|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Мини кран/повдигач
Правя тук едно .... приспособление да го наречем за ,монтаж на механичен възел, една груба визуализация. Идеята е това рамо което държи детайла да се движи нагоре надолу. не са ми дошли още железата за да пробвам но имам две чуденки.
Чуденка едно, дали ако го оставя на плъзгащ лагер ще е ОК. Теглото на тоя възел е около 20 кг, заедно с фикстурата и ротатора са около 35. Както се вижда ще има не малък момент и в двете посоки, съответно подложките ще се износват доста, задните на горен ръб, предните на долен, но това по-малко ме тревожи, имам нещо като найлон 6, малко по-кораво, мисля ще кара достатъчно дълго преди да се разхлопа. По-скоро чуденката ми е във връзка с това колко плавно ще се движи, съответно то е свързано и със самото задвижване. Нагоре е ясно че няма къде да отиде, но е възможна малка неравномерност, въпросът е дали ще слиза само надолу или ще заклинва след известно износване.
Чуденка 2, с какво да го движа. Пневматика не ми се иска, мобилно е и не искам да влачи маркуч с въздух, отделно доставката на подходящ цилиндър се оказва приключение, всичко с над метър вход е седмици, аз искам да го приключа до 3-4 дни. Мислех за актуатор като за врата, има такива по 600-800 N но и там хода е ограничен, отделно и габарита събран не е малък, а ми се ще да може да слиза и ниско за да взема детайлите от стелажа и да не се налага да ги вдигат на ръка. Та за момента идеята е да е с малка лебедка, 12V, за да може да работи с акумулатор. Нагоре с лебедката няма проблем, надолу обаче се чудя, идва въпросът с това дали ще слиза само на долу и то плавно. Ако слиза на тласъци е проблем, може да го свалят повече от нужното и ако в този момент отпусне и слезе ще удари това на което се монтира и ще се повреди боята.
Та за лебедката си мислех понеже хода е малък, ако барабана и е с диаметър 15-на см една навивка е 30 см, 1.50 м са 5 навивки, ще сложа тънко въже за 50 кг не му трябва много, и да навивам в двете посоки, така когато отгоре отпуска отдолу ще дърпа.
За линейния лагер имам алтернатива, направил съм един дизайн с лагери от 4-те страни, ама се чудя стрували си упражнението, от една страна такива лагери имам купища, от друга ще трябва да правя ексцентрични втулки за регулиране и да чакам да ги отрежат на лазера ... за ставане ще стане ама ...
Та ако някой има други идеи по някой от тия въпроси ....
|
| Пон Мар 27, 2023 6:38 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Мини кран/повдигач
Върху квадратната тръба - стандартни линейни направляващи и танкети, и движението ще е като "по масло", дълго време, ако не ги изпуснете да корозират. Допускам че ще кажеш "това е оувъринженеринг". Най-тъпото място на което съм виждал монтирани линейни направляващи и танкети бяха някакви рекламни материали. Минала рекламната кампания - и всичко в кофата. Ама са си свършили работата...
|
| Пон Мар 27, 2023 6:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм имам тъкмо две парчета по 2 м 25- ци, ама ще издържат ли, по едната ос са около 500 nm, не мога да избягам от конзолния товар.
|
| Пон Мар 27, 2023 8:11 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
С лагерите ще е по-здраво и по-лесно ще се движи. За нагоре надолу що не провериш за зъбна рейка или шпилка с едра резба, даже със шпилката ще ти е по-лесно да го направиш. Също си мисля че лагерите е по-добре да ги сложиш по два на ръб, аз имам такова и тема май бях пуснал тука, и в тоя случай не ти трябват ексцентрици, регулираш с шайба разстоянието между лагерите. 
|
| Пон Мар 27, 2023 8:47 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Конструкцията не позволява ли да се монтират две танкети, да кажем на педя една от друга?
|
| Пон Мар 27, 2023 9:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да речем че може две ... танкети имам в повече, ама тия 4 м дето ги имам май няма да ми стигнат. ще ми трябват 8, освен ако не огранича хода до около метър. Сега тъкмо пристигнаха профилите, ще направя една бърза проба с плъзгащ. И тая лебедка която бях загледал взех ама май ще иска да и баям, нов барабан ще трябва, че тя само 30 мм в диаметър набутали 10 м въже .... ама това просто, ще намеря накой стругар наоколо, тук поне са под път и над път.
|
| Пон Мар 27, 2023 9:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе май ще стане с плъзгащият лагер, не може да слиза само особено ако няма товар, но с лебедката май ще стане идеално, само трябва да и преработя шайбата но това не изглежда голяма драма. Луфт няма, поне на дебелините които съм оставил, доста стабилно стои, на ръка се движи с леко усилие но не може да слезе под собствената си тежест.
Сега, за плъзгащия лагер имам плочки от Nylon 6, чудя се обаче дали да им направя нарези веднъж да намаля площта на триене, втори път да може да задържа смазка. Отгоре и отдолу ще го уплътня с ... не съм измислил още с какво, трябва да видя какво ще намеря по магазините, най-добре набивка ама да видим къде ще я търся па и да пасне.
|
| Вто Мар 28, 2023 4:07 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Правили сме къде по тежко нещо на доста по-голяма височина - с танкети ама не помня по два лагера ли сложихме или повече. При нас повдигането обаче беше сложна работа, щото бая тежеше желязото - моторче 1.1kW, със сериозен редуктор (по скоро два редуктора един след друг, че само с единия не ставаше номера) и повдигането с верига (двойна за всеки случай). Мотора с механична спирачка. Получи се доста добро задвижване - с толкова голямо предавателно число можеше да се контролира до милиметър, макар че на нея ос не си играх да и правя ОВ по позиция.
С лебедка някак си не ми вдъхва доверие - трябва да си направиш макара с канали и редач - като телфер - за да си сигурен че няма да ти се качи едно върху друго въжето и да ти прескача. Ние на веригата закачихме една тежест няколко от другия край и я пуснахме да виси свободно в колоната - никакъв шанс да се измъкне от зъбното колело на задвижването - прави си 180° около него и си е опъната от двете страни. Можеше и голяма противотежест да и сложим ама нямам спомен що не го направихме така - щеше да облекчи много мотора, ама май беше голям овъркил да я натикаме в колоната - цялото нещо е към 4+ метра и колоната беше профил 400х400х10.
|
| Сря Мар 29, 2023 8:21 am |
|
 |
|
ToHu
|
За лагерите ясно, там нямам съмнения, само мързел  За лебедката ще видим, то са 50-на кг, тя е за 1000 все толкова ще издържи и без спирачка. За навиването, тъкмо съм дал да правят барабан с канал, то ще прави по 7-8 оборота от край до край. За редачка не знам, оригинално с лебедката има един пружинен детсйл който натиска въжето към барабана, заедно с каналите трябва да е ок. Отгоре грижи няма, ноот долна страна малко ме притеснява, малко разстоянието до макаричката и ъгъла май ще дойде голям, ще видим. За верига мислих го ама по-сложно ми се видя, а и за 50кг ....но ако не ми хареса с лебедката това ще е, но ще ми стъжни живота. Ако ми докарат барабанчето утре може да го тествам и ще видим. То за идеята и със стария барабан сигурно може, ще има ход 70-80 см ама като за проба става, ще бастисам и 4-5 м въже ама то без пари  п.с. за оста на грабера, някаква спирачка искам да му изкисля. Той е почти балансиран, но все пак да не се люля напред-назад. Чудя се нещо готово дали мога да намеря. Имам едни дискови ама те големи и много занимавка, ако се сещаш за нещо малко и готово.
|
| Сря Мар 29, 2023 9:43 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Виждал съм по разни стари копирни/печатарски машини фрикционни електромагнитни спирачки/съединители ама никога не съм ползвал и идея си нямам дали го продават в кварталната бакалия...
|
| Сря Мар 29, 2023 12:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами винаги има вариант да пригодя малка дискова от велосипед, то накрая така ще стане, но точно за такава фрикционна си мислех но не мога да се сетя малка машина в която да съм виждал. Сега като каза печатарска ще погледна за нещо такова.
|
| Сря Мар 29, 2023 4:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Съединителите / спирачките от принтери / копири са дребни и маломощни...
|
| Сря Мар 29, 2023 7:08 pm |
|
 |
|
sides
Ранг: Минаващ
|
мотор от инвалиден стол - 24 волта + спирачка . Идеята за верига е мн. добра, стига да е осъществима. Има Т - образни профили + плъзгащ елемент за него ( мин. дебелина 4 мм ) - ползва се за така наречените : сервизни асансьори. Ползват се от хотели, ресторанти.
|
| Сря Мар 29, 2023 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз си представих някой истински копир, не на ксерокс измислиците или някой малка печатарска машинка .... но нещо не намирам части. За мотора от инвалидния стол спирачката удобна ли е да се използва без мотора ? Иначе за Т профили и др. подобни, може би има и за по-мънички асансьори, не не искам някакъв много тежък профил, нещото гледам да е компактно защото с него се обикаля по линиите за асемблаж. За момента изглежда те така. Спирачката ми трябва за оста. Сега .. може и нещо друго да направя, мога да сложа нещо фрикционно което да затрудни въртенето, което ще е достатъчно, товара е общо взето балансиран, или по-скоро така съм го замислил, сега започвам частта която ще държи товара. Спирачка ми се иска да има защото това съм го замислил за 3 различни операции, и при другите 2 товара няма да е много балансиран. Въпреки че спокойно оператора може да придържа с една ръка да не се върти, на него му трябва само една ръка за да осигури детайлите на място, но по добре да му е по-лесно, ще вземе да си почеши я носа я на друго място ....
|
| Сря Мар 29, 2023 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ами ... да ама не, това с плъзгащите не ми харесва как работи, като се натовари и много трудно движи, трябва да увелича луфта но това не ми харесва, минаваме на вариант 2, лагери, тук е момента някой/някои да кажат казах ли ти 
|
| Чет Мар 30, 2023 5:51 am |
|
|