Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Димиране на LED лампи 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Димиране на LED лампи
Дреме им на светодиодните тела какво им подаваш, да не говорим че човеко сиказва че са за 220 V, за какъв постоянен ток говорим, това не са 12 V лунички. Ако работят на 220 и са изцяло пасивни, т.е. само грец на входа единствените му проблеми идват от това че те си имат напрежение в права посока и докато не го превишиш едва ли ще видиш осезаемо светене, и от друга страна от спецификата на триака ...

Чет Окт 26, 2017 6:06 pm
Профил
Аватар

Ми нали това е чуденката, бе ТоНи: като са изцяло пасивни, т.е. грец, УЕД и резистори, защо при еднакво захранване половината слушкат и папкат, пък другите правят дискотека?
Е па не са пасивни!

Чет Окт 26, 2017 6:54 pm
Профил

Абе дискотека може да е пресилено, под мигане не знам дали янма в предвид просто минаге, 50 Хц ... знам ли. Не са изключени някакви други ситуации, аз съм виждал мигащи но не са били само диоди със съпротивления.

Чет Окт 26, 2017 7:14 pm
Профил
Аватар

АА,
направих една бърза симулация (просто нямам време да ти помогна по-съсредоточено)
комбинацията от тоя триак и МОС3021 нещо не бака добре с такъв вид товар. триака се отпушва само в двата квадранта.
с обикновен диак триака си е ОК, просто или модела на опто-диака не е читав, или има някаква друга особеност, която не ми е очевидна в момента.

опитай се първо да подкараш схемата на LTSpice, примерно и тогава размахвай поялника.

и искам да подчертая, че такава постановка, точно с тези пури, я намирам за пълна дивотия.
дори без димиране, това си мига на 100Hz, а перка на акула нещата стават страшни и като мощност, и като ефективност, да не говорим колко ще смущава.
диодите светят с постоянен ток. точка.

Чет Окт 26, 2017 8:33 pm
Профил

Какви са тези "акулени перки"?

Чет Окт 26, 2017 8:48 pm
Профил
Аватар

фазово регулиране на полуперид не ти ли прилича на перка на акула?

Чет Окт 26, 2017 8:52 pm
Профил

ДедоБоре написа:
с обикновен диак триака си е ОК, просто или модела на опто-диака не е читав, или има някаква друга особеност, която не ми е очевидна в момента.

Като нищо! Аз последно си правих симулация на управление на контактор(от онази тема) през шмигер-оптодиак-триак. Използвах multisim 14 и доста благи думи отнесе програмката, докато се усетя, че триака няма модел. Обаче онова не ти дава грешка, а си смята някакви работи и показва някакви минимални токове. И не ще да се отпушит този триак и не ще...

Чет Окт 26, 2017 9:01 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Акулена перка
Това са осцилограми свалени на масата с товар една LED лампа и ютия 1000W включена през 25 м. кабел.
Като си посъбера малко мислите ще добавя още по темата и днешните проби
Не ме питйте защо перките са еднопосочни - ще обясня по-късно

Прикачени файлове:
DS0006.JPG
DS0006.JPG [ 17.46 KiB | Прегледано 4337 пъти ]
DS0004.JPG
DS0004.JPG [ 17.6 KiB | Прегледано 4337 пъти ]
DS0002.JPG
DS0002.JPG [ 17.34 KiB | Прегледано 4337 пъти ]
DS0000.JPG
DS0000.JPG [ 17.23 KiB | Прегледано 4337 пъти ]
Чет Окт 26, 2017 9:04 pm
Профил

Еднополярни - 100 Hz - явно си мерил след грец.

Чет Окт 26, 2017 9:16 pm
Профил

Да погледнем от друг ъгъл.
Има хале с китайски ЛЕД неща, на които не пише "димабле".
Босът ви привиква и ви казва "Димирай!".
Лично аз бих предложил удвояване броя на телата , кабел и контакти.
Другото е загуба на ресурси.

Чет Окт 26, 2017 10:25 pm
Профил
Аватар

ако е приемливо на тавана да скъташ някъде сред ламбите и ютията... значи си решил проблема

модели на триаците ги има на сайта на ST.
заостря ми вниманието думичката 'snubberless' названието на тази фамилия триацим и най вече влиянието й въру лед това през грец.
с модела на опто-диака е малко по-сложно. fairchild са имали спайс модел, но вече са част от On. на техния сайт няма нищо.
на сайта на LTSpice има модел, изглежда нормално, но защо диака не включва в единия полупериод... нямах много време да го въртя или да чета чаршафи.

---

стефане,
нормалния подход е да си сложиш читави лампи и драйвери, които са dimmable. не е чак такава скъпотия, ако не се гони DALI. пък и инвестицията е за 5-10 години поне, да пестиш за семки ми се вижда тъпо. отделно и диодите ща са в подходящ режим на работа (няма да ги дъниш с импулсен ток), и няма да мига, вероятно и загубите и/или светлодобива ще е са други.

но... реалността е друга.

Чет Окт 26, 2017 10:34 pm
Профил
Аватар

Дедо, ай недей и ти! Още на първа страница ТоНи написа, че триакът иска над 100мА за в едната посока, пък с този 1кОм... Отдавна да бях сменил или триака или резистора, пък най-вероятно да открия, че палатката / ламбата си има катинарче...

Чет Окт 26, 2017 10:54 pm
Профил

Дедо,
наскоро си връзвах едни лампи... абе нещо тънък ми се видя кабела - 4кв според маркировката.
Измерих го с шублера - фи под 1.5 мм.
Аз ли нещо пропускам или това е реалността?
Добре ,че не пише "диммабле" на кабела.
Шегувам се. :)

Чет Окт 26, 2017 11:14 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
ако е приемливо на тавана да скъташ някъде сред ламбите и ютията... значи си решил проблема

Картинките са същите и ако няма ютия а има лампа с нажежаема жичка 60W, паралелно на LED лампата. Ютията я сложих за да имитирам мощност, подобна на редичка лампи, вързани на дълга жица.
Като цяло идеята поради която се прави димирането е меко казано особена и странна. Защо са избрани точно тези лампи и дали предварително е мислено че ще има димиране не знам.
Като цяло нямам задължение или някакъв твърд ангажимент да достигна до краен успех в начинанието.
Първоначалната проба с автотрансформатора, която показа някакви обнадеждаващи резултати вероятно си изигра дяволската роля да тръгна да се занимавам с въпроса по описания начин.
Това, което най не ми харесва до момента е че различни групи лампи се държат по различен начин при включване към едно и също нещо.
От днешните занимания има още едни осцилограми (доста странни)- ще ги пусна като ги пообмисля.

Пет Окт 27, 2017 12:03 am
Профил

Е пусни ги преди да ги обмисляш. Това че успяваш да го отпушиш с ютията не е фактор, това с 60 W ламба е друга работа, но и тя осигурява достатъчно ток за задръжка, а явно този през УЕ ти стига. Ако е вързал товара от горе ще му е по-ленсо да го отпушва. Дали обаче ще осатне отпушен товара само при лед товар е еидн съвсем друг въпрос. Според мен ако е самос лампи перката ще се преврне в правоъгълниче, може и да греша, дай да видим осцилограми.

Пет Окт 27, 2017 12:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща