Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Много е подобна на тази, поне в частта и между процесора и паметта:
Прикачени файлове:
Hi3519AV100board.jpg
Hi3519AV100board.jpg [ 185.57 KiB | Прегледано 2259 пъти ]

Само са и добавили конектори за HDMI и 2 USB-та. Защо не са и сложили и Еthernet при положение че чипа си има вграден GMAC, също ми е тотална мистерия. Даже и място не са предвидили. Глупаво е просто.

Пет Мар 12, 2021 1:18 am
Профил ICQ

itso.t написа:
Дежавю?
Преди доста години някой си беше купил китайски поялник. И реши леко да го модифицира... :D

Мхм. Ама той ми беше по-лесен. :) Това ме поизстиска. Но пък както казах вече съм в състояние да нария Linux на всеки чип, за който има някакъв поне частичен SDK. Другото, с което китайците са се осрали, е документацията, ама това не е точно техен патент, за съжаление. В това например Microchip са на светлинни години, май пред всички останали в сектора на MCU-тата.

Пет Мар 12, 2021 1:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Сори, много се изписало междувременно
Всеки път като срещна, че Windows бил по-добър от Linux получавам тридневен запек! :)
Вярно, че производителите пишат драйвърите задължително за Windows и много рядко за Linux и... до тук!
А да кажеш просто "Linux" е като да кажеш "Южна америка" и да поставиш в един кюп Аржентина, Венецуела, Мексико, Куба и Бразилия да речем.
Аз, като прост юзър, си кютам на Linux Mint - много по-лесна и уредена от Ubuntu. Форумът е малко ала-бала, но винаги след гуглосване се е намирало решение с копи-пейст на ред-два в терминала, а това не важи за Windows.

Последно имах проблем с разпознаването на новия принтер-скенер. Поровичках и ръгнах драйвери поне за принтера. След няколко дни обаче се наложи да рестартирам компа (то да не е Windows да го правиш по 5 пъти на ден) и о, чудо: принтерът се разпознава по още два начина!
Остана проблемът със скенера, оказа се че ми липсва някакъв съвсем общ "драйвър" за връзка със устройства за Ейпъл+Вин, инсталирах го с едно копи-пейст в терминала и всичко заспа без никакъв рестарт.

Пет Мар 12, 2021 1:36 am
Профил

Със самия си пост се самоопровергаваш. :)

Случката ти под Windows в 90% от случаите се изчерпва с включването на дивайса в някое USB гнездо и изчакване около минута да си изпоинсталира драйверите сам.

... а компютъра, от който пиша, не е преинсталиран откак е купен (7 години) и не е гасен от седмица. Reset-а не помня дали изобщо работи. Даже като сменях дискове си прехвърлих партишъните, щото ме мързи да преинсталирам.

Пак, не кавам че е "по-добър" или "по-лош" - това е безсмислен спор от много отдавна. Казвам само че е МНОГО по-"юзерфрендли". И живия живот го доказва откак има Windows въобще, щом продължава да има "балъци" дето даже плащат за него. Windows-server виртуалките на сървъра ни се спират само като се прави архив - нула проблеми. Това последните 3 години.

99% от проблемите на Windows са от скапан хардуер, останалия 1% е от многото индийци, дето пишат софтуера.

Пет Мар 12, 2021 2:24 am
Профил ICQ

и от как уин 10 си направиха собствена библиотека с драйвери всичко съвременно си инсталира някакъв драйвер през уиндоус ъпдейт, може да е стар драйвер ама заработва наистина плъг енд плей

а линукса яко издиша от към съвместимост, сам със себе си не е съвместим, работи само в момента на инсталацията
още си ползвам 20 годишни стари програми минали през много уиндоуси, та чак до уин10, с линукса това няма как да стане, малко нещо да ъпдейтнеш и всичко гърми за липсващи/несъвместими пакети/библиотеки
един път реших да пробвам какво ще стане ако пусна сисъпгрейд - направо забърза старата програма без предупреждение

Пет Мар 12, 2021 5:48 am
Профил
Аватар

Мнение Re: .
Само да уточня и спирам: на USB тръгна без проблем. Ако бях рестартирал компа, принтерът щеше да бъде разпознат и по WiFi автоматично. Скенерът по WiFi не тръгна без допълнителен пакет, защото е рядкост и не са сметнали за нужно да го заредят автоматично.
Откакто ползвам Мента подобни неща са се случвали само 2-3 пъти и се компенсират с удобството във всичко останало.

Пет Мар 12, 2021 11:32 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Сори, много се изписало междувременно
bongo_x2 написа:
...Аз, като прост юзър, си кютам на Linux Mint - много по-лесна и уредена от Ubuntu...

От няколко месеца тормозя една мента. Ами за GUI има много какво да се желае. Като в 19-и век е...
Някои приложения са трогателни. Няма ноутпад++, но предложиха заместител. И доооооооокато се стартира тоя ноутпад, ми минава желанието да напиша нещо в него.
Грубо е части от секундата за ноутпад++ под виндовс и над 5 сек със заместителя под мента. Ментарджийския компютър е сравним като производителност с дограмджийския.
И още маса дребни и не толкова дребни простотии...
Накратко първите ми впечатления са: разликата между ментата и дограмата е като разликата между гогол и патока.
Да, и патока успява понякога да свърши някаква работа. Рядко, но успява.

Пет Мар 12, 2021 12:19 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: .
Пак забравих нещо: Mint, ама Xfce! На мен точно простичкия интерфейс ми харесва, значи е въпрос на вкус.
На този комп не си личи (i5, 8GB, SSD), но древният върви забележимо по-бързо под Линукс.
Гледам, че са се натрупали 5-6 текстови редактора от които ползвам само подразбиращия се.
За пробата натиснах Sublime Text (за програмиране) и се отвори на момента.
Програми се търсят и зареждат през Software Manager - за да ги препоръча, значи са предварително изпробвани.
И за патока не съм съвсем съгласен, рекламите на гуглето изобщо не ми липсват.

Обаче окъкахме яко темата, а тези неща май вече ги бяхме мелили някъде...

Пет Мар 12, 2021 1:00 pm
Профил

Като стана дума...

Кажете за IDE под Linux, ковто да мога да настроя да ми билдва творенията, моля. Сега едитвам с Visual Studio под Windows (има си функция за просто отваряне на директория със сорсове и е удобно), щото с него съм свикнал, ама някак ми е криво за билдване и копиране до камерата да минавам през 3 прозореца. С 2 ще е по-добре.

Manjaro с Xfce е виртуалката.

Пет Мар 12, 2021 2:25 pm
Профил ICQ

http://www.eclipse.org, може и qt creator

Пет Мар 12, 2021 3:25 pm
Профил

Пробвай Visual Studio Code - има плъгини за всичко и може да го ползваш и на линуск и на виндовс. Даже май може да ти върви на Виндовс пък през SSH да редактира файловете и да компилита във линукс виртуалната ти машина (или друг компютър, включително и такъв в облака).

Пет Мар 12, 2021 4:28 pm
Профил

А някакъв туул за правене на GUI-та? С графичен интерфейс (pick-and-place), дето после да изкарва готов за билдване код? Че като търса ми се замота главата.

Пет Мар 12, 2021 7:24 pm
Профил ICQ

http://www.qt.io

Пет Мар 12, 2021 7:48 pm
Профил

syscop написа:
http://www.qt.io

Инсталирах, направих програмче 2 слайдера, видях как се прихващат ивенти и, в симулатора върви и... до там.

Нещо ми се губи нишката как това всичкото да го експортна във вид за крос компилиране за Linux framebuffer.

ПП: На linux виртуалката се оказа че имам qmake. QT Creator е инсталиран на Windows-а обаче. Какво по дяволите да експортна към Linux-а за да билдна чудото?

Съб Мар 13, 2021 2:33 pm
Профил ICQ

Отваряш проекта на linux машината(по-добре да го копираш там). В projects/build settings нагласяш нещата според инсталираната версията(linux). Компилираш. Ако не си ползвал os зависими неща - абсолютни пътища до файлове, периферии(COM{1..x}, /dev/ttyS{1..x}) и т.н. приложението работи по същия начин и има същия вид както при windows.

Съб Мар 13, 2021 6:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 32  Следваща