|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 2:50 pm
CNC-та за платки и гравиране
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: CNC-та за платки и гравиране
Лазера си го купих отделно от машината - не е като този в описанието на фрезичката. Не съм го ползвал много но когато и да съм го ползвал винаги е работил. Даже правих висулки на щерката - надпис Ramstein върху неръждаема ламаринка - още и виси по ключовете  Няма отделно захранване - храни се по кабела дето е за лазер на GRBL борда. Адаптера с който дойде фрезичката успява да храни и 40 ватовия лазер. edit : лазара е ей такъв : https://vi.aliexpress.com/item/10050047 ... ry_from%3AПасва точно в дупката на маторя.
|
| Чет Яну 18, 2024 2:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами за тия малки лазери зависи какво се прави. Аз имах нещо такова, върши работа да птрежиш темплейт, или гарнитурка, и доста други от тънки неметални материали.
|
| Чет Яну 18, 2024 4:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Хм, че как си успял да направиш нещо върху метал. При мен има един изостанал подобен китайски лазер, но в квадратен корпус, само че е 20W, син или виолетов, който не може да пробие станиол от шоколад. Оцветен "перциглас" реже, но на безцветен не може да направи нищо. Първоначално помислих, че говориш за китайските CO2 лазери с които по едно време беше пълно в английския ибей.
|
| Чет Яну 18, 2024 11:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Той го е гравирал с лазера, едва ли го е рязал. Въпреки че в момента има едни които могат и да режат тънък метален лист, разбирай под 0.1.
|
| Пет Яну 19, 2024 12:28 am |
|
 |
|
Cekins
|
Силно казано "гравирано" но неръждавейката почернява и не се изтрива. Не съм го вземал за да режа метал, че даже и за гравиране не съм го мислил ама става. Взех го да режа пластмаси, обаче без еър асист нищо не става. Направил съм си дюза (споменавал съм го вече) ама още не съм я пробвал. И още едно нещо исках да правя с него ама то съвсем не се получава - вместо да копая платките с фрезер, да ги пръскам с боя, с лазера да я горя и после да ецвам по класическия метод. Направих си няколко проби ама не се получи. Принципно би трябвало да става ама явно трябва и боята да уцеля и начина на пържене и т.н. Аз пробвах с черен спрей от магазина за авто бои - чак медта изгаря обаче боята не се изпарява изцяло и съответно не се ецва нищо. И то по скоро медта не изгаря ами се отлепя от гетинакса и става едно голямо нищо.
Аз за рязане на ламарини имам достъп и до водно и до 2kW файбър ако закъсам чак толкова много.
|
| Пет Яну 19, 2024 12:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
А за дялкане на платки с фрезер поне става ли тази машинка? Колко време дялкаш една платка?
Моторчето на шпиндела колко е мощно? Има ли биене в оста му? На какви лагери е тя? Гледам, че цангата е доста дълга и към нея като се прибави и дължината на фрезера - това създава ли проблем?
|
| Пет Яну 19, 2024 12:35 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Става - правил съм 120х120 двустранна платка - това като абсолютен максимум  Като време - зависи от скоростта, тя зависи от качеството на фрезера - с хубави здрави фрезери може и по-бързичко да се кара. После зависи и с какъв фрезер се работи с 0.1 ако се жули и се пуснат два паса да направи около 0.2 времето се удвоява. Зависи и колко писти има на платката - тая 120х120 беше нещо с 80 краково мцу - та пистите му от едната страна ич не бяха малко. Пробиването работи ама маторя не може да се върти с бясните скорости които трябват за свредла под 1мм - та там подаването трябва да е доста консервативно. Моторчето е някви ватове - над 3мм свредла и по сериозно подаване и издъхва - ама то си е нормално - една шепа дц моторче е. Лагерите му май са съчмени. И да има някакво биене нямам с какво да го измеря - видимо, на усет и на слух - няма. Дължината на оста за платки въобще не е проблем - само трябва да се внимава. Освен това има къси фрезери. Хода по Z е доста а и самия мотор може да се вдигне в скобата, така че под скобата да стърчи само цангата. Най е гадно когато към края на програмата се счупи фрезер - ей тва направо ме изкарва от кожата. Играл съм си с 0.1 фрезери - ей тва връхчето му е по остро от игла и както работи се чува едно дзън и спира да се чува как стърже по платката. С 0.2-0.3 е малко по човешко ама пък не може да се правят малки клирънси. Специално тази машинка е малко по-читава от някой други екземпляри в алиекспрес - има доста дето са с 3Д принтирани части. Тази всичко и е machined.
|
| Пет Яну 19, 2024 5:16 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
така, подкарах машинката с техния борд мастър... сега трябва да видя как ще се справя с този сиркуит кам за който нямам лиценз, всъщност това превръща герберите в LMD/LPR/HPGL или каквото е там. Имам няколко различни версии, но май лпкф вече не ги предлагат тия стари версии - да видим какво струват или ще трябва по трудния начин да се справям. Машинката си опозна масата, основните позиции, успях да пусна мотора, да сгрее и развърти до номинални обороти и т.н. Сега ще трябва да си набавя материали и инструменти и да пробвам нещо по малко. И прахосмукачка за охлаждане и чистене. Това нещо има интересна история, LPKF са го продали на китайците https://www.circuitcam.com/history
Последна промяна Grubi на Вто Яну 23, 2024 5:17 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 23, 2024 4:11 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Що не пробваш тоя FlatCam дето ти предложих - безплатен е. Прави директно G код. Май има някакви начини да се зареди/направи и постпроцесор ако е нужно ама не съм си играл. Стандартния G код ми върши работа.
Не съм сигурен дали можеше нещо друго освен Isolaton Milling обаче. Пробиването го прави.
|
| Вто Яну 23, 2024 5:16 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Е то въпроса е дали мога да го импортирам правилно. Но при положение, че софтуера (няколко различни версии преди 7), го имам...дали да не се върна в старите времена и да го прескоча тоя активейшън код...най-старата версия май е 1997 година. Ако някой, некъде види излекувани версии да се обажда. А иначе тая 7ма версия надали е абсолютно златна, но трябва да се питат китайците и евро-протежетата им. Много е странно, със сигурност собствениците имат серийни номера/активиращи кодове - но се крият като мишки, дори по форъмите. Разбира се, искат да продават нови лицензи...
|
| Вто Яну 23, 2024 5:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Хм, че тоя чарк да не се държи като плотер? Ако да, явно няма ос Z, а само писалка горе, писалка долу.
|
| Вто Яну 23, 2024 6:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Точно така - инструментите са с различна дължина, и има само долу и горе, като финната настройка е един голям винт. Плотер и половина  Питах ЛПКФ - може и да ми се уреди въпроса, все пак те са заинтересувани да купувам от скъпите им консумативи, нищо че няма да си купя супер лазер за платки, а ще използвам машина на 25 години. Но аз съм поръчвал достатъчно едно време, така че може да ме огрее. Иначе идеята да "излекувам" стария софтуер не е лоша - ще се образовам и забавлявам... вероятно.
|
| Вто Яну 23, 2024 6:49 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ей това са инструментите https://www.unilim.fr/fablab19/wp-conte ... outils.pdfА това са им цените  Направо щях да припадна...най-основния комплект е 700 Пари, а някои имат 2000 Пари и повече... https://www.solectro.se/webshop/product/2138?SecId=1083Разбира се, има и алтернативи https://mctinfo.net/products/tools-and- ... ccuratecnc
|
| Вто Яну 23, 2024 10:57 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Тъй, намери се и CircuitCAM - ще тествам кодовете. После трябва да се снабдя с инструменти и материали, и да видим какво ще издълбая.
|
| Пет Яну 26, 2024 2:49 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Въпроса ми е малко тъп, ама какви инструменти трябват за фрезоване на платки ?
На какви обороти се работи и с какво подаване? 10000об/мин достатъчни ли са?
Какви са най-тънките пътеки и клиаранси, които могат да се фрезоват?
Какви пътеки и клиаранси са "нормалните" за фрезоване с тази технология, които без много зор могат да се постигнат и да се повтарят?
Колко е живота на инструментите в следствие на износване/захабяване?
Кой е най-дурако устойчивия инструмент за фрезоване на пътеки за хоби платки с който да се започне обучение и експерименти?
|
| Вто Яну 30, 2024 9:33 am |
|
|