|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:01 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Бате, за шим-а ти требе един пик за 2-3$ и един мосфет за още толкова. Никой не ти говори да си зимаш готов.
|
| Сря Май 04, 2022 8:48 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Чак пък pic. И с 555 за 30 ст. става.
|
| Сря Май 04, 2022 9:03 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Драсни една ЗАВЪРШЕНА схема за да я ценообразуваме заедно. А след това ще и намери и кусури... 
|
| Сря Май 04, 2022 10:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
В днешно време $1 за пика, $3 за транспорта му, $10 под рафта за да го запазят за теб.
|
| Сря Май 04, 2022 10:59 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да начертае схема пък да видим. Да сложи няколко резистора и кондензатора. Ако не намери пик на 12V да му сложи и стабилизатор с прилежащата кинкалерия. Ако пикът е със слабичък изход като за мосфета, да добави и драйвер. И той с кинкалерията си. Ако ли пък не, подходящо тенеке за охлаждане. Всичко това аутомотив. След това отиваме на платка и асемблаж. За финал да драсне и фърмуер за пика и да го тества адекватно за бъгове. Всичко дотук трябва да се впише в цена "стотинки". Ама от мен да мине, нека е левче. Ако успее, мога да му осигуря купища ангажименти като програмист работещ за лев или два на ден. Когато завърши проекта дотук ще имам още няколко въпроса. Реконструкторе? Обичам евтините решения от али-чичак... 
|
| Сря Май 04, 2022 11:12 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Благодаря за помощта !! Няма проблем да се ползва идеята от @al_at / EDN . На платката ще има 5V -т.е. това не е проблем и мисля и така да го направя. @itso.t също е прав серво драйвера има филтър за 1khz и май наистина са престаравам с филтрирането  Трябва ми нещо подобно на 65LBC175 - ще приема диференциален сигнал от енкодер с TTL нива ... Не мога да намеря или няма да е налично или цена изглежда космическа . SNx4HCT04 - има ли подобен буфер няма значение инвертиращ или не но да може да приема Vih 5v ТТL нивo a съответно изходното напрежение да е понижено до Voh 3.3V логика/нива .
|
| Чет Май 05, 2022 12:05 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
За десетина лева ги има и в Mouser и в Digikey: https://www.mouser.bg/ProductDetail/Tex ... pkEALw_wcBhttps://www.digikey.bg/en/products/deta ... 5AD/380303На втория въпрос задачата може да се реши по два начина: - С логика с 5V толерантни входове, захранена на 3.3V - примерно 74AHC125, 74AHC126, 74AHC04, 74LVC125, 74LVC126, 74LVC04, SN74LV4T125, SN74LV4T126 - С истински транслатор на ниво с две захранвания 5V и 3.3V - примерно TXU серията: https://www.ti.com/logic-voltage-transl ... #p1512=TXUИ в двата случая ще трябва и захранване 3.3V. Има и трети начин - с прост резисторен делител - примерно 1К в горното рамо, 2К в долното.
|
| Чет Май 05, 2022 7:36 am |
|
 |
|
s7ama7
|
Благодаря за информацията научих нещо ново . Намерих това AM26LV32 https://www.digikey.bg/en/products/deta ... CDR/370169Може да се захрани с 3.3v и да приема 5v логика . Изглежда ми достатъчно бързо и на добра цена. Как пазарувате от digikey ?
|
| Чет Май 05, 2022 7:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
|
| Чет Май 05, 2022 7:59 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Е ми да ще сложа AM26LS32 https://store.comet.bg/Catalogue/Product/29222/ + буфер за 3.3V логиката . Аз търсих в farnel пък било то налично в БГ .
|
| Чет Май 05, 2022 9:56 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Така предложената схема не е много „миниатюризирана“ – броят на пасивните елементи е същият, както и на оригинално предложената схема с три буфера. Вероятно целта е била минимум ОУ, но точно къде е голямата печалба не виждам. Ако ще броим, че единичен ОУ е един компонент и че четворен ОУ е също един компонент, то броят компоненти остава сумарно същия, плюс мосфета. Ако ще се миниатюризира с идеята да се сложи единичен ОУ в малък корпус като SOT23-6 – ок, има такива. Обаче освен този корпус ОУ трябва да е и с дуално захранване поне +/-12V – и такива се намират, но по-рядко. Лошото е друго – че цената на подобна миниатюра с тези изисквания е между 5 и 10 пъти повече от един стандартен quad LM324 в малък SOIC/SOP. Ако се купи евтиния LM324, защо да се опростява схемата и да се оставят неизползвани другите ОУ, след като тази по-проста схема не е толкова „лесна за обяздване“? Буферите от оригиналната схема тук са премахнати. Според мен ОУ буфер, който да развързва импедансно вход и изход, е крайно желателен при подобни схеми и аз със сигурност бих ползвал такъв, особено ако го имам в един корпус с ОУ на крайното стъпало. Входният пасивен филтър е много странен. Би трябвало да е пасивен от втори ред, но е с две еднакво оразмерени стъпала, тоест – не е втори ред. И първи ред вече не е, но не знам каква е дефиницията за тази техника, аз поне не я ползвам. При втори ред филтър се избира еднаква честота на срез и за двете стъпала, но те не трябва да са с еднакви RC стойности (импеданс), защото така второто стъпало товари първото. Честотата на срез тук е избрана да е 1.592kHz, тоест не е под 1kHz, което би било по-правилно при фундаментална 10kHz. И тук идва според мен най-големия проблем на тази схема – входния филтър товари много тежко стандартния PWM изход на микроконтролера/SoC. Средната стойност на тока едва ли е много голяма, но преходния ток при така сложени само 100Ω ще стига 50mA в горна и долна граници. Този товарен ток ще бомбардира редовно изхода, а дори и при 50% пак ще си е сериозен ток. Признавам, че не знам какъв e максималния пиков ток на PWM-пин на Ардуино или ESP32 и подобните им, но той не е и зададен в спецификациите им – не намирам нищо по темата. Обаче за PIC-четата съм абсолютно убеден, че максималния ток от 20-25mA е и максимално допустимия пиков ток. Не съм ровичкал сега, но помня от дискусии във форума на Microchip отпреди 15 години, че имаше много сходен въпрос за голям пиков ток 50mA, но усреднен ток не повече от 3-4mA – експерт от Microchip ясно каза, че няма значение duty-то – максималния пиков ток е и максималния DC ток. Тоест в този си вид тази схема ще повреди един PIC-извод. Голям кондезатор и малко съпротивление не е добра идея за входния филтър. Може да работи при специфични сензори с PWM изход, защото те наистина носят на много ток. Но тук случаят не е такъв. Лошото е, че второто стъпало на филтъра е същото и товари от своя страна яко първото. А то би следвало да е с поне 10 пъти по-голям импеданс от импеданса на първото. Филтърът не е оптимален (вероятно само е симулиран), а това води и до по-големи пулсации при малък duty cycle. Ако погледнем пак оригиналната схема, там такива проблеми няма, въпреки че и там трите стъпала на филтъра не са сметнати и са с различни срезови честоти, но си имат достатъчно големи импеданси (а си имат и буфери), тоест дори с недосметната схема резултатът е добър. А тук се налага и трети филтър на неинвертиращия вход на последното стъпало (и честотната компенсация в ОВ) за да се филтрират пулсациите при малките нива. Кондензаторът си е сериозен – 4.7nF. Отделно, защото няма буфер, се налага да се увеличат и стойностите на резисторите на крайното стъпало, инак няма да има вътък да усилва в диапазона +/-10V. Все неприятности, които ги няма в оригиналната схема. Която също има кусури по филтрите, повечко буфери, но дори и с тях работи добре и не товари изобщо PWM изхода, а стойностите на резисторите в крайното стъпало (модификация на difference amp) са много по-ниски, което го прави и по-стабилно. Ако трябва в тази миниатюризирана схема да се преизчисляват филтрите, и както е редно с по декада отгоре и 10 пъти по-висок импеданс на второто стъпало (за да предпази PWM източника), то крайното стъпало ще претърпи още по-сериозни промени по резисторите си – те ще са вече с много големи стойности, което не е никак добре.
|
| Пет Май 06, 2022 1:52 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Съгласен с критиката. Идеята беше точно такава - един малък ОУ в корпус SOT23-5, малък транзистор в корпус SC70 и цялата схема да се събере на площ 1х1 см. Но такъв ОУ практически не може да се намери в момента. За стойностите на резисторите и товаренето на ШИМ изхода също е вярно. Стойностите трябва да се увеличат драстично, а това предполага ОУ с полеви транзистори. Може да се докара работещо решение и по този начин, но си губи смисъла. По лесният подход наистина е да се използва поне двоен ОУ за буферизация.
|
| Пет Май 06, 2022 7:12 am |
|
 |
|
stefan63
|
A за какво е am2632 , има дълги жици ли ?
|
| Пет Май 06, 2022 1:44 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Защо да не може да се намери? Потърси wafer level csp... много от днешните чипета може да си ги купиш на пасивиран силикон със топчета като бга или ако искаш сам да си ги бондираш даже... Горе долу на 1 кв см съм правил фпга, 2 оу,2ацп и пасивно компоненти.... но се слагат на ламинат и се бондват...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Май 06, 2022 3:57 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Няма много дълги кабели около 2м . Сигнала от серво драйвера е диференциален rs485 . Място има т.е. размера на платката не е от значение . Харесах си варианта с инвертиращия буфер + два ОУ . Получавам с 1ms по бърза реакция и 5-7mv максимални пулсации .
|
| Пет Май 06, 2022 8:08 pm |
|
|