Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Ако можеш да сложиш нормален, защо ти е проточен ?

Нед Май 21, 2023 6:08 pm
Профил

Той нормалния бойлер си бичи от доста време. Бях с термостатична батерия , ама като намалее температурата на горещата вода , тая батерия пуска и от студената. Рекох , че читав проточен бойлер като му задам примерно 43 С , и ще кове...

Нед Май 21, 2023 8:59 pm
Профил ICQ

ние имаме проточен газов (на LPG). Няма грешка, но го използваме много рядко. Обикновенно си караме на конвенционален 120 л., който съм го настроил да се нагрява до 75 градуса на нощна тарифа, а директно след бойлера съм свързал термостатичен вентил (настройваем) и така рядко усещаме недостиг на топла вода (обикновенно след заплесване на голямата щерка под душа).

Нед Май 21, 2023 9:48 pm
Профил

Какъв вентил ти сложил? Това го мисля от много време и все го отлагам.

Нед Май 21, 2023 10:02 pm
Профил

Читав бойлер не би трябвало да смесва топла и студена. Демек температура на изхода му не би трябвало да пада повече от няколко градуса докато не се източи топлата. Въпросът е дали се източва наистина, ако се източва батерията е невинна. Виновен е къпещият се, че толкова грубо нарушава актуалните европейски директиви.
Ако не се източва още по-лошо, я бойлер, я батерия, я и двете са за смяна. Но пък наистина проточен бойлер може да замаже положението...

Нед Май 21, 2023 10:05 pm
Профил

Ами за апартамент наистина си е малко тегаво да се намери читаво решение, най-доброто ТЕЦ или централен бойлер ама това с централния БГ е мисия невъзможна, все някой няма да иска, а и разводка може да няма нали вече е модерно всеки да е сам за себе си. За къща обаче най-добрия вариант според мен са големи бойлери. В Инди имам 2х60 галона, грубо около 450 л, и като цяло няма проблем с топлата води дори и да е пълна къщата. И двата бойлера са на газ, като са последователно, т.е. единия го играе повече резервоар, но ако му се наложи и той топли. В момента правя ремонт на бани и много ме дразни, че новите смесители са с ограничен дебит, но с подходящо търсене се намират по-дащни. През оная работа ми е за еко и меко директивите, не съм на МКС да се къпя с 10 г вода ...

Нед Май 21, 2023 11:24 pm
Профил

ToHu написа:
Ами за апартамент наистина си е малко тегаво да се намери читаво решение

Тегаво е наистина... аз от доста време търся бойлер с прилична изолация. Тук масовите са най-много 3см или 3.2см изолация и едва покриват нормите. Аз писах вече, че стандарта е 1.2квтч/ден загуби за 80л при 45С делта. При 120л ще е поне 1.5квтч, а при 150-200л загубите могат да минат и 2квтч дневно.
Сега не че 1-2квтч ще съборят бюджета на някой, но все пак са си пари на вятъра. По-важен е разбира се комфорта и цялата игра обикновено е как да се намалят загубите без да се нарушава комфорта.
Но винаги е някаква дилема. Примерно едната стратегия е по-ниска температура за сметка на по-голям обем. Проблемът е че колкото и голям да е обема пак може да е недостатъчен и като свърши става кофти, щото после колкото по-голям е обема е толкова по-голямо чакане пада. В тоя смисъл е по-добре комбинация от два бойлера или пък както сега ги правят с два съда. Така може и да се настройват на различни температури, т.е. хем да се намаляват термичните загуби, хем да не се увеличава времето до първия душ.
Между другото това с нощната енергия вместо да се вдига температурата, опитно установих че е по-икономично и по-практично да са две температури. През деня 40С а на нощна 60С. Въпреки че така и през деня се включва понякога, основната сметка отива на нощна тарифа.

Пон Май 22, 2023 10:30 am
Профил

syscop написа:
Какъв вентил ти сложил? Това го мисля от много време и все го отлагам.

Какъв... Това е добър въпрос. Мога да ти го снимам, ако мислиш, че ще ти е от полза. Някакъв италиански, точно до работата има магазин за такива неща, но сайтът им беше много неудобен и нищо не можеше да се намери.

Пон Май 22, 2023 3:08 pm
Профил

Ако не е проблем - поне да се вижда марка и модел пък ще търся същия или подобен.

Пон Май 22, 2023 3:35 pm
Профил
Аватар

Li-ion батерия, къде е 0 напрежение за кофата ли е?

Пет Май 26, 2023 1:19 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:

Ако кофата е огнеупорна - да. :lol:

Пет Май 26, 2023 2:47 pm
Профил
Аватар

т.е. няма начин да се зареди?

Пет Май 26, 2023 3:20 pm
Профил

Има, щом показва 0 най-вероятно защитата е сработила и е изключила клетките. Ако имаш достъп до самите клетки може да ги заредиш, и има голям шанс да си е наред.

Пет Май 26, 2023 3:34 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
т.е. няма начин да се зареди?

Ако ти е много ценен акумулатора в смисъл не можеш да намериш замяна, може да опиташ зареждане от регулируемо захранване с ограничение на тока. Напрежението го настройваш на 4,0...4,20V, а тока ограничаваш до около 1/100 от капацитета, например. Сядаш наблизо и наблюдаваш дали напрежението нараства и следиш за надуване и евентуално загряване. Не я оставяш без надзор!!!
Ако до няколко минути не започне да вдига напрежението или започне да се дуе или грее - в коша.

Пет Май 26, 2023 3:40 pm
Профил

Desert Leo написа:
Реконструктор написа:

Ако кофата е огнеупорна - да. :lol:

От чисто любопитство някой виждал ли е li-on батерия дето да е прекъснала? Не говоря за пакет и за защити...

Признавам си, аз не съм.

Рек, както обикновено задаваш твърде абстрактни въпроси. Не става ясно нито дали имаш защита нито как се е стигнало до ситуацията.
На теория li-on ако се разреди твърде много, после е опасно да се зарежда. Така казват, аз не съм химик.
На практика се слагат защити от сорта на Protection Circuit Module (PCM) и тем подобни, които ако напрежението клекне откачат батерията и себе си. И точно щото откачат и себе си после няма нито зареждане, нито разреждане. Единствения начин е напрежението на самата батерия да се вдигне. По-точно тя батерията не се самозарежда, просто ако при пикова консумация защитата е видяла пад и си е помислила че напрежението е клекнало, след като прекъсне и падът изчезне напрежението ще дойде на мястото си и защитата ще се изключи.
Другата ситуация е да си забравил батерията повече от година... тогава напрежението наистина кляка и няма начин да се върне. И в тая ситуация е по-безопасно както казва Лео да изхвърлиш батерията. Сега при мен са идвали десетки такива от разни уреди дето са ги държали по чекмеджета. И тъй като са с нестандартни батерии не е толкова проста смяната, а да се хвърля целия уред някак си е грехота. Затова обикновено захранвам директно батерията докато се изключи защитата. Пак ще кажа, че не е редно... но съм го правил десетки пъти. Досега не съм запалил нищо, което не значи че няма да се случи, затова уж внимавам.

Пет Май 26, 2023 4:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 ... 315  Следваща