Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Система за повикване 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 3:45 pm
Мнения: 168
Местоположение: София, Люлин 3
Мнение Система за повикване
Здравейте Всички!
Нов съм в този форум (затова пък не съм млад) и с програмиране на контролери се заех по принуда: преди 18г търсех нова работа и бях представен във една фирма като програмист. Наистина имах известни познания по програмиране на Бейсик, Фортран и Си, но се оказа че трябва да програмирам PIC-ове, за които дотогава не знаех че съществуват. Както и да е, тогава се справих, но ми стана едно от хобитата.
По някое време (преди около 14 г) се яви следната задача: да се разработи евтина и проста система за повикване в болнични заведения, като условието беше да е жична, но с минимум "жици". Така се "роди" тази разработка https://www.youtube.com/watch?v=9ByJpy8Qy54
На кратко: във всяка стая до 6 бутона с индикатори, свързани с двупроводни линии до "модули", по един за всяка стая (брой на стаите до 16). В основата на модула беше PIC16F84, който правеше "всичко" - пуска и спира индикациите - една при бутона (индивидуална), една в самия модул (локална, в коридора над вратата на стаята) и една (адресна) в централата (при дежурния персонал). Всеки бутон пуска и спира "свое" повикване. Тук спестяването на проводниците беше от това, че бутоните и индивидуалните индикатори (LED) имаха обща двупроводна връзка с модула, по една за всеки комплект бутон-индикатор.
Поради краткият срок ("клиента чака") нямах време да я оптимизирам, затова трябваше от всяка стая да се тегли трипроводна линия до централата, която съдържаше пасивни адресни индикатори и общо захранване за всички модули. По-късно, когато вече не бях в посочената фирма, имах време да "чопля" проблема направих система за повикване, в която всички модули и централата се свързват към обща четирипроводна линия (два сигнални и два захранващи проводника). За целта централата също стана "интелигентна" пак с този PIC16F84 (по скоро PIC16F84А, който се появи по това време).
За изпращането на информацията от модулите към централата използвах протокола от дистанционните управления: всеки бит се съпровожда от два спомагателни - един "отпред" и един след него. Първия спомагателен бит е винаги високо ниво и служи за синхронизация, а третия (винаги нулев) подготвя приематено на следващия. По-големият проблем, беше как да се осигури приоритетност на събитията повиквания. За тази цел използвах втори сигнален проводник, наречен "Busy". Този сигнал се изработва както от модулите, така и от централата.
Идеята е реализирана като действащ модел за доказване на работоспособността й.
Ако някои е стигнал до тук и му е станало интересно, предлагам материал с описание на системата.
Този пост има за цел идеята, ако предизвика интерес, да получи по-нататъшно развитие. Виждам преспектива за оборудване на полеви лечебни заведения именно поради опростените връзки между елементите й.


Прикачени файлове:
CallSys2019.pdf [565.5 KiB]
167 пъти
Нед Сеп 06, 2020 8:29 pm
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 1:12 pm
Мнения: 1976
Местоположение: Котел
Мнение Re: Система за повикване
Преди долу-горе толкова години и аз правих нещо подобно - бутони в стая към нея контролер и всичките контролери на стаи към централа. По спомен си говореха по 485 контролерите и централата. Подкарах я, монтирах я и я забравих. Имаше и дисплейче централата - пишеше какво е състянието на контролерите, при задействане в коя стая и кое легло, като бонус и температурата във всяка стая. На големи ледове бях извел да се сигнализира в коя стая е задействането за бързо осмисляне, контролерите бяха в коридора над всяка стая пак със светлинна индикация - стрелка за бърза реакция. За много неща трябва да се помисли в такъв клас сигнализация. Например
Централата трябва да запитва контролерите дали са си там, ако не да индикира повредата.
Контролерите да проверяват линията на бутоните - дали не е прекъснала някъде. Ако да - да сигнализира повреда.
И много други...


Пон Сеп 07, 2020 8:57 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 3:45 pm
Мнения: 168
Местоположение: София, Люлин 3
Мнение Re: Система за повикване
Със сигурност не съм единствения, правил подобна система, още повече не се смятам за професионалист, това не беше основното ми занятие. Но нали помните едно от условията - евтина! Което означава и проста. В момента ако пуснеш търсачката излизат едни системи от високо ниво, безжични, информацията се получава в джоба на дежурния или дори на гривна (часовникоподобна) на ръката. Вече не е проблем електромагнитната съвместимост (освен, може би в най-отговорните места, като операционни и интензивни зали). Но, като помисли човек, как се осигурява независимото захранване на стотина (и то само за едно отделение) устройства, кой ще следи коя батерия (акумулатор) на какво дередже е? Привърженик съм на класическата "простота" и изчистеност от допълнителни екстри, въпреки, че, точно тези "глезотии" продават по-успешно. В моята разработка съзнателно не исках да вмъквам специализирани чипове от типа приемник/предавател. Стандартното захранване 12VDC без допълнителни изменения може да бъде 24VDC, когато разстоянията са по-големи. Подгатвям нов видеоклип щом го завърша, ще го пусна в нета. От предишната система бяха реализирани 20-тина броя в различна комплектация за строителна фирма, изграждаща малки частни клиники (без такава система няма да получат акт 16 за здравно заведение) и не съм имал нито една рекламация. За съжаление, фирмата, в която се произвеждаха, беше държавна и беше ликвидирана от принципала (МВР).


Пон Сеп 07, 2020 10:58 am
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Ное 06, 2018 4:18 pm
Мнения: 1173
Мнение Re: Система за повикване
Проблемът на подобни екзотични системи и решения е че когато създателят им или фирмата производител си заминат в един момент се превръщат в купчина безполезни жици и устройства. Тогава хората стигат до рационалното решение да го заменят с нещо класическо и познато от типа на Modbus TCP/IP + Power over Ethernet (PoE).


Пон Сеп 07, 2020 11:24 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 3:45 pm
Мнения: 168
Местоположение: София, Люлин 3
Мнение Re: Система за повикване
Дори и да се ползват Modbus TCP/IP + Power over Ethernet (PoE) устройства, те трябва да се допълнят с крайни (входно-изходни) елементи, които пак ще са толкова уникални, колкото и фирмата, която ги разработва. Освен това въпросът за цената не е за подценяване. Доколкото си спомням, първата система излизаше на производствена цена: 5лв за пулт, 30лв за модул и 70лв за централа (там платката е повече дм и оттам по-висока цена). Една окомплектовка за 8 стаи с по три легла излизаше под 500лв, т.е. по-малко от едно посочените ТСР устройства (около $500). Да не говорим, че като всеки рутер, имат склонност да "забиват" и се нуждаят от квалифицирана поддръжка.
Предлаганата от мен система има елементарно програмно осигуряване, което не се нуждае от никаква поддръжка. При дефект (изключително рядко явление, предизвикато обикновено от външни въздействия), се подменя пулт, модул , централа, което при нските им цени, не е проблем. Единственото нещо, което се нуждае от някаква, макар и минимална, квалификация, е записването на номера на стаята в модулите, което при грамотно написана инструкция, не е трудно.
А колкото до универсалността - всичко има краен "живот". Пример: има ли съвременно РС с LPT? Дори лаптопите вече нямат сериен порт, освен USB. Не можеш да включиш "нормален" програматор (PICSTART PLUS, например) към тях.


Пон Сеп 07, 2020 12:19 pm
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Ное 06, 2018 4:18 pm
Мнения: 1173
Мнение Re: Система за повикване
явно не познаваш modbus, бутони се реализират с устройства с цифрови входове а лампички и звукова сигнализация с устройства с цифрови изходи. Устройствата са стандартни а производители - бол, с лопата да ги ринеш. Едно от предимствата на TCP/IP е че по един кабел може да пуснеш автоматика, аларми, IP (SIP) телефони, медия за забавлние на пациентите или социални мрежи за връзка с роднини и куп други неща.


Пон Сеп 07, 2020 12:47 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 3:45 pm
Мнения: 168
Местоположение: София, Люлин 3
Мнение Re: Система за повикване
Вярно е, не съм навътре в тази техника. Но ако се организират бутони по една линия, а индикация по друга, отиде ми предимството за минимум проводници. Нещо повече, в пултовете има диоден мост, така че и пълен левак да не може да обърка включването, полярността няма значение нито за бутона нито за LED. Не е необходимо да се следи изправността на връзките към пултовете. Достатъчно е да се затъмни с ръка светодиода - той леко премигва по всяко време (както противопожарните датчици, но с по-голяма честота, около 2Hz). Нощно време с един поглед се установява кой светодиод е спрял. Ако никой не премигва - повреда в модула. В централата, при включване светват всички индикатори за кратко (по време на инициализацията), но достатъчно да се установи има ли повреден индикатор.


Пон Сеп 07, 2020 1:18 pm
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 27935
Местоположение: София
Мнение Re: Система за повикване
Няма класически неща в болничните системи, сигурно няма и да има :) Има няколко компании от сорта на акерман клино които доставят такива системи. Обикновено повикването е само една от функциите, те имат и множество други функции. Ако е само за повикване има решения като за хотели, не са скъпи и са работещи, и се предлагат от достатъчно надеждни доставчици. Иначе и аз съм правил от няма и къде, трябваше да се съживи нещо правено някога от някой.


Вто Сеп 08, 2020 2:01 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 3:45 pm
Мнения: 168
Местоположение: София, Люлин 3
Мнение Re: Система за повикване
Имах предвид следното: ако модулите и централата се оформят с по два "женски" RG45 (проходна линия) и се направят парчета кабели по 10-тина метра цялата система се сглобява за минути. Централата може да бъде на всяко място. За полева болница повикването е достатъчно (едва ли ще е оборудвана с и други екстри). Нали разбирате актуалността в обстановка на корона вирус. То именно тази обстановка ми напомни за системата и я "изтупах" от праха. Може да се добавят превключващи джъмпери и куплунг за on-board програмиране и SMD платки (които ще са в пъти по-евтини). Необходим е само по-млад ентусиазъм и малко свободни финикийски знаци.


Сря Сеп 09, 2020 8:00 am
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3855
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Система за повикване
Кабелът си е кабел, но особено за полеви условия не виждам кой ще се навие да развива кабели. По-скоро безжично ще се гони. Там си има специфични предизвикателства, но ползите от това да се спестят кабелите може би си заслужава. Всъщност тия бутони и лампи изискват да има кой да натисне бутонЯ като стане нещо - което означава някой да виси в стаята - то затова смятам че посоката е да има пациентски монитор на всяко легло и той да алармира ако показателите избягат - пулс, електроимпулси, дишане, кръвно, а накрая и температура...
А всъщност диагностиката е важна в двете посоки - от централата (сестринската стая) трябва да има в реално време обратна връзка че всеки нод е в изправност, и отделно от нода трябва да може да се види че връзката до централата е ОК.


Сря Сеп 09, 2020 8:20 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3855
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Система за повикване
Преди време тексасците ме зарибяваха с това:
https://www.ti.com/product/THVD8000
В контекста на тая тема изглежда "релевантно" :)


Чет Сеп 10, 2020 1:18 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 3:00 pm
Мнения: 1309
Местоположение: София
Мнение Re: Система за повикване
Преди години правихме подобна система със сензори с One Wire на Dallas/Maxim.
https://www.maximintegrated.com/en/desi ... /1796.html
Но не е за големи разстояния и скорости. Ние я пробвахме до 20-30 метра. Бутони,
АЦП, релейни изходи, термометри, уникални идентификатори, EEPROM - всичко на 1 wire.
/всъщност са две жици :) /


Чет Сеп 10, 2020 2:24 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 3:45 pm
Мнения: 168
Местоположение: София, Люлин 3
Мнение Re: Система за повикване
Пожелавам никой да не добива личен опит в изполването на система за повикване. Но на мен ми се случвало (досега с хепиенд) та горе долу имам представа. Не е необходимо някои, освен пациента, да натиска бутона. Само в краен случай може да помолиш съседа по легло. Свършва ти банката и сестрата трябва да я смени или изключи. Няма как тя да знае кога е моментът. Натискаш бутона и, тя ще не ще, идва и ти спира алармата от твоя бутон (или ти самият, като видиш че идва). Много е важно да се изключи от там където е повикването. Ако има друга възможност, ще и дръпнат шалтера, а ти си чакай. А и санитарите не се втурват с ентусиазъм да те питат имаш ли нужда от смяна на подлогата. Какви безжични изпълнения при такива задачи? Тук не става въпрос за интензивни отделения, където има пациенти в кома, или обездвижени по други причини - там зад стъклена преграда има наблюдаващи дежурни, освен това са накичени с автоматизирани апаратури, които произвеждат собсвени аларми.
За палатковите болници - кабели ще си има, щото трябва ток за осветление, за апаратура. За безжичните вече споменах: когато броят на устройствата стане голям (колкото са пациентите) не знам кой ще може да им следи състоянието на батериите (акумулаторите). А и бутонът и светлинната индикация са най-простите устройства, с които баба от маймун дере ще се справи. Иначе не си представям как при постъпване в болница трябва да минеш курс по използване на някои от модерните часовници, дето ти мерят кръвно, пулс и ... не мога да ги изброя, щото нямам такъв. А персоналът как ще отговаря за някой чичко, дето е забравил устройството си в банята.
Мисля, че съм решил по оригинален начин, как множество предаватели да се свързват с един приемник, без да си пречат. В повечето случаи се използва сканиране от централа към предавателите (противопожарни системи) и при тях ще се задейства твоят бутон когато ти дойде редът. Когато са много бутоните, времената стават неприемливи. При противопожарните системи няколко секунди не са от значение, защото те и без друго са "забавени" за да не пускат фалшиви тревоги. При хората обаче едно такова забавяне води до усещане, че системата не работи (въпреки, че и в този случай не е фатално). Затова съм приел, че 50 - 60ms остават незабележими. Още повече, статистически, събитията "повикване" в една клиника не са толкова често явление.
И най-важното - всичко това е постигнато при ниска цена на изделието, а простотата й е плюс за нейната сигурност.
П.П. Не беше никакъв проблем в централата да вмъкна графичен или буквено-цифров дисплей (сега има с достатъчно големи размери), който да изписва повече информация, но нарочно избрах "тъпите" LED индикатори, щото санитарките от това разбират - лампа с номер на стаята.


Чет Сеп 10, 2020 7:56 pm
Профил YIM
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 3:45 pm
Мнения: 168
Местоположение: София, Люлин 3
Мнение Re: Система за повикване
При детайлно изследване на системата, установих една неточност в описанието й: При постъпили повече от една заявка за повикване от една стая, адресната и звуковата сигнализации се изключват при отмяна на която и да е от постъпилите заявки от дадената стая, а не както е дадено в описанието, че всяка се изключва само от мястото на постъпване. Но локалната и индивидуалнта остават включени до отмяната им от съответния бутон. Това не е бъг, а предимство - достатъчно е дежурния да влезе в стаята и да изключи някоя от заявките за да спре досадната звукова и ненужната вече адресна сигнализации. Останалите мигащи индивидуални ще го подсетят, че в стаята има още необслужени пациенти. За тяхното изключване е необходимо повторно задействане за бутоните, от които са тръгнали заявките. В предишният вариант на системата, това беше досаден бъг, защото за да се изключи сигнализацията от дадена стая, трябваше да бъдат "нулирани" всички повиквания от тази стая. За да се избегне търчането в стаята от бутон на бутон, модулите бяхя допълнени с бутон "ресет" до вратата, който нулираше всички заявки от стаята.
И още, нещо, което съм пропуснал в описанието - при всяко прекъсване на захранването и последващо повторно включване (всъщност при "ресет"), модулите нулират всички заявки и изпращат изключващи сигнали към централата, като по този начин системата се предпазва от лъжливи повиквания.


Пет Сеп 18, 2020 3:29 pm
Профил YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни