| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Не трябва да правиш аналогия между двете. КНЖ e чисто активен товар, като съпротивлението на жичката расте с температурата. В случая с еквивалентното съпротивление на дюзите, вероятно освен активното съпротивление е отчетена и индуктивната съставка, която пък зависи от честотата.
|
| Сря Май 08, 2019 3:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@Рек, нали знаеш че бързото мигане не е случайно  Едно време се е правело с биметални пластини и разни подобни нетипични за програмисти неща. Сега същия ефект се имитира от контролер. В "релето" на мигачите има токов шунт и интересно на никого ли не му е дошло на акъла да смени шунта и да излъже контролера... Проблема е само че ако се сложат нормални лампи шунта може да се запали 
|
| Сря Май 08, 2019 9:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мдам, и на мен ми се види мнооооо тъпо да ръгаш ЛЕДове и да ги шунтираш с резистори. Едно време се е правило с такива релета, щото така можело и така било по-добре за ламбите, страничен ефект било, че ти хваща изгоряла ламба. С въвеждането на електрониката направиха тъпа имитация на оригинала която създава повече проблеми отколкото решава (ъъъ, нищо не решава). А отваряните от мен електронни релета бяха с ОУ-та, досега мцу не съм виждал. За шунта си прав, но според мен е най-добре един мултивибратор и точка. Ако искаш мери тока, ама да няма общо с работата на мигачите.
|
| Сря Май 08, 2019 10:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Какво лошо има в това да мига бързо? Така ти казва че имаш изгоряла ламба. Все пак е мигач - миналата седмица един щях да го бия щото спря на главен път без въобще никаква сигнализация...
|
| Чет Май 09, 2019 8:13 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Когато шунтовият резистор е външен - OK, ама в някои случаи той е в чипа и няма как да промениш алармения праг за изходния ток.
В някои случаи дори няма отделно реле за мигачите а комутацията им се извършва от специализиран чип. При мен например цъка реле, но то реално нищо не комутира и служи само за звукова сигнализация. Когато не работи някоя крушка, релето цъка с двойно по-висока честота, но реално мигачите си мигат с нормалната честота.
|
| Чет Май 09, 2019 10:05 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Същото е и при мен. По принцип се продават релета за мигачи, които са за LED (да не мигат бързо), но като гледах Service Manual-а на субару-то, вътре си има цял модул за тая работа, в който влизат всички копчета и излизат жиците за крушките. Имах идея да го отворя тоя модул да видя кво има вътре и евентуално дали не може да се измисли нещо, ама е заврян много лошо и не ми се рови. Така с резисторите си е ОК, залепих ги до ламарината та няма никви шансове да прегреят.
|
| Чет Май 09, 2019 10:39 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Откъде мога да вземи списък / плейлист с директни адреси на БГ онлайн радиостанции? Тук например https://www.predavatel.com/bg/live/ има много отделни линкове и си взимам адресите един по един. Ще ми е по-лесно ако множеството стриймове са в един файл - по-точно *.pls, но и друг да е ще го преобразувам. Само не ми се иска да ги копирам един по един.
|
| Пет Май 10, 2019 8:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ако намериш - свиркай, че и на мен ми трябва.  Ама едва ли: всичко наготово без да гледаш реклами?! Освен това често ги сменят. Ей ся пробвах: влачиш линка от бразуъра в плеъра. За минута си прайш плейлиста по вкус, после записваш ако искаш.
|
| Пет Май 10, 2019 11:16 pm |
|
 |
|
iss
Ранг: Ориентиран
|
Записваш горната страница като файл и в bash конзола: и резултата е това: с този файл можеш направо да нахраниш VLC или подобен плеар... и те така! 
|
| Съб Май 11, 2019 2:16 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мойту VLC не ще да го отвори, но същността на проблема е: за чий ми са абсолютно всички станции и то по 4-5 варианта всяка? Разните 56кбпс... то и 128 са малко. Аз по принцип ползвам DeadBeef (като Foobar2000) и му завлачих плейлистата на нов таб, отвори я и изпаднах в паника - кво ши прайм ся?  Пък както се очакваше: половината не работят. Ама такава беше питанката...
|
| Съб Май 11, 2019 2:34 am |
|
 |
|
gicho
|
Благодаря за файла, ще го пробвам.
|
| Съб Май 11, 2019 8:32 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Трябваше вместо cat да сложиш направо curl или wget ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Май 11, 2019 1:24 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Нед Май 12, 2019 7:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Поникна ми карамфил на ура докато гледах това въртящо се кръгче. Ся к'во да правя? 
|
| Нед Май 12, 2019 11:00 pm |
|
 |
|
gicho
|
Бери и продавай... 
|