|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:42 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Сериен интерфейс на 20x2 OLED
Става дума за WEH002002A от комет. Намерих някакво инфо, как се запояват джъмперите за избор на интерфейс. Презапоих ги като за сериен, написах набързо "драйвер", като гледах примера на winstar в pdf-а. Имам готово устройство с такъв дисплей с паралелен интерфейс и на него си правя пробите. По сериен не ще, или аз не успявам. Някой да го е подкарвал по сериен интерфейс? Дали изобщо е възможно?
|
| Вто Апр 02, 2024 3:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Погледнах архивите. Подкарвал съм някакъв кометски дисплей с контролер WS0010 по SPI. Било е преди години и нямам никакъв спомен дали е паднала борба, и ако да, дали е била епична. 
|
| Вто Апр 02, 2024 7:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Електроните трудно вземат завоите Чисто физически, острите ъгли се избягват, много причини, при платките конкретно имаш увеличено подецване в тази зона и по голям риск от деламинацоя. Електрически също е проблем, те тук https://resources.pcb.cadence.com/blog/ ... pcb-tracesИ като говорим високи честоти, няма нужда да е сигнал наклочен на 5 Ghz, достатъчно е да имаш 1-2 ns фронт. Ти така и не каза май колко са ти големи колелата да сметнем момента ..
|
| Сря Апр 03, 2024 5:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Сериен интерфейс на 20x2 OLED
Не знам дали не подкарвахме точно такъв преди време, Predator-а може да каже, мисля тоя беше точно на сериен, но може и да греша, пусни му РМ.
|
| Сря Апр 03, 2024 6:00 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
WEH002002A ... щото джигитайския SPI е 10 битов май ти пратих нящо като сорс на привате
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 03, 2024 7:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
В дисплейните контролери на тоя производител има много свежи идеи. Бях тръгнал да подкарвам някакъв подобен дисплей, пак от Комет, по SPI. Като се зачетох в документацията на контролера, от единия байт с данни вземаше младшите битове, от другия старшите, май имаше и други, за избор на регистър. Накрая като теглих чертата, се оказа че овърхеда е по-голям от I2C. И го пуснах по I2C...
|
| Сря Апр 03, 2024 11:29 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
силова електроника в частност: инвертор AC/AC над 50А, STM32 - настройка/контрол на FPGA ( 4 транзистора мост, демек - бърз PWM ) четене на ADC ( защита/контрол ) FreeRTOS - я има, я не епром - параметри модбъс ... блах апликация: общо взето управление/защита на AC/AC инвертор
въпроса е: C или CPP?
|
| Чет Апр 04, 2024 1:31 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Ползвам такъв дисплей, само че е 8х2 (не 20х2) на сушилнята ми за чипове. Само че... е със софтуерен SPI и както каза Магьосника - предават се 10 бита.
|
| Чет Апр 04, 2024 3:45 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
На такъв въпрос отговора внинаги е С
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Апр 04, 2024 5:21 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Апр 04, 2024 10:40 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
При условие че и двете свеждат кода до асемблер аз бих препоръчал това, което питащият владее най-добре.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Апр 05, 2024 1:44 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Да се "довърша": подкарах го. Бях допуснал елементарна грешка (пак). Визарда помогна - 10Х.
|
| Пет Апр 05, 2024 8:12 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това не е въпрос, това е религиозен спор. Има само една единствена причина да се ползва С и това е ако проектът ти е съдържа твърде много стари С библиотеки или код. В тоя случай смесването би изисквало повечко внимание заради декорациите и безсмислен труд. А и кодът става претруфен с много "extern C" и т.н. Евентуално може да има и още една причина - ако работиш с платени компилари и С++ струва повечко  Всичко останало е религия лишена от елементарна логика. С++ е суперсет на С, т.е. всеки С++ компилатор би трябвало да се справя и със С код. В повечето случаи компилаторът е един и същ, просто ++ версията има повече неща. Няма логика да се предпочита едната версия само защото е по-скопена. Същото е със самия език. Ц няма нещо, което Ц++ да го няма. Демек няма нито едно предимство. Докато Ц++ има много неща, които Ц няма и няма начин да бъдат реализирани. Говоря реализирани от самия език. Примерно задължителното викане на конструктори и деструктури. Програмистът може да напише подобни функции и да си ги вика, освен в момента когато забрави да ги извика и тогава става мазало. Заради такива неща е АБСОЛЮТНО нежелателно да се ползват неща като динамична памет под чисто Ц. Сходни са нещата и namespace и т.н. С две думи Ц++ предлага много решения на проблеми, които предизвикват много главоболия при работа с чисто Ц. Сега често се използват два аргумента - първият е, че "на мен тия екстри не ми трябва". Хубаво, ама никой не те е карал да ги ползваш. Не е необходимо да ползваш ++ екстри, за да ползваш Ц++. Вторият аргумент е, че ++ са твърде сложни, разбирай опасни щото тъпите програмисти като не ги разбират може да вкарат бъгове. По тоя логика може да се живее още в пещери и да забраним електричеството, щото е опасно. Това са пълни глупости... Всеки добър програмист се старае да пише прегледен код без излишни усложнявания. Не би използвал Ц++ екстри ако това не се налага. Но когато се налага е по-добре да може да се ползват.
|
| Пет Апр 05, 2024 10:54 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Миро на 99% съм съгласен с теб с малки изключения - като пример, че стандартно, С и С++ използат един и същ sbrk код алокацията би трябва да бъде еднаква
спора беше: използване на С++ с всичките му екстри, абстракции, полиформизъм и блах ( предполага много динамични алокации ) за малки чипета управляващи критична силова електроника
|
| Пет Апр 05, 2024 2:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Реализацията на динамичната памет е в стандартните библиотеки (или твои такива) и няма нищо общо с темата. Въпросът беше, че работата с динамична памет изисква да я освобождаваш след ползване. Това не може да го гарантираш на С. Точно обратното във всеки по-сложен проект гарантирано имаш течове. Винаги има някакви ситуации в която я някой вкарал return, я някой if-else си изпуснал и се изнизва от функцията без да си освободи паметта. Докато под С++ имаш auto_ptr<>, имаш класове от сорта на <cstring> или сам си пишеш такива, че винаги да си освобождават паметта, която са заели. Пак казвам тук няма спор. Всяка парадигма в програмирането е създадена с някаква цел. Целта обикновено е свързана с някакъв проблем. Ти или го имаш тоя проблем или го нямаш. Ако го нямаш за къв чеп ще вкарваш ненужни парадигми? Това е все едно да се тъпчеш с лекарства без да си болен. Пак ще кажа, че моят съвет е да се избягва смесване на С и С++. Ползваш или едното или другото. Говоря като инструменти, т.е. компилатори, библиотеки и т.н. Когато пишеш код, колкото по-прост го пишеш, толкова по-лесно ще го поддържаш след 10-20-30 години. В повечето случаи това означава С стил на писане. Но има ситуации в които на С++ изглежда много по-чисто и най-важното по-сигурно.
|
| Пет Апр 05, 2024 6:16 pm |
|
|