Отговори на тема  [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Следваща
Избор на лабораторно захранване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
itso.t написа:
sparkybg написа:
...обаче, някой се е изсрал с управлението на релетата за намотките, та ще му бая. :) Изсрал се е дотолкова че в CC режим със силно променлив товар цъкането заприличва на монотонен звук...

Ами с релета няма как да е иначе. Слагай тройници или мосфети.

То хубаво е с релета - аз нямам възражения за това. Единственото ми възражение е че да караш реле да цъка 50 пъти в секунда е "леко" нездравословно за релето, освен че е и безсмислено. Прави се да качва бързо и да сваля веднъж в секунда, и казусът приключва, без никакви последствия, освен че на релетата няма да им се завива свят.

Не знам какво имаш предви под "тройници" и не знам как да заместя релета с MOSFET-и за превключване на намотки на траф, обаче.

Сря Дек 09, 2020 12:57 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
...Не знам какво имаш предви под "тройници" и не знам как да заместя релета с MOSFET-и за превключване на намотки на траф, обаче.

https://duckduckgo.com/?q=mosfet+ac+rel ... &ia=images

Сря Дек 09, 2020 1:52 pm
Профил

itso.t написа:
sparkybg написа:
...Не знам какво имаш предви под "тройници" и не знам как да заместя релета с MOSFET-и за превключване на намотки на траф, обаче.

https://duckduckgo.com/?q=mosfet+ac+rel ... &ia=images

Чудесно, само дето или са високоволтови, или с мижав ток и никак не виждам като как ще ми се получи да селектвам вторични намотки с такова. Трябва ми примерно 10А 60V AC SPDT реле, вероятно 3 броя (още не съм отворил чудото).

Сря Дек 09, 2020 2:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Наливни транзистори, с подходящо управление - фотоволтаичен оптрон (бавен е при управление на транзистори с голям капацитет G-S), подходящ DC/DC конвертор с разделен изход и съответния галванично разделен мосфет драйвер и т.н.
Виждал си ток, едва ли трябва да навлизам в детайли...

Сря Дек 09, 2020 2:38 pm
Профил

Отворих.
- Отделни масивни трафове (според мен всеки е по 300 вата поне)
- Всичката силова част на една платка
- Биполярни транзистори на изхода, по 3 на канал (очаквах MOSFET-и, ама тсъ)
- От предния панел доколкото виждам идва само кво се иска на изхода
- По един TL084 на канал, който май управлява и релетата
- Релетата са по 2 SPDT на канал
- Намотките 0-14-29-37V
- Кондензатори 10000uF, 63V.
- От другата страна един куп чарколяци и те върху радиатора, изправителите включително.
- Радиатора е нещо като 8x8x20см, с вентилатори в двата края

Така като гледам са наблъскали желязо, дето може да поеме доста повече от номинала. Осирането го коментирахме вече. Със сигурност замисленото от мен сваляне на напрежението със силно закъснение и вдигане без закъснение не би могло да убие нищо, нито нещо ще загрее значимо. Даже ми минава пъклената мисъл да свалям напрежение под праговото САМО когато нещо е реално загряло, а не просто така, сакън да не загрее. Поне (ако TL084-ките управляват релетата), има удобно място за разполагане на моя платка, със захранване и всичко както си трябва, за да изглежда фабрично, та ако реша да модифицирам няма да се чудя къде да го слагам.

Прикачени файлове:
IMG_20201209_142627.jpg
IMG_20201209_142627.jpg [ 293.02 KiB | Прегледано 4461 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_20201209_142652.jpg
IMG_20201209_142652.jpg [ 203.65 KiB | Прегледано 4461 пъти ]

Сря Дек 09, 2020 3:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

:)))) Спарки, мислех си, че ще изкара седмица две това захранване преди да го разкостиш, но не му било писано.

Рек спокойно може да мести темата в Проекти. Заглавието на темата беше по-нагоре. :)

Сря Дек 09, 2020 4:23 pm
Профил

jofcho написа:
:)))) Спарки, мислех си, че ще изкара седмица две това захранване преди да го разкостиш...

Не си познал. :)

Както и предполагах, управлението на релетата е съвсем изцаяло аналогово. Което е добре. Остава само да му смъкна схемата и ще видим дали ше сменям кондензатори или ще добавям платка. Най-лесно е да добавам платка (щото видях двата транзистора дето клатят релетата), ама ако може по-еУегантно, що па не.

Сря Дек 09, 2020 5:31 pm
Профил ICQ

А още по-голямата лесниния е че двете релета не се бъркат и и двете са повишаващи, едното от долния край, другото от горния край на намотките. Тоест само едно забавяне на изключването, и всичката драма приключва. Ей-сега ще стъкмя схемата... :)

Сря Дек 09, 2020 5:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Трафът има ли средна точка или е с грец? Щото едно време ги правеха със средна точка и изправителят беше с тиристори - за чий ти е релета...

Сря Дек 09, 2020 8:03 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Трафът има ли средна точка или е с грец? Щото едно време ги правеха със средна точка и изправителят беше с тиристори - за чий ти е релета...

Няма средна точка. Горе съм описал - вторичната е 0-14-29-37. Релетата включват едната жица към 0 или 14 и другата към 29 или 37. И съответно получаваш 15V, 29V, 37V. Греца е след това, след него 10000uF кондензатор, и после вече квото там.

Сря Дек 09, 2020 8:21 pm
Профил ICQ
Аватар

bongo_x2 написа:

ТЕС 5020 и други от тая серия...

Прикачени файлове:
TES_5020.pdf [163.21 KiB]
279 пъти

Редакция:
Спарки, въпросът не опира само до това да не прегрее нещо. Транзисторите трябва да са в "правилната" част на SOA графиката. Че могат да опукат и доста преди да загреят...
Ако ще се заиграваш, виж какво пише в дейташита им. Следиш тока през тях и напрежението върху тях, и в зависимост от зависи преценяваш кога да комутираш.

Сря Дек 09, 2020 9:28 pm
Профил

itso.t написа:
Спарки, въпросът не опира само до това да не прегрее нещо. Транзисторите трябва да са в "правилната" част на SOA графиката. Че могат да опукат и доста преди да загреят...
Ако ще се заиграваш, виж какво пише в дейташита им. Следиш тока през тях и напрежението върху тях, и в зависимост от зависи преценяваш кога да комутираш.

Гледах. Уж издържат на по 2А при 50V.

https://www.mouser.bg/datasheet/2/308/N ... 813438.pdf

Ще огранича цъкането на релетата надолу на по 2 пъти в секунда и толкоз. Схемата почти я нагласих.

ПП: Кото го опукам ще го направя с MOSFET-и и драмата ще приключи. :)

Сря Дек 09, 2020 10:29 pm
Профил ICQ

мда, цъкането с посока ще е по-добре, и преди съм си го мислил - надолу бавно нагоре бързо
иначе аз бях тоя със схемите :D сега я погледах пак на компараторите има кондензатори, които ще оправят лудото цъкане но най вероятно ще пречат в посока нагоре

Сря Дек 09, 2020 10:47 pm
Профил

nik написа:
...които ще оправят лудото цъкане но най вероятно ще пречат в посока нагоре

Има диоди за тая работа. ;)

Това, дето тъкмя - трябва му захранване и жица към релето. Като засече цъкане (демек напрежение към релето), задържа го за половин секунда (или за повече, ако в тая половин секунда се случи и друго цъкане). Засича цъкания от около милисекунда нагоре. На симулации поне изглежда добре. С по един LM324 и за двете релета на канал.

Сря Дек 09, 2020 10:54 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
Гледах. Уж издържат на по 2А при 50V.

https://www.mouser.bg/datasheet/2/308/N ... 813438.pdf

Тия са корави добичета...

Сря Дек 09, 2020 11:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Следваща