Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
За фиатските на бензиновите 16 кл. от тия години дават норма до 0.3л. масло на 1000км. Повече -> ремонт :)

Вто Сеп 17, 2019 7:02 pm
Профил

Моят спарк на около 200К гореше 0,5 - 1л./10000.

Сегашният ми екотек не гори и толкова. А беше време, когато на екотеците им викаха маслояди.

Славчо, с тия норми производителите се презастраховат. Реално са далеч от истината.

Вто Сеп 17, 2019 8:17 pm
Профил
Аватар

Ами един приятел има 156-ца 1.8TS - газифицирана е и няма проблеми ама и на неговата както и на доста други точно така му се прецака въпросния датчик. А не е спортист като цяло. За реглажа на капаните съм чувал.На мойта и е правен преди 12000. Не знам имало ли е нужда.
Корсата ми е с 1.0 екотек и не ми е горила масло никога, ама на брат ми 2.0 гори почти колкото и бензин. Там е въпрос на късмет колко цветнокож Ханс я е зглобявал.

Вто Сеп 17, 2019 8:48 pm
Профил ICQ

Смея да твърдя, че екотекът е по-добър мотор от спарка. Той е и от по-ново поколение, де.

Основните му предимства са в по-равномерното разпределение на въртящия момент в целия диапазон от обороти. Няма я оная прословута дупка в тягата на спарка при около 2500 об.

Няма я тая простотия с едната кофа свещи, което в случая на 16 клапановия спарк си е чист търговски трик с нулева техническа ефективност.

Вариаторите на екотека са доста по-добре измислени и дават възможност за постигане на 9 степени на газоразпределението, за разлика от 2 при спарка. Изкарват доста повече и двата са на цената на единия на спарка.

Водната помпа не се задвижва от ангренажа, заради което не представлява консуматив.

Доста по-добре термостатиран е от който и да било друг мотор на Алфа, поради простата причина, че термостатът е електрически и са се сетили да боднат температурен сензор и на изходящата тръба на радиатора.

При скорости над 140 спаркът е доста по-шумен.

И най-вече - доста по-икономичен. Кола с 300 кг по-тежка има по-малък градски разход.

Вто Сеп 17, 2019 9:02 pm
Профил

За мен еиднственият по-сериозен проблме на спарка като двигател е ниския въртящ момент в ниските обороти, не е само около 2500, изобщо под 3000 няма никой, но това ако държиш да и вземеш душицата, иначе си има достатъчно за нормална кола. Свещите смея да твърдя изобщо не са трик, има по-добро запалване и изгаряне, и не са кой зане какъв проблем, че на 60-70 к трябва да смениш едни свещи, голяма работа. Когато двигателя е съвсем изправен, т.е. с работещ вариатор и дивъртер на смукателния ефекта от тях е осезаем, особено при по височки обороти. Иначе то мотори всякакви, вече от 1.8 вадят по 200-250 коня, ама това ми се струва твърде голямо изнасилване, а сега си карам зилчето с 2.7 двигател и 100 коня, ама пък момент да видиш :)

Вто Сеп 17, 2019 10:14 pm
Профил

lcr написа:
Водната помпа не се задвижва от ангренажа, заради което не представлява консуматив.

Водната на туинспарка се задвижва от външната гладка страна на ангренажа, идеята предполагам е при блокаж да няма опасност от заораване, късане и удар на клапани. :roll:
За свещите и на мен така ми се струва че си е баш търг. трик.

Сря Сеп 18, 2019 1:15 am
Профил

Ами не знам дали е трик ама .. на по старите TS бобините са разделени между цилиндрите, уж за по-добро изгаряне, новите са на еидн цилиндър, може да е субективно но според мен има разлика при палене особенно на студена кола, също и горе долу при сходен разход на масло новият TS изглежда доста по-чист от стария, не само ауспуха ами и цилиндровата глава.

Сря Сеп 18, 2019 4:23 am
Профил

За 8 клапановия TS съм съгласен, че двете свещи имат положителен ефект. Но те са еднакви, М14 и са разположени симетрично. Когато въвеждат 16 клапановия мотор, няма място за 2 свещи. Въпреки всичко, производителя държи на концепцията TS и поради това разполага централно една свещ M14 а втората (M10) забива в единия край на камерата. Така всякаква симетрия изчезва а ефектът от малката свещ е никакъв. Правил съм експеримент да я елиминирам (електрически) и това не рефлектира по никакъв начин на работата на мотора, разхода и пр.

Та въпросът не е в някакви пари за свещи а в яловото техническо решение, което в случая е продиктувано от маркетинга.

Водната помпа, макар и да се задвижва от гладката страна на ремъка, при блокиране, образуване на луфт и пр. води до изпадане на ремъка и среща бутала-клапани.

При екотека тя се движи от пистовия ремък и такава опасност няма.

Сря Сеп 18, 2019 10:43 am
Профил
Аватар

@lcr не говори така обобщаващо за екотек - все пак не са един-два мотора. Бензиновите са една камара като почнеш от бъзика 1.0 12 клапана и стигнеш до истинските двигатели и има с верига и с ремък. И дизели има няколко - те пък всичките са едни големи говна.
На 1.0 12V водната помпа се върти от веригата.

п.п. : Повече никога няма да си купя кола със задраскана емблема. И не съм само аз.

Сря Сеп 18, 2019 11:18 am
Профил ICQ

Сигурно си прав. Трябваше да уточня, че говоря за Z18XER.

Сря Сеп 18, 2019 11:39 am
Профил
Аватар

Ако въобще може да се говори за читав екотоек то този за който говориш влиза в тази графа :) Затова имаш добри впечатления. Обаче дизелите след 150 к.км. масово им се поврежда какво ли не - EGR-а примерно е толкова добре познат проблем, че повечето хора си мислят, че само в дизелите на Опел слагат такова чудо. Той си отива още на 80-100к. На баща ми резервен OEM оригинален се скапа след има няма 20к. Помпите им си отиват с неясен електрически проблем на 150-170к. - почти всички екземпляри след толкова километри са "със сменен транзистор" а богаташите сменят помпа която струва повече от самата кола. Според мен не е нормално след 100к.км да започнеш да сменяш какво ли не по един двигател. На мойта корса всичко и е за смяна ама тя вече е на доизживяване - просто не си струва да дам 8х текущата цена на колата за части дето се събират в две шепи. В този ред на мисли време е някой най-накрая да развенчае мита за евтините части на Опел.

Сря Сеп 18, 2019 11:59 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
....В този ред на мисли време е някой най-накрая да развенчае мита за евтините части на Опел.

То сигурно зависи от Опел-а. За Астра и "за фира" мога да кажа само, че ги намирам за евтини.

Сря Сеп 18, 2019 4:13 pm
Профил ICQ

Преди 25 г. имах Лада Самара. Комплект маншони за външни карета сруваха около 10 лв. Изкарваха по около 10 - 15 К. Поне 10 пъти съм ги сменял а всяка смяна си е бая труд.
Бях готов да дам 200 лв за комплект маншони, които да изкарат поне 50К.

Та проблемът не е в скъпите части а в ниското им качество.

Сря Сеп 18, 2019 4:34 pm
Профил

To при ВАЗ е така. Че и бракувани части се продават съм чувал.

Сря Сеп 18, 2019 5:39 pm
Профил

На 120К покрай ангренажа реших, че е време да сменя и водната помпа, профилактично. След 50 км на новата помпа и изпадна ангренажното колело (набито на оста) и в резултат на това отварях мотора да правя клапани.

Сря Сеп 18, 2019 5:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 315  Следваща