Отговори на тема  [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Следваща
Избор на лабораторно захранване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
Корави добичета са, даже при 60 волта държат такъв ток... Ми браво на Спартак, за кой ли път. Аз ако имам ново захранване за 1200 лв, никой път няма да го отварям, не и веднагически, за да му търся подобрения. Но такава е разликата между тъпаците като мен и него. Поне сега ми дойде мотивация да отворя скоро едно от старите захранвания, дето имам, че единия канал го няма вече. Май е време изцяло ново да си правя.
Спарки, гледам, че редовно си симулираш схемите, какъв софт ползваш - безплатен или не особено безплатен. Веднъж си направих устата да отворя една тема, ама никой не ме отрази, та пак да питам - LTSpice, TINA или от глезотийките на Cadence? Опитвам се да ползвам LTSpice, но понякога ме спъва с лимитациите, особено при външни модели.

Чет Дек 10, 2020 2:51 pm
Профил

d_jelev написа:
... Ми браво на Спартак, за кой ли път. Аз ако имам ново захранване за 1200 лв, никой път няма да го отварям, не и веднагически, за да му търся подобрения...

Бях чел преди в друг форум , Спарки някакъв електрожен беше 'метнал на рогите'. Накрая май само кутията остана от китайското творение ... :prayer:

Чет Дек 10, 2020 3:05 pm
Профил ICQ

Свикнал съм си с един дърт CircuitMaker Pro. Много лесно си пиша схемите и има доста модели, особено на стандартни части, а съм и добавял, с променлив успех.

LTSpice се води уж по-добро и с по-богат набор модели.

Лимитации има и при двете.

Чет Дек 10, 2020 3:06 pm
Профил ICQ

mitko_el написа:
d_jelev написа:
... Ми браво на Спартак, за кой ли път. Аз ако имам ново захранване за 1200 лв, никой път няма да го отварям, не и веднагически, за да му търся подобрения...

Бях чел преди в друг форум , Спарки някакъв електрожен беше 'метнал на рогите'. Накрая май само кутията остана от китайското творение ... :prayer:

Думнах му AC моста и после потунинговах за по-висока AC честота. Болшинството части си останах вътре. Само управлението на AC моста промених.

Чет Дек 10, 2020 3:07 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Свикнал съм си с един дърт CircuitMaker Pro. Много лесно си пиша схемите и има доста модели, особено на стандартни части, а съм и добавял, с променлив успех.

Не съм го чувал това CircuitMaker. Правилно ли съм разбрал, че си пишеш схемите на спайс? Аз от нездраво любопитство преди години се поиграх с такова нещо и схема с над 10 компонента вече беше абсурдна за проследяване (на кода). Виж, спайс модели съм писал, ама и това не беше лесно, пък и четене иска, спайс езика да се учи, компонента да се разкости на всякакви параметри и стойности...

Чет Дек 10, 2020 9:49 pm
Профил

Момент! Намерих го, вероятно е тази програма:

https://winworldpc.com/product/circuitmaker/6x

Грешно съм разбрал, видях, че си има схемен редактор и вероятно spice engine. Ама как го подкарваш това нещо? С виртуална машина ли?

Чет Дек 10, 2020 9:50 pm
Профил

Никак. На Windows 7 x64 си върви абсолютно безгрижно.
6.2c е версията на моето.

Още по-хубавото му е че не се инсталира. Само копираш директорията на друг компир и си върви.

Пет Дек 11, 2020 2:23 am
Профил ICQ
Аватар

Като сте заговорили - аз ползвма Tina - мисля че ползва PSpice отдолу, но схемния редактор и глезотийките като скоп, мултиметър и разни дигитални нещица са полезни. Естествено излекувана версия и то доста стара - новите версии не съм ги срещал. Напоследък Win10 никак не се харесват с хапчето и съм си направил една виртуалка с XP за да мога да го ползвам.

Пет Дек 11, 2020 9:28 am
Профил ICQ
Аватар

Имам Tina-TI 9.3 под Wine - работи си. Не знам какво са ѝ орязали, щото почти не съм я ползвал.
Ей сега надникнах в Залива : дават v9.3 Industrial и казват, че можела да се шляпне върху v11 Demo. Виж и коментарите отдолу.

Пет Дек 11, 2020 11:06 am
Профил

Ей тука плеснах една нова тема за симулатори, да видя дали някой ще се трогне да ми пише...

viewtopic.php?f=4&t=17660

Пет Дек 11, 2020 3:45 pm
Профил
Аватар

То трябваше някъде из софтуерите да я шляпнеш, не във "Всичкото куцо и сакато на панаира на Св. Панелеймон", ама нейсе - ако Рек има желание - да я мести.
Аз не разбира и повече не смея да се меся.

Пет Дек 11, 2020 4:10 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Абе доста време се чудех къде да пиша, нова тема ли, в съществуваща ли, ама накрая реших тук.

От години имаме едно хубаво захранване на Aim-TTi модел MX100TP (всъщност miro_atc ги препоръча в тази тема), обаче както се оказва независимо какви добри защити са му сложили британците, успяхме да му окотим единия канал (и ест. най-хубавия - на MX100 канал 1 е този със задаване и мерене на напрежения до миливолт и ток до 0.1 милиампер).
Та като го изгорихме, писахме на самите TTi - първо в уеб формата, а после и по мейл - да кажат какво да правим, сервизен наръчник ли да ни пратят, извънгаранционна поправка ли да препоръчат, изобщо съвет.

Обаче вече две седмици никакъв отговор. Тея покрай пандемията да не са глътнали вода?

Някой случайно да има ремонтен менюъл за серията (MX100TP е нашия)?

Пон Дек 14, 2020 3:28 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Заменете дефектиралите чаркове със здрави...

Пон Дек 14, 2020 11:21 am
Профил

Като гледам не ми излиза service manual за тоя модел...
Но едва ли ползват екзотики, а и предполагам каналите си приличат достатъчно, така че има база за сравнение.

Пон Дек 14, 2020 12:41 pm
Профил
Аватар

Мнение Лек офтопик:
Все се чудя, при наличие на евтини и готини ИС за НЧУ от сорта на TDA7293 / 4 що не се ползват в ефтинджос захранвания...

Пон Дек 14, 2020 1:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Следваща