Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Избор на транзистор. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Избор на транзистор.
Не прочетох цялата тема, но:
аз бих го направил с мост, за да има и заден ход. Да не се чудя как да обръщам в оранжерията.

Съб Сеп 09, 2023 3:45 pm
Профил
Аватар

Няколко приказки за да си изясни концепцията питащият.
По-напред стана въпрос за константно напрежение и константен ток. Съвсем опростено и идеализирано, при константно напрежение двигателят има постоянна скорост. При константен ток има постоянен въртящ момент.
Какъв според мен недостатъкът на второто за това приложение е, че когато количката срещне препятствие вероятно ще спре. За да тръгне трябва да и се даде малко "газ". Ако тръгне с малко газ, добре. Ако не тръгне, ще трябва да се подаде повечко газ. Докато в един момент преодолее препятствието и хукне с бясна скорост.
Затова за да не се преследвате по лехите, управлението трябва да е по напрежение или да има обратна връзка по скорост на двигателя (вид серво).

Съб Сеп 09, 2023 4:19 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Тъй като става въпрос за задвижване на количка, т.е. не просто да се регулират оборотите на двигателя, управлението му трябва да се усложни. Иначе, резултатът ще бъде като при детските акумулаторни коли - даваш газ и тя хуква, отпускаш и количката се "сепва". Добре, че при детските колички, акумулаторчетата са малки, всъщност точно те поемат "ударите", защото имат съизмеримо вътрешно съпротивление с това на мотора.
Потенциометърът за ШИМа трябва да се завърта с педал или ръчка (като при мотоциклетите и ролерите), но се прави и слаба положителна ОВ по ток, та като срещне камъче, да не спира. Всъшност, ако се намери подходящ донор ролер, и се премахне електронното блокиране, въпросът ще се реши най-добре.

Съб Сеп 09, 2023 4:55 pm
Профил YIM

Cekins написа:
Е защо се занимаваш с глупости? Купи си направо едно такова : https://protonbg.bg/regulator-na-naprej ... etar-20434 и се приключва с темата. Това конкретно не знам има ли плавен старт, но той може да се реши много просто - слага се едно RC след потенциометъра и ще стартира плавно в зависимост от размера на кондензатора - само с релетата трябва да прекъсваш и плюса на потенциометъра, че да може се "източи" кондензатора. Посоката си я обръщаш с реле. Някой път има неща дето е по добре да ги купиш готови вместо да се мъчиш да ги правиш. Ако го правеше от спортна злоба - добре, ама ти го правиш да вършиш работа - от няколко дена я чоплим тази тема - досега щеше драйверчето да е при тебе. Като тръгнеш да питаш, винаги почваш от далече и след няколко дена казваш конкретно каква ти е крайната цел. Кажи го в началото за да може веднага да ти се каже как точно да подходиш.

Такова същото взех от Базар.бг малко по-евтино, оказа се лабаво, на 100% по нанагорното транзисторите така се напекоха че като плюнах на радиатора кипна, отделно не пуска всичкото напрежение на мотора. За некви дребни неща става. Подобно на тоя модул изгорях и един друг щото нямаха радиатор транзисторите. Да знам че някои неща трябва да се купят готови ама нямам средства в момента, а зимата наближава.
Возенето ще е едни 20 метра по равно после 12-15 нанагорно доста, и за другия оранжер има още 8 нанагорно и 15 равно, общо трябва да прекарам около 180-200 щайги за двата оранжера, не е зор да е за три дена, най ме мори нанагорното и това че някои щайги трябва да ги товаря по нанагорното и все подпирам колелата на сегашната количка тя събира 8 или 10 щайги според колко са тежки.
itso.t написа:
pipilica написа:
...Да ще има обръщане на посоката но то ще е в спряло положение и най-лесно ще ми е с две релета, те няма да са проблем. Няква друга идея да променям скоростта освен с PWM има ли, трябва да тръгва и спира плавно щото ще возя кактуси в щайги и ако спре или тръгне рязко ще се набодат освен че ще се обърнат в щайгите...

Само от любопитство - би ли дал линк към релетата които си харесал?

И на въпроса - направи или закупи готово управление за двигател, с реверс (Н-мост), че като счупиш няколко дузини тръни и саксии, "евтиното" ще придобие друго измерение...
Двигателят има ли датчик за скорост на въртене?

Ето какви релета мисля да взема
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/7240/#e30%3D лесно се свъзват.
Двигателите нямат датчик за скорост, имаха спирачка но съм я махнал щото не трябва, на мотор с червячен редуктор спирачка не трябва, поне на мен не ми трябва.

Съб Сеп 09, 2023 9:55 pm
Профил

Мотор с червячен редуктор е нещо относително, зависи какъв е ъгълът на червяка

Нед Сеп 10, 2023 12:25 am
Профил
Аватар

Значи то много зависи какъв ти е мотора. Те транзисторите могат да се опекат и ако ти е слаб мотора - щото той като се запъне, тока става доста и ще си изпуснат концентрирания пушек преди мотора. Много зависи и какво ти е напрежението. Аз затова ти давам линк за 60V/20A - това са 1200W - което не е никак малко, но и мотора трябва да може да устиска на таква мощност естествено. Само че влизаш в много други филми - примерно от къде ще намериш 1200W захранване на 60VDC? Повярвай ми - нагледал съм се на опити "с пръдня боя да правим" - никога не става. Имаш бизнес - инвестирай в него.

Тези машинки които споменах са нещо като роботи - по скоро са манипулатори с 6 DC мотора на 48 волта. Движат се по една линия дето се леят тоалетни чинии на нея. Мести се от калъп на калъп, хваща калъпа, отваря го на на където е направен калъпа да се отваря - има такива дето им се отваря отгоре една част и две черупки настрани, после с нещо като лента изхвърля изделието на една маса с ролки от другата страна на калъпите и така нататък. Цялото нещо е към 300-400 кг. Мотора за движение е 750 вата с червячен редуктор - 48V/16A. Без проблем държи над 20А известно време. Това цялото нещо се захранва на 48VAC от огромен траф - трафа не е в него от съображения за сигурност - по линията има едно въже с кабел от където се храни машинката и за да не висят 220В са го направили на 48. Има 6 мотора които се управялват от 1 драйвер, защото се извършва само по 1 движение винаги. Обратните връзки са крайни - би станало много сложно да има енкодери и подобни полюции а няма и смисъл. Превключването на моторите е направено с контактори размер 0 - обикновено такива се ползват за мотори до 5-6 кв. когато са на 380В. Посоката е в заивсимост от управляващ сигнал +/- 10V - стандартно за индустриално решение. Ние им правихме малко рифърбишмънт - сменихме им PLC-тата изцяло че бяха с S5-ци от средата на 90-те. Ама имаше машинки дето им бяха сменяли контактори. Вътре AC/DC захранванията - специални за серво драйвер. Всичко това нещо, за да постигне тези мощности на това напрежение става усложнено до безобразие. Реално един 0.75 инвертор за стандартен AC мотор може да се намери за 200-300 лв. На тези само драйвера им е към 500-600 евра ако не е и повече.

Винаги подхождаш към проектите си с някакво пренебрежение към всичко - било то безопасност, било то начин и качество на изпълнение. Айде термометрите и другите дребни работи - иди доди - ама като почнеш да навлизаш в големите работи и продължаваш и там с такова отношение - не става така. Дай малко по сериозно.

Не е невъзможно да си направиш драйвера, но както казаха колегите желателно е да е с Н мост. Задължително е да има защита по ток. От там идва и момента дето това нещо ще трябва да е с някакъв контролер дето да следи и тока и напрежението за да не се получават ефектите дето ги споменава Ицо. Ако искаш и управление с +/-10 V си става истински драйвер дето докато го направиш ще премъкнеш касетки за няколко сезона. Отделно въпроса за захранването - айде ако е с батерии - там ясно, ама ако искаш да е с някакъв подвижен кабел на въже - и там ще се вкараш в един филм дето не искаш да го гледаш.

Нед Сеп 10, 2023 9:23 am
Профил ICQ

За избора на транзистор и драйвера нищо не казахте, предполагам е добър, значи да поръчвам.
Cekins написа:
Повярвай ми - нагледал съм се на опити "с пръдня боя да правим" - никога не става. Имаш бизнес - инвестирай в него.

Да прав си, не става, но опитите продължават, поне са свързани с малко средства. Относно инвестициите каквото мога правя, преди две години смених всичкия карбонат на големия оранжер, над 12к пари отдоха, тука пъднята не помогнА. Ся трабва да сменям плотовете на масите щото положението е трагично, предполагам ще идат над 2-3 к пари. Та за сериозни неща давам, нема да ти казвам колко са поскъпнали качествените въглища, а миналата топла зима обърнах 13-15 тона.
Много се отплеснаХ, сорри.
Cekins написа:
Не е невъзможно да си направиш драйвера, но както казаха колегите желателно е да е с Н мост. Задължително е да има защита по ток.

Добре, а защо е желателно да е Н мост като по-лесно е обръщането на посоката с релета. Защитата по ток мисля да сложа обикновен автоматичен бушон, примерно 16 или25 амперов за двата мотора, мисля че ще работи коректно нищо че ще са 24 волта прав ток.
Да тука принципно сте много прави за нещата, но вие правите неща професионално и носите отговорност и гаранция за продуктите, аз навремето с мебелите работех по същия начин и съвсем добре ви разбирам за акъла който ми давате, за което съм ви много благодарен.

Нед Сеп 10, 2023 11:37 pm
Профил

Идеята за защита с АП е крайно неподходяща, т.е. няма да има защита по ток. АП защитава веригата (кабелите) преди консуматора за да не се подпалят. В зависимост от типа (А, В, С) имат различно времезакъснение за изключване, но най-малкото е стотици милисекунди, което е напълно достатъчно какъвто и да е полупроводников елемент да предаде богу дух :D
Ако слагаш АП, по-добре да няма никакви полупроводници, а само пускорегулиращи резистори, управлявани с командоапарат, подобен на тези в старите трамваи.

Пон Сеп 11, 2023 9:11 am
Профил YIM

pipilica написа:
За избора на транзистор и драйвера нищо не казахте, предполагам е добър, значи да поръчвам.
Cekins написа:
Повярвай ми - нагледал съм се на опити "с пръдня боя да правим" - никога не става. Имаш бизнес - инвестирай в него.

Да прав си, не става, но опитите продължават, поне са свързани с малко средства. Относно инвестициите каквото мога правя, преди две години смених всичкия карбонат на големия оранжер, над 12к пари отдоха, тука пъднята не помогнА. Ся трабва да сменям плотовете на масите щото положението е трагично, предполагам ще идат над 2-3 к пари. Та за сериозни неща давам, нема да ти казвам колко са поскъпнали качествените въглища, а миналата топла зима обърнах 13-15 тона.
Много се отплеснаХ, сорри.
Cekins написа:
Не е невъзможно да си направиш драйвера, но както казаха колегите желателно е да е с Н мост. Задължително е да има защита по ток.

Добре, а защо е желателно да е Н мост като по-лесно е обръщането на посоката с релета. Защитата по ток мисля да сложа обикновен автоматичен бушон, примерно 16 или25 амперов за двата мотора, мисля че ще работи коректно нищо че ще са 24 волта прав ток.
Да тука принципно сте много прави за нещата, но вие правите неща професионално и носите отговорност и гаранция за продуктите, аз навремето с мебелите работех по същия начин и съвсем добре ви разбирам за акъла който ми давате, за което съм ви много благодарен.

По-горе бях споменал, че диодът ще грее много - мощността върху него при 20А ток е към 15-20 вата. Затова е добре диодът да се замени с MOSFET транзистор.
Може да се направи с транзисторeн полумост, а обръщането на посоката с релета. Ето една схема с доста разпространения IR2104, без защита по ток.
Схемата може да работи както с товар към захранване, така и с товар към земя. При товар към земя, сравнително лесно може да се модифицира да има защита по ток.
Добавя се един токов резистор към земя и компаратор към SD входа на IR2014.

Прикачени файлове:
NMOS_PWM_Motor_Control_Half_Brodge.jpg
NMOS_PWM_Motor_Control_Half_Brodge.jpg [ 81.52 KiB | Прегледано 2322 пъти ]
Пон Сеп 11, 2023 11:56 am
Профил

Добре щом АП няма да върши работа четох по въпроса и намерих това.
https://www.hackatronic.com/over-curren ... 58-op-amp/
По тая схема ще мога ли да направя защита на всеки мотор и транзистора му, ще работи ли добре.
Също четох и за mosfet driver current sense и намерих това
https://store.comet.bg/download-file.php?id=1528
само не можах да разбера как се настройва ограничението по ток, може би се подбира токовия резистор.
Това е пдф-то
ако правилно съм разбрал за да ограничава примерно на 8 ампера токовия резистор трябва да е 0.028 ома.
Има и друг IR2127 май е същия но има изход FAULT който индикира претоварване.

Прикачени файлове:
ir2125.JPG
ir2125.JPG [ 87.2 KiB | Прегледано 2280 пъти ]
Вто Сеп 12, 2023 2:41 am
Профил

https://www.infineon.com/dgdl/Infineon- ... 90e5fd0f4c
Описани са различни техники за използване на тези драйвери, включително и с използване Rdson на транзистора като токов резистор.

Вто Сеп 12, 2023 9:25 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Цитат:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/7240/#e30%3D лесно се свързват.

Според документацията, контактното съпротивление на тези релета е 100 милиома, което е в пъти по-зле от това на транзисторите, споменавани в темата...

Вто Сеп 12, 2023 10:38 am
Профил WWW
Аватар

Темите на Пипилица и Реконструктора са пословични... :mrgreen:
Започват с кратко обяснение от типа "Искам за си купя оранжев транзистор. Цветът подходящ ли е за 132W двигател?". Краткото обяснение е за да се пести от амортизация на клавиатура, и разход на обяснител.
След 400 страници се изяснява, че не било двигател, а индуктосин, транзисторът трябва да е варистор, и не оранжев, а прозрачен, с 42 извода.

Вто Сеп 12, 2023 10:45 am
Профил

BatKoce написа:
Цитат:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/7240/#e30%3D лесно се свързват.

Според документацията, контактното съпротивление на тези релета е 100 милиома, което е в пъти по-зле от това на транзисторите, споменавани в темата...

Ми прав си не бях чел за релето, предложи ми схема на мост тогава вместо релетата.

Вто Сеп 12, 2023 4:25 pm
Профил

pipilica написа:
Ми прав си не бях чел за релето, предложи ми схема на мост тогава вместо релетата.

Тук стана интересно... :) Имам разработена платка, точно за тази цел. Само че има няколко големи НО! Първо, оказа се, че не съм начертал схемата и сега не помня някои неща. Второ, дори и да имам схемата, там се ползват драйвери, които са разработени от мен и които за момента не произвеждам и не продавам. Вероятно мога да изработя такава платка, но за единична бройка е нерентабилно. Ето как изглежда едно такова устройство, изпробвано на мотор за 12 волта и максимален товар 15 ампера. Има защита от едновременно включване и защита от пълно късо съединение:

Прикачени файлове:
Схема.JPG
Схема.JPG [ 126.87 KiB | Прегледано 2207 пъти ]
IMG_2582.JPG
IMG_2582.JPG [ 3.47 MiB | Прегледано 2207 пъти ]

Вто Сеп 12, 2023 8:13 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща