Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Въпрос за Пелтие елемент. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за Пелтие елемент.
Бръмчат стари таралясници, новите не се чува нищо
Сега съм със самсунг инверторен, само при тръгване едва забележимо чувам пищене на инвертора, много слабо при пълна тишина, иначе нищо

Но за сметка на това пелтието иска в оъти повече охлаждане, т.е. вентилатори да бръмчат

Пет Окт 13, 2023 8:23 pm
Профил

И нови бръмчат, зависи от модел/марка, но да пелтието иска в пъти по сериозно охлаждане, и дори да е В дни, пак е шумно. Има обаче приложения където е незаменимо.

Пет Окт 13, 2023 9:15 pm
Профил
Аватар

Аз преди няколко години бях тръгнал да правя "бойлер" с пелтиета - за приложението трябваше да може да поддържа някаква близка до телесна температура на водна риза но трбяваше да може да охлажда и да топли. Става въпрос за поддържане на много точна температура за малък биореактор. В случая не ми трябваше кой знае каква мощност за охлаждане и отопление - бях го измислил цялото нещо обаче проекта остана недофинансиран и всичко отиде в киреча. За такова приложение няма какво по-добро да се измисли. Като напуснах, това го правиха вече не като демо и цялото съоръжение за топлене и охлаждане беше станало да заеме една стая а аз го бях измислил да успея да го вкарам в едно табло 800х600х500... Сложиха отделен чилър, отделен бойлер и една камара тръболяци и кабеляци... А пелтиетата за топлене даже щяха да постигнат КОП над 1-ца и цялото бойлерче щеше да се ползва с една инсталация за циркулация във водната риза - без никакви допълнителни драми.

Съб Окт 14, 2023 8:52 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Bai Ui написа:
velio написа:
вземай хладилник с компресор (мобилен)

Как бръмчат обаче, аз лично предпочитам да платя няколко киловата отгоре на месец но да се радвам на тишина в къщи, особенно нощно време.

ikarlo написа:
Когато отидох при него за консултация точно по въпроса с пелтиетата, чух следния отговор: "Не ща нито да ги видя, нито да ги чуя..."

Да са ... у професора, а? Пелтиетата имат незаменими приложения, ползват се там, където не може да използваш компресор - примерно в космоса, слагат ги на сензори и на лазери да поддържат постоянна температура, при пелтиетата обръщането на охлаждане/топлене става само с промяна на поляритета на тока, малки са, евтини и много по прости устройства от компресорите. Само допреди 15-ина години КОП-а на климатиците беше някъде около 1, колкото е на пелтието, голямата ефективност дойде с революцията при електродвигателите с използването на неодимия, но човечеството все повече се доближава до откриването на свръхпроводимостта и когато това стане хората ще гледат на компресорите като на парните машини.

Имам личен опит с пелтие елементи. В БГ се произвеждаха такива "плочки" 40х40х5mm за 12VDC. Правил съм панели от по 4 до 8 елемента, включени паралел. Задачата беше да се охлажда през лятото и нагрява през зимата въздуха в шкаф с електроника, монтиран върху покрив.
1. Оказа се, че елементите Пелтие не могат да работят термично паралелно (т.е. на обши радиатори) - получава се термична обратна връзка между тях, което се изразява в това, че един елемент нагрява, а друг охлажда, консумацията се повишава и в крайна сметка се повреждат. Наложи се всеки елемент на отделни радиатори от двете страни.
2.Накрая, с с ужасно усложнение на механичната конструкция, успях да получа охлаждане при съотношение на площите на радиаторите топла/студена 3:1. При това положение реверсирането стана невъзможно, т.е. мита чрез превключване да се обръща топлинния поток е абсурден, защото това съотношение на радиаторите трябва да се запази в посоката, в която искаме да насочим топлинния поток.

Пелтиетата имат приложение при каскадно свързване (т.е. топлинно последователно) в криогенни установки за получаване на свръх ниски температури, но в обем колкото кибритена кутия, както и в хладилни чанти и хладилници за кола, но при тях се ползва само един елемент с радиатори в посоченото по-горе съотножение.

Съб Окт 14, 2023 10:12 am
Профил YIM

ikarlo написа:
При това положение реверсирането стана невъзможно, т.е. мита чрез превключване да се обръща топлинния поток е абсурден, защото това съотношение на радиаторите трябва да се запази в посоката, в която искаме да насочим топлинния поток.

Термодинамиката е сложна наука, затова в големите фирми има отдели, които се занимават само с това - да анализират и подобряват температурните характеристики на продуктите. В последно време електронните компоненти се развиват тоно в тази посока, примерно едни от най-големите предимства на SiC (Silicon Carbide) транзистори е че могат да работят до 200С без да се повредят и без да им се променят основните параметри както и са с по-висока топлинна проводимост от силиция, което подобрява отдаването на топлина от чипа към корпуса.
По-напред споменах за каскадно свързване с еднакви елементи, без промяна на съотношението на плочите, но с различен ток, протичащ през тях, така може да реверсираш чрез промяна на потока на ток но като реверсираш също съотношението на тоците в обратна посока, т.е. най-малкият ток през най-топлия елемент, най-големия съответно през най-студения, което разбира се изкл'ва паралелното свързване. Така митовете и магиите се превръщат в чиста наука.

Съб Окт 14, 2023 10:55 am
Профил
Аватар

ikarlo написа:
Имам личен опит с пелтие елементи. В БГ се произвеждаха такива "плочки" 40х40х5mm за 12VDC. Правил съм панели от по 4 до 8 елемента, включени паралел. Задачата беше да се охлажда през лятото и нагрява през зимата въздуха в шкаф с електроника, монтиран върху покрив.
1. Оказа се, че елементите Пелтие не могат да работят термично паралелно (т.е. на обши радиатори) - получава се термична обратна връзка между тях, което се изразява в това, че един елемент нагрява, а друг охлажда, консумацията се повишава и в крайна сметка се повреждат. Наложи се всеки елемент на отделни радиатори от двете страни.
2.Накрая, с с ужасно усложнение на механичната конструкция, успях да получа охлаждане при съотношение на площите на радиаторите топла/студена 3:1. При това положение реверсирането стана невъзможно, т.е. мита чрез превключване да се обръща топлинния поток е абсурден, защото това съотношение на радиаторите трябва да се запази в посоката, в която искаме да насочим топлинния поток.

Пелтиетата имат приложение при каскадно свързване (т.е. топлинно последователно) в криогенни установки за получаване на свръх ниски температури, но в обем колкото кибритена кутия, както и в хладилни чанти и хладилници за кола, но при тях се ползва само един елемент с радиатори в посоченото по-горе съотножение.

1. Що не обясниш що е то това животно "термична обратна връзка"?
2. Ако беше сложил достатъчно голям радиатор и на студената страна, нямаше да вярваш в митове.
Деба и професорите...

Нед Окт 15, 2023 2:43 pm
Профил

Desert Leo написа:

Сигурно има предвид ефекта подобен на IGBT транзисторите, които позволяват парелелното им свързване, там колкото по-топъл става транзистора толкова по-малко става съпротивлението на прехода в затворено (отпушено) състояние, което пък намалява отдаваната топлина, така транзисторите се саморегулират и балансират.
По-скоро обратния на този ефект.

Нед Окт 15, 2023 3:01 pm
Профил

Desert Leo написа:
ikarlo написа:

2. Ако беше сложил достатъчно голям радиатор и на студената страна, нямаше да вярваш в митове.
Деба и професорите...

Почти половин година се мъчих с тази задача. Ако увелича студения радиатор става по-лошо, нарушава се горното съотношение, т.е трябва да увелича и топлия. Преди да се хвана с пелтиетата и аз бях оптимист, но се оказа, че ако не си се борил с тях, а разчиташ на литературна справка, влизаш в прключение. Добре е, че не бяхме поели ангажимент пред външен клиент... :D
Термичната обратна връзка се получава от нееднаквостта на пелтиетата. Ако един не може да "догони" температурата от другите, става мазало. Освен нееднаквостта, не може да се постигне еднакъв термичен контакт поради неизбежни геометрични разлики (еднаква дебелина по цялата повърхност и между отделните пелтиета - един буркан висококачествена термопаста отиде на вятъра).
Разбира се, поста ми няма за цел да откаже някого от експерименти. Може да не съм имар достатъчно късмет... :(

Нед Окт 15, 2023 3:18 pm
Профил YIM
Аватар

Ясно... академични среди, да ги еба...

Нед Окт 15, 2023 4:41 pm
Профил

Аз не бих го нарекъл тврмична ОВ, има различни подходи, много сходни с тези от електрониката, как свързваш парелелно биполярни ? ...с резистори в емитера, същия подход, термален и терфейс, решава ти проблема с геометрията и компенсира за малки разлики. Отделно зависи как храниш тия пелтиета, а и от доста други неща, буркана с термопаста е бил безмислен, има термални интерфейси за тия цели примерно :https://www.tglobalcorp.com/plan

Нед Окт 15, 2023 5:39 pm
Профил

Може да му измислим ново име, да не е термична обратна връзка, може да се казва примерно Температурно-Деструктивен Ефект Породен от Правопропорционалната Зависимост на Токът Спрямо Температурната Разлика при Паралелно Свързване на Елементи на Пелтие, съкратено ТДЕППЗТСТРПСЕП.

Нед Окт 15, 2023 6:07 pm
Профил

Идеята тук трябва да е нещо такова, ако един започне да прегрява, това увеличава температурата на топлата страна което влияе на всички пелтията, съответно dT е по-малко, от където расте температурата на студената страна, което пък води до допълнително увеличение температурата на топлота и т.н.звучи и изглежда като ПОВ, и в определени случаи може би точно така се у държи, но има доста фактори и варианти за повлияването му.

Пон Окт 16, 2023 12:31 am
Профил
Аватар

Нама никаква термична ОВ. Има недостатъчно охлаждане на топлата страна и липса на регулиране на тока през Пелтие елементите с отчитане на разликите между тях. От това са се получили тези ефекти.

Отделно е тъпо да се разчита на Пелтие елементи за охлаждане/нагряване на електроника. За охлаждане или по-скоро за недопускане на нагряване има достатъчно ефективни пасивни средства, а от нагряване няма нужда - при нашите географски ширини температурите не са кой знае колко ниски.
Те ви част от лога на един дивайс сложен нейде в наште планини зелени на около 2200 метра надморска височина според ГПС в него.
Лято: 2021-08-09
08:00, 24.6 °C
09:00, 38.1 °C
10:00, 50.6 °C
11:00, 57.1 °C
12:00, 60.9 °C
13:00, 62.3 °C
14:00, 66.4 °C
15:00, 70.4 °C
16:00, 70.1 °C
17:00, 67.2 °C
18:00, 62.4 °C
19:00, 53.2 °C

Зима: 2022-03-10
08:00, -11.1 °C
09:00, -1.5 °C
10:00, 3.3 °C
11:00, 16.5 °C
12:00, 24.2 °C
13:00, 26.1 °C
14:00, 32.8 °C
15:00, 31.0 °C
16:00, 27.3 °C
17:00, 12.9 °C
18:00, -0.2 °C
19:00, -10.2 °C

Водното ми охлаждане (затворен тип, 180 вата охладителна мощност) пристигна, обаче вентилатора на радиатора има втори съединител (този отдясно). Някой знае ли за какво се използва. Във вентилатора има вградени светодиоди, които дразнещ мигат. Дали не могат да се изключат без разглобяване?

Прикачени файлове:
connectors.jpg
connectors.jpg [ 1.1 MiB | Прегледано 2373 пъти ]
Пон Окт 16, 2023 1:29 pm
Профил
Аватар

Ето още нещо за пелтиетата и "термичната ОВ" Simple Design Equations For Thermoelectric Coolers

Пон Окт 16, 2023 1:43 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

ikarlo написа:

Можеше да ги вържеш серийно електрически и нямаше да ги имаш тия ядове. Ако термично са в паралел, електрически ги захранваш серийно. Ако термично са серийно, електрически ти връзваш в паралел - и мощностите ще се разпределят равномерно помежду им.

Чет Окт 19, 2023 11:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща