Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Аналогов опто изолатор? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Аналогов опто изолатор?
Имам източник на 1500 v / 50 Hz. Трябва да измервам тока който се консумира (0-5mA) . Сега е с токов т-р , умувам дали може с оптика да се смени трафа. Лошото е ,че оптроните са нелинейни(тези с LED и транзистор),четох за оптрони с фоторезистор,те са по линеини май. И като температурна зависимост,как ли ще се държи ?

Съб Дек 02, 2006 2:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Може да погледнеш на сайта на Analog Devices.Те имат изолирани операционни усилватели - Isolation Amplifiers.
ето линк към сайта на Analog,секция Усилватели и компаратори, Изолационни усилватели http://www.analog.com/en/subCat/0,2879,759%255F783%255F0%255F%255F0%255F,00.html[/url]

Съб Дек 02, 2006 2:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
че какво му е лошото на трафа?

Съб Дек 02, 2006 2:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тази статия предполагам ще ти е интересна.
"A new electro-optic hybrid current-sensing scheme for current measurement at high voltage"

http://scitation.aip.org/getpdf/servlet ... rog=normal

Братята китайци прехвьрлят напрежението от токовия трансформатор в FM оптичен сигнал и го пускат надоло по трасето. Voltage-to-Frequency Converter-а, който използват е на Analog Devices.
Готиното в разработката е, че взимат захранването директно от 110кВ-ия кабел :twisted:

Съб Дек 02, 2006 3:21 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
тази статийка струва $23 :?

Съб Дек 02, 2006 3:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Как така 23$, нали сьм дал линк кьм pdf-а 8O . Не сьм регистриран/абониран за този журнал, така че трябва да виждате това което и аз виждам на този линк.
От кьде е тази сума?

Съб Дек 02, 2006 3:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ми не става...
като кликнеш на линка излиза http://scitation.aip.org/qab_login.jsp
регистрирах се, влизам, но стигам до анотацията
като кликна на pdf и любезно ме праща на касата с един думент в кошницата за $23
ако ти се занимава, постни го докумета, ама не тука

ти от университетски адрес ли го спохождаш това място?

Съб Дек 02, 2006 4:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IL300 - класика в жанра за анологово изолиране.

Съб Дек 02, 2006 4:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Вярно, IP-то ми е от университетската мрежа, иглежда uni-то е абонирано, и аз с него.
А идеята да се прехвьрля сигнала честотно модулиран решава проблема от кьм нелинейността на оптроните, обаче иска и демодулатор от другата страна. Предполагам, че обработваш данните с µC и ако си имаш и вграден ADC би било излишноутежняване на проекта.
А и като гледам datasheet-а на това което ти предлага Цецо, явно не е толкова проблематично да се прехвьрля аналогов сигнал с оптрони.

Съб Дек 02, 2006 8:34 pm
Профил WWW

Мнение Re: Аналогов опто изолатор?
mitko_el написа:
Имам източник на 1500 v / 50 Hz. Трябва да измервам тока който се консумира (0-5mA) . Сега е с токов т-р , умувам дали може с оптика да се смени трафа. Лошото е ,че оптроните са нелинейни(тези с LED и транзистор),четох за оптрони с фоторезистор,те са по линеини май. И като температурна зависимост,как ли ще се държи ?

Най-доброто решение за оптронно рзвързване на аналогови сигнали се постига със специален оптрон съставен от един светодиод и два фотодиода. Единият фотодиод се използва за обратна връзка при управлението на светодиода и по този начин се елиминират основните недостатъци на оптроните - нелинейност, температурна зависимост, стареене на светодиода. Разчита се на стабилността на параметрите на фотодиодите и на това, че са поставени при еднакви условия. Фототранзисторните и фоторезисторните оптрони не са решения, заслужаващи сериозно внимание. Не зная от къде могат да се набавят такива оптрони.
Алтернативата е готовите усилватели на Analog Devices.
Ако можеш, бягай от галваничното развързване на аналогови сигнали. Ако си недоволен от токовия трнсформатор, направи преобразуване в честота и тогава го прехвърли през оптрон.

Съб Дек 02, 2006 11:50 pm
Профил

Мнение 
Благодаря на всички за писаниците, една глава мисли добре,две по-добре,пък цял форум-ееххееее :D

Нед Дек 03, 2006 10:48 am
Профил ICQ

Мнение 
Ако е за готови решения, AD имат трансформаторни, Burn Brown имат капацитивни и опти изолатори, може и трнасформаторни да имат ам ане съм ги виждал, това с двата фотодиода мисля е техен патент.

Нед Дек 03, 2006 4:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз пак да кажа - IL300 - последно ги купувах по долар и малко, дейта шита е 2 стр. пуска се лесно и работи.
Чипа е стар като света, прави се от няколко фирми. Решенията на AD / Burr Brown и Agilent освен че са зверски скъпи - не го превъзхождат с нищо съществено.

Пон Дек 04, 2006 5:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Усложняват се нещата,че и на захранването за ОУ откъм 1500V ,трябва изолацията му да е "яка". Ако оставя само разделителен токов траф,поне няма да мисля за изолирано захранване. Гледах в Комет такива захранвания .
Примерно:
AM3T-2405SZ DIP24 3W/In18-36/Out5VDC DIL24 Isol.1500VDC 13.728

Пон Дек 04, 2006 6:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Аз пак да кажа - IL300 - последно ги купувах по долар и малко, дейта шита е 2 стр. пуска се лесно и работи.
Чипа е стар като света, прави се от няколко фирми. Решенията на AD / Burr Brown и Agilent освен че са зверски скъпи - не го превъзхождат с нищо съществено.

В дейташита от две страници е описан само фоторезистивния режим. Предполагам него имаш впредвид.
Загледах се и във фотогенераторния.
Ред предимства особено ако се ползва Rail-to-rail ще изпълни ихода.
Обаче на входа в този режим се получават малки отрицателни напрежения става въпрос за микроволти.
Та въпроса някой пускал ли го е във фотогенераторен режим в комбинация със MCP602 примерно?

Пон Май 21, 2007 10:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща