Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
fred написа:
Ужас! И как е възможно толкова жертви, както го гледам автобусът е само полегнал?

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04 ... _veche_sa/
Катастрофата на магистрала "Тракия": Жертвите вече са десет, дете е тежко ранено

Ами ако се е обърнал с 90 нормално, там хората са в седалки, и има много пространство, най-вероятно са премазани от самия автобус от странта в която е бил към пътя, хората изпадат а автобуса продължава да се движи и ги мачка, кофти ама съдба.

А за нашенчо, ако според мен той е продал нещо на българска фирма, и сделката е изцяло в БГ, и по нашето законодателство това не е престъпление ОК, но ако е продавал международно, и е нарушил международни закони то няма как да кажеш той не е виновен защото в БГ няма престъпление. Какво и кога е наложено ембаргото не знам, но щом има дело явно има ембарго което е нарушено, а дали и България трябва да го спазва, това зависи и от подписаните споразумения между двете страни, както и между ЕС и САЩ, аз нямам представа какво е подписвано и не ме вълнува много, затова нека съдът да си решава има ли достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, и ако има дали той трябва да бъде екстрадиран. Не смятам 1е по какъвто и да е повод обществото трябва да взема страна в нещо подобно.
Помня онзи английски фен като искаха да го връщат в UK каква врева беше, не може да се въртим според вятъра.

Пет Апр 13, 2018 6:54 pm
Профил

trakon написа:
Сега - резонния въпрос за пред българския съд е - дали българския народ има повече полза от наказването или ненаказването на "Али Джихад и компания" . Не , не говоря за полза от подмазване пред американци, а дали българския народ има полза от назидаване на измамни търговски практики действащи на българска територия. Дали е в интерес на обществото да се возим на самолети със съмнителни части в тях.

Съда може да взима отношение само по обнародвани закони. Не може от въздуха да си измисля закони и след това да ги прилага. Също така за българския народ може да е повече от полза да се избият всички негри в африка и да се отвори един свободен континет за селско стопанство и индустрия със слънчеви панели ... обаче за щастие съда взима само отношение по написаните и обнародвани закони, не зависимо дали това е изгодно или е неизгодно за българия.
Цитат:
Какво и кога е наложено ембаргото не знам, но щом има дело явно има ембарго което е нарушено, а дали и България трябва да го спазва, това зависи и от подписаните споразумения между двете страни, както и между ЕС и САЩ, аз нямам представа какво е подписвано и не ме вълнува много, затова нека съдът да си решава има ли достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, и ако има дали той трябва да бъде екстрадиран.

Не трябва да бъде екстрадиран. Ако е нарушил законодателсвото ни, тогава български съд трябва да го вкара в български затвор, а американците да си вкарат техните американци в американски затвор.
Цитат:
Помня онзи английски фен като искаха да го връщат в UK каква врева беше, не може да се въртим според вятъра.

Ако този Желяз беше убил някой в щатите и се беше укрил тук - тогава никой гък нямаше да каже.
А в момента докато си е седял в българия и е работил за българска фирма, по някаква американска логика е нарушил американските закони. Дадох ви пример с бирата, свинските пържоли и косите на жените как автоматично ни вкарва смъртна присъда за всички бългърски мъже.

Пет Апр 13, 2018 7:06 pm
Профил

trakon написа:
Явно гледаш на правото като на вид търговки договор с магически Хари Потър заклинания в него, вид търговско, солиситърско право където държавата не е страна а само арбитър между два спорещи бизнеса. При гражданското право единствената възможна сделка е народа/суверена винаги да печели, т.е. -обществото е страна. Погледни съдебните решения от граждански съд- на английския кралски съд отгоре пише " В името на Нейно Величество" , а на българския още от комунистическо и все още пише "В името на Народа" .

Да, ако погледнеш сигурно има и печат, а на печата герб някакъв... с корона, с лъвче с орли... Това са си символи. Не са случайни разбира се, "Нейно Величество" е суверен, демек символа на суверитета на кралството. Ние си нямаме такъв символ, затова "народа" го замества...

Не е въпросът в символите очевидно, а че правото е сделка не го казвам аз... Може би си чувал за т.н. "граждански договор", което също до някъде е символ. Но това е "сделката" за която ти говоря. По природа ти имаш естественото право да се защитаваш, право на възмездие и т.н. Но навършвайки пълнолетие и приемайки гражданство между теб и държавата се сключва въпросния договор. При това ти се отказваш от някои естествени права, вече не може да прилагаш неща от сорта "око за око, зъб за зъб". Предоставяш тези твои права на държавата и тя поема наказателното производство, в замяна пък получаваш задължения. Както при всяка една сделка, даваш нещо, вземаш нещо... Ако не ти харесва сделката, поне нашата държава може да я напуснеш, да се откажеш от гражданство и т.н. Но дотогава за добро или лошо сделката си е сделка и трябва да я спазваш, поне в частта в която даваш ;-)

trakon написа:
Пак припомням - гражданското право не е правозащитна организация на отделна личност/група, а народо-защитна организация.

Гражданското право се занимава с отношения между граждани, при които държавата не е страна. Когато е страна е административно право. А ти предполагам имаш предвид наказателното право - това са онези права на отделния човек, които той предоставя в случая на прокуратурата. Демек правата на прокуратурата произтичат от правата на отделните хора. Поне логиката е такава, че не може да се създават права от нищото. Както и ние инженерите не създаваме енергия от нищото (поне засега). Освен това неодушевените предмети нямат естествени права, т.е. не може да кажеш че един камък има правото да те удари или да не те удари. Няма логика, разбираш ли... По същия начин и прокуратурата или която и да е друга инстанция не притежава права априори. На институциите се предоставят правомощия, но тия правомощия не падат от небето, ние ги даваме волно или неволно. При всички случаи обаче даването не е дарение. Ние имаме сделка, даваме едно, но трябва да получим друго в замяна. Демек ние сме дали правото да си отмъщаваме, отказали сме се ние лично да можем да арестуваме престъпника, да му избиваме зъб или да му вадим око. Даваме правото на държавата да арестува и да наказва вместо нас, но в замяна държавата трябва да ни осигури съответна защита.
Такава е сделката. И като си говорим за символи не случайно везната е символ на правото. Винаги в правото има две страни и трябва да има баланс в отношенията между тях. Правата на едната страна са задължения за другата.
Същото важи и за отношенията ни със САЩ, ние си имаме сделки, по тях си имаме права, имаме си и задължения. И както казах американците едва ли ще искат от нас да поемаме още задължения или права. Това са сделки... и преди да сключиш с някой още една сделка малко или много се замисляш дали той е спазвал предишните. Иначе просто е безпредметно да правиш нови сделки. Така че много повече трябва да се притесняваме от това как си изпълняваме съществуващите сделки, отколкото дали трябва да имаме още. А аз се опасявам че има много случаи на виновни българи, които наистина правят престъпления по действащите норми и не е ясно доколко нашата прокуратура действа адекватно в такива случаи. Надали... те по нашите стандарти не се справят, камо ли по американските. Именно от такива случаи американците ще си съставят мнение за нас, а не от случаи при които американски прокурор се е поувлякал малко. Щото ако случаят с Желяз е американска грешка, без съмнение те ще я оправят, ама ние дали си оправяме нашите тъй?

Пет Апр 13, 2018 7:40 pm
Профил
Аватар

порових се малко (не че е лесно)...

Цитат:
РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 36/2012 НА СЪВЕТА
от 18 януари 2012 година
относно ограничителни мерки с оглед на положението в Сирия и за отмяна на Регламент (ЕС) № 442/2011

този регламент е валиден за всички страни-членки, членове и другите джендъри

в него, общо взето, се налагат няколко ограничения за:
- химически, ядрени (в българския текст е използвана думата 'атомни'), биологични продукти и оборудване. не особено дълъг списък от химически съединения, бактерии, токсини и подобни
- продукти за петролната индустрия
- безпилотни летателни апарати (класификационния номер е за апарати с полезен товар над 500 кг, автономно управление и подобни)
- апаратура за следене на трафик, предимно мобилен (изброни са всички мрежи до 3GPP, почти всички мобилни протоколи, интересно има и DHCP)
- софтуер по горните точки
- финансови и застрахователни продукти
- строителство (основно инфраструктурно, но има и елементи на гражданско, например има брокерска агенция за недвижими имоти. в кюпа са и фирми за жилища, и за казарми, и за рафинерии)
- ценни метали (злато), диаманти и подобни.
- луксозни стоки (примерно: парфюми над 70 евро, часовници над 500 евро, боулинг и билярд)
общо взето това не е релевантно за случая Желяз.

остава член 2:
Цитат:
1. Забранява се:
а) продажбата, доставката, трансферът или износът, пряко или непряко, на изброените в приложение IА оборудване, стоки или технологии, които могат да се използват за вътрешни репресии или за производство и поддръжка на продукти, които могат да се използват за вътрешни репресии, независимо дали те са с произход от Съюза или не, на лица, образувания или органи в Сирия или за използване в Сирия;

в приложение 1A няма нищо, което да се доближава до лампички и бушони за Airbus. също така, не ми се вижда вероятно въпросните лампички да могат да се ползват за горните цели, ама знам ли.

в приложението за юридическите лица под номер 50:
Цитат:
Syrian Arab Airlines (изв. още като SAA, изв. още като Syrian Air)
основание:
Държавна авиокомпания, контролирана от режима. Предоставя финансова подкрепа на режима
Дата на включване в списъка: 24.7.2012

това обаче (според мен) ограничава доставката на стоки и услуги, изброени в горните пунктове, а не по принцип (примерно може да се доставя тоалетна хартия, включително и лампички и бушони)

също така има член за ограничение на транспорта, който директно посочва авиокомпанията:
Цитат:
Член 26а
1. Забранява се в съответствие с международното право приемането или предоставянето на достъп до летищата на Съюза за всички полети за превоз изключително на товари, извършвани от сирийски въздушни превозвачи, и всички полети, извършвани от Syrian Arab Airlines, освен когато: (следва списък с изключения)

това също ми се струва нерелевантно по отношение на лампички и бушони.

действието на регламента е продължавано с годините до днес, има малки допълнения на нови лица, но като цяло не са включвани нови дефиниции на забранени стоки, технологии и услуги.

аз както ги разбирам нещата, по този регламент (санкции на ЕС против Сирия) лампичките и бушоните не трябва да се санкционират, нито да се изисква разрешение от компетентен орган.

остава да се тълкува "нарушението" в посока общото понятие "възможна двойна употреба", ако там въпросните лампички попадат в списъка и се иска декларация, но това не е свързано конкретно със санкциите за Сирия от 2012 до сега. проверих въпросната лампичка - Осрам има специален парт номер за Airbus, със съответния еквивалент за гражданско приложение. за гражданския има чаршаф, за авиационния - няма. ако има някаква настъпена мотика по отношение на регулациите в авио-бизнеса, това също ми се струва нерелевантно към Сирия.

също не съм наясно какво сме подписали със САЩ и доколко техния закон за санкции важи и за нас. това не е част от европейското право, а е договорено билатерално.

Пет Апр 13, 2018 9:29 pm
Профил
Дедо, според мен не гледаш правилните списъци и не знам защо всички толкова се ловят за "ембарго" и т.н. С уточнение че изказвам спекулация в момента, но американо-арабските хубавци най-вероятно са ги осъдили на зандан за износ на стоки с двойна употреба по т.нар. ITAR и EAR списъци, в които департмън ъф комърс-а маха и допълва какви ли не чаркаляци и съответното следи за тях през електронната система за митнически декларации(с която система хубавците са се будалкали). Европа също има подобни списъци и подобна електронна система да ги хваща. Сега въпроса за един милион долара е дали тея микроключета използвани в ИРС-ове, температурни датчици, Tаcan , лампички, ръчки и пр. като ги попълнят в хамериканските списъци, директно се даунлоудват и в наште европейски и стават европейско престъпление, или може и да ги няма в наште списъци и да не е нарушение, или пък да е малко нарушение. Според мен ако питаш някой от петимата бг. юнаци, ще са запознати много по-добре от нас дали се е налагало да укриват някой от стоките от електронната митническа система при шипването им извън Европа и ще ни отговорят по-точно.

Съб Апр 14, 2018 2:09 am

В обвинителния акт си пише че са с двойна употреба, цитирани са по кои хамерикански тарифи и т.н. А и то е ясно де, само като видиш цена 7к$ за една ламбичка няма как да е просто "лабичка"...
Въпросът е че за купуване са можели да ги купуват свободно, но за търговия се иска лиценз. Нещо като горивата у нас. Всяка фирма може да купи колко си иска бензин без каквито и да е формалности, но тръгне ли да го препродава и отвори нелегална бензиностанция много служби ще й се израдват.
Та това им е първото провинение, второто е че някои от достачиците са им искали декларации и те са декларирали че не е за търговия. Демек фирмата няма как да твърди че не е знаела че не може да се търгува. Въпросът е кой точно е подписвал тия декларации. Аз първоначално точно това си помислех, че е нашето момче и тогава ясно че пада в киреча. Но реално наистина няма логика да са подписвани от българския клон, все пак такава декларация може да се подаде само от представител на американската фирма. Иначе покупката трябва да се оформи като износ задължително, а тя не е декларирана като износ.

Съб Апр 14, 2018 9:08 am
Профил

Миро, няма как американската фирма да попълни декларацията освен ако тя не е закупила лично стоката, тогав аняма обаче износ от САЩ. Когато тя я изнася към Българския си офис трябва да поиска същата декларация от тукашния офис, това е нромалният ред. Според мен нещата са купувани директно от Българската фирма и тук някой е подписвал декларациите. Дали е бил този юнак е друг въпрос, възможно е да е бил той, възможно е да е бил и друг. Тук обаче вече стигаме до разни други хипотези, които в ркайна сметка ще го направят съучастник, и конретно помагачество, и тъй като престъпление е извършено, неговото помагачесто и то става престъпление, но ти си ги учил тия неща и ги знаеш по-добре от мен.
Както можем да се сетим на практика той е участвла и помагал, обаче това трябва и да се докаже, като то доказването няма как да стане освен чрез свидетели, тъй като почти сигурно не е подписвал той, но много вероятно той е изготвял тия декларации. Според мен това си е чист вид помагачество.

Съб Апр 14, 2018 5:37 pm
Профил
Аватар

Цитат:
...като видиш цена 7к$ за една ламбичка няма как да е просто "лабичка"...

Може, може ... :wink: Както вече писах, търговията с ембаргови стоки е много сладка за който я може. За останалите може да е солена, горчива, че и отровна. Отделно, че дори да няма ембарго, цената зависи и от зора на купувача. Навремето направихме много сладка (цените яко нагоре) сделка (съвсем легална) с джепане, просто защото срока на валидност на EUC скоро изтичаше, както и финансовата година на съответната държавица. Та посредника трябваше да се примири с доста по-малка печалба от очакваното. :lol:

Нед Апр 15, 2018 9:16 am
Профил

ToHu написа:
Миро, няма как американската фирма да попълни декларацията освен ако тя не е закупила лично стоката, тогав аняма обаче износ от САЩ. Когато тя я изнася към Българския си офис трябва да поиска същата декларация от тукашния офис, това е нромалният ред.

Ами прочети обвинителния акт, аз го четох по диагонал и с такова впечатление останах. Но то е логично, за износа не е спазена процедурата като за такива стоки и не са подавани нужните декларации. Казват че фирмата е подавала неверни декларации на достачиците само. Това според мен означава че американския клон е купувал и след това шипвал навън. Ако българският клон е правил директни поръчки, то сделката си става износ и доставчиците щяха да имат грижата да е редовен износ, иначе и те щяха да бъдат обвиняеми сега. Пак има вариант, ако е франко доставчика, ама пак си мирише... Все едно ти да ми поръчаш нещо чрез мексиканския си офис от моя фирма тук и аз да не ти оформя сделката като износ, да ни си махна ДДС-то и т.н. Няма как да стане ;-)

Пон Апр 16, 2018 9:34 am
Профил

Ами доколкото сме работили с такива стоки не виждам как онези ще го изнесът, освен ако не са го изнесли с фалшива декларация. Иначе много по-лесно е да го пиръча българския офис с некорекъни данни в декларацията, например краен клент БГ айр, или самите те, в този случай няма проблем да се изнесе, проблема настъпва след като го препродадат.

Пон Апр 16, 2018 4:48 pm
Профил
Аватар

От вчера насам проверявам багажника на колата си и чудно: никой не ми е подхвърлил пачки с пари!

Сря Апр 18, 2018 11:44 pm
Профил

имаш повод или просто така си чакаш ? Аз мноооого отдавна се отказах да чакам на случайността, верно като бях 7-ми клас намерих едно портмоне с 40 лв, познай какво си купих траф, беше 20-на лв, от млад техник, имаше едни големи с по няколко напрежения,та от него си сковах първи стабилизатор, за целта изкормих на ТВ-то стабилизатора да му взема кутията :) Кондензатори и грецове ми бяха на аванта, обезкостих няколко асансьора, мног оинтересно по това време каква упоритост проявяваха тия хорица, на едни 7 блокчета в строеж редовно им ги обезкостявах, и те всеки път ги възстановяваха, не разбрах защо но ....

Сря Апр 18, 2018 11:56 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Това хубаво, но да не се получи като с пловдивския доктор, и след това да е някак неловко...
Цецо написа:
Тепърва има да се разплита тая история, но да се обвинява в момента човек при целия тоя буламач от информация е меко казано тъпо.
Материалите са в помощ на така популярните в днешно време Facebook съдии :D :

Прикачени файлове:
Facebook съдии.jpg
Facebook съдии.jpg [ 68.28 KiB | Прегледано 2739 пъти ]
bronc написа:
Кефи ме как всички раздават справедливост по случай, за който знаят има-няма 20% от информацията и са я научили от телевизора и вестника. Всеки втори е я адвокат, я следовател, я криминалист.
Tomahawk написа:
Темата започна да придобива ефекта на снежната топка след последните новини по случая. Лошото е, че цялото общество говори за това, организират се дори протести в полза на някого, а съществените проблеми в държавата изЧЕЗват от публичното обсъждане. Това ме натъжава повече от тоновете неверни глупости из медийното пространство, които като адвокат по наказателни дела не мога да чета с равнодушие.

Има една известна фраза :
"Когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът излиза"

Която не може да бъде по-вярна. Доктора е убил човек ( дали е имал правото да го стори тепърва ще става ясно ) и е пуснат на свобода. В същото време в събота, на трети март един мой клиент бе оставен задържан под стража заради 3 грама кокаин за лична употреба, чисто съдебно минало и съдействие на полицията.
Справедливостта не е баница, не може да я разрежеш и да я дадеш на всеки по равно.
Цитат:
> Да поговорим за деянието на д-р Димитров

Искрено се надявам д-р Димитров да се окаже невинен. Призивите за "линч на мангалите" обаче ни връщат в пещерната епоха, пише нашият автор проф. Ивайло Дичев. Ето тезите му:

Вече дори не се учудваме, когато се правораздава по площадите и телевизионните студия. Следователи и прокурори станаха едва ли не излишни, защото Фейсбук е готов с експертизите по криминални случаи в реално време. Излишни са и съдилищата, защото гражданството знае най-добре коя присъда е малка и коя - голяма. Най-компетентни, според медиите, обикновено са роднините на засегнатите. И е много трудно да възразиш на емоциите им в близък план. А когато конфликтът е между нас и лошите, сиреч ромите, за народните анализатори не остава и сянка от колебание къде да застанат.

Глас народен…

Почти нищо не знам по случая с д-р Димитров. Твърдя единствено, че повечето от Фейсбук-агитаторите знаят точно толкова малко, колкото и аз. Ако убийството е станало в къщата след нападение с нож - едно, ако човекът е бил застрелян от прозореца, докато е опитвал да краде фара от колата на доктора - друго. Ако пистолетът е бил внесен от крадците - едно, ако е бил незаконно притежаван от самия Димитров - друго. Но кой ще ти чака експертиза, нали трябва едни дейци спешно да трупат популярност.

Това, че човекът е бил уважаван от съгражданите си, ще бъде, разбира се, важен момент в по-нататъшния процес: дори да го осъдят, може да има смекчаващи вината обстоятелства, президентско помилване (Йордан Опиц, признат навремето за виновен по подобен казус, не лежа и половината от 5-те години). Изразяването на човешко съчувствие към д-р Димитров е може би най-естествената реакция на съгражданите му. Призивите за „линч на мангалите" обаче ни връщат в пещерната епоха. Това, което се надига, не е съчувствие, а презрение към човешки същества, които да можем да убиваме, без дори да си губим времето с някакви формалности като съдебни процеси. Вярно, че не сме докрай християнизирани, но поне публичните фигури би трябвало да имат мярка.

При подобни случаи винаги се надига желание за народно законодаване. Веднага се появи идеята за разширяване на неизбежната отбрана, която да включва например всякакво прекрачване в имота на заинтересования, дори когато няма взлом. Но вижте какво може да се случи: отбива се комшията привечер, без да предупреди - и бам-бам с бренекето, да е мислил! Други пък искат да можем да убиваме не само когато сме нападнати, но и когато някой застрашава имуществото ни: качили се едни хлапета на черешата, бам-бам със сачми номер 5 - да са ги пазили родителите им (ако беше така, да съм си отишъл сто пъти навремето).

Това мислене на парче е любимо занимание на медиите, които търсят сюжети. Но когато го възприемат политици, призвани да коват закони, настава популистки хаос. Когато пък се включат и адвокати, призвани да ни защитават, става просто страшно.

Впрочем, искрено се надявам д-р Димитров да се окаже невинен. Но още повече се надявам да разберем истината по категоричен начин. Или както казва Аристотел: „Платон ми е мил, но истината ми е още по-мила“.

Чет Апр 19, 2018 3:32 am
Профил
Аватар

По-горе визирах кметицата. Не е изключено парите да са подхвърлени, ама надали - има си по-евтини и/или ефикасни начини.
Но е вярно, че всички започнахме да разбираме от всичко, най-вече защото тези които трябва да разбират го играят кръгли идиоти.

Сетих се една друга конспирация във връзка със скорошния кален дъжд и вметнатото от Grubi сваляне на врабчета.
Кален дъжд съм наблюдавал много пъти, но кален сняг за първи път. Интересно, че след топенето му растенията никак не се почустваха добре.
Комшията на едното село каза, че след падане на снега повечето врабчета изпопадали мъртви (той има обори с много гнезда).
На другото село бях намерил 3-4 умрели скорци по двора. Казах си "от глад", без да се усетя, че при кокошките на комшийките имат манджа.
Май "червеният" сняг не е съдържал пясък от Сахара...

Чет Апр 19, 2018 12:01 pm
Профил

http://dnes.dir.bg/news/futbol-fenove-a ... 1227?nt=14

Колко още трябва да търпим тия простотии?

Гледам - стадо лумпени върви по жълтите павета и гърмят бомбички. Полицията пък гледа, като стадо телета.

Чет Апр 19, 2018 12:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570 ... 1075  Следваща