|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:06 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Пусни го на 20 - 25 волта ама с ограничение на тока - примерно 100-200 мА и го остави така за известно време - аз така вече поне 10 пъти съживявам на БеЕмВе-то батерията.
|
| Пет Ное 15, 2019 6:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро, ти пак си уцелил глухата акула. Това дори не си го представям практичекси как може да се получи, на теория е ясно, ама чак пък такъв карък да си ... не една, ами 5 клетки трябва да окъсят. Това с прекъсване как да стане, ако прекъсне ще е 0 В. Ако има откачени плочи ще е по-малък капацитета, ама да стане на 2 V, това е късо в много глетки и е останала само една, или пък всички на куп са умрели от раз. Имаш ли капачки на отделните клетки, ако имаш можеш да измериш напреженията клетка по клетка, не че има смисъл, ама ей така за да видим какво е станало. Не мога да се сетя как е бош,някои са с отделни капачки, други са с една обща за всички. Ако електролита в клетките е разделен само топване в електролитас на две съседни е достатъчно. Ако електролита е общ през дупката трябва да нацелиш плоча .. това ако си нямаш работа де и се чудиш с каква глупост да се занимаваш 
|
| Пет Ное 15, 2019 8:48 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Като почне да умира и клетките се подуват и окъсяват вътрешно, имам такъв с две клетки на късо, няма оправия. Пробвал съм кво лии не даже и яко късо на клемите да прегори вътрешното но ефекта е опасен ако другите държат ток.
|
| Пет Ное 15, 2019 9:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ми оня въпросния акумулатор точно така показва 2-3 волта. Не знам каква е причината. Необяснимо е и че се оправя и работи - е не е като нов ама докато си припалва колата се държи.
|
| Пет Ное 15, 2019 9:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не то да се разреди и да стигне до 2 В е разбираемо, както и след това да се съживи, ама вечерта да е бил 10 и на сутринта да е 2 без да е включен никъде ...
|
| Пет Ное 15, 2019 9:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз и на теория нямам идея как може да се получи. Явно някакъв процес на "окъсяване" е тръгнал, ама как и защо. Още по-странното е, че е без причина. Хайде първата клетка е умряла докато е закачен, ама след това го разкачих, даже и го свалих и тогава го мерих пак. След една нощ и още 4 мъртви клетки... А пък тая клетка дето беше останала видимо си беше корава и си държеше напрежението доста стабилно. Накрая даже го оставих на 4А (колкото ми пуска захранването) за няколко часа - не качи и грам, даже и на пипане си остана студен като един истински мъртвец  Иначе веднага след това го върнах на приятеля ми да ходи да си търси гаранцията, а пък тъй като не ми си чакаше си взех един нов за 100лв. и реших проблема. едит: писали сме едновременно...
|
| Пет Ное 15, 2019 9:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Сякаш вътре оловото се е разпаднало. Може би като си го раздрусал са се раздвижили частиците вътре и са окасили. Ами примерно пробвал ли си: източваш някак електролита и като изсъхне го изтупваш да паднат парчета ако има някакви. Мен друго ми е любопитно, вътре като окъси не излизат ли искри мехури да кипне нещо 
|
| Пет Ное 15, 2019 9:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе почне ли веднъж да прави номера - забравяш го, поне за в кола. Последно от комшията взех един с паднал капацитет (оригинален 60Ач) за аварийно осветление. Турих го на едно слабо зарядно с мах 0,5А, след някой ден вдигна към 13В и на другия ден гледам 7-8В. Така и не вдигна повече. А на теория слабият ток ги оправя донякъде.
|
| Съб Ное 16, 2019 2:30 am |
|
 |
|
pipilica
|
Вибрацията, ударите и обръщането на стар акумулатор допълнително му съкращават малкото останал живот. Много съм си играл със стари и съм опитвал да им дам още малко живот, но не става, единя електрод е като мрежа и почва да се разпада след време или от неправилна експлоатация. Де да знам какво става вътре, нали е затворен херметически, и да кипне една клетка от късо тя бързо свършва пък и късото не е баш късо. Но много си зависи как е направен, за това споменх килограмите колко са важни при избора на акумулатор, а много малко хора им обръщат внимание. Таке е Бонго теории много ама като се разпадне плочата квото и да му пускаш файда йок, същото и като поникнат кристалите
|
| Съб Ное 16, 2019 4:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ако говорим за разпаднати плочи, или окъсили плочи спасение няма. Частична сулфатизация се бори, макар след това да нямаш същият капацитет. Тяговите ги "освежава" което понякога е доста проформа, но в други случаи върши работа. Има различни методи, не мога да кажа колко ефективни като цяло но в момента използвам такъв, който е далеч от оригиналните параметри, но пък кара по 2-3 дни което нас напълно ни устройва и ми спестява едни 5-6к зелени. Верно тяговите са друга конструкция, повече антимон, по-масивни плочи, сепаратори и... Абе всичко им е друго, а и може да подмениш клетка. За автомобилен не знам струва ли си, в гаража имам 4-5. Иамме една акура, и който кара последен като забрави да от качи акумулатора на следващото ходене е пълен мъртвец с 0V... Като се има в предвид че всички са чисто нови сигурно подлежат на съживяване, ама кой да се занимава... ако не друго като се наложи да хвърля някой в хувар дам, ще имам подходяща тежест... или пък жената ще има за мен 
|
| Съб Ное 16, 2019 5:37 am |
|
 |
|
movx2000
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Авг 20, 2018 12:27 pm Мнения: 103 Местоположение: София
|
Не знам някой от вас спомня ли си - преди доста години, може би поне 20 в София на пазара на Римската стена, също и на битака се продаваха едни прахчета, които ги бяха обявили, че уж били от съветска военна технология. Та не знам какви бяха точно, но тези прахчета ги водеха, че съживяват сулфатизиран акумулатор.
И наистина съм съживявал 2 или 3 акумулатора с тези прахчета тогава, но вече отдавна ги няма, и дори не помня как точно се казваха. Сега ясно е, че ако имат разпаднали се плочи или окъсени клетки едва ли ще помогнат, но съживиха практически мъртъвци. Много бих искал и сега да мога да си намеря от тези прахчета, сипваха се по едно във всяка клетка. За необслужваемите... е някои от тях просто имат общ капак, който с малко повече зор и чупене на някои щипки или пластмасови нитове се сваля.
|
| Съб Ное 16, 2019 6:46 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Мда то и сега ги продават тия прахчета, Магнезиев Сулфат или Английска сол, има доста писано в нета по въпроса и работи наистина, но само при сулфатизиран акумулатор. Тия новите са толко изтискани от към олово че клетките се разпадат като свърши гаранцията та ако щеш и извънземи прахчета да сипеш файда няма.
|
| Нед Ное 17, 2019 2:29 am |
|
 |
|
movx2000
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Авг 20, 2018 12:27 pm Мнения: 103 Местоположение: София
|
Нима е толкова просто? Магнезиев сулфат и нищо друго? Колкото до акумулаторите предполагам че е така за по-евтините. Или вече важи за всички? То вярно, че всичко вече е толкова изпилено. И все пак мисля, че акумулаторите, които се влагат в нови автомобили са доста по-сериозно направени.
|
| Нед Ное 17, 2019 3:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за автомобилни изобщо не знам струва ли си заниманието, както писах за тягови се прави, но не знам дали се прави с магнезиев сулфат. Намерих едно статийче по въпроса : https://www.degruyter.com/downloadpdf/j ... 8-0007.pdfНо то не разглежда какво става след като го добавиш във вече сулфатизиран, а как влияе на самият процес на сулфатизация, та според това изследване намалява сулфатизацията. Дали обаче помага при вече сулфатизиран не е ясно. Моя като сдаде багажа някой ден мога да пробвам да видим ще се съживи ли, плочите би трябвало да са наред.
|
| Нед Ное 17, 2019 4:00 am |
|
 |
|
pipilica
|
Е как не знаеш, ти чете ли тоя pdf дето си пуснал, там пише точно за магнезиев сулфат. Магнезия измества оловото от сулфата и кристалите се махат. Но е свързано с неколкократно изливане и наливане на акумулатора и зареждане и разреждане. Ако само се сипе на читав може би ще помогне да не се образуват евентуално. Ся взе да ме яде да пробвам на двама почти мъртъвци. PbSO4 + 2 H2O + MgSO4 = 2 H2SO4 + Pb + MgO2 само де не знам къде се отлага оловото и какво става с магнезиевия окис и как той влиае на работата на нормалния процес. То за това явно системата с неколко кратното изливане на акумулатора и повторното наливане.
|
| Нед Ное 17, 2019 4:46 am |
|
|