Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за разпояване на LQFP-128 чип 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Въпрос за разпояване на LQFP-128 чип
Здравейте, с риск да ми се подигравате, ще задам въпроса си.
Опитвам се да ремонтирам едно рутерче, да му сменя LQFP-128 чип ATHEROS AR7241-AH1A.
Имам някаква китайска SMD rework hot air станция. Има си регулиране на температурата и скоростта на въздуха, има си различни накрайници.
С това чудо съм разпоявал разни неща (не много), но с този чип ударих на камък, та се чудя защо така - дали е здраво залепен за платката и затова не помръдва или аз някъде бъркам? Почнах от 350 градуса и стигнах до 410 със слаба струя за да не издуха околните елементи, чипът не мръдва, а си мисля, че съм разтопил припоя.
Мазах с някаква паста флюс, не помага. Загрявам с накрайнит с тръбичка около 4 мм диаметър, като обхождам четирите страни по които има изводи.
Имам огромен опит с традиционните спойки с поялник, но с този горещ въздух не съм сигурен къде бъркам, а и честно казано не намерих в нета удовлетворяваща ме информация по този въпрос.
В тубата има клипове, но повечето са смотани и не ми дават това, което ме интересува. Не намерих свестен тюториъл. Има един пич, който ремонтира лаптопи на Apple, при него всичко изглежда се получава с лекота, обаче той сменя само BGA, така и не видях някой как разпоява такъв квадратен чип със с 128 извода.

Та, ще съм благодарен на конструктивни идеи и помощ. Моля без заяждане!

Чет Апр 29, 2021 2:05 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за разпояване на LQFP-128 чип
Нанеси флюс и после мини по изводите с поялник и малко тинол. След това трябва да се разпои с духалката, освен ако не е и лепен, в което се съмнявам.

Чет Апр 29, 2021 2:10 pm
Профил

В чаршафа на чипчето пише, че е с коремче (exposed ground pad).
Това, плюс фактът, че платката със сигурност е многослойна, правят задачата доста трудна.
Според мен, трябва допълнително подгряване отдолу около 120-150 градуса, дори елементарно.
Някои успяват на качествен котлон с терморегулатор и допълнително мерене на температурата, но си е е рисковано.
Като се подгрее отдолу, тогава се подхваща с духалката. Добър флюс е задължителен. Допълнителен припой също може да помогне.
П.С.
После със същата сила стои въпросът за запояването. Ако не се запои коремчето, може да има прегряване на чипа, а може да има и други проблеми
с работата на чипа.

Последна промяна al_at на Чет Апр 29, 2021 3:20 pm, променена общо 3 пъти

Чет Апр 29, 2021 3:06 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

http://portuguese.bomsourcing.com/photo ... 1_ah1a.jpg
Разпояването не се получава вероятно поради запоената термоплощадка в средата на чипа.
Мисля че точно такъв чип съм свалял като запоя (олея, свържа накъсо) общо всички изводи от четирите страни с тинол и след това много внимателно ги прорязвам с макетно ножче до пластмасовия корпус.След това махам остатъците от изводите с поялника. След това с духалката нагрявам корпуса и внимателно го напъвам нагоре докато се разпои.Трябва да се внимава с ножа за да не се повреди платката.
Успех!

Чет Апр 29, 2021 3:12 pm
Профил

AA написа:
http://portuguese.bomsourcing.com/photo/pl18692345-integrated_circuit_electronic_ic_chip_surface_mount_for_router_ar7241_ah1a.jpg
Разпояването не се получава вероятно поради запоената термоплощадка в средата на чипа.
Мисля че точно такъв чип съм свалял като запоя (олея, свържа накъсо) общо всички изводи от четирите страни с тинол и след това много внимателно ги прорязвам с макетно ножче до пластмасовия корпус.След това махам остатъците от изводите с поялника. След това с духалката нагрявам корпуса и внимателно го напъвам нагоре докато се разпои.Трябва да се внимава с ножа за да не се повреди платката.
Успех!

Най-напред благодаря на всички отговорили до момента!
Варианта с изрязване на изводите с макетно ножче си го мислих, но по-скоро мислех да ги срежа с тънък диск с дремела, обаче си е рисковано да ми трепне ръката и да прецакам нещо наоколо.
Все пак практически този метод с изрязването на изводите ми се струва най-прирложим при мен на практика. Подгряване отдолу нямам с какво да осъществя.
Мисля си обаче, дали няма да помогне квадратна дюза за духалката с размер малко по-малък от този на чипа.
Благодаря и за това, че казвате, че задачата не е лесна, понеже се почувствах много некадърен, несправяйки се до момента с тази задача.

И още нещо! Спринцовката с флюса и течния припой имат буталце, което не ми беше ясно как да се избута, освен с отвертка или нещо подобно,което обаче не ми харесва и не е удобно. След ровене из нета видях, че има някакви специални регулатори за компресиран въздух, но това вероятно се ползва при производство и са скъпи. За ръчни ремонтни дейности не видяхи в Комет или друг доставчик в България да предлагат ръчно буталце. Единствено в ибей и алиекспрес китайците предлагат ръчни бутала за такъв тип спринцовки. Току-що си поръчах 2 броя от алиекспрес, но ще дойдат евентуално към края на май. Вие какво ползвате?

Чет Апр 29, 2021 3:53 pm
Профил
Аватар

Слагай ТАКЪВ ВИД ДЮЗА и нагрявай средата на чипа. Може и без флюс и други гимнастики при разпояването.

Чет Апр 29, 2021 4:04 pm
Профил

Desert Leo написа:
Слагай ТАКЪВ ВИД ДЮЗА и нагрявай средата на чипа. Може и без флюс и други гимнастики при разпояването.

Е аз такъв вид дюза ползвам, но явно трябва първо да отделя изводите, и после да нагрявам самия чип за да се разпои площадката отдолу.
Наистина, както беше отбелязано, след това ще бъде проблем и запояването на площадката на новия чип. Но каквото стане, в най-лошия случай ще го броя за трупане на опит, обаче ми се ще да се получат нещата.

Чет Апр 29, 2021 4:10 pm
Профил

Като нагрееш достатъчно чипа изводите ще се стоплят и ще ти е лесно да го махнеш (все пак, не го пазиш).
За запояване може да пробваш с по-нискотемпературен тинол (с бисмут). Ако все пак тръгне, лепвай едно радиаторче отгоре да не прегрее от лош контакт на основата.

Чет Апр 29, 2021 4:54 pm
Профил
Аватар

movx2000 написа:
Desert Leo написа:

Е аз такъв вид дюза ползвам, но явно трябва първо да отделя изводите, и после да нагрявам самия чип за да се разпои площадката отдолу.
Наистина, както беше отбелязано, след това ще бъде проблем и запояването на площадката на новия чип. Но каквото стане, в най-лошия случай ще го броя за трупане на опит, обаче ми се ще да се получат нещата.

Забрави за механично чоплене на изводите. Ще направиш беля на платката.
Ако имаш котлон, загрей го така че да се стопи тинол и го изключи. Сложи платката и награвяй отгоре с горещия въздух.

Или обратното - нагрявай отдолу с горещия въздух. Също става.
Ако платката е повече от двуслойна, няма да минеш само с нагряване от едната страна.

Чет Апр 29, 2021 6:51 pm
Профил

velio написа:
movx2000 написа:
Desert Leo написа:

Забрави за механично чоплене на изводите. Ще направиш беля на платката.
Ако имаш котлон, загрей го така че да се стопи тинол и го изключи. Сложи платката и награвяй отгоре с горещия въздух.

Или обратното - нагрявай отдолу с горещия въздух. Също става.
Ако платката е повече от двуслойна, няма да минеш само с нагряване от едната страна.

Добре, свалих го с последователно награвяне с горещ въздух отдолу и отгоре. Свалих 2 писти, но ще се опитам да ги възстановя.
Проблемът сега е как да запоя новия чип, тъй като очевидно това отдолу е с цел отвеждане на топлина като радиатор, свързано с някакъв слой на платката с голяма площ. Не знам ако сложа отгоре радиатор дали ще свърши същата работа.

Чет Апр 29, 2021 7:55 pm
Профил

Това е идея - да се използват две духалки - отдолу на по-ниска температура, да не изпадат компонентите,
отгоре на по-висока, за самото сваляне/запояване. Ще го пробвам някой път, като ми се наложи.
Но май ще трябва и помощник или някаква стойка.

Чет Апр 29, 2021 8:33 pm
Профил

Лампа луничка, не диодна, разбира се, също добре топли.

Пет Апр 30, 2021 12:42 pm
Профил
Аватар

Уж не съм злопаметен, и непукист съм на всичко отгоре, но Йовчо ме подсети как тук ме направиха на салата преди повече от десетилетие като предложих подгряване с халогенка през шаблон.
Ха търсете мощни халогенки сега! :-P

PS 100 ватовите крушки продължава да ги има в някои супермаркети, но за целта искат специален корпус и фасунга.

Съб Май 01, 2021 1:17 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Има 50 ватови "лунички" и керамични фасунги за тях...

Съб Май 01, 2021 7:50 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Обикновено отстрани смесвам със 138гр паста. Подгрявам отдолу с втора духалка ... Повече градуси е сигурно раздуване на текстолита. За мен е много трудна ''mass plain''-QFN и голям проблем въпреки че имам опит. Вероятно с по модерна техника е по лесно ... но нямам.
Отстрани по ъглите би трябвало да има пъпки които са свързани със пада под чипа за проверка на запояването.

Съб Май 01, 2021 9:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща