Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Драйвери за четкови мотори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Драйвери за четкови мотори
понякога, без да искам, дори с малолитражния котарак ги унижавам подобни типове.
веднъж си карах кротко по магистралата, лафим си с един приятел и слушаме ретро музика на касетка. по едно време някакво бучене се чува, гледам приборите - нормално. огледах се в огледалата, една петица се пъне да ме изпревари. без да се усетя сме се влачили със 160...

пуснах го, гледам двама мургавели се кефят, че изпреварили стария котарак. минаха отпред и намалиха малко, колкото да ме издразнят.
и се почна едно изпреварване... нямаше да се заяждам с тях, ама просто бавареца произвеждаше нещо мириззливо на тея скорости, помахах им с ръка и ги оставих далеч назад.

спираме на бензиностанция (в частта за храностанция). ония се появиха след десетина минути, гледат. "бате, колко коня е това?" малолитражка е. "а колко кубика е?" 3.2 литра. "че каква малолитражка бе, 3.2 литра!" ами това е най-малкия двигател, трябва да видите как върви шестака

Пон Ное 20, 2017 11:41 pm
Профил
Аватар

има си правило тука - ако е чисто нова колата са пенсионери, видиш ли малко
по-вехта версия (нашенец), обикновенно

но с тия задръствания на всеки му избиват нервите, особено ако бърза да вземе
децата от училище. но просто няма как да се лети...бутат се
вече и трудно се различават марки, особено в тъмното.

Араби и африканци по-скоро карат непредвидимо и несигурно, но не съм видял видял да се бутат
Но няма смисъл от категории, винаги ще се намери някой бързащ, изнервен и т.н.

Пон Ное 20, 2017 11:44 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
понякога, без да искам, дори с малолитражния котарак ги унижавам подобни типове...

Тия фатки минават на баварците, ама пред гоуфа, тц. :D

Пон Ное 20, 2017 11:56 pm
Профил

то такива Дедо и с баба алфа ги тормозех, хем наистина е малолитражка, особенно с разни дърти BMW-та, те и да могта да вървят не е за дълго, а и обикновнено ги карат идиоти, то скоро с полото бях и някакъв такъв ме изпреварва 5 пъти и след това намаляваше, хем иска хем не му стиска, а то полото повече от 160-170 може само ако го буташ, и както се натискаше по едно време го гледам рязко изостана назад и бая пушеше :)

п.с. Ицо, гуофуджиите не са дорасли за котараци бре

Вто Ное 21, 2017 12:00 am
Профил
Аватар

тук ограничението е 110...кара се 120 до 140 рядко, защото глобите не са приятни. не мога да се меря с БГ магистралите :)
просто всеки настъпва колко може, но и да иска не може - ремонти, тежки машини, задръствания, тук таме катастрофа, лед, дъжд...
по-добре да стигнеш, иначе си е всеки ден 80-100км искаш или не

Вто Ное 21, 2017 12:35 am
Профил
Аватар

Мнение ...
Мии то по новите гръчки магистрали с баба Рено обикновено си карах у най-лявата лента, така че не е до конските сили. Там обаче ако видиш ограничение е най-добре да го спазиш защото не е без причина, а по българските двулентови "магистрали" през 5-10км има ограничение 60.
Чак като наближавах българската граница няк'ви лъскави возила ми премигваха отдалеко и минавах лента вдясно за да карам после след тях, а те не минаваха вдясно :)

Вто Ное 21, 2017 1:47 pm
Профил
Аватар

то па една "магистрала" от серес до промахон... в дясно можеш да караш само с танк. хем почнаха безсрамно да събират пари за тоя участък, дано ги пооправят.

---

ротния към новобранци:
- момчета, имате изключителната привилегия да служите в танкови войски. поне свят ще видите.

Вто Ное 21, 2017 1:55 pm
Профил
Аватар

Мнение ...
Ама Дедо, то тогава не се водеше за магистрала, предполагам и сега. Аз за истинска говоря, като Игнатията - минавал съм я от Албания до Турция. То сега май и тя не е, ама тогава беше новичка.

Вто Ное 21, 2017 2:01 pm
Профил
Аватар

Продуханите баварци, мерджани горящи масло, пернишките галфони и прочее ламарини, барабар с задкормилните грешки на природата в тях биха били смешни, ако не бяха опасни за околните. Не ми пречи, че ще ме изпревари и велосипед, но да го направи както трябва. Дори ще му осигуря лесна възможност за това, стига да сигнализира.

Вто Ное 21, 2017 2:53 pm
Профил

Дедо, какъв ти е котарака? В момента гледам какво предлагат и всичко е само 2 и 3 литра - нищо по голямо. Зарад тая екология скопиха всички големи мотори ...

Вто Ное 21, 2017 7:51 pm
Профил

Търсиш неправилно! За това!
Я погледни тук Краз 257
:D

Вто Ное 21, 2017 9:11 pm
Профил
Аватар

стария котарак е xj40 1993

нищо екологично няма в него - дърво е отсечено, теле е заколено. няма катализатори, еърбеци. радиото е Alpine с CD чейнджър в багажника, но свири само оригинални дискове (или записани до 4-та скорост, но пак им се цупи)

моя е малолитражка (3.2). колега от клуба има даймлер XJ12 (6 лита), с 2 резервоара. ходихме до морето и почти нямаше бензиностанция, на която не спряхме 8) звука е като на зил. максималния момент е към 3700 оборота, т.е. при нормално каране почти не чуваш двигателя.

догодина ще стане 'ретро'. по тоя случай съм планирал да му сменя кожата, боята, хрома, дървото е за байц и лак също.
само да останат излишни пари

Вто Ное 21, 2017 9:39 pm
Профил
Аватар

Да, най-евтиното решение е да поръчам развойни бордове от TI, че и Микромеките също.
Поне установка със спринцовка имаме, но там използват стъпков, със ремък от едната страна на оста и със енкодер от другата - даже крайни изключватели няма, ако стигне до края сигурно ремъка просто започва да буксува... няма как да строши пластмасоват спринцовка или да отнесе конструкцията.

Сря Ное 22, 2017 10:42 am
Профил
Аватар

Я да ви питам за акъл, отново... да добавя, че говоря само за обикновенни логики, без контролер (засега). Изключвам решението с релета, въпреки че не е невъзможно.

Днес тествах животинчето с DRV8870, много приятно работи.
Линейно актуаторче, с четков мотор и крайни изключватели. Като стигне който и да е край и само се изключва (или пък чипа му задейства защитата, но според мен е
първото - не се сетих да пробвам само мотора на захранването). Самия актуатор струва 80-90 долара, незнам защо се пазарят за драйвер чипа който струва 1-3 долара (особено като това нещо няма да се прави повече от 1000 на година)

PWM на развойния борд е направен с таймер 555. Единия вход на DRV8870 на 0, другия на 1 и обратно върти с максимална скорост. Единия вход на 0 и другия на PWM, или обратно върти с зададената скорост.
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/drv8870.pdf

Схемата която са ми дали има 74HC14 което клоква едно 74HC74, което пък си сменя изходите и така обръща посоката - мотора в случая се върти на максимална скорост. Виждам, че има и решения само с 74HC74, с преден и заден краен изключвател, като например
http://www.robotroom.com/Flip-Flop-74HC ... obot5.html

По-интересно би било решението да има PWM контрол на скоростта, но и контрол на посоката, плюс on/off контрол. За това би могло да съчиня някаква по-засукана външна логика, или направо да използвам DRV8801, има си посока/PWM контрол/enable/sleep и fault. Което работи отново с проста логика и ключета, без да има контролер.
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/drv8800.pdf

Какво мислите по-въпроса? Да си карам с 8870 (по-интересно) или да минавам на 8801? Токът не е от значение, според мен трудно ще стигнем до 1A, а за 2.8А или 3.6А май съвсем не ми се вярва.

А ето ви и всичките им моторни драйвери, ако искате да препоръчате нещо друго
http://www.ti.com/lit/sl/slyb165i/slyb165i.pdf

p.s. май това, което искам е модификация на развойния борд за 8870. Там всеки вход може да се закачи към захранване, маса или PWM. Единствения проблем, е че посоката се се сменя с джъмпери - а аз иска да сложа логика и ключе напред/назад и стоп. А разните по-засукани неща като спиране (две единици на двата входа) и т.н. ги оставям за момента в който стигнем до контролер. Може би едно кодиращо ключе (с логика или без след него) ще свърши работа.

Пон Яну 22, 2018 11:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2