Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
нямате ли чувство че нещо не е наред 
Автор Съобщение
Мнение нямате ли чувство че нещо не е наред
Нямате ли чувство че нещо не е наред?
Може да се занимаваш с високи технологии, да изкарваш по 15-20 хиляди лв месечно, като се разплатиш с доставчици и Държава да са 7000 чисто средно месечно,
и с тия 7000 лв, ти не може да направиш нищо.
Разходите са 3-4000 месечно.
Искам да купя сега един двоен гараж 36 квадрата в Пловдив за 36000 евро, ами пусти му нямам толков кеш се сетих.

Тия пари станаха шума, ама не за който се бъхти..

Тенденцията е лоша за Европа, май не да купуваме а да продаваме и да ходим към Занзибар.

Последна промяна maiden на Пет Дек 13, 2024 6:17 pm, променена общо 4 пъти

Пет Дек 13, 2024 5:38 pm
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: нямате ли чувство че нещо не е наред
Така е от Ковида насам и войната в Украйна. Сумарната инфлация от тогава май мина 50%. За справка - преди 20 години за малко повече купих 130 кв мезонет - по малко над 300 евро за квадрат.

Лошото е, че сме в периферията на Европа и цените се вдигат по рано от пристигането на новонапечатаните пари. Ако не бъркам се наричаше ефект на Кантилион. Най облагодетелствани са тези които са първи на кранчето след печатницата на пари. Затова и богатите стават все по богати а бедните все по бедни.

Лично за мен ефекта е малко по малък защото бидейки в Брюксел съм по близо до печатницата. Ама и мен си ме удря. Надника ми не е двойно на този отпреди 5 години.

Пет Дек 13, 2024 5:46 pm
Профил
Аватар

Всичко е нормално и закономерно.
Когато си получавал заплата 1000 лв. си се тормозил, че не можеш да влезеш в магазина на Дачия, и като тузар да кажеш: "Завийте ми най-скъпата".
Ако някой ден започнеш да изкарваш по 10к още преди да си се събудил, ще се тормозиш, че комшията ти има по-голям яхта, а твоят е по-малък яхта. :lol:
И така нататък...

Пет Дек 13, 2024 6:06 pm
Профил
Аз говоря че реално виждаш постъпления по 10-15-20 хиляди месечно, или 250 хиляди лв годишно.
Изкарал си ги с акъл и плащаш всички данъци.
С тия остатъка на тия пари дори не може да купиш 2 гаража за 36000 евро.

Ми започна да ми писва от високи технологии. Една ферма 10 крави, 10 овце, 10 агнета, горе в Балкана.

Пет Дек 13, 2024 6:30 pm

Аз не мога да разбера тука хвалите се колко пари изкарвате или се оплаквате? :D

Пет Дек 13, 2024 6:42 pm
Профил

maiden написа:
Аз говоря че реално виждаш постъпления по 10-15-20 хиляди месечно, или 250 хиляди лв годишно.
Изкарал си ги с акъл и плащаш всички данъци.
С тия остатъка на тия пари дори не може да купиш 2 гаража за 36000 евро.

Ми започна да ми писва от високи технологии. Една ферма 10 крави, 10 овце, 10 агнета, горе в Балкана.

Ама виж сега, оборот не е печалба.

Също така имай в предвид, че България е данъчен рай с 10% данък печалба и 5% данък дивидент. В Белгия съответно са 25% данък печалба и 30% данък дивидент и това е горе долу нормата за цяла западна европа.

Пет Дек 13, 2024 6:49 pm
Профил

По Коледа съм си в Пловдив - айде да си организираме едно биропиене и ще говорим на място за тези неща.

Пет Дек 13, 2024 6:50 pm
Профил
Аватар

maiden написа:
Нямате ли чувство че нещо не е наред?
Може да се занимаваш с високи технологии, да изкарваш по 15-20 хиляди лв месечно, като се разплатиш с доставчици и Държава да са 7000 чисто средно месечно,
и с тия 7000 лв, ти не може да направиш нищо.
Разходите са 3-4000 месечно.
Искам да купя сега един двоен гараж 36 квадрата в Пловдив за 36000 евро, ами пусти му нямам толков кеш се сетих.

Тия пари станаха шума, ама не за който се бъхти..

Тенденцията е лоша за Европа, май не да купуваме а да продаваме и да ходим към Занзибар.

Ами искахте свобода и демокрация, радвайте им се. Забавното е, че няма път назад, всеки опит за напускане на потъващия кораб ще доведе до още по-бързо удавяне. :D

Пет Дек 13, 2024 7:14 pm
Профил
Аватар

maiden написа:

Не е оферта. По някое време ше довтасат някви ушави с джипка (придружени от по-дебели "представители на бизнеса") и ще ти заповядат да си изколиш животните, щото едното агне нещо съмнително накуцвало.

Пет Дек 13, 2024 7:15 pm
Профил
Аватар

И аз бих казал същото като Рек. По-лошото е, че младото поколение вече е преминало през промивката и дори се радва на нещата както са сега

Пет Дек 13, 2024 7:17 pm
Профил

Така е в цяла Европа, хората навсякъде се жалват че не само не могат да си купят жилище ами не могат дори да си наемат. Това е заради жилищното инвестиране - купуват за да отдават под наем, а трети лица преотдават жилището през Airbnb и други платформи. На запад хората често работят далече от дома и им се налага да наемат временно къща. Ако се комбинират 3-4 или повече човека в зависимост от къщата могат да наемат през Airbnb само за 4 или 5 дена в седмицата а не за цял месец, т.е. плащат толкова, колкото им е необходимо да ползват, съответно други наемат къщата през уикенда за мачове или концерти или други мероприятия. Същото е с паркоместата, хората си отдават драйвуея (мястото за паркиране пред къщата) ако е със зарядна станция тя също може да се преотдаде под наем през съответната платформа.

Пет Дек 13, 2024 7:29 pm
Профил

Аз това чувство го имах много отдавна, но вече е заменено с друго - ще става по зле :)

Отприщването на печатниците си има цена. Евроатлантизма и обслужването на чужди интереси също.

Пет Дек 13, 2024 7:31 pm
Профил
Аватар

maiden написа:
...Искам да купя сега един двоен гараж 36 квадрата в Пловдив за 36000 евро, ами пусти му нямам толков кеш се сетих...

Апропо, радвай се че гаражите са по-евтинки при вас. Тук подобен гараж можеш да купиш на подобна цена само ако е с локация малко преди Перник. :lol:

Пет Дек 13, 2024 8:08 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:

Ами искахте свобода и демокрация, радвайте им се. Забавното е, че няма път назад, всеки опит за напускане на потъващия кораб ще доведе до още по-бързо удавяне. :D

Тая мантра остаря. Тия дето са ги искали тия неща вече са пенсионери. Аз бях кажи речи първолак когато се срина зрелия комунизъм.
Нито сме я искали, нито някой ни е питал какво искаме. Както ни натресаха комунизма, така си го и взеха обратно. Който между другото беше двойно по-затънал, просто никой не знаеше за това.

Последна промяна velio на Пет Дек 13, 2024 8:11 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 13, 2024 8:08 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
maiden написа:
...Искам да купя сега един двоен гараж 36 квадрата в Пловдив за 36000 евро, ами пусти му нямам толков кеш се сетих...

Апропо, радвай се че гаражите са по-евтинки при вас. Тук подобен гараж можеш да купиш на подобна цена само ако е с локация малко преди Перник. :lol:

Аз не съм в Пловдив, ама както гледам и тука цените са пловдивски. Че на моменти и повече - примерно 40 квадрата гараж за 50 000 евро.... Имаше такава оферта преди година.

Пет Дек 13, 2024 8:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща