Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
lcr написа:
...... проблемът е, че се пълни прекалено бързо.

Въх, най-гадното! Тури в чашка с бърз термометър отдолу и ако температурата не е между 80 и 90 градуса направо я хвърляй.
Отгоре на мрежичката през която тече водата би трябвало да има болтче на пружинка с което може да регулираш нещо в тесниграници, но е бошлаф.
Според мен капсулите не уплътняват добре, т.е. или нещо не ги наместваш, или иска други капсули, или направо мляно кафе което е мизерия...

Аз в БГ отдавна съм зарязал еспресото щото дори най-скъпото не става за нищо. Сутрин изпивам като лекарство едно разтворимо (еквивалент на 3-4 еспресота) и после цял ден нищо. Все едно аналгин-хинин при настинка, в случая за събуждане.

Последна промяна bongo_x2 на Сря Фев 19, 2020 6:02 pm, променена общо 1 път

Сря Фев 19, 2020 5:51 pm
Профил

Съдейки по цвета на течността, която изтича, съм сигурен, че вода не минава покрай капсулата.

Късо кафе се пълни за около 3 секунди, което ми се струва бързо. Ако кафето е по-ситно смляно, няма да има проблем, но на това не мога да повлияя.

Сря Фев 19, 2020 5:57 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Съдейки по цвета на течността, която изтича, съм сигурен, че вода не минава покрай капсулата.
Късо кафе се пълни за около 3 секунди, което ми се струва бързо....

То в началото винаги изтича чернилката. Аз по-горе редактирах малко.
Задача No1 е да измериш температурата, щото при ниска не се раздува кафето.

Сря Фев 19, 2020 6:06 pm
Профил

Температурата на течността е 78 гр.

Сря Фев 19, 2020 10:05 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Като гледам това https://youtu.be/L5fU2Kj3-Zg как го пълни нищо чудно да и няма нищо :)

Сря Фев 19, 2020 10:21 pm
Профил

Може и аз да си внушавам. На око ми се струва, че дебитът е приблизително същия, като на видеото.
Ама на око - само яйце се пържи :D

До момента стана ясно, че температурата е в норми, остава да намеря една мензура и да съпоставя дебита с този, който са посочили във видеото (1,73 ml/sec. ) .

Благодаря за насоките.

Сря Фев 19, 2020 10:32 pm
Профил
Аватар

Аз пък чак сега зацепих, че става дума за пластмасовите капсули, а не за пакетчетата. С тях почти не сме работили. Пък и за разлика от пакетчето капсулата не се притиска, т.е. к'вото - таквоз.
М'нам, ако ти харесва кафето не се занимавай, ако не - смени капсулите / машината.

Ама истинското еспресо се прави под налягане, такава му е рецептата. Всичко друго е нескафе :)

Сря Фев 19, 2020 10:50 pm
Профил

Досега съм ползвал (непрофесионално) само еспресо машини с цедки, но там вероятно дебитът е по-малък, защото цедката е с по-голяма работна площ и по-малка дължина, сравнена с капсулите. Та за капсулите може да се окаже, че по-големият дебит е нормален.

Иначе нямам забележки към качеството на кафето. :)

Сря Фев 19, 2020 11:03 pm
Профил

Аз ползвам кафеавтомат на саеко и при него са два клапана за налягането . Единия е преди цедката(бурето с кафето) другия е след мляното кафе . За едно нормално кафе отнема 20-30сек ...
От капсула съм пил единствено от кафеавтомат в Асеновград (на излизане в посока бачково ) . Като начин на приготвяне не видях да има разлика спрямо традиционното а кафето си е ОК .

Чет Фев 20, 2020 12:18 am
Профил

Реална проба (с нова капсула) показа 45 ml за 8 секунди. Това прави над 3 пъти по-голям дебит от посочения в горния клип (45 ml/26 s).
Значи преценката не ме лъже. Ся трябва да умувам, как да го намаля.

Чет Фев 20, 2020 1:00 am
Профил
Аватар

Мнение Кафеяни капсули
От любопитство се разрових: мии той патентът за капсулите бил древен и на Nestle (четиво).
Излиза, че най-много зависи от капсулата, а налягането е в пъти по-ниско от истинска машина - мии познах за Нескафето :)
Температурата (ако си я измерил точно) е малко нисичка, но не вярвам да я регулираш.
Да те успокоя: изгледах доста клипове, чашката се пълнеше средно за 11сек + няколко секунди докато тръгне.

Спомних си първия сблъсък с такава машина на Нестле: човекот я остави между другото - ако стане. Хвърляхме ѝ по едно око като няма друга работа: ш*баната капсула не се пукаше, имаше няк'во зъбче за тази цел, но ако го издадем кафето ставаше лайняно. Тогава нямаше инфо из нетя, пък и не ни беше работа. Чак сега разбрах: зъбчето е било като бушон против взрив, а помпата не вдигала налягане, нищо че изчистихме с химикал. Да, ама нова помпа щеше да излезе почти колкото цялата машина.

Чет Фев 20, 2020 4:33 am
Профил

Тая машина от нова ли така работи или напоследък се е прецакала. Ми разглоби я и виж кво мое да се направи по проблема. Да намалиш дебита трябва да намалиш някоя дупка така поне си мисля, тва на база на ремонта който направих на моя газов котлон, много слабо гореше и с игла от спринцовка разширих дюзата и стана змей. Та ти трябва да направиш обратното, виж от къде изтича кафето и помисли как да намалиш малко отвора, хем и температурата малко ще ти се вдигне от намаления дебит.

Чет Фев 20, 2020 4:56 am
Профил
Аватар

Приемам, че машината е нова и в момента вървят бета-тестовете и.
Пробвай с други капсули, да не си попаднал на ментерливи или дефектни (не добре напълнени).

Чет Фев 20, 2020 12:08 pm
Профил

Машината е нова, има - няма 50 кафета да е направила до момента. До момента съм пробвал 5 вида капсули на Spetema и 2 на Lavazza. Разлика в дебита не забелязвам.
Един приятел има същата, та ще го накарам да измери, какъв е дебита при него и ако има съществена разлика, ще я рекламирам.

Чет Фев 20, 2020 12:59 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
.... Един приятел има същата, та ще го накарам да измери, какъв е дебита при него и ако има съществена разлика, ще я рекламирам.

Мъдро! Пък ако и при него е същото - пак я върни ако можеш. К'ва е тази марка, че не я намерих?

Офтопик: А pipilica смело и безотговорно рискувал да подпали къщата :) Дори у наше село има магазин в който се продават "дупки", аз ги знам като бек-ове и струват стотинки. Поне притока на въздух регулира ли после, бре, да не би затова да ти се види змей? Начи: гледаш околният въздух да е неподвижен, намираш как притокът на въздух над "дупката" се регулира и въртиш пластинката дето запушва отвора (или к'вото е там). Правило: 1. Ако пламъкът се отделя от основата си, бучи и трудно се пали - въздухът е много. 2. Ако пламъкът е прекалено кротък и жълт отгоре, и даже пуши - въздухът е малко.
ПС: Иначе често се случва "гаден пламък" заради попадане на мизерия или размърдване на разпределящата пластина най-отгоре.

Чет Фев 20, 2020 3:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 315  Следваща