|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Димиране на LED лампи
Мии може да ограничава по ток, що не?! Или все пак да се окаже, че има още нещо недовидяно. То не друго, но детското в мен беше убито преди доста години: купувам си ефтинджос китайски електронен "фазомер" и през прозрачната пластмаса съглеждам само три бутон-батерийки и уж обикновен червен УЕД, но той започва да мига когато сондата на фазомера доближи до високо напрежение и да свети непрекъснато когато го допра към плюса на акумулатора на колата...
|
| Вто Окт 24, 2017 8:54 pm |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
На едната снимка е единия край на платката. Тя продължава по същия начин - още диоди и съпротивления (68 диода, 18 съпротивления по 33R). На другата се вижда греца. На третата е платката като цяло.
|
| Сря Окт 25, 2017 9:49 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нещо не ми излиза сметката на 3 диода по 1 съпротивление.
при 18 съпротивления се получават 54 или 57 диода при 68 диода трябва да са над 20 съпротивления, но е любопитно как точно (нито 68, нито 65 се дели на 3) я сложи очилата и ги преброй пак, или кажи как са навързани
|
| Сря Окт 25, 2017 10:57 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Мда, това легално в EU няма как да мине. Храненето с DC ще помогне, най-добре отделни линии до всяка тръба за да може да се пуснат на константен ток (CC). А още по-най-добре ще стане ако изчезнат резисторите, може и греца, и ги пуснеш на CC.
|
| Сря Окт 25, 2017 10:58 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
68 - 18 x 3 = 14.
В средата виждам едни 14 диода и покрай тях не виждам съпротивления.
Има вероятност всичко да е вързано последователно. Т.e - 68 диода през 594 Ома резистор (18 х 33).
|
| Сря Окт 25, 2017 11:26 am |
|
 |
|
AA
|
Относно бройката - както е писано в горния пост, в средата има повече диоди, между които няма съпротивления. Всичко е вързано последователно. Относно как е минало в EU - нямам идея. Лампите са купени от магазин или склад. На тях пише модел, производител, вносител. Няма как да отварям лампите и да правя промени в тях. Свързани са 17 тела с по 2 пури и от всяка група до таблото идва отделен кабел. Това е даденост и не мога да го променя. Май наистина най-разумно ще е да се мине на постоянно напрежение. Ще трябва регулируем източник с напрежение 120-220 волта с необходимия ток. Вероятно ще опитам дървено изпълнение - регулируем тиристорен изправител с LC филтър в изхода.
|
| Сря Окт 25, 2017 12:51 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ако нямат кондензатор за изглаждане на пулсации, може да ги димираш като направиш ШИМ примерно на 1 kHz, грец, IRF740 в диагонала на греца а лампата последователно на променливия вход на греца.
|
| Сря Окт 25, 2017 1:07 pm |
|
 |
|
lcr
|
Според мен и с фазовото управление ще стане, само трябва да си вържеш схемата правилно. 
|
| Сря Окт 25, 2017 1:28 pm |
|
 |
|
AA
|
Вчера успях да направя нови проби. Схемата, в която лампата е свързана условно отгоре на симистора се държи по добре спрямо тая, вкоято лампата е условно отдолу. В най-ниската част на регулирането лампите едва мъждят, след това обаче има период на мигане и след това при по-високите нива пак е добре. Като цяло не може да се ползува в тоя вид. Най-лошото е че има положения, в които част от лампите светят добре а друга част мигат - явно лампите имат различни параметри ( един вид различни прагове ). Това ме навежда на мисълта че какъвто и да е димера нещата няма да са добре като цяло. За съжаление бях забравил кабела на осцилоскопа и не мога да пусна картинки на напреженията. С MOS транзистора нещата бяха по зле. Транзистора беше IRFP460 ( той геройски изгоря ), ШИМ-а беше ха около 1.3KHz от NE555, гейта беше през драйвер на Микрочип. И двете схеми на масата се държаха прилично при товар лампа и ютия 1000W, включена през 30м. кабел. Вероятно ще купя за проба един димер: https://www.zahranvane.com/%D0%97%D0%B0 ... -BTA41600B , въпреки че съм скептично настроен за резултата. Междувременно ще мисля и за захранване с постоянно напрежение. Вероятно и там ще има проблеми че лампите ще светят различно, но характера на обекта е такъв че този дефект може да мине и за ефект.
|
| Чет Окт 26, 2017 8:31 am |
|
 |
|
lcr
|
Добре би било, ако можеш да направиш една осцилограма с 2 канален осцилоскоп, като на единия канал пуснеш мрежовото напрежение а на другия изхода на нулевия детектор при различни положения на димера (когато лампите светят добре и когато примигват). Другото, което ме съмнява е това, че е възможно фазата на напрежението върху симистора да бяга а пък ти го ползваш за управлението му. Много е вероятно да постигнеш доста по-стабилна работа, ако замениш оптотриака с обикновен оптрон с транзисторен изход и така да управляваш симистора с импулси от източник на постоянно напрежение. Т.е - нещо такова: 
|
| Чет Окт 26, 2017 10:07 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да, ама нали беше казано, че този симистор малко кофти се отпушва през 1кОм... Това ми размига един голям червен светодиод: как става мигалка от прост LED и резистор?!
|
| Чет Окт 26, 2017 11:21 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Това за отпушвването го споменахме вече ... а дали все пак не си струва да провериш дали в лампа която мига и която не мига има едно и също, хич няма да ме очуди ако са различни. Как успя да изгориш транзистора ?
|
| Чет Окт 26, 2017 1:31 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не знам какво ще е предназначението на тоя цех или хале, но димирането по тоя начин създава стробоскопични ефекти. Ако ще има машини с въртящи се възли, потърсете някаква алтернатива.
Редакция: Имаше някакви стабилизатори на напрежение, представляващи автотрансформатор с моторизиран плъзгач. Нещо подобно, след преправяне на управлението, няма ли да свърши работа?
|
| Чет Окт 26, 2017 1:35 pm |
|
 |
|
lcr
|
Тони, споменато е, но никой не му обърна внимание, пък то май ще се окаже ключа от бараката. 
|
| Чет Окт 26, 2017 1:58 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
Те светодиодните тела не са ЛНЖ, че да им се подават акулени перки. Искат си постоянен или леко пулсиращ ток. 3 броя AC-DC 120-300 V/ 6A щв свършат работа. Например нещо такова.За променлив ток има едни нещица - магнитни усилватели  .
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Чет Окт 26, 2017 5:00 pm |
|
|