|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:37 am
PCB прототипи - LPKF, Carvera и т.н.
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 PCB прототипи - LPKF, Carvera и т.н.
Понеже най-накрая пуснах LPKF C60, отварям тема за прототипи.
Първи въпроси... Откъде се снабдявате с материали, фолиран FR-4 например Например 2.0, 1.6, 1.2, 1.0, 0.8, 0.6, 0.4, 0.2мм единично или двойно фолиран FR-4
Инструменти за стържене/фрезоване Стържене (плитко фрезоване) (по-къси) - 0.2, 0.4, 0.5, и подобни. 1, 2, 3мм? Фрезоване (изрязване) - 1мм, 2мм
Каква грес/смазка използвате за смазване на водещите винтове - пишат силиконова и графитна, ама каква?
За почистване - обикновена стара прахосмукачка с добри филтри, или да взема индустриална такава... Ще работи извън помещението, но все пак искам да филтрирам въздуха достатъчно добре.
Преместете темата по-долу, ако съм в неподходящият раздел...
|
| Нед Май 03, 2026 12:26 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
 Re: PCB прототипи - LPKF, Carvera и т.н.
Имам достъп до С104, даже и визитка на един човек от фирмата която ги произвежда. Мога да се опитам да го питам разни неща. Мисля че в комплекта имаше някаква смазка. Това което ми направи впечатление че софтуера мери до колко се е износил даден инструмент и за 2-3 проби отиде на към 15 процента, което ми се строи малко скъпо. Мога да ги питам и за материалите.
|
| Пон Май 04, 2026 5:33 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Благодаря! Софтуера мери работното време и после си избираш дали да сложиш нов инструювнт или да продължаваш със стария, колкото издържи. Оригиналните инструмемти и консумативи са на безбожни цени, но днес намерих едни други германци, които биват.
На първо време имам доста консумативи и инструменти, но ако някой работи с C60 или подобна, ще се радвам да обменим опит и инфо.
|
| Пон Май 04, 2026 6:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Grubi, дай някакъв линк към тези германци
|
| Вто Май 05, 2026 9:30 am |
|
 |
|
Grubi
|
https://www.ebay.com/sch/i.html?_ssn=ra ... 561.l49496Шипнати са вчера, да видим кога ще стигнат. Поръчах 0.6мм едно и двустранно. Сега търся и 0.2 и 0.4мм. Поне според PCBway това са стандартни материали. Но засега те не искат да ми продават само материал.
|
| Вто Май 05, 2026 10:16 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Ами конкуренция си им, и затова... 
|
| Вто Май 05, 2026 10:19 am |
|
 |
|
Grubi
|
Не Ице, просто са леко в космоса - искат ми гербер файлове. Ще разберат накрая, мо дотогава ще съм си намерил нялой файл. Те в китай не са чували за формат А4 210х297мм. А че съм конкуренция - ами шефовете ако купят нова машина, наистина ще спрем да купувам от тях за ранни прототипи. И ще се спестява много време.
|
| Вто Май 05, 2026 11:10 am |
|
 |
|
itso.t
|
Няма, или поне е малко вероятно. Дотук колко време си отделил за разучаване на машинката, софтуера и, за доставка на материали, инструменти, допълнително оборудване? Колко време ще отделиш за CAM подготовка на файловете, което няма да отделиш при поръчка на платките в платкаджийница? Няма да питам за счупени инструменти и повредени заготовки. Играчка за възрастни: А, 'ма то само си 'оди по платката. А, 'ма то само си дупчи, А, 'ма то... 
|
| Вто Май 05, 2026 11:31 am |
|
 |
|
Grubi
|
Вече го правя, отнема ми минути или час, за нещо което в добрият случай ще чакам ден или дни.Плюс транспорт, плюс други грижи. Няма какво да ме убеждаваш колко било по-бавно - за моите цели няма по-бърз начин. Механичният отдел същи е доволен. И толкоз.
Как ще си намирам консумативи, инструменти, поддръжка и т.н. - ами със всяко нещо е така.
|
| Вто Май 05, 2026 1:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами ако платките са такива които да можеш да фрезоваш става, при мен напоследък почти няма двуслойни, и да има все има някой смотан корпус който без солдер маска няма поене. За механични дреболии по-можр да ми свърши работа ама в тоя случай май не е това машинката, с тая май само панели може да фрезоваш. Не е лошо да има такава играчка но лично за мен не знам дали ще е полезна.
|
| Вто Май 05, 2026 5:49 pm |
|
 |
|
Grubi
|
За мен е супер. Работил съм с години, взимаш герберите и действаш. CAM обработките са минимални - това са прототипи и идеи, не крайни продукти. Но от едно А4 съм правил 200 адаптерчета и още работят някъде. И така, и вака (понякога). Можеш само да отрежеш контур, да излираш част от платката или цялата. Можеш дори да правиш многослойки, по-новите може да им се закачи лазер или вакуум за СМД, май и спринцовка за лепило или маски разни.
Най-липсва Y ос, но и разни вдълбани неща съм правил на 2-3 паса. Можеш и панели, както казваш и разни други чудесии - там отива повечко време.
Но пък тия неща ги има в Карвера-Макера, и май идва нова машинка за едни 1000 пари.
Лазерна...ще минат още годинки, но ако фирмата се мавие може и да вземат. Чета че и за депанелизиране вече използват лазер.
|
| Вто Май 05, 2026 7:45 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Според мен с тази технология може да се правят еднослойни (заради липсата на метализация) платки само и то ако са специално проектирани да се изработват по точно тази технология с фрезоване. Възможностите са до около 0.5мм растер на крачеетата на чиповете. За по-малки - ще има повече фира. (Имам някакъв опит с това)
Без солдер маска - поенето е кошмар , а и няма никаква изолационна защита. Трябва след запояване цялата платка да я топиш в лак примерно, но ...
Метализацията - невъзможна мисия в домашни условия, ако трябва да има някаква надеждност на метализираните отвори...
С две думи - "И тате може, ама козата си сака пръч ... "
Поне аз за момента не виждам за себе си някакво смислено приложение. Всичките платки които правя от време на време са 4 слойни (рядко 2 слоя) и то с доста преходни отвори. За радиочестотни платки - не виждам как ще се изработват по тази технология. Толерансите на технологията не са много малки, а и за да се спазят импедансите на пътеките си иска тънък диелектрик и граунд слой ...
Може би за прототипи на еднослойни платки за перални, печки, дъна за телевизори, някакви импулсни захранвания и друга подобна битова електроника ще става, но пак опираме до солдер маската ...
Grubi, ти за какво всъщност я използваш тази машина?
|
| Чет Май 07, 2026 10:58 am |
|
 |
|
itso.t
|
Когато бях малък съм запоявал и двуслойни платки без метализация. Ама платките бяха с компоненти в корпус DIP и краката им се ползваха като преходи между слоевете. Останалите преходи бяха със жички. Към днешна дата, и предвид масовата съвременна елементна база подобна дейност бих я квалифицирал като занимание за хора без работа или други интересни занимания. Накратко - като загуба на време.
|
| Чет Май 07, 2026 11:33 am |
|
 |
|
Grubi
|
Потвърждавам - аз съм човек без работа, и се чудя как да си губя времето. Освен това губя времето и на останалите.
|
| Чет Май 07, 2026 4:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не се засягай де, бърборим си. Покажи някоя такава платка за да се видят възможностите на техниката.
|
| Чет Май 07, 2026 5:18 pm |
|
|