Отговори на тема  [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Печатни платки - примери и приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Печатни платки - примери и приложения
Лимити има, не в дължина а във времената, има ги в спецификацията на чиповете, но би трябвало да се гледа това в стандарта, един чип може да е по-толерантен от друг, но така се ограничаваш до някакъв частен случай.

Пон Апр 12, 2021 1:47 pm
Профил
Аватар

Дължината не би ли трябвало да обхваща пистите (ако има такива) в чипа, дължина на бондиращите проводници, някоя и друга структура в него, пистите свързващи двата чипа, и същото за другия чип?
Тоест, без IBIS модел, само с изравняване на дължината на пистите, работата да е малко на "нАбито ми Око"...

Пон Апр 12, 2021 1:51 pm
Профил

itso.t написа:
Дължината не би ли трябвало да обхваща пистите (ако има такива) в чипа, дължина на бондиращите проводници, някоя и друга структура в него, пистите свързващи двата чипа, и същото за другия чип?
Тоест, без IBIS модел, само с изравняване на дължината на пистите, работата да е малко на "нАбито ми Око"...

IBIS модел за конкретния чип има. Чаршаф за частта "памет" няма. И изравняване на писти няма никакво. Просто ми е любопитно каква в голямата картинка и масовия случай - нищо повече. Някой по-горе също спомена че при малко разстояние между чиповете къдрици не били нужни.

После, между DDR2 и DDR3 има драстична разлика я някои неща. Интересно ми е и дали между DDR3 и DDR4 пак има съществени разлики. Ако се заровя в чаршафите четенето ще е доста, най-вече за да разбера всичко, та затова и питам дали някой може да го предостави сдъвкано и изплюто.

Последна промяна sparkybg на Пон Апр 12, 2021 2:01 pm, променена общо 1 път

Пон Апр 12, 2021 1:58 pm
Профил ICQ

Е то затова се правят симулации, има доста изписано по въпроса, не съм правил нищо ни с ddr 3 ни с 4, последния ми сблъсък ddr е доста отдавнашен, Виа с ДДР1, от тогава насам съм баш железар и ако правя платки те са простички, другото се събконтрактва, та и аз съм много изостанал в тая материя.

Пон Апр 12, 2021 2:00 pm
Профил

ToHu написа:
Е то затова се правят симулации, има доста изписано по въпроса, не съм правил нищо ни с ddr 3 ни с 4, последния ми сблъсък ddr е доста отдавнашен, Виа с ДДР1, от тогава насам съм баш железар и ако правя платки те са простички, другото се събконтрактва, та и аз съм много изостанал в тая материя.

Да де, именно защото има много изписано по въпроса, а това хич не ми е основно занимание, питам за обща култура и поглед върху нещата. Като рутих SRAM-а на едно FPGA преди време, няколко прости думи ми бяха достатъчно да си направя суответните изводи. Това би ми струвало няколко дена ровене в бумаги, често привидно с противоречия в тях. После взех да рутя пак FPGA с DDR2, и пак някои прости думи тук ме накараха да мисля в посока DDR3. Импеданси, терминирания и прочие - добих някаква представа. Някой като ти каже основните неща, добиваш поне общ поглед къде да търсиш и какви изводи да си правиш след това. Та и сегашното питане ми е точно такова - от чисто любопитство за да добия някакъв поне минимален поглед върху нерщата.

Пон Апр 12, 2021 3:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
https://www.nxp.com/files-static/traini ... _AN111.pdf
търси design pitfails :)

Пон Апр 12, 2021 5:30 pm
Профил
Аватар

От опита ми с опроводяването на интерфейси за динамична RAM мога да напиша следното:
1. Колкото е по малко числото след DDR толкова е по трудно. Терминации, разположение на терминациите. Почти винаги е компромис между наличното място и желанието на дизайнера да го направи перфектно. От DDR3 нагоре много голяма част от терминиращите резистори не се слагат и това улеснява много опроводяването.
2. Трябва да се внимава с референсното напрежение, как се опроводява, как се свързва към чиповете. Най добре е да минава през плейн за да може да се усигури възможно най нисък импеданс към източника на Vref.
3. Обикновенно такива процесори имат поне 4-5 захранващи напрежения, на повечето от които ток-а достига до няколко ампера.
При разделянето на захранващия/те плейнове е добре да се внимава бързите интерфейси да не пресичат границите между два такива плейн-а. Резултата се вижда най често в лаб-а на дисплея на спектровия анализатор, като "опаааа тук свири повече от колкото трябва" :lol:
4. За улесняване на опроводяването може да се разменят сигнали от шина данни, но само в рамките на DQS-а към който са.

Като цяло, какво може, какви са максималните дължини, какъв е толеранса между дължините, какъв е толеранса между отделните DQS-и са описани от производителите на SOC.

Доста от производителите на SOC си дават какви са дължините на проводниците от кристала до извода, последните версии на алтиум имат възможност да се въвеждат, като съответно ги включва в сметките.

Пон Апр 12, 2021 10:50 pm
Профил ICQ
Аватар

milmar написа:
Не ми харесаха къдротиите ни в едната, ни в другата платка :) .
Прикачени файлове:
Capture5.PNG

Къдрици с такъв размах не бива да има според мен.
Или такива неща...
Прикачени файлове:
Capture6.PNG

Освен това, въобще не е задължително да се ползва само "Length Tuning" инструмента, понякога на ръка става много по-добре, особенно когато трябва къдрицата да се разположи на трудно място или да стане по особен, но красив начин.

Размера на къдриците не е голям проблем. Стига да не изравняваш diff pair. :)

Точно това, което си показал е резултат от оптимизациите на interactive length tuning. :)
За това написах, че има какво още да се оправя, това беше работен вариант на платката, който преди поръчката претърпя още доста корекции.

Пон Апр 12, 2021 11:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Снимката е от туитър:
Едно от най-странните неща които съм виждал по PCB...

Прикачени файлове:
FILEUPQWYAIuKXt.png
FILEUPQWYAIuKXt.png [ 1.32 MiB | Прегледано 3660 пъти ]

Възможни предположения - особено неефективен резистор, секретна антена?

Пон Яну 03, 2022 4:39 pm
Профил

Това само на резистор с много ниска стойност ми мяза.

https://www.amazon.co.uk/Bewinner-PCE4P ... B07Y24YJDR

Пон Яну 03, 2022 4:58 pm
Профил

Или времезакъснение ама за чий чеп на тия светодиоди ...

Пон Яну 03, 2022 5:31 pm
Профил

Един вид подово ;)

Пон Яну 03, 2022 10:44 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Снимката е от туитър:
Едно от най-странните неща които съм виждал по PCB...

Навремето am stereo беше пуснал тема за това.
Як купон

Вто Яну 04, 2022 1:00 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Н'бабане Гт'муан'га написа:
Снимката е от туитър:
Едно от най-странните неща които съм ....
Възможни предположения - особено неефективен резистор, секретна антена?

Малък жокер- без да съм се запознал с схемата много мяза да е тъч слайдер .... не е капацитивен със сигурност, правил съм едно време концепт за идуктивен такъв наприличваше на бещо подобно. Но тука няма мнохо смисъл...
За антена- не е антена. Няма смисъл от толкова дълъг меандър.
Точен резистор.... абсурд.

Един съвет -като искаш отговор или идея може ли да постваш повече информация? Защото "снимката е от туитър".. е доста постно като информация и като каква е рази платка(поне цялата платка или името на продукта). Трудно се прави ревърс енжинееринг по парче от платка...

П.С. pci-е extender за малинка.... явно е дизайн на скучаещ инженер някъде в южен съчуан :) демек слайдер, антена и др отпадат като опции..

Сря Яну 05, 2022 1:58 pm
Профил
Аватар

Има няколко вии, ама не се вижда цялата тази поредица от диоди+светодиоди да е връзана на друго място освен на липсващата интегрална схема, а и от самата нея не се виждат пинове да отиват на друго място освен към тия неща. Според мен е нещо абсолютно нямащо връзка с основната част от платката. Какво точно обаче прави май ще си остане загадка. Странното е че диодите и две резиссторчета са наситени а останалите чаркове не са.

П.С. Обаче на други платки всички диоди са светодиоди - по скоро вероятно е индикация за състоянието на портовете. Другите дето има ледове имат и 8 пиновия чип. А меандърчето може и да го играе дросел ако тоя чип има и някаква токоограничаваща функция.

Сря Яну 05, 2022 5:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Следваща