Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Абе и това е вариант, но се сменя половината кола, а пък ако тръгна да сменям ще сменя и другата половина ;-)

Не знам ще се поборя още с компютрите. Трябва да разбера как точно мерят, понеже не виждам да подават каквото и да е напрежение към датчиците. Освен датчиците да трябва да генерират напрежение, ама ако е така поне един от двата трябваше да извади нещо, а то нищо...

Пет Сеп 13, 2019 9:36 am
Профил
Аватар

Без да претендирам че наблюденията ми са задълбочени...
В авто-електриките, датчиците на Хол са с 3 извода - захранване, маса и сигнал.
Със 2 са индуктивни, като не се нуждаят от захранване. При тях амплитудата на сигнала зависи от скоростта на въртене.

А подобна глупост - обединяване на няколко сигнала за обороти бях гледал в някаква индустриална джаджа. Бяха събрали сигнал "тахо" на няколко вентилатора - 8 - 10 бр.

Пет Сеп 13, 2019 10:05 am
Профил

Това, че датчиците са с 2 извода съм го проспал, за което се извинявам.

С оглед на това и аз мисля, като Ицо, че иде реч за пасивни индуктивни датчици. 2,5V в случая не е захранване а изработена от ECU - то средна точка. Вероятно за да се следи изправността на веригата.

Пет Сеп 13, 2019 10:29 am
Профил

Това за напрежението не е ясно как е измерено и на какъв компютър. Реално има над 20 модела компютри за тая 01M кутия. Не знам дали във всички модели датчиците са окъсени.
Тези които са мерели казват че вадят конектора на датчика и мерят какво идва "от компютъра". Само че те не са видели, че другият датчик е на същата линия, т.е. като откачат единия кабел реално ще виждат напрежението идващо от другия датчик, а не от компа. Това ако приемем, че датчиците са индуктивни.
За съжаление обаче на практика достъп имам само до единия датчик. То и до него трудно може да се нарече "достъп", понеже е заврян до един петохуйник с 8 хуя и е под хуйовете... А другият датчик е в една кухина между кутията и окачването й. За да го сменя вероятно ще се наложи да сваля цялата кутия. Ако може да се сцепи само кутията, иначе трябва и двигателя да сваля. VAG просто са направили уникален дизайн... Евентуално за проверка може да срежа кабела на датчика, не ме кефи много ама ще стане по-бързо от свалянето на кутия/двигател.
Иначе аз датчиците меря от конектора към компютъра. Там виждам че единия е 860, другия 780 ома. По спецификация трябва да са 800 ома, но това предполагам е в рамките на нормалното. Напрежението /нула/ меря като работи колата и откачам датчика до който имам достъп, т.е. виждам че другия до който нямам достъп нищо не дава, както и компа нищо не дава...

Пет Сеп 13, 2019 1:27 pm
Профил
Аватар

Е те като са индуктивни много ясно че нищо няма да измериш. Принципно има начин да ги мерят и двата - по амплитуда - ако двата дават различна амплитуда при наслагване и по отделно ще има различни по форма сигнали. И вече с някаква тъпа комбинация от компаратори да се изработват отделни импулси. Между другото не е задължително магнитен датчик различен от бобинка да е с 3 кабела. Има разни магниторезистивни примерно. А тези са и 800 ома - имат един магнит на тях сложен и отчита зъбите дето минават пред него по промяната на потока. И ако са с неодимови магнити нищо чудно да са си хванали пътя от предполагаемото прегряване.

Пет Сеп 13, 2019 1:49 pm
Профил ICQ

Колата може ли да се движи с откачени датчици? Ако да, то погледни с осцилоскоп сигнала. После разкачи единия датчик и виж дали пак се вижда някакъв сигнал.

Съпротивлението, което мериш също сочи, че иде реч за индуктивни датчици.

Ето такъв датчик, който мери ъгловата скорост на коляновия вал при доста от съвременните возила:

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 74.27 KiB | Прегледано 2441 пъти ]

Електрически притежава само 2 проводна връзка към бобината му.

Пет Сеп 13, 2019 1:53 pm
Профил

lcr написа:
Колата може ли да се движи с откачени датчици? Ако да, то погледни с осцилоскоп сигнала.

тя в момента няма датчици и така си се движи ;-)

По принцип тестовете трябва да се правят на подемник... иначе ще ми трябва портативен скоп. Лошото е, че компютърът все пак трябва да е закачен, защото не съм много сигурен в какво положение остават клапаните и съответно кутията. Така че в работещо положение мога да откачам само конекторите на сензорите и по-точно единия конектор, тъй като другия е физически недостъпен. А при откачен конектор мога да меря само края с кабела, т.е. това, което отива към компа. При това положение реално меря сигнала от/към недостъпния датчик и както казах той е под 1mV. Ползвам сравнително читав мултицет (4.5 digits) и ако имаше някакъв сигнал щях да го хвана било то на АС било на DC. Аз и в двата режима меря нула. Не бих видял без осцилоскоп само ситуация ако датчиците са резистивни и компа еднократно ги сенсзва и се отказва. Но това няма логика, дори и резистивни да са, дори и компа да не му харесва съпротивлението трябва да продължи да опитва, т.е. през някакъв интервал да мери и това щях да го видя с мултицита...

Иначе тоя датчик който мога да откачам трудно ще го меря в движение, поне ако не си направя кабел... просто е наврян на майната си и даже при изгасен двигател трудно се достъпва, а ако работи двигателя не бих рискувал.

Както и да е, поръчал съм си нови датчици.... като дойдат ще ги закача тук на бюрото и ще разбера какъв тип са и как могат да се мерят. В краен случай ще си имам резервен компютър с резервни датчици ;-)

Пет Сеп 13, 2019 6:37 pm
Профил

По принцип хол датчиците са за статично положение или много ниски обороти. Ако са хол, вероятно мерят някакви механизми дали са сработили.
В руската литература съм срещал понятието магнитодиод , доколкото съм останал с впечатление е хол сензор. Мени си съпротивлението просто. :roll: Ако са насрещно свързани с променливо напрежение и някакъв резистор последователно може лесно да се "следят" Ако е така както си мисля, от компютъра ще идва променлив ток през резистор.

Пет Сеп 13, 2019 6:54 pm
Профил

Чак на подемник не е нужно да я качваш, достатъчно е едно от водещите колела да вдигнете на крик, освен ако не е със самоблокиращ диференциал или подобна изгъзица.

Пет Сеп 13, 2019 8:03 pm
Профил

800 ома не е ли много за индуктивен датчик?
Ако са магнито-резистори , и двата по 800ома без магнит... това води до лесно обяснение как ги следят в паралел.

Пет Сеп 13, 2019 10:30 pm
Профил
Аватар

Съпротивлението им по спомен е в този диапазон по принцип - @stefan63 виж схемата на датчика малко по нагоре в темата и ще разбереш каква им е идеята на работа. Миро - не съм сигурен че с мултицет можеш да хванеш импулсите. А този тип датчици като се повредят и прекъсват - измерват се стотици килооми до мегаоми.

Нед Сеп 15, 2019 1:45 pm
Профил ICQ

Вярно такива числа се споменават - 500..1000ома.
Се замислих , че с 2 еднакви магнето-резисторни няма много конкретна информация при паралелно свързване...
Обаче не успявам да си представя два индуктивни в паралел - на входа и иахода на кутията - що за картинка ще произведат.

Нед Сеп 15, 2019 7:49 pm
Профил

Ще се получи честотно биене което ще е в пряка връзка с предавателното число.

За конкретната цел, може да се окаже, че този метод е по-прост за реализация, сравнен с интерпретирането на информацията от отделни канали.

Нед Сеп 15, 2019 8:13 pm
Профил

:drinkers:

Нед Сеп 15, 2019 8:35 pm
Профил

ъъ.. мислех да се боря сам понеже майстора ми не е много силен с електроники и компютри и не му се занимаваше. Но през него бях поръчал датчиците и като дойдоха вика давай да ги пробваме. Не можах да откажа офертата, защото колкото и да ги гледам датчиците накрая пак щеше да се стигне до монтирането им... А то изисква доста техника, дига се двигателя, абе 4 часа за два смотани датчика.
Та така изобщо нито го мерих, нито нищо. Сменихме ги и кутията тръгна. Междувременно майстора ми гледал някакво клипче, където обяснявали как работят. Според клипчето единия датчик давал напрежение, другия импулси. Така компютъра давал показания и за двата поотделно, въпреки че са на една жица. Звучи ми логично, въпреки че аз никога не бих вързал накъсо два датчика, още повече че до платката са си опънати индивидуални кабели.

Нед Сеп 15, 2019 9:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 315  Следваща