|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Сигурно си гледал вече, но все пак да кажа - на гитхъб излизат интересни неща при търсене на твоя SoC. Примерно тук е стар QT 4.8, ама за V101, незнам дали ти пасва: https://github.com/Februar0218/qt-hi3519v101
|
| Пон Мар 15, 2021 10:02 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
V100 / V101 е доста различно от AV100. Ядрата са други, на двойно по-ниска честота, компилатора е друг, kernel-а също. Дадох му през environment да ползва linuxfb, ама сега мрънка че и тоя модул го нямало. Явно е нещо в билда, която трябва да коригирам. Не ми дава че не намира библиотека, а че не намира модул. ПП: Иначе аз правя що-годе същото - правя си mkspec за компилаторите и то се билдва. После в Qt Creator правя 2 конфигурации за билдване - една "Desktop", ползваща оригиналния билд, и една "Generic Linux device", ползваща моя билд. И това също се компилира и явно даже тръгва на камерата. Сега ще гледам инициализацията, макар че аз я пускам в режим, в който единственото, дето трябва да направи, е просто да дращи в /dev/fb0 (или fb1, не помня в момента) - системата е предварително инициализирана, и когато напиша "echo "LDKJLDJLKDJLKDJLDJLDweioukdfjlskdjflsdfjl" >/dev/fb0, горе в дясно на екрана се вижда че драска пиксели, тоест фрейм буфера е наличен и свободен за дращене. ППП: Явно трябва още една опция къде да си търси плугините, тоест трябва всичкото това, адаптирано за камерата: В момента имам само първия и третия ред. За шрифтовете знаех че трябва, ама в менюто нямам текстове за момента, та щях да го мисля като стигна до там. Довечера ще си поиграя още, че трябва и да се работи. 
|
| Пон Мар 15, 2021 10:31 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Тръгна! Но толкова тормоз за 5 реда код не ми се беше случвал!
|
| Пон Мар 15, 2021 8:20 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ще станеш гуру на linux-a... 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Мар 15, 2021 9:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
...и ще ти хареса...
|
| Вто Мар 16, 2021 12:10 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Трудно. Всичко става с клизма.  Следващата е - в QT Creator-а и в симулационния прозорец контролите излизат по един начин, на устройството по друг, все едно съм го пуснал на Windows 3.11. И сега пак ще се умува 1-2 дена дали нещо липсва или нещо трябва да настроя.
|
| Вто Мар 16, 2021 11:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Аз миналата седмица се заиграх да направя едно приложенийце на Qt, вчера го пускам на лапатопа и о мъка, понеже резолюцията там е 4к съотвенто съм сложил всичко да е 200% уголемено и става грозна картинка, сега ще трябва да го направя като хората а не просто да хвърлям бутони по формата 
|
| Вто Мар 16, 2021 7:48 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Направих нов проект, за да ползвам QTQuickControls, белким излезе еднакво, и... в момента, в който дам да се компилира единствено зa моя таргет, дава синтактична грешка в main.cpp, без да съм пипал и една буквичка там.
Положението става трагикомично! Ако някой се опита да ми продаде такъв "продукт", ще бъде изгонен с много грозни ритници, а ако моя продукт изисква 10 дена денонощен труд за да бъде подкаран някъде, да съм умрял от глад.
Ебаси смешката! Да не говорим че контролите са хипер грозни.
|
| Вто Мар 16, 2021 8:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Циркът продължава....
Опитах пак да билдна Qt6, тоя път настроих всичко като хората, грешките от миналия път приключиха, обаче... иска C++17. Компилаторът от туулчейна на чипа уж го поддържа, обаче на теста се дъни на "#include <variant>".
Има ли някакъв вариант да адаптирам по-нова версия на gcc за arm? Ако няма, май ще зарязвам цялата работа и ще започна да си пиша библиотеки за GUI. Май само си загубих времето с тия простотии.
|
| Сря Мар 17, 2021 12:07 am |
|
 |
|
nik
|
вие хубаво си правите микроскопи, ама май и аз ще трябва да започна да се оглеждам вече електрониката с която се занимавам ли става все по ситна или одъртях вече и не виждам... днес едно резисторче му се мъчих 100 часа по принцип 1206 си ги запоявам с поялника ама тоя път много наблъскани близо едно до друго голям зор видях
|
| Сря Мар 17, 2021 3:08 am |
|
 |
|
sparkybg
|
И QuickControls2 подкарах. От 6-цата тотално се отказах. В нея беше и проблема с грешките в QT Creator. ...обаче, за един прозорец със слайде вътре = 40MB. Вече не е даже трагикомично, ами само трагично 
|
| Сря Мар 17, 2021 5:31 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Какво да му адаптираш? Линаро примерно имат достатъчно актуални gcc за арм - примерно 10 нещо си. Аз ползвам 8.2 (май). https://www.linaro.org/downloads/Трябва да избереш правилния вариант (дето отговаря на твоето ядро/инструкции) и да ползваш sysroot от стария - с надеждата да работи. Принципно става, но незнам твоите китайци какво са натворили.
|
| Сря Мар 17, 2021 10:16 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Е то точно в include файловете и стандартните библиотеки е проблема. Ако ползвам sysroot-а от стария ще ползвам и библиотеките от стария, и то все едно ползвам стария. В C++17 са въвели някакво std::variant, за което в make конфигурацията за CMake са направили тест, и съответно ми казва да си гледам работата. А стандартните библиотеки не знам дали са специфични за желязото - не съм толкова навътре в нещата. Както и да е де - аз подкарах 5.15.2 с QuickControls 2, сега ще пробвам да билдна Qt-то за статично линкване и после ще кажа на компилатора/линкера да махнат всичко ненужно, да видим дали ще има промяна в размера. Ще пусна и оптимизация за размер (не знам в момента дали е пусната). По някакви неведоми пътищя QTCreator-а си засече и toolchain-а на hisilicon. Частта, която управлява желязото и конфигурира фрейм буфера, я компилирам като shared библиотека, която викам от main() функцията на QT проекта и всичко си върви, ама тоя размер е леко неприятен - SPI флаша на платката е 64MB общо, от които са свободни 32, та в момента го търкалям от флашка, от което някак не ми е твърде комфортно.
|
| Сря Мар 17, 2021 12:33 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Правещите Qt са идиоти! Като се работи с QtWidgets (а не QtQuick), стилът по подразбиране в редактора зависи от машината, на която се пуска редактора, стилът по подразбиране на показването на таргета зависи от таргета, но по незнайни за мен причини стилът по подразбиране за Linux без прозоречна система е стил като на Windows 95, а не "Fusion", който се използва за редактора като е под Linux. На всичкото отгоре тия настройки са на крайно неинутивно място, и на всичкото отгоре стилът на програмата трябва да се укаже в main() функцията, а не е настройка по менютата.
Та, вече се вижда (почти)еднакво и в редактора, и на камерата, и двете в стил "Fusion", и вече ползвам QtWidgets, който със статично линкване докарах до 13MB, барабат с 2-та мегенайта за мойта библиотека, която управлява камерата. Вече единия слайдер задава нивото на шумоподтискане на pre-Bayer ниво. Тоест, подкарай най-накрая всичко както трябва.
QtQuick варианта ми идва в повече като мегабайти (започва от 19, и с плъгините отива на 40, както и да го компилирам), та зарязах тая идиотия - това е за желязо с повече място. С мойте 32 свободни съм за никъде.
Днес пак търсих нещо друго с редактор - не намерих такова. Ще проуча въпроса с един Web енджин, до каква степен поддръжа хубостите на CSS и може да се пробвам да си направя менютата на HTML, а да викам програмчето ми през Javascript-а на енджина. Ако е достатъчно близо до истината (като поддръжка на CSS и като качество на рендера), може и да се замисля по въпроса - ще стане може би двойно по-малко като обем спрямо Qt-то.
До тук и като детайлност на изображението разликата е драстична спрямо мазньоча с оригиналния софтуер на камерата. Чак сега видях всичко, дето може сензора и всичко, дето може обектива.
|
| Чет Мар 18, 2021 9:46 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Звучи потресаващо, особено за някой като мен, който никога не е пускал device drivers. Ще сложиш ли за сравнение две картинки за сравнение - между оригиналния софтуер на камерата и това до което си докарал в момента?
|
| Пет Мар 19, 2021 9:59 am |
|
|