Re: TS100 - интересна джаджа
Много помогна! Благодаря ти!
Ето какво се появи.
Първите пет изображения показват отклонение от твоите и по-конкретно се оказва, че основната честота на PWM-а е сякаш качена върху висока честота и реално не подгрява според PWM импулсите, а чувствително по-слабо.
Следващите четири изображения почти повтарят твоите като настройки на осцилоскопа, а и показаното вече прилича като на твоите /почти/. Високата "носеща" вече я няма.
Как го докарах до тук... След като видях твоите осцилограми, а те изглеждат съвсем както си трябва и като стигнах до моите ми стана ясно, че нещо никак не е наред. Гледах схемата. Гледах платката. Набелязах какво да меря. Разглобих целия поялник и започнах да оглеждам внимателно с лупа всичко. След четвъртия пас на огледа един керамичен кондензатор ми направи леко впечатление, че има нишка на една от спойките. Премерих с уреда - лоша спойка, нямаше верига. Това е C24/100nF който е точно в гейтовата верига на PMOS транзисторите. Оправих спойката и поялника още в полуразглобено състояние за отрицателно време изкатери до 330 градуса на 12V. Мдааа нищо общо с преди това. Играх си с различни температури и гледах на осцилоскопа - като цяло е както се очаква, само тези шумове и по-полегати фронтове при моя случай правят впечатление като разлика.
Друго - елементите на платката можеше да са по-добре запоени и май са с безоловен припой или нещо по-високо температурно. Има някои леко разкривени, възможно е и други да не са добре запоени, но сега нямам време да презапоя всичо, но ми се струва, че ще е добре да се направи. Поне в конкретния случай.
Имам да черпя
////////////////////////////////////////////////////
От тук е след оправената спойка
////////////////////////////////////////////////////