти е платина по-добре варен бук :?: :)
... да не говорим за други свързани с въздушен поток от женски устни към мъжки "въздухомер" :evil:

иначе предложението на Тони е горе-долу в допустимите граници :wink:
аз бих го направил/проектирал за 3000 еуро но без ЕМС лаб-а щото за мерилка на въздухопоток много-много ЕМС не требе...освен ако не е за завод за боеприпаси или медицинска апаратура...

ако е за дипломна работа/курсов проект...незнам... то по наше време трябваше сам човека да се понапъне да понапише нещо... ако не е сериозна оферта -> питай в раздел Академия

Вто Юни 19, 2007 9:47 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
иначе карменсита диас,
наскоро имаше такава тема из форума.... и то доста сериозно ако си спомням се дискутираше...
така, че идеи ще намериш... принципни схеми също, виж спайс симулатора сама може би ще го мъчиш...

Вто Юни 19, 2007 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мога да предложа стар, но добре работещ все още духомер ( измерител качествата на духане). Добре запазена чувствителност на измервателната глава. Цена по споразумение. :snakeman:

Вто Юни 19, 2007 11:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Мога да предложа стар, но добре работещ все още духомер ( измерител качествата на духане). Добре запазена чувствителност на измервателната глава. Цена по споразумение. :snakeman:

Пропуснал си да добавиш, че е сертифициран от КВД. :lol:

Сря Юни 20, 2007 8:04 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Аз имам
Направил съм анемометър с постоянна температура с SMD 0805 и 1206 (алтернативен) Pt100 терморезистор. Макета работи и в момента извеждаме таблица на коефициантите и калобровъчна таблица на уреда. Ако те интересува мейла ми е hantonov@tuparev.com . Тока необходим за нагряване до 80 градуса е около 30 милиампера . На снимката се вижда опитната постановка с двата датчика . За момента сме се спрели на малкия корпус 0805 .За какви скорости на поток си говорим? Предполагам ,че за по-малки от тази на звука?

Сря Юли 25, 2007 2:48 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Аз имам
Ico_Belqta написа:
Направил съм анемометър с постоянна температура с SMD 0805 и 1206 (алтернативен) Pt100 терморезистор. Макета работи и в момента извеждаме таблица на коефициантите и калобровъчна таблица на уреда. Ако те интересува мейла ми е hantonov@tuparev.com . Тока необходим за нагряване до 80 градуса е около 30 милиампера . На снимката се вижда опитната постановка с двата датчика . За момента сме се спрели на малкия корпус 0805 .За какви скорости на поток си говорим? Предполагам ,че за по-малки от тази на звука?

А как мислиш, реално да направи термоанемометър с низковолтов 3V снабдяване?

Пет Сеп 28, 2007 9:32 pm
Профил WWW

Мнение Re: Аз имам
Ico_Belqta написа:

А къде всъщност са ти датчиците, ако са директно на тая платка ... малко несериозно ми изглежда, би следвало да им се сигури адекватен механичен дизайн осигуряващ еднакви условия на обтичане при различни скорости и монтаж, иначе коефициентите които вадиш е са крайно зависимо от това как е онтирана палтката. загледай някой автомобилен дебитомер, дизайна е доста критичен, е верно четам има и други проблеми тьй като е дебитомер, и трбява да се подсигури равномерна скорост на потока, или по скоро стабилен поток около сензора в различните режими, но и дори за скорост на вуздуха сииска своето, освен ако не е просто елемента свободно стоящ във въдушния поток.

Съб Сеп 29, 2007 12:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това е само опитна постановка с тенденцията да изведем някаква зависимост на коефициента на охлаждане от скоростта на потока. Знам че дизайна е много важен , но целта не е абсолютна точност на уреда. След като направим измервания ще преценим дали уреда ще покрие заложените критерии за точност. Двете малки бели неща на снимката са платинени терморезистори , които използвам за сензори. Като за $4 са ми супер решение , така че дори се гордея със себе си. Има и опция за външно включване на сензор. А относно въпроса на globalist на 3 волта захранване няма да стане това с тези сензори особено. Може да пробва с анемометър с постоянен ток , но при 3 волта и това е крайно съмнително. Изобщо при това захранване няма начин да изкара резултат от Pt100 сензор . Може да се пробвате с 10 ома никелов SMD терморезистор или с Pt10 , но мисля че няма да намерите pt10 .

Пон Окт 01, 2007 4:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Има терморезистори от чист никел за свързване в мостова схема.Температурен диапазон - 180 до +270 градуса.Евентуално с такъв ноже да се пробва.

Пон Окт 01, 2007 4:19 pm
Профил

Мнение 
Hmm...
Трудно да кажа не погледнах на схема. Да и не разбирам, защо да исползувам Pt100 в 0805? Обикновенно "small bead NTC thermistor" е исползуван със диаметър наоколо 0.35mm . Тогава трябва по-малко мощност за нагряване и приемливо време на реакция. Например такъв:
http://www.gesensing.com/downloads/data ... 0_177a.pdf

Последна промяна globalist на Пон Окт 01, 2007 10:30 pm, променена общо 1 път

Пон Окт 01, 2007 8:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Имам в предвид следния модел: WTG-50 но много трудно ще го намериш.
http://www.vishay.com/brands/measuremen ... s_list.htm

Пон Окт 01, 2007 8:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Защото 0805 го нагрявам до 80 градуса с около 3.85 волта и 35 милиампера ток някъде и се държи като "HOT PLATE" anemometer и не се нуждае от калибровка за да снемеш данни. А освен това 0805 си е доста малък корпус. Може и с NTC , но направи изчисление колко ще ти е необходимо за 200 миливата примерно . Имай предвид , че платинения слой е 4 микрона отгоре и е около 0,5 на 0,5 мм с 50% запълване на меандъра. Но пък твоето термосъпротивление ще има много по-линейни характеристики спрямо посоката на потока. Ползвай каквото искаш. То си е въпрос на избор. Мен си ме кефи тая платина и ми проработи схемата и ще се вместя в захранващо от около 12 волта максимум , но ти може друго на си направиш. Може и на 3 волта да се сместиш ако намалиш разликата между околната температура на флуида и тази на сензора . Примерно правиш генератор на ток , с него директно захранваш сензора , следиш тока и напрежението за сметнеш мощността и темперетурата на сензора и управляваш генератора със сигнал от второ термосъпротивление за компенсация на околната температура и по тоя начин сичко ще ти е ок. Но схемата става малко сложна по този начин. Примерно околната е 27 градуса , ти нагряваш до 47 с около 2,5 волта и сичко е ток и жица. И по този начин понеже разликата е константна един от коефициентите в Закона на КИНГ ти става константа ,защото е зависим от разликата на температурите.
Успех ;)

Вто Окт 02, 2007 11:20 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]