Отговори на тема  [ 190 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща
G - кодове? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: G - кодове?
Всъщност не винаги става дума за профи техника и пари! Основният проблем при машиностроенето е, че не се произвежда серийно. Особено големите машини се модифицират по задание на клиента. И ако на клиента не му трябва висока точност, няма нужда да му слагаш Rexroth...
И по-скоро е до знание и умение. Всеки път проектът трябва да се модифицира правилно, а това не може да стане с готови чаркалаци - купуваш линейната техника, малко Халумин и жИлязУ, накой друг драйвер, моторче и платчица, дум дум с големия чук и....
Да дам бърз пример. Ще си правя малък диспенсър за платки и малка фреза. Та първоначалната ми идея беше да си направя една готова платка за управление и да си я използвам, където ми падне(че и за продан да стане). Е НЕ МОЖЕ! Няма такъв вариант, при който със стандартен хардуер/софтуер управляваш, каквото дойде! А го въртях не малко време... Така че ще се прави платка за управление всеки път точно по проекта....

Пон Апр 09, 2018 7:30 pm
Профил

Е не знам кое визираш като голяма машина, то всяка машина има някакво ниво на кустомизация, но ако не говорим за машини за голямогабаритни детайли, всичко останало си е доста мас продукшън, както писах и на друго място в Гуадалахара например си гу купувааш буквално от улицата, мога да спра и да го купя и на другият ден да е ми е докарано. Ако говорим за струг с междуцентрово 3 м е друга работа, въпреки че и такива виждам изложени.
Няма логика никаква да купиш читаво направено желязо, и да го оборудваш с калпаво управление и сензори, нито за производителя, нито за потребителя. За производителя това е 100% допълнителен разход, той от тов ане генерира икономии. Разход ще се окаже и за потребителя. Евтиното оборудване накрая излиза скъпо, по-добре плати малко повече но вземи нещо що годе читаво. Сега гледам за рутерче, има и такив за по 6-8 к $, но хич не ми вдъхват доверия като за производство, дори и на неотговорни детайли, заложил съм си 20, пък може да отиде и повече.
Да ти кажа покрай мойто дърводелстване, трябвае да накупя разни неща, и всичко от което реших да спестя защото нямах намерение да го изпозлвам повече от веднъж, ми създаде главоболия. Дори най-простото, едно тъпо зеге, взех го да направя 3 среза, е направих 30, ама нямаше веднъж да не го напсувам, само защото в тоя хом депот нямаше дивалта който исках, и взех някакво Ryobi.
Представи си какво е да си купиш машина и умишлено да я осакатиш с евтино управление или линийки или каквото там още мислиш че си струва да се оптимизира. Или някой детайл който има 4-5 часа обработка и се окаже че не влизаш в допуските ... не знам, аз не си го представям. Не казвам да купуваш най-скъпото, но пък насила да го омазваш за да спестиш някой друг лев ... то тогава купи и калпаво джелязо поне икономията да си струва.

Пон Апр 09, 2018 8:08 pm
Профил

Ами ти гледаш нещата от страната на купувач/потребител. Аз ги гледам като производител, защото ще си ги направя точно, каквито ми трябват. Примерно няма нужда на малък диспенсът с работна площ 250х250 да слагам скъпа линейна техника или серво... Нито трябва точност, нито има голямо натоварване...
Ако говориш за това, че е хубаво да има запас, т. е. уредът да може да се използва и за малко по-сериозни неща от предвиденото, мисля че запасът ми е достатъчен.
ПП: Това за 20к... А бе става ама защо е главният въпрос. То ще да има сонда и сменяеми инструменти, но за малка фреза.. Бих предпочел голяма истинска фреза(с висока точност и т. н.) и малка по-обикновена. Има и друго, че аз гледам да си правя нещата, които ми трябват, първо защото ми е интересно, по-евтино излиза и мога по-натам да правя и производство. Ако трябва да гледам като теб какво се продава за 6-7k може и да си променя мнението...
ППП: Всъщност, знаеш ли, че се разубедих. Гледах ето това преди малко Цък. Без проблем мога да докарам същите параметри и защо трябва да хакам китайска линена(каквато мислех да слагам), като мога да си сложа нещо европейско и да си докарам и аз точност около 0,01. Поне за фрезата. Аз така или иначе ще сложа от хубавите драйвери... Поне да стане на бонбон...

Пон Апр 09, 2018 8:36 pm
Профил

Ами на мен не ми трябва дори сменяем инструмент. Трябва ми за нещо точно специфично, и голяма и точна машина е неподходяща. Голямата машина е правена за сериозни неща, не за дялкане на плексигласови детайлчета. Работната площ на голямата машина не е достатъчна, мен ми трябва да мога да сложа ако не цял то поне половин лист, истинска фреза с този габарит отива сигурно към милионче. Друг минус, повечето истински фрези са за метал основно, шпинделите са ниско оборотни, мен ми трябва нещо което да вие на 30-40 RPM. Трети минус, те нямат вакумни маси, а за лист ми трябва вакуман маса. Детайлите които се дялкат носят допуск 0.2 мм да не кажа че и с 0.5 могат да преживеят повечето. Перфектна работа ще ми върши 2 или 4 шпинделна машина с работна площ 48х96 инча, но и на половината да е пак става, китайците ми изпозлват по-малки и пак са доста производителни. Аз затова казвам рутерче, и затоа съм определил такъв бюджет. Не искам супер точност, но ще гледам да взема най-доброто в което мога да се вместя, едва и ще е многошпинделно, поне с читаво такова май не мога да вляза в бюджета. Задължително да е със серво не със стъпкови, хубави направляващи и СВД където ги има, за тия размери често са на рейки, искам да има здрава рама ... хубав шпиндел, въпреки че той се сменя. Ще видфим какво ще излезе, но това е за една много конкретна работа. Изпозлваме големи количества фрезовани плексигласови детайли, в момента в БГ си имаме доставчици, но ми трябват за Мексико а скоро и за Бразилия, и мисля да си ги правя там, та дори може и да ги изнасям обратно към БГ, ще видим. Кабелните форми май ще ги правя само в Мексико за навсякъде, защо не и плексигласите, трябва да утилизирам на 100% наличния ресурс за да ми падне цената.

Пон Апр 09, 2018 9:46 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
...Да дам бърз пример. Ще си правя малък диспенсър за платки и малка фреза. Та първоначалната ми идея беше да си направя една готова платка за управление и да си я използвам, където ми падне(че и за продан да стане). Е НЕ МОЖЕ! Няма такъв вариант, при който със стандартен хардуер/софтуер управляваш, каквото дойде! А го въртях не малко време... Така че ще се прави платка за управление всеки път точно по проекта....

Купи си манипулатор (робот). Е тогава ще видиш какво е зор. :D

Вто Апр 10, 2018 1:04 am
Профил

Е мен в момента тия които ми режат акрила имат манипулатор, сложи ли са му един шпиндел и го използват като център за фрезоване но формовани детайли, добре се справят а не е да са някакви върли специалисти в cnc, верно той си иде със софтуера, но пък софта му не е специално за фрезоване, не помня или АВВ или Kuka беше.

Вто Апр 10, 2018 9:01 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

stoyanoff, трудно ще ги постигнеш тия параметри.Има доста неща които са меко казано подвеждащи. Ремонтирал съм такава машина ,вярно беше със трапецовидни винтове но по изстискана машина не съм виждал! Всичко икономисано до безобразие. За направляващите Ф22мм на 1200мм дължина и подпрени в двата края и вибрацийте им при работа.... Винтовете бяха куплирани твърдо към оста на двигателя и той поема аксиалните усилия. Хубаво ама двигателите имат едни пружинки за обиране на луфта и винта малко плува....Побеля ми главата с нея!
Твърдо не ти препоръчвам тая конструкция!!
Тони, твойте изисквания за точност са ниски. Като качество китайските направляващи и СВД предлагани в БГ ще свършат работа. На теб ти трябва нещо което да е по производително. Правилно си се насочил-вакуумна маса,серво мотори,високо оборотен шпиндел /един познат работи плексиглас със 45000 оборота/.Сега остава да се спреш на подходящата конструкция. 2,4 и повече шпиндела не са проблем. Според мен броя им ще се определи от времето за подготовка на следващия лист и дейностите по събиране и пакетиране на готовата продукция.Предполагам че може да се измисли и още нещо за повишаване на производителноста ама на първо четене толкоз.

Вто Апр 10, 2018 6:13 pm
Профил

Ами аз гледам нещо готово защото ми трябва в Мексико, не в БГ, въпреки че може и да е в БГ пък да се праща до Мексико, ама предпочитма обратното, в Мексико вече имам дпоста добр аинфраструктура и място, докато в БГ от към място сме кът, всичко е запълнено до пръсване .. има едни 10-на склада които са пълни със скрап ама да разчитам че там ще освободя място ... това го планираме от 3 години и все така е на фаза планиране, някой кой да се заеме с пресяването на тия хиляди куб.метри потенциална скрап.
Да не ми трябва висока точност, но това пък не значи че ще взема най-калпавата машина, за да постигна стабилно 0.2 машинта трябва да е поне 0.05, иначе като насложиш допуски между детайли, позиционирания и т.н. лесно ще отида дори над 0.5. За да запазя висока производителност, нужната точност трябва да осигуря възможност за лесно позициониране на множество детайли, но това си има граница, от там идва грешка. Предпочитам по-точна машина, по неточно позициониране от колкото обратното. Имам детайли които се обработват и от двете страни, т.е. листа се завърта, точно позициониране на 2 м лист което да не отнема на оепратора много време не е съвсем тривиално като вземеш цялата специфика на листа, гъвкав, възможни стружки и т.н. отделно не е стоманен блок да го стегна здраво със стягите, разчитам на вакум но след първата установка площта ще е доста по-малка, задържащата сила и тя, ще има някакви притискащи .. не съм го мислил още, има време. другия вариант, след първата установка да са изрязани и втората на е на еиднични детайли. Но тогава имам повече време за установка и между операциите, особенно за мултишпинделна машина.
Аз го мисля дори да не е само за мои цели, искам да я натоваря т.е. да правим и за външни клиенти, да се изплати за няколко месеца до година и да взема нещо по-сериозно, но в момента не ми се дават 70-80 хил а и ги няма в бюджета, имам да купувам електрокари, стелажи и други по-важни машини, и без това с наема сме назад с по 40к на година заради малоумните им "традиции".

Вто Апр 10, 2018 7:42 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Edesign написа:
за "съжаление" в нашето тримерно пространство в крайна сметка всяко движение се свежда до определен брой отсечки.
В днешно време е абсолютно безсмислие (та дори и малоумие) да се прави сложен моушън контролер.
Дали ще е ПИК или какъвто и да е друг (цените на всички са съизмерими) нали ще се възложи задачата на екип от програмисти (дори и 50 човека да са) за определен период (да речем година) да го създадат.

Сега представи си какво ще създадат тези хора сравнено с няколко стотин милиона програмиста, десетилетия тествали и развивали библиотеките за персонален компютър ---- разликата ще е милиони пъти :D

А пък каква е връзката с качеството и бързината, ако чете отсечките наготово или ги смята сам по твоите представи, ние можем само да гадаем ....

Аз обаче държа да разваля идилията (розова мъгла )в която си позволяваш да плуваш :D и ще задълбая ,хем на хората които също не им е ясно, да им се изясни.
Първо - какво е хубав моушън контролер - това е устройство което работи в шумна среда без да се влияе !!! Второ - да е с колкото може по голяма функционалност и оси.Трето да е бърз - колко повече функции и оси, трябва да е още по бърз.В този смисъл, представи си интерполационен цикъл 1 милисекунда и резолюция 0,0001мм и скорости 30000-50000мм/мин.На този фон сега си представи ,че този контролер получи не прави линийки а G2 - тогава той изчислява интерполациите и извършва движение със споменатата прецизност.Хайде сега си представете код за криви Nurbs,и сложни цикли с четене на енкодер с 3000 позиции.

Познанието носи тъга,нали ?

Вто Апр 17, 2018 1:37 am
Профил

То има и космическа техника, летят апарати до Марс и т.н.
Но такъв контролер и такава машина с каквито скорости и точност цитираш убеден съм че никои няма да тръгне да мисли какъв му е контролера, нито пък ще си я конструира сам и т.н. и т.н.
Просто ще поръча от фирма с дъъъъъълъг стаж в тая работа.

После не мога да разбера защо си мислите че самата машина ще смята по-точно и бързо интерполацията от персонален компютър, който ще я подаде на готово. Пък да не говорим за обработка на повърхнина - да не би да съществува моушън контролер, на който подаваш например stl файл? Нали CAMа ти дава повърхнината (отново на отсечки, и евентуално ако изрично си поискал ще има и G02, G03). Та общо взето целия спор се върти около това G02, G03 да се подава като отсечки или не, но така или иначе цялата интерполация я прави персоналния компютър със скъп CAM модул.

Вто Апр 17, 2018 3:25 pm
Профил WWW

Две от моите машинки, които работят с евтин ПИК са в среда където се произвеждат електрожени и плазмни апарати тъй че работят в много зашумена среда и работят. Само за сравнение Wifi рутера забива като се пусне плазмата но иефтиния ПИК работи без проблем :)

Вто Апр 17, 2018 3:31 pm
Профил WWW

Чакай сега да подредим нещата за да станат ясни:
Начертаваш си един правоъгълник и искаш да го изрежеш отвътре с фрезер ф8мм.Подаваш го на някакъв CAM за да направиш код.Няма значение дали машината ти поддържа целия DIN RS274 повечето свестни контролери разбират от 70-80% от G кодовете на целия стандарт.Постпроцесора ти трябва в началото да изпише името на файла,кой постпроцесор го е създал датата и т.н. Следват G кодове за определяне на мерна единица,равнината на работа ,начина на отчитане на размерите,компенсации и др. После идвадвижение на бърз ход до място което е съобразено с офсета и т.н. Защо обяснявам това - в зависимост от контролера, CAM постпроцесора създава код, които ползва интелекта на машинния контролер .Тоест няма нужда да описва с 500 отсечки една дъга, като може да зададе само началната и точка и диаметъра, а машинния контролер да създаде интерполациите, нужни за описването и.
Идваме на въпроса защо машинно PLC е по добро от PC
Пример с 23 годишна ОКУМА стругов център със 7 оси XA,XB,ZA,ZB,C и две на двата тулченджъра.Всяка от осите се движи от 130мм 2.6kW серва с 12 битови абсолютни енкодери.Всеки може да сметне какви импулси на оборот значи това.Отчитането на размерите и задаването им е до 0.0001мм ; бърз ход 20000мм/мин и подаването е същото .Посмятай малко и ще видиш, че далеч не всеки комп може му се опре,дори днес .

Вто Апр 17, 2018 10:23 pm
Профил
Аватар

stivemaster написа:
...Тоест няма нужда да описва с 500 отсечки една дъга, като може да зададе само началната и точка и диаметъра, а машинния контролер да създаде интерполациите, нужни за описването и...

Мисля че и преди съм споменавал... Подобен код, от 500 отсечки е трудно четим от човек и труден за редактиране.

stivemaster написа:
...Идваме на въпроса защо машинно PLC е по добро от PC
Пример с 23 годишна ОКУМА стругов център със 7 оси XA,XB,ZA,ZB,C и две на двата тулченджъра.Всяка от осите се движи от 130мм 2.6kW серва с 12 битови абсолютни енкодери.Всеки може да сметне какви импулси на оборот значи това.Отчитането на размерите и задаването им е до 0.0001мм ; бърз ход 20000мм/мин и подаването е същото .Посмятай малко и ще видиш, че далеч не всеки комп може му се опре,дори днес .

Сравнението е некоректно. Стандартното ПЦ не е предвидено за подобни операции и няма подходяща периферия. С такава, би се справило без проблем и с такава задача. За справка, моушън контролерите на PCI, PCI-e и т.н.

Вто Апр 17, 2018 10:51 pm
Профил

Е,хубава работа ми нали през цялото време затова пиша.Не само няма такава периферия ,то и неслучайно няма.Например линуксчиите след около 20 години ще прозрат какво са имали преди 40 и какво са можели да имат но ...... засега развитие никакво, имам предвид като GNU софтуер (фирмени доработки - да , дал господ от евтини до ултраскъпи,но кода си е техен) .А машините изискват много сериозно отношение, а не безхаберие - да направиш една програма, в която типично по пикаджийски (много ме кефи тоя термин) да не използваш нито един "стандартен" термин или название, а да си измисляш такива.Вече 20 години, да не намериш начин за работа в реално време и да развиеш етернет функционалността ,защото тя е полезна за индустрията (да не забравяме PLC функционалността на LinuxCNC с която той може да се ползва и за други неща ,не само за най прозаичните 3-4 осни машинки с което и GRBL вече се справя не зле.
Въпроса беше изясняването на механизма на работа на CNC машината ,а именно - че не CAM-а изписва 20 изречения затова, а един прост G код с определени параметри , при един струг даречем задава цикъл, при който се гони краен размер ,задават се големина на стружката, подаване,прибавка,фаска и т.н. с една команда в едно изречение. Контролера сам смята от размера в който тръгва цикъла ,на колко прехода да си го раздели със зададената стружка ,как да позиционира на всеки преход ,да съобразява подаванията и оборотите, за да спазва постоянна скорост на рязане и т.н.

А термина пикаджия, използвам за типове, с които се срещам понякога, които разбрали 1.5% от това, което им говоря ми заявяват - " а , това мога да ти го направя с един PIC за 2 лева , немаш никакви грижи " и след малко, като започне да разбира за какво говорим (достигайки 10% от това което трябва да знае, за да се изкаже) да даде задна, с уклончивото - даречем " абе можем бе, можем всичко, само време да ми остане ....."

Сря Апр 18, 2018 10:27 am
Профил

stivemaster вземаш се много на сериозно :) Погледни всъщност какъв е въпроса започнал темата.

xor написа:
Някой има ли идея, защо в повечето случаи CAM програмите интерполират кръгови движения с отсечки?
Т.е. използват множество G1 команди, вместо една или няколко G2,G3.
Опитът ми е с Aspire и FlatCAM.

Пак ти казвам нито един истински производител никога няма да използва GRBL, LinuxCNC камо ли пък PLC функционалност. Но тук да седна да ти говоря за сертифициране, валидация и ред други неща за които само бегло си чувал няма смисъл....

Чет Апр 19, 2018 8:57 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 190 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща