Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Тия дискове са хубави, 2 пъти по-леки от 3 мм-вите и добре балансирани, реално няма разлика със 125 мм. Успях да направя около 10-тина среза, преди стойката да се разгемби, щото е пълен боклук. Мисля да се ориентирам към някакъв настолен циркуляр, който да е комбиниран дърво/метал и да има герунг. Приемам съвети :)

Прикачени файлове:
27606940-1-luga-abrasiv-150-x-16-x-2223-mm.jpg
27606940-1-luga-abrasiv-150-x-16-x-2223-mm.jpg [ 128.36 KiB | Прегледано 2139 пъти ]
Нед Авг 28, 2022 8:19 pm
Профил

Макита според мен е оптимално като избор за БГ. Тук в САЩ деяалта е по-евтин ако говорим за 10-12 инча модели, но в БГ не е. Камартон продават Милуоки, не знам дали продават техни циркуляри. Други които си струва са Риджит, но и техните цени не знам как са в БГ, май не са много ОК. Също не лош избор е Hitachi, бившото метабо, а сега брандирано като HPT, все така си е Хитачи но това е дивизията им за инструменти. Като цени, поне тук най-евтиното е Риджид и Хитачи, и да ти кажа си струват парите. В Инди си взех девалт 12".
Каквото и да вземеш имай в предвид че циркулярите за метал/дърво не режат с абразив, само дискове със зъби. За метал има твърдосплавни такива но никак не съм доволен от избора в БГ. Също Ко планираш да режеш по-сериозни профили, не само като размер а и дебелина на стената, да речем на 2.8 мм виж да е нещо кораво, иначе ще ти разбие лагерите.
На Бош инструментитр са пълен боклук ако ще и пембяна серия да са, не бих взел Бош циркуляр или флекс.
Като цяло
Фестул най-доброто за дърво, може и по леки ал.профили, доста скъпо и ако не си професионален дърводелец не виждам смисъл
Макита също доста добре брой за дърводелски цели, справя се добре и с Ал.профили не бих рязал на него по сериозни стоманени
Девалт - сигурно най-добрия компромис цена и универсалност
Риджид, Милуоки, HPT все така добри за дърво и алуминий, риджида се оправя добре и със стоманени профили
Бош и всички останали .. за мен не си струват парите.
Сега то от циркуляр до циркуляр има разлика, девалт имат циркуляр само за метал, въпреки че се води мулти материал, Реал о всички имат продукти само за метал с изключение на фестул, но са си мислени за метал. Аз бих ти препоръчал да си купиш така наречения miter saw, но всички от тоя тип са основно за дърво и Ал. можеш да режеш леки стоманени профили но не са мислено за това.

Нед Авг 28, 2022 9:38 pm
Профил

Реконструктор написа:
Тия дискове са хубави, 2 пъти по-леки от 3 мм-вите и добре балансирани, реално няма разлика със 125 мм. Успях да направя около 10-тина среза, преди стойката да се разгемби, щото е пълен боклук. Мисля да се ориентирам към някакъв настолен циркуляр, който да е комбиниран дърво/метал и да има герунг. Приемам съвети :)

Не знам на какви си попаднал ама аз рязах няколко пъти с такива "Руски" дискове. Първо - режа и гледам как диска намалява. За 3-4 сряза и остава на нула, под флекса всичко в материал от диска, явно повече се рони отколкото реже.
Втория път пак с такива, по неволя, неделя, за 2-3 сряза уж. На скоро, лятото сега. По къси ръкави, без ръкавици. Еми парченцата от диска направо ми се набиха в кожата на ръцете.

Нед Авг 28, 2022 10:02 pm
Профил

И аз нямам добри впечатления от Руски, не тукашни а тамошни руски, тия конкретно не съм ги виждал там, но а, последно съм купувал преди 15 години, но ми мяза на кирайче с руски етикет, в момента там е пълно с такава стока, има читави неща има и пълни ментета, гледам братушките бая се оплакват от китайщини. Те тия дискове за да режат важна е формата на абразива, а за не се ронят епоксида.

Пон Авг 29, 2022 2:38 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Макита според мен е оптимално като избор за БГ. Тук в САЩ деяалта е по-евтин ако говорим за 10-12 инча модели, но в БГ не е. Камартон продават Милуоки, не знам дали продават техни циркуляри. Други които си струва са Риджит, но и техните цени не знам как са в БГ, май не са много ОК. Също не лош избор е Hitachi, бившото метабо, а сега брандирано като HPT, все така си е Хитачи но това е дивизията им за инструменти. Като цени, поне тук най-евтиното е Риджид и Хитачи, и да ти кажа си струват парите. В Инди си взех девалт 12".
Каквото и да вземеш имай в предвид че циркулярите за метал/дърво не режат с абразив, само дискове със зъби. За метал има твърдосплавни такива но никак не съм доволен от избора в БГ. Също Ко планираш да режеш по-сериозни профили, не само като размер а и дебелина на стената, да речем на 2.8 мм виж да е нещо кораво, иначе ще ти разбие лагерите.
На Бош инструментитр са пълен боклук ако ще и пембяна серия да са, не бих взел Бош циркуляр или флекс.
Като цяло
Фестул най-доброто за дърво, може и по леки ал.профили, доста скъпо и ако не си професионален дърводелец не виждам смисъл
Макита също доста добре брой за дърводелски цели, справя се добре и с Ал.профили не бих рязал на него по сериозни стоманени
Девалт - сигурно най-добрия компромис цена и универсалност
Риджид, Милуоки, HPT все така добри за дърво и алуминий, риджида се оправя добре и със стоманени профили
Бош и всички останали .. за мен не си струват парите.
Сега то от циркуляр до циркуляр има разлика, девалт имат циркуляр само за метал, въпреки че се води мулти материал, Реал о всички имат продукти само за метал с изключение на фестул, но са си мислени за метал. Аз бих ти препоръчал да си купиш така наречения miter saw, но всички от тоя тип са основно за дърво и Ал. можеш да режеш леки стоманени профили но не са мислено за това.

Оказва се, че комбинираните дърво/метал са рядкост. :( Изброените марки са твърде скъпи за нещо, дето ше го ползвам 2-3 пъти в годината макс. За сега съм се спрял на ето това.

Пон Авг 29, 2022 10:26 am
Профил

Мислил ли си за ленторезка. Аз преди няколко години си взех такава и съм доволен. Верно, че реже бавно, но срезовете са много по-точни и наоколо не се получава такава мизерия, каквото от диск.

Пон Авг 29, 2022 11:38 am
Профил

За неговия случай няма голям смисъл, лентовия и само за профили, тръби ..и най-вече метали.

Пон Авг 29, 2022 1:52 pm
Профил
Аватар

Предполагам че Даниел има предвид хоби машинките. Те са съвсем елементарни, без течно охлаждане и други екстри. Подаването е на ръка.
Та те режат много добре и неметали. Че май ги режат по-добре от металите... :D

Пон Авг 29, 2022 3:31 pm
Профил

Ами виждал съм малки ама са доста бавнички, и неудобни за дърводелство. От моя гледна точка, ако имаш къща дори и в БГ нуждата от дърводелстване е повече от нуждата от железарстване, а един такъв циркуляр е много по-универсален инструмент от лентова отрезна, особенно когато стигнеш до момента да си сковеш нещо.

Пон Авг 29, 2022 3:44 pm
Профил

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... 8&usqp=CAU

какви са изискванията за първия кондензатор? какъв трябва да е за да издържи?
донесоха ми няколко епълски захранвания с един и същ дефект - изпукало ПФЦ, минимални поражения, единствената причина да изпука е тоя кондензатор - от 150нф е останал между 3 и 8нф на различните захранвания, по принцип клас Х кондензаторите по разни платки ми е направило впечатление че след време няма никой...масово... но като няма ПФЦ си работи и никой не забелязва че кондензатора вече го няма, ама тоя специално в епълските захранвания като си намали капацитета и думка един диод и един транзистор (преди кондензатора има индуктивност за филтър която без кондензатора започва да прави високоволтови отскоци)

за оригиналните кондезатори не намирам нищо MPH105K (черен) и FPS2W155 (син), не са в кутийка а само засмолени
(не изключвам варианта да е поредния капан за планирано остаряване)

Чет Сеп 15, 2022 5:36 pm
Профил
Аватар

в общия случай е Х1 или съответното
но щом има PFC, и филтъра трябва да е по-сериозен, и да има 2 кондензатора. отделно 2 или 3 Y

конструктивно са направени така, че при проблем трябва да прекъснат, а не да дадат на късо.
отделно, не е лошо да има и кутийка, не че помага особено, но поне изпушилия кондер не поврежда значително околните чаркове.

важното за тези кондери е класа (някой да се е подписал, че няма да запали къщата), но това е общо-взето тенеке на задника.
ако избираш п каталог, трябва да гледаш AC рейтването. повечето са за 250V~, което в повечето случаи не е достатъчно.
275VAC или 300VAC е за предпочитане. с уговорката, че говорим за еднофазно захранване (фаза към нула)

това е теоретично. за повече конкретика - конкретни снимки

Чет Сеп 15, 2022 5:47 pm
Профил

за монофазно става въпрос - компютърно захранване на епъл
в случая избирам каквото имат фарнел, и има всякакви, въпроса е какъв трябва да е за да не си намаля капацитета след време?

какво съм забелязал - примерно вземам стари платки от кашоните, вероятно напълно работещи, и меря по тях въпросните кондензатори, марки и модели най различни - всичките Х кондензатори (основно AC275V) са с намалял капацитет, от 0 до 50% от номиналния, платките нямат ПФЦ т.е. и без импулсни тоци от ПФЦ тия кондензатори стареят стабилно и губят капацитет, а с ПФЦ имам и импулсни тоци, та за това се зачудих дали няма някакви по-специални, както са low esr при електролитните

Чет Сеп 15, 2022 6:02 pm
Профил
Аватар

Тия кондензатори са така. Дедо е обяснил защо. А намаляването на капацитета им се дължи на прегаряне на проводящия слой вследствие на пикове на напрежението. Което пък е заложено конструктивно - против пожар, а не е планирано остаряване. :D

Слагай пак такива и колкото изкарат. С една корекция - май ги водеха клас Х2...

Чет Сеп 15, 2022 6:15 pm
Профил

по принцип планирано/непланирано остаряване е когато слагат компоненти с по-слаби параметри, ако изходим от характера на тия кондензатори значи ако сложа с по-високо напрежение трябва да изкара по-дълго?

Чет Сеп 15, 2022 6:35 pm
Профил

nik написа:
донесоха ми няколко епълски захранвания с един и същ дефект - изпукало ПФЦ, минимални поражения, единствената причина да изпука е тоя кондензатор - от 150нф е останал между 3 и 8нф на различните захранвания, по принцип клас Х кондензаторите по разни платки ми е направило впечатление че след време няма никой...масово...

https://www.youtube.com/watch?v=ikp5BorIo_M

Пет Сеп 16, 2022 11:53 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228 ... 315  Следваща