|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 7:27 pm
Относително евтини осцилоскопи
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Относително евтини осцилоскопи
Горан е сложил нови захранвания и едно симпатично спректрално анализаторче, пише че май е чисто ново...склонен съм да му вярвам
|
| Вто Окт 17, 2017 2:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Симпатично анализаторче, но имам подобно, някай друг може да му се радва, за сега имам сонда и тракинг генератор. Едно друго имаше на сходна цена но май е заминало. Тоя HP комутатор заглеждам, ама не знам с какви модули е, и от къде ще му намеря окомплектация. Скоро имах нужда от нещо точно такова да превключвам антенки, то верно че ще трябва веднъж на 10 години ама....
|
| Сря Окт 18, 2017 4:58 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Сря Окт 18, 2017 8:17 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Щото комет ми беше по-близо, не забравяй че съм селянче... Те бяха 8 rfid антени, налепих нещо набързо.
|
| Сря Окт 18, 2017 11:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Горан е сложил един интересен усилвател/разклонител на сигнал 1 вход/10изхода Това за какво може да се използва... http://www.sgsoftware.se/131479809
|
| Нед Окт 29, 2017 8:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
почти всички честотно мерещи уреди имат вход за реф честота. някъде в лаба имаш супер-стабилен генератор - венцел + рубидий + GPS, примерно. той обикновено има няколко изхода, но ако имаш повече железария в лаба ти трябва 'разклонител'
нищо кой знае колко уникално, интересен е производителя.
|
| Нед Окт 29, 2017 8:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Като казахте усилвател с референс си помислех за lock-in усилвателче, ама не е...
|
| Нед Окт 29, 2017 8:57 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ааа Миро на същия производител при нас има 3 броя lock-in (но още не са решили да ги хвърлят  ) http://www.thinksrs.com/products/SR810830.htma колегите сътвориха нужния им lock-in с червената Петя, и са много доволни (т.е. нищо ново, но все пак кода и идеята си е тяхна) а идеята за Петя-а си беше твоя, така че трупаш бири  @Дедо - ми ще трябва значи към разпределителя, да си купя и генератор от Горан... пише че можело да 1 миля кабел да закачиш към всеки изход...направо точен клок за всяка стая в сградата
|
| Нед Окт 29, 2017 9:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
E па що искаш да ги хвърлят... ние няма какво да ги правим  По-скоро технологията на лок-ина можем да ползваме и с обикновени контролерчета да мерим малки неща. Идеята с Петята е интересна, там имат 14-бита вход/изход и може доста интересни неща да се направят. А пък за точен клок на една миля забрави... На всеки метър имаш поне 3-4ns закъснение. Точна синхронизация на разстояние е мъка, голяма мъка. По-скоро някаква маркиране/модулиране, за друго не виждам смисъл аз.
|
| Нед Окт 29, 2017 10:36 pm |
|
 |
|
PhilipZ
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 279 Местоположение: София
|
Може ли линк към идеята? Clock е малко двусмислено понятие - ако ти трябва синхронизация във времето - да не става, но ако ти трябват точно 10 MHz няма значение фазовата разлика на сигнала и тогава си върши точно работа. Аз имам едно друго притеснение - изходите не са галванично разделени (през трафчета) и е възможно (и много вероятно) да се получат ground-loop което е много по-неприятно от фазовата разлика.
|
| Пон Окт 30, 2017 12:58 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ако ти трябва точна синхронизация на ИЗВЕСТНО разстояние - също става. Справка - GPS системата. Релативистките ефекти ти пречат само, ако искаш да синхронизираш единични ивенти. За периодичен клок няма проблеми. Ще са 'едновременни' дотолкова, че наблюдател, разположен на рано разстояние от тях, да ги вижда като едновременни.
|
| Пон Окт 30, 2017 1:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
На Петята ли или на идеята за lock-in amplifier? За второто има доста линкове за теорията, както и на реализацията с микроконтролер. Примерите обикновено са с 8-бит контролерче и съответно с някакво измислено ADC, но въпреки всичко постигат впечатляващи резултати като да кажем измерване на мили че даже и микро омове. Не знам дали сте си играли с транзисторното тестерче (споменавах го в темата за хитри мерачки). Та там донякъде използват съвсем, съвсем простия вариант на lock-in, даже мисля че по друг път са стигнали до идеята. Тъй де няма значение, въпросът беше че чрез този и още няколко "хитри" способа могат да се измерват разни параметри с почти подръчни средства. И ако ми остане време може да спретна нещо с АРМ за да не е съвсем с "подръчни средства". А пък с Петята там и ADC/DAC са с повечко битове, като сложиш и фпга-то (цинка) вече си става една доста сериозна платформа за подобни способи на измерване. Затова казах че идеята да ползват такъв способ + Петя е интересна, даже ми е любопитно какво точно са мерили и какво се е получило...
|
| Пон Окт 30, 2017 2:02 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
В PTB 10-те мегахерца от цезиевите фонтани и от водородния мазер ги разпределяха между сградите по съвсем обикновен начин, с прост коаксиален кабел. И на синхронизацията по фаза са и намерили цаката, ама там май опират някакви ограничения откъм дисперсия и влакната са за предпочитане. Едни сегашни колеги са си пуснали решението за свободно ползване: https://www.ohwr.org/projects/white-rabbit/wiki/wikiА относно lock in-а - като за толкова прост принцип, действително е нещо много полезно. И в много случаи наистина може да се направи с подръчни средства. Напоследък се заглеждам за варианти за мерене на малки съпротивления с резолюция под 1 ppm, т.е. нещата отиват към нано-омове. Звучи леко безумно, обаче изглежда не е невъзможно и разни хора копаят в тази насока. Та за това се иска и мускул (>20 бита АЦП), и мозък (FPGA) - на практика е нещо като само-калибриращо се софтуерно радио 
_________________ Manners maketh man.
|
| Вто Окт 31, 2017 12:36 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
благодаря за статията, много е интересно
|
| Вто Окт 31, 2017 2:57 am |
|
 |
|
miro_atc
|
sub-nanosecond синхронизация е де-факто стандарт за почти всеки интерфейс днешно време. Мисля че много хора тук сме се сблъсквали с тоя проблем, макар и на далеч по-малки разстояния. Но то разстоянието е по-скоро проблем свързан с качеството на сигнала, отколкото със самата синхронизация. А пък качеството на сигнала винаги се реже, дори и на малки разстояния. Примерно едно цифрово сигналче с честота 200MHz. Не е нещо велико, но ако го разхождаш по платка винаги гледаш драйверите да не са прекалено яки и прекалено бързи, щото иначе не може да удържиш сигнала само по платката, колкото и да е качествена. Затова от нещо правоъгълно на теория с период 5ns винаги се стига до нещо размазано с прозорец пикосекунди. Разминат ли се фазово приемник/предавател и край не можеш да семплираш. В повечето случаи клока също се предава, та затова е важно линиите да са изравнени до милиметър и по импенданс и т.н. Дедо Боре ги разбира тия работи. По-интересно е другата ситуация, когато интерфейсът е source synhronious и минава по кабели дето се подменят често, както е при jtag. Е там става весело  Абе синхронизацията си е проблем, който най-добре да нямаш. Затова почти всички интерфейси вече са серийни, т.е. само един сигнал, който няма нужда да го синхронизираш с нищо друго. Така се постигат гигахерци, а джама на сигнала може да е sub-picosecond и пак да не ти дреме 
|
| Вто Окт 31, 2017 11:31 am |
|
|