| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Re: Енерго-спестяваща автоматизация на осветлението
Сега ги разгледах като каза радарни, може би си имал в предвид ултразвуковата им серия, аз помислих микровълнови и ми стана интересно да не би да са се появили евтини твърдотелни радари. И PIR и ултразвук имат недостатъци, пира не знам може ли да хване дишане, не съм виждал подобен а работим с доста висок клас продукти. Ултразвуковия на теория може, но не знам при такава висока чувствителност доколко е ефективен. Монтирали сме на изложбени витрини, и ако се сетне на по-висока чуствителност сработва и от мърдането на стъклото когато някой отвори затвори вратата, т.е. промяната на налягането в помещението. С AI е възможно може би да се докара някаква по читава дискриминация, но аз такъв не съм виждал, но пък и от 4 години вече не следя какво излиза. Камера с AI е може би най-удачния вариант.
|
| Вто Дек 28, 2021 12:06 am |
|
 |
|
timt
|
Недостатъците на схемата са: 1. При включено осветление и затворена врата ако ПИР-а периодично не се задейства преди да му е изтекло зададеното време - осветлението угасва и за да се включи отново вратата трябва да се отвори. 2. Същия ефект се получава и при моментно отпадане на захранването (премигване). 3. При отворена врата - осветлението е непрекъснато включеноТова може да се избегне с 2 пир датчика (както при тоалетните) master и slave тука има информация https://www.google.bg/search?q=pir+master+and+slave&sxsrf=AOaemvJN5AydohoqReKcl55EajoH-awHBQ:1640703483497&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi_wsLi4Ib1AhVjQfEDHf-1ANYQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1536&bih=758&dpr=1.25
|
| Вто Дек 28, 2021 5:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не бих твърдял, че съм спец, но от всички PIR-ове които съм пробвал най-комфортни са ми няк'ви ламБички на батерии със сферична форма, купени са от кауфланд в случая. Естествено, че имат бъг: като заслабнат батериите LED-овете не се изключват и всичко отива по дяволите. Отдавна искам да префасонирам тези "сферички" на нещо по-ползваемо, но още не ми е дошло желанието.
|
| Вто Дек 28, 2021 7:05 pm |
|
 |
|
timt
|
При мен всичко е смарт и алекса, обичам да се забавлявам.
|
| Вто Дек 28, 2021 7:37 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тия някъде се хвалеха, че на steinel някаква серия май били с техни - то може да е анонс на нещо ново де: https://novelda.com/technology/datasheets/Тексасците от доста години има mmWave чипове/модули и там също демонстрират измерване на ритъма на дишането - но цената не е за ключ за ламБа. Предвид че много хора дори вкъщи щъкат с телефоните в ръка (особено тийнеджърите), а често имат и смарт часовници, може да се ползва BT и да се хваща кой кога къде е - ако е апп на телефона може да се анализира колко beacon-и се виждат и на какви нива и да се вземат решения коя ламБа да свети. Не знам дали разните angle-of-arrival на БТ са използваеми вече и дали по-скоро не е въпрос на хардуер на beacon-ите? Панасоник имат термални сензори в масив, мисля и AMS или мелексис - нещо като 8х8 камера и така познава в коя зона (пиксел) е льольото и дали да прави нещо - има климатици дето ги ползват и насочват струята според присъствието/отсъствието и движението в стаята. Цената беше по-приемлива от mmWave на TI - не помня колко точно, върти ми се цифрата 60 в главата, ама не помня валутата - има ги по дистрибуторите (дигикей/маузер).
|
| Чет Дек 30, 2021 10:01 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аз се чудя какво да измисля за банята и тоалетната - никой освен мен не се сеща да гаси а и ключа е на много тъпо място и въобще не го и търсят - минават и остават светнато. Ама с камера малко не върви точно в тези помещения.
|
| Нед Яну 02, 2022 2:45 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Постоянно светещо нещо дребно(колкото да не се претрепеш) и Pir на 5-15 мин. да гаси основното светило...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Яну 02, 2022 2:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
За баня или тоалетна пир е ок, там никой не стои съвсем неподвижно. Има много удобни пир ключове на легранд, монтират се на мястото на нормален ключ. Сега ако си с душ кабина е малко по сложно, като и затворят вратите пита няма какво да хваща, но ще го настроиш на повечко време, аз бих сложил 30 Мин.
|
| Нед Яну 02, 2022 6:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
@mitko_el +1 Моето шкафче с огледало има "луничка" в която съм сложил 1.5W LED на 12V и я гася само ако ни няма с дни. Нощно време е достатъчна да ползваш тоалетната, другите лампи не се светват. На вентилатора също съм сложил слаба LED "направи си сам" защото тогава не се продаваха подходящи, скоро ще я сменя с някоя "луничка" - таванът ми е окачен. Основното осветление се пуща само при къпане или чистене на банята, ключът му е по-неудобен.
Един LED плафон (или тръба) с PIR е добра идея в случая, но аз нямам нужда дори от това.
|
| Нед Яну 02, 2022 6:58 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Класическата идея е с ключе на вратата... ама не винаги е удобно за опроводяване така 
|
| Вто Яну 04, 2022 9:56 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Ключето на вратата е най-простия вариант, но изисква задължително затваряне на вратата след влизане, а после и след излизане, което не винаги се спазва (например за банята когато се използва само мивката).
Трябва да е с PIR или MW сензор с подходящ0 място за монтаж и време след задействане.
|
| Вто Яну 04, 2022 10:33 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ключът (датчика) може да е по-близо до пантите и за да сработи да трябва вратата да е отворена над 10 - 15% от хода си.
|
| Вто Яну 04, 2022 10:52 am |
|
 |
|
timt
|
|
| Вто Яну 04, 2022 1:13 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Ицо, това което казваш помага ако вратата (затворена или притворена) се отваря, влиза се, притваря се (до задействане на ключа), а след излизане се затваря (или притваря) пак до задействане на ключа. Вкъщи децата отварят вратата, влизат,мият се на мивката, излизат и затварят вратата. Т.е. няма и намек за притваряне... При този сценарий ключето не върши работа.
Не схващам идеята с мастер-слеив PIR-ключовете във варианта за баня. С какво това е по-различно и по-добро от паралелно свързани 2 и повече пирове?
До колкото схванах слейв пир-а единствено генерира "задействане" на мастера, все едно мастера е детектнал със собствения си сензор човека. В резултат времето на светене на лампата е t=Tmaster+Tslave ако са задействани последователно мастера и слейва, или t=Tmaster ако е задействан само мастера. Лампата не се пали при задействане на слейва само.
Каква идеята на мастер/слейв-а и в какви случаи/сценарии се използва ?
|
| Вто Яну 04, 2022 7:36 pm |
|
 |
|
timt
|
Когато се влезе в помещението те хваща единият датчик и пали лампата после отиваш към другото помещение (един вид) и лампата продължава да свети докато не излезеш от първото помещение. Тази система функционира идеално, мастера може да се използва и за слейв но не и обратно. Това е много удобно като влезеш в тоалетната да не угасне лампата.
|
| Вто Яну 04, 2022 8:09 pm |
|
|