|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:46 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Да де батеБонго, но златният нахуйник ще остане през вековете, да му се радват идните пололения Тюх не мога да намеря линка имале някакъв или тракийски или викингски крал ьето имаше такова украшение....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Апр 29, 2022 4:29 pm |
|
 |
|
michev
|
 |  |  |  | bongo_x2 написа: @michev , жената (учителка) ползва Офиси, покрай нея и аз съм се белосвал и определено съм за безплатните, да речем Libre Office. Но на нея ѝ искат 100% съвместимост с M$, която се губи при някои шарении. Дълго време псувах ш*баната държава, че принуждават дори учителите да крадат M$ простотии, докато (не помня кой) от форума ми каза, че лицензите за ВинБоз и Офис са вече платени за учителите. Това изненада дори учителя по информатика, но лаптопът на жената беше преинсталиран (лаптопът съм го купувал аз, разбира се, и е трети подред). Защо бе, мааму, се харчат пари за нещо, което се намира безплатно и на всичко отгоре го правят тайно?!
Най-голямото предимство на Линукс е, че не ще антивирус който да ти хаби половината ресурси. Вече има десетки "човешки" линукси, дори "български" бяха направили хората. А "бедните" англичани от десетилетие са въвели отворения стандарт за държавна документация, за чий ние плащаме на Бил Гейтс?! Алчни калинки!
PS В гроба и с тон злато да те заровят пак на скелет ще станеш, най-много на мумия. Не се наядоха, мааим! |  |  |  |  |
Наследниците ще харчат бре Бонго. И аз им се възмущавам че го изискват навсякъде, но това е положението. Иначе от преди повече от 8г знам че има безплатни студентски версии за боза и разни други техни платени софтуери за всеки студент. Не знам вие как не сте разбрали, че и училищата са намазали. Относно линукса - и там не е панацея. То никъде не е де. Гнома нещо го засират яко. Убунту бутат в посока бавнодействие напоследък (snap). Други популярни дистрибуции си имат други проблеми. КДЕ е бъгливо или аз съм мега карък. Изобщо където и да бутна - мотика след мотика. А не е като да не ползвам линукс професионално вече повече от 14г. Дори при мака има мотики и бъгове. Единственото нещо за което му свалям шапка е че е мега бърз и като работи - работи. Колкото и да не искам да си призная - бозата е най-добрият вариант (е, не говорим за сървъри). Стигне ли човек до нещо повече от фейсбучене на компа си - платеният софтуер е неизбежен, ако човек реши да не се мъчи като грешен дявол.
|
| Пет Апр 29, 2022 5:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз си бича на Linux Mint и не съм имал сериозни проблеми с нещо, дори бих казал, че съм доста безгрижен. Вярно, че не ползвам тежки "професионални" програми. Синковецът също е на Мента и не иска да чуе за друго. Той учи дистанционно и си играе, в момента е със стария лаптоп на жената, който уж не ставаше за нищо. Единствено жената е с Windows10, лаптопът е с i5 и SSD , но се влачи и създава проблеми. А тя определено не играе на игрички, нито CAD-ва.
|
| Пет Апр 29, 2022 5:44 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Как ви се струва тази схема ? Идеята е от PWM + посока да докарам +/-10V за управление на серво мотор . Мисля че LM2902 / LM324 ще върши работа за това приложение ? Честотата на PWM е 10Khz Графиките са при запълване от 50% и 0.1% . Vpp се върти около 3mv
|
| Нед Май 01, 2022 11:25 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Захранването на операционните последно колко е?
|
| Нед Май 01, 2022 3:39 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Да така симулацията няма да тръгне Остава 12V Транзистора не е подбран т.е. сложен е произволен .
|
| Нед Май 01, 2022 5:30 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Не е зле да споделиш симулацията също, за да не гадаем някои функции или етикети (текстове). Също искам да проверя как точно функционира твоя неподбран NMOS.
|
| Нед Май 01, 2022 5:41 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Не си начертал драйвера за транзистора, затова изглежда странно всичко. Та има две положения - когато е отпушен, и когато е запушен ключа. Полярността на изходното напрежение се определя от неговото превключване, като усилването би следвало да е еднакво и за двете полярности. Не съм дълбал много по схемата ти, а и рядко се занимавам с операционници, но ми изглежда наред. Аз също съм привърженик на пасивните филтри преди буфера за този тип аналогизиране на сигнал, вместо да е активен филтър от някой си ред с операционен - в случая е напълно достатъчно, че и просто. Спрямо заданието нямаш критична честота или други по-специални изисквания. Без да съм я симулирал, мисля, че ще работи сносно. МОСФЕТ-а ти не е критичен за избиране, почти всеки ключ ще работи ок при тези съпротивления в делителите. Може да си харесаш някой по-модерен операционен усилвател вместо LM324, да е с достатъчно малки офсети. И си мисля, че е по-добре да е захранен на +/-15V, вместо +/-12V, ако ще ходиш до 10V в изхода. Ама и на 12 ще работи
Последна промяна d_jelev на Нед Май 01, 2022 6:58 pm, променена общо 2 пъти
|
| Нед Май 01, 2022 6:44 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Мерси , прилагам файловете за LTspice . Да и на мен ми изглежда достатъчно бързо и без много пулсации .
|
| Нед Май 01, 2022 6:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Всичко това е хубаво, но има значение и какво е напрежението на източника на ШИМ. Каква е причината да сложиш толкова ОУ? Гледал ли си какъв офсет ще имаш в изхода и как ще се променя в зависимост от околните условия?
|
| Нед Май 01, 2022 6:54 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
PWM е 0-5v Ако U1 го няма се получават по големи пулсации или преобразуването става бавно .. Офсета не е от значение за PID регулатора . Нямам идея схемата колко ще е чувствителна от към смущения . 
|
| Нед Май 01, 2022 7:17 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Може да се използва тази идея: https://www.ednasia.com/cancel-pwm-dac- ... btraction/Опитах го за стойности на ШИМ 10%, 50% и 90% - пулсациите практически се нулират. Може би ще има някакви малки пулсации при стойности на ШИМ под 1% и над 99%. Прилагам LTSPice файла. П.С. Опитах и за ШИМ 0.1% и 99.9% - пулсациите пак се нулират идеално. Явно защото всичко е идеално. В реалния случай сигурно няма да е така. Но дори 10 пъти да се намалят пулсациите, пак си струва да се опита.
|
| Нед Май 01, 2022 9:34 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Благодаря ,
наистина изглежда идеално ...
|
| Пон Май 02, 2022 12:03 am |
|
 |
|
d_jelev
|
С оглед на първоначалната схема и достатъчния брой пасивни филтри толкова добре си "смачкал" пулсациите, че аз почти не ги забелязах на входа на последното стъпало. Трябва да си прецениш кой подход ще пробваш - дали аналоговото изваждане, или този с повечко филтри. Очевидно ще ползваш quad amplifier, така, че имаш достатъчен брой операционници за да си направиш инвертор на входа. С аналоговото изваждане поне един филтър ти отпада, но за да работи добре, ще трябва да си настроиш достачно добре RC кръговете, освен това ще зависиш и от параметрите на усилвателя, и от толерансите на другите компоненти. Ето практически резултати на идеята за намаляване на пулсациите на PWM DAC: https://www.youtube.com/watch?v=89XPmNW-rggАкадемично, поне според мен, по-добри лекции от тези на Яков за ripple cancellation едва ли ще откриеш в Тубата: https://www.youtube.com/watch?v=eJNuHtzOKzYОще малко по темата за двуфазов PWM: https://www.eevblog.com/forum/projects/ ... wm-ripple/Разбира се, можеш да сложиш всичко на схемата (аналогово изваждане, филтрови стъпала - имаш достатъчно операционни), но ще стане много накачулена, а и може да се появят и още изненади.
|
| Пон Май 02, 2022 10:55 am |
|
 |
|
s7ama7
|
Да ,дори мисля че е прекалено изчистено за конкретното приложение  Остава да си натаманя и останалата част от схемата с буферите и ще "творя" PCB-то  Предполагам ще е много забавно когато публикувам дизайна  Нямам абсолютно никакъв опит с проектирането на платки изтеглих си KiCAD но теорията при проектирането ми я няма 
|
| Пон Май 02, 2022 12:03 pm |
|
|