|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:31 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Това го видях, ама не сгрях... Трябва ти трансмитер за намиране на откраднати неща ли? Е, предполагам и приемник.
|
| Пон Яну 20, 2020 6:58 pm |
|
 |
|
nik
|
и трансмитер който не нарушава много правилата и не смущава много околните, и приемник с относително малка антена който да го лови от поне километър трансмитера който със сигурност ще е с много малка антена, най вероятно тип "намотан тел" защото няма място за повече за нарушенията по принцип не се притенсявам много щото това ще се активира само когато е откраднато, т.е. освен тестовете може и да работи няколко часа веднъж в годината, но по-вероятно е да не работи изобщо, но все пак, ако може да е нещо по в нормите едит: и ако може поне радио честотите да са на готови модули че нещо хич не ми се отдават, с останалото се справям (даже преди години се бях зарекъл повече нищо "радио" да не захващам ама сега пак ме зачеса крастата  )
|
| Пон Яну 20, 2020 7:03 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами посока без сила няма много смисъл според мен. Отраженията ще те вкарат в беля. Отделно че няма да знаеш дали си по-близо или по-далече.
По-горе бях писал за търсене на посока по минимум на сигнала. Идеята е че минимума (затихването) на някои антени е по-остро (по-тясно като ъгъл) спрямо максимума. Обикновено максимума е сравнително широк. Но пък ако търсиш на итерации, едва ли има значение дали е по минимум или по максимум.
Като цяло експеримент си трябва.
|
| Пон Яну 20, 2020 7:54 pm |
|
 |
|
velio
|
Предавателя вероятно е най-простата част. В приемника е цялата магария. Идеята за CW идва от там че ще предаваш само носеща. Цялата енергия на предавателя ще е в носещата. Ако модулираш, ще намалиш разстоянието/чувствителността_на_приемника. На теория.
|
| Пон Яну 20, 2020 7:57 pm |
|
 |
|
nik
|
всичко сега е само тест, а при тестовете посоката се знае, максимума го знам къде е, само ми трябва да покрия километър, ако покрия километър вече ще имам повод да навлизам в дълбоките води, имам някакви съмнения че ще се изложа с високите честоти... никога не ми се получават, за това искам готови модули, но реално нито имам голям избор, нито знам какво точно ми трябва от всичко което прегледах нито едно не ми се видя да е точното
|
| Пон Яну 20, 2020 8:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
С километъра може да се видиш в чудо според много зависита - ефирът не е като преди 50 години. Освен това искаш готови модули за демоде решения - мъъка! Сега го правят с GPS и интернет. Онова на филмчето наистина беше "лов на лисици", но не беше от километър и си имаше хапаратурата. И ако беше толкова лесно нямаше навремето да организират състезания.
Иначе извинявай дето се разтеотероризирахме за морза - наистина е офтопик.
|
| Пон Яну 20, 2020 9:49 pm |
|
 |
|
nik
|
джи пи ес-а е супер, докато не влезе някъде на закрито, 10гхз ги спира всичко, дори листата по дърветата, отражения от високи сгради също лесно го побъркват на тези търсачи от клипчето изгледах още клипове, какво разбрах - те също си имат джи пи ес, но по него проследяват само до района, финалното намиране става с тая антена в стил "лов на лисици", един вид алтернативен вариант, за да не стане така да тропат на цял квартал по вратите и накрая пак да не го намерят  пък километъра който гоня е за пряка видимост, щото само така могат да се правят сравнения, при наличие на препядствия сравнения вече не могат да се правят, всичко става с много "зависи", и разстоянието ще е драстично по-малко
|
| Пон Яну 20, 2020 10:18 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Малко мешате ябълките с круши. И в такива случи се тръгва от обратнтата страна. Колко е желаната/наличната лента -> колко е възможното snr -> каква модулация -> какво кодиране. Един от проблемите при теснолентовите комуникации, който не видях някой да споменава, е честотната нестабилност на носещата и фазовите шумове. Преди да се уточни това, няма как да се сметне връзка, особено в тясна лента.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Яну 21, 2020 12:08 pm |
|
 |
|
velio
|
GPS-a не беше ли някъде около 1.5GHz? Е нали за това споменах TCXO. Не всяко би решило проблема, но е добро начало.
|
| Вто Яну 21, 2020 1:34 pm |
|
 |
|
nik
|
верно, 1.5гхз е ... но... пак в някои ситуации бързо увяхва дан, аз лично тръгвам наобратно защото търся готови модули, оказа се че няма много избор, каквото такова... ако случа... ако не, здраве да е
|
| Вто Яну 21, 2020 2:28 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
nik, основният въпрос е захранването на предавателя.
|
| Вто Яну 21, 2020 2:57 pm |
|
 |
|
nik
|
в смисъл? да не го изключат ли? предаватела мисля да е скрит вътре в батерията, от там и малката антенка дори да изключат разни кабели предаватела ще си остане захранен
|
| Вто Яну 21, 2020 3:12 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ако търсиш съдействие, разкажи малко по-подробно какво искаш да направиш, защото ми се струва, че дори не осъзнаваш колко си далеч от темата. Питането ми беше какви батерии ще използваш и колко време очакваш да работи предавателя с тях.
|
| Вто Яну 21, 2020 3:25 pm |
|
 |
|
nik
|
въпроса с батерията е решен отдавна, за това не питам за батерии, а питам за това за което имам нужда от съдействие - радио връзка с предавател-приемник
|
| Вто Яну 21, 2020 4:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Хм, как реши захранването на нещо, което го няма още...  Както и да е... Щом търсиш дистанция, ще трябва да слезеш под 1 GHz. За да си що-годе законен, според НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РАДИОЧЕСТОТНИЯ СПЕКТЪР възможните обхвати са около 138, 150-155, 169, 433, 868, 915 MHz. Колкото по-ниска честота, толкова по-голям обхват, но и по-голяма антена. За 433, 868 и 915 MHz има готови модули бол.
|
| Вто Яну 21, 2020 4:22 pm |
|
|