Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Въпрос за кабели и напрежение. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за кабели и напрежение.
Като каза конвертор се сетих че се предлагат такива джаджи за камионджийски цели - от 24V на 12V, за повечко точец - за захранване на 12V уреди по камионите.
Тъй като това не звучи много отговорно - какво казва али-експрес по въпроса?

Което ме подсети за друга алтернатива. По китайските сайтове беше пълно с някакви модули (бък конвертори) уж за лабораторни захранвания. Вход да кажем 40 - 60V, изход според каквото е настроено, пак за приличен ток.

Cekins написа:
...Това съм го правил но с малки вентилаторчета за табла - 120мм. То нещо не можах да намеря 24 волтови, а спешно трябваше да стане таблото и сложих два 12 волтови последователно. Те даже са и BLDC...

А аз така съм горил 5V вентилатори. Единият тръгне така, другият иначе, и накрая единият спря да бачка.
Та това свързване без нещо което да се грижи за изравняване на потенциалите или поне да се явява някаква защита е загубена история...

Чет Авг 17, 2023 4:27 pm
Профил

Тук ме върна в детството ...не помня кой клас съм бил 9-10 нещо такова, един познат на бащата тираджия искаше такова захранване, ама по онова време импулсите не ми бяха силата, а то и много части нямаше та линейно, кутия от един алуминиев профил ...колкото дърпаш толкова и грееше но откара с години...

Чет Авг 17, 2023 6:45 pm
Профил

Cekins написа:
Те даже са и BLDC...

Е ти си вързал контролерите им, не самите двигатели ;-)
Нормално е да се опекат...

Двигатели само с една намотка (демек четкови с постоянен магнит) могат да се вържат последователно, ама ако са на един и същ вал и четките са синхронизирани. Ако не са синхронизирани не мисля че ще изгорят, обаче въртящия момент ще е като дискотека.
При истински постоянно токови двигатели вече са ми изветрели спомените, но доколкото помня там напрежението беше важно за оборотите, а тока както при всички двигатели за въртящия момент. Та въртящия момент ще е еднакъв, ама оборотите... Особено при последователно свързване и без регулиране на тока. Макар че то ако са вентилатори оборотите ще се самоограничат в даден момент.

Пет Авг 18, 2023 11:02 am
Профил
Аватар

Ами май работят още - какви контролери - те в тия най-простите има само три датчика на Хол дето цъкат трите намотки - явно винаги има включена намотка и пада на напрежение се получава. Даже го бях мерил - между двата вентилатора си беше 12 волта +/- нещо съвсем малко - от порядъка на миливолти. Може и да има някакъв момент в който се захранват само датчиците ама и те са два последователно и пак си делят напрежението явно - идея си нямам а и сега не ми се мисли що ми се е получило :)

За такъв тоя тип BLDC (тъп вентилатор) е достатъчно датчиците да издържат на напрежението. Намотките им са сметнати за напрежението за което ги рейтват, ток обороти и т.н. Ако го захранваш с по ниско напрежение съответно и той се върти по бавно. Превключването на намотката става когато постоянния магнит застане със съответния си полюс над датчика.

Сега се сещам на едно табло правих и регулиране на оборотите. Измерих им тока, подбрах си някакъв биполярен с усилване подходящо при 20мА на базата да пуска толкова ток колкото дърпат когато са директно и базата на транзистора директно към един аналогов изход на PLC-то.

Пет Авг 18, 2023 11:30 am
Профил ICQ

Значи на 24 волта опита е успешен, но пък се сетих за друг проблем. Ако единя мотор спре, свърши четка или нещо прекъсне спира всичко, дайте неква идея как лесно да позная кой е дефектния.

Съб Авг 26, 2023 8:47 pm
Профил

pipilica написа:
Значи на 24 волта опита е успешен, но пък се сетих за друг проблем. Ако единя мотор спре, свърши четка или нещо прекъсне спира всичко, дайте неква идея как лесно да позная кой е дефектния.

мериш напрежението на съединителя. Където е прекъснало- там ще измериш захранващото напрежение.

Съб Авг 26, 2023 9:53 pm
Профил

Как да меря и кой съединител. Не може да има никаква електроника при моторите, имам ЛАН кабел от него има свободни две двойки.

Съб Авг 26, 2023 11:03 pm
Профил
Аватар

Успоредно на всеки вентилатор свързваш светодиод, токоограничаващ резистор и ценер за около 15V.
Ще светне светодиода свързан успоредно на повредения хеликоптер.
Ако докато работят и двата вентилатора някой от светодиодите свети, значи някой от хеликоптерите ще мре.

Съб Авг 26, 2023 11:20 pm
Профил

Тва ми хареса, лесно е и практично.

Съб Авг 26, 2023 11:34 pm
Профил

itso.t написа:
Успоредно на всеки вентилатор свързваш светодиод, токоограничаващ резистор и ценер за около 15V.
Ако докато работят и двата вентилатора някой от светодиодите свети, значи някой от хеликоптерите ще мре.

По тая схема нали, само добавям и ценер. На мястото на бушона е мотора.
Изображение

Нед Авг 27, 2023 5:02 am
Профил
Аватар

Нещо такова.
Оказа се, че на тоя компютър нямам никакъв кад за чертане на схеми, а не искам да ужасявам четящите със схема начертана в "пейнт". :mrgreen:

Редакция:
Имало готови схеми. :D
https://www.google.com/search?q=led+res ... gQ_AUIBigB

Нед Авг 27, 2023 10:24 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Нещо такова.
Оказа се, че на тоя компютър нямам никакъв кад за чертане на схеми, а не искам да ужасявам четящите със схема начертана в "пейнт". :mrgreen:

https://www.circuit-diagram.org/editor/
https://www.circuitlab.com/

:D

Нед Авг 27, 2023 10:27 am
Профил

pipilica написа:
itso.t написа:

По тая схема нали, само добавям и ценер. На мястото на бушона е мотора.
Изображение

:D :D :D
Тая схема за бушон е Ок , ма инак не става при нормален бушон там напрежението е НУЛА ... :D :D :D
Защо не става -
ситуация 1- товара е нормален -има напрежение има и ток
ситуация 2 - товара е прекъснал- има напрежение ама няма ток.

разчиташ че ако няма ток през товара , напрежението ще се дигне ...да де ама ако сорса на енергия е много як и държи на ток , няма да има разлика при натоварен или на празен ход.

Сря Авг 30, 2023 9:15 pm
Профил
Аватар

Ама четеш по диагонал... :D

Сря Авг 30, 2023 9:18 pm
Профил

Ся HSB ме подсети за друго, трябва да сложа два сетодиода с два ценера, единя за 12 волта и другия ще трябва да измеря колко волта прави на мотора ако не се върти, все си мисля че ще е различно от ако се върти.
@ HSB системата ще работи на теория защото няма да има R load там ще си е кабел, на мястото на бушона ще е мотор и ще са 4 последователно, така че ако единя прекъсне няма да има ток но всичкото напрежение ще е през веригата на светодиода. Ще пробвам с резервните мотори какво става ако единя не се върти.
@ Ицо, правилно ли мисля.

Чет Авг 31, 2023 12:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща