Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
E - замери старите,
или ги прати на LCR да ги разузнае :D
Или поне питай мастора за линк на клипа.
Това с "единият дава напрежение, дригият - импулси" звучи странно.
Не са ли еднакви?
На LCR обяснението звучи по-добре.

Казусът е интересен,де...

Нед Сеп 15, 2019 9:34 pm
Профил

Ме те много неясноти се събраха. А той Рек правилно препоръча да погледне сервизното ръководство. Там трябва всичко да е описано схеми и тип датчици. Даже и принцип на работа. Сега дали се намира така лесно ръководство специално за тази кола...

Нед Сеп 15, 2019 11:06 pm
Профил

Cekins написа:
.... А този тип датчици като се повредят и прекъсват - измерват се стотици килооми до мегаоми.

И аз имам такива наблюдения. При Алфа Ромео RPM сензорът на мотора масово дефектира по този начин. Симптомите са отказ при по-висока температура на мотора и проработва, когато поизстине. Първоначално си мислех, че с течение на времето постоянният магнит отслабва и при повишаване на температурата потокът става недостатъчен за нормалната работа. Оказа се, че просто прекъсва бобината. Не мога да проумея, какво толкова има да прекъсва една проста бобина. При това иде реч за Bosch....

Шатнава работа. :D

Пон Сеп 16, 2019 9:02 am
Профил

Cekins написа:
... не съм сигурен че с мултицет можеш да хванеш импулсите. А този тип датчици като се повредят и прекъсват - измерват се стотици килооми до мегаоми.

Имах случка с такъв датчик , прекъсваше га загрее каруцата... Коварство :)
едит: Lcr писал ,че патил и той

Пон Сеп 16, 2019 9:29 am
Профил ICQ

stefan63 написа:
E - замери старите,
или ги прати на LCR да ги разузнае :D
Или поне питай мастора за линк на клипа.
Това с "единият дава напрежение, дригият - импулси" звучи странно.
Не са ли еднакви?

Датчиците са различни, единия даже се оказа трипинов, въпреки че по схема и двата трябва да са с по два пина и отделно екранировка. И по цена са доста различни, единия 90 другия 40лв (с отсъпките двата общо 80).
И двата датчика имат постоянни магнити, реагират яко на външен магнит. Двупиновият аз четох че е вързан към сателита в кутията, който на 2-ра и 4-та предавка не се въртял. Така че той едва ли е източника на напрежение.
Опитвам се да измеря трипиновия, но той очевидно е скапан. Има кабелче и нещо това кабелче явно се е опекло, защото хващам се с крокодили на перата. Крокодилчетата са ми нови и стискат добре перцата на конектора, но леко като стисна кабела на датчика или като го мръдна съпротивлението се мени от нула до безкрайност. Виждал съм всякакви повреди, но тая просто чупи стрелката. Очевидно е прецакан поне конектора и/или кабела. И е нормално да е скапано защото се намира до топлообменника на кутията, а над топлобменника е петухуйника, който сменях щото се пръсна накрая. Но преди да го сменя доста вода доливах, поне 20-30л. и всичката вода тече върху скоростната и съответно датчиците. Като недостъпния датчик е в най-ниската част на кутията и доста обилно е бил поливан и прегряван.
Като цяло дизайнът е много измислен. За сравнение майстора ми показва един двигател от Хонда, дето се вика няма нищо общо. Ама нищо! Кутията му пак е автомат, но с един датчик което просто може да бръкнеш и да го смениш. При мен са 3 датчика и за да ги смениш трябва да свалиш двигателя. Маслото при хондата си има нивел, вадиш и гледаш ниво. Ако е ниско през пробката просто доливаш. При VAG няма нивел или под налягане трябва да доливаш или през един отдушник, който обаче е с едни пластмасови тапички дето се разпадат.
ВиК-тата също тотално различни. При мен са два пластмасови петохуйника (фланци) и с един милион маркуча дето за да минат 15 см обикаля един метър, отвсякъде маркучета и маркученца и пластмаси дето се разпадат. При хондата фланците са алуминиеви и естествено никога няма да се разпаднат. Маркучи излишни почти няма.
Въздуха същата работа. При хондата катализатора е хванат директно за блока, така си загрява бързо, освен това за EGR си вземат чисти газове след като са минали през катализатора. При VAG катализаторът естествено е на майната си. За EGR вземат от колектора, затова естествено клапаните за EGR-а си заминават бързо. Освен това са турили някаква "прахосмукачка", това е една турбина която при студен двигател смучи от въздушния филтър и духа в изходящия колектор. Това чудо няма абсолютно никакъв смисъл, само дето разрежда изгорелите газове с чист въздух, явно по друг начин няма как да покрият тестовете. То няма лошо, ама пречи почти за всичко, досега съм го свалял поне 100 пъти. Аз тотално да бях го разкарал, ама без него компютъра се бил шашкал и майсторите ми казаха да не го хвърлям.
Въобще простотия до простотия... сега щото сравнявам и с хонда, понеже взех на щерката една и аз я обслужвам. Та немското творение сега ми изглежда като недоразумение на природата ;-)

Пон Сеп 16, 2019 10:09 am
Профил

Очевидно немското автомобилостроене вече не е това, което беше. :(

И аз завещах на щерка ми предишното си возило, което съм стопанисвал безупречно, но с уговорката, хич да не разчита на мен за подръжката му. :)

Пон Сеп 16, 2019 10:34 am
Профил

Споко то никога не е било кой знае какво. Навремето имаха здрави и грозни коли без много екстри, сега имат екстри и що годе вид ама са боклуци. Ако не се чупи много, има някои такива, е пълна недомислица. Като си правил тракторчета, от рода на пасат, стари БМВ-та, визирам преди 90-те, логично да не са много увъртяни. Но пък да не ти се налага френска да ремонтираш, те тогава ще се видиш в чудо.
Немеца имаше качествена техника като цяло, но да е била много измислена не бих казал. Моя прословут сейф ти тестер, такова увъртане с кабели само немец може да измисли.
Иначе аз съм доволен от хондите, вече 15-на години в САЩ караме само хонди, основно Одисей, но сега щерката има crv и то е ок, имаме и една акюра дето по-дърта от малкото, верно че се кара два пъти в годината, но също няма никакви грижи, освен че яде бързо акумолатора ама това от както беше нова, за месец месец два и го занулява.

Пон Сеп 16, 2019 5:15 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Освен това са турили някаква "прахосмукачка", това е една турбина която при студен двигател смучи от въздушния филтър и духа в изходящия колектор. Това чудо няма абсолютно никакъв смисъл, само дето разрежда изгорелите газове с чист въздух, явно по друг начин няма как да покрият тестовете. То няма лошо, ама пречи почти за всичко, досега съм го свалял поне 100 пъти. Аз тотално да бях го разкарал, ама без него компютъра се бил шашкал и майсторите ми казаха да не го хвърлям.
Въобще простотия до простотия... сега щото сравнявам и с хонда, понеже взех на щерката една и аз я обслужвам. Та немското творение сега ми изглежда като недоразумение на природата ;-)

Когато е студен мотора работи на твърде богата смес, тоест ефективността на катализатора е нула. Прахосмукачката е да работи катализатора няколкото минути докато загрее колата.

Пон Сеп 16, 2019 10:49 pm
Профил

miro_atc написа:
За сравнение майстора ми показва един двигател от Хонда, дето се вика няма нищо общо.

Да на японската чикия мотора няма нищо общо с на вагонетката. :mrgreen:
За да работи добре мотора освен на високи обороти и на средни, са измислили двуцевката - два по два цилиндъра се събират, накрая в едно. Разбирай да не пърдят един срещу друг два цилиндъра. Това нещо обаче е дълго и катализатора трябва да е долу. Иначе трябват 2 катализатора... На Алфата не зная защо се опича датчик КВ, на фиат браво 1.6 например е отдолу.

Вто Сеп 17, 2019 12:10 am
Профил
Аватар

На Алфа-та се опича щото … е Алфа... Масов проблем им е и колата гасне само на ниски обороти - спираш на светофара и после буташ. Пък има един японски "чикии" дето така или иначе цилиндрите са два по два (или три на три в някой по-големи случаи) разделени - физически.

Вто Сеп 17, 2019 2:35 pm
Профил ICQ

Абе къде ви гаснат тия алфи не знам, алфата е със железен мотор, единствено съм имал проблем с дебитомер, на 100к го смених и пак си е пушка. Да ламбдите 2 от 3 са щета, ама други грижи сериозни няма. Вариатор е следващата най-честа болка, но и с повреден пак си върви. Как ги чупите тия алфи не знам, сигурно ги купуват счупени и после никога не се оправят като хората.

Вто Сеп 17, 2019 4:13 pm
Профил

Cekins написа:
...Пък има един японски "чикии" дето така или иначе цилиндрите са два по два (или три на три в някой по-големи случаи) разделени - физически.

И всеки с такава все обяснява за регулиране на клапани...

Вто Сеп 17, 2019 4:37 pm
Профил

Тони, TS-ът наистина е добър мотор, но не и попаднал в ръцете на млад български чупач, който си мисли, че за 2К си е купил свирепа бегачка. :D

Вто Сеп 17, 2019 6:08 pm
Профил

Тази прахосмукачка за която говори miro дали не е случайно да смуче топъл въздух от покрай колектора за по бързо загряване ?

Вто Сеп 17, 2019 6:37 pm
Профил

Ами да, ама и така не се чупи, тоя двигател иска масло и бензин. Сега ако вземеш да го газифицираш и др. подобни не знам, но в продължение на 5-6 години съм я карал без грам да я пазя, повечето време над 3000 об. и грижи няма никакви, просто на всеки 1000 км доливаш 1 л масло и продължаваш.

Вто Сеп 17, 2019 6:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 315  Следваща