Отговори на тема  [ 400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Следваща
Въпроси около CNC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпроси около CNC
ig_ivanov написа:
pipilica, разгледай канала на тоя германец- буквално от нищото си е направил няколко CNC-та, даже са с енкодери. Така ще ти стане малко по-ясно какво е нужно.

Тенкю за линка, това е моя човек, важното е че работи.
Има ли разлика в управлението на моторите, едните са с много жици другите с по-много, или само са с различни чипове пък преди тях е едно и също.

Сря Юни 14, 2017 4:19 am
Профил
Ранг: Професионалист

Определено не е твоя човек ,но както искаш. Ще хвърлиш пари и труд на вятъра. Правил съм подобни и знам на какво са "способни". От тезгяха бяха насочени директно към боклука.

Сря Юни 14, 2017 4:52 am
Профил

И що така мислиш.
Да труд и време ще позагубя но пари не смятам да харча, освен за някъв готов модул между компа и драйверите на моторите.

Сря Юни 14, 2017 5:00 am
Профил

правил съм подобни. Получава се едно нещо способно на нищо.Аз си го признавам. Не се дуя като оня с направляващи от водопроводни тръби който цепел микрона на две.Аз не успях да уловя с трици маймуни но дано ти успееш.

Сря Юни 14, 2017 6:03 am
Профил

pipilica написа:
Има ли разлика в управлението на моторите, едните са с много жици другите с по-много

Виж какво съм ти написал!

pipilica написа:
Да труд и време ще позагубя но пари не смятам да харча

Ако мислиш, че за 5лв ще глобиш нещо на цена 1000лв, ще те разочаровам!
От това колко пари ти се дават зависи колко работа ще върши резултата! Предполагам, че това е проблем и на хората, които се оплакват, че са сглобявали нещо и накрая не се е получило със задоволително качество. Няма как да използваш подръчни материали и да надскочиш най-ниския китайски клас... Примерно за обикновено 3D принтерче едва ли ще паднеш под 300-400лв инвестиция(зависи дали ще имаш подгрев, глава, размери). За сериозна машина лесно можеш да се качиш до 1000лв. За рутер цените са още по-високи! Говоря за задоволителен резултат! Не да сглобиш нещо, което не става за чеп на кисело зеле!
Поздрави!

Сря Юни 14, 2017 1:08 pm
Профил
Аватар

Чисто технологично, какъв е проблема да се сглоби каквото може. Тъкмо ще види какви са проблемите, какво трябва да се промени. Ще види какви са различните подходи при изграждане на различните възли. Ще прецени кое се вписва в бюджета и дали си заслужава инвестицията, погледнато от неговата си "камбанария".
Както си му е реда, да счупи няколко фрезера. Да направи заветната "дупка в менгемето", без която никой фрезист не е станал такъв... :D

Сря Юни 14, 2017 1:35 pm
Профил

Всеки е пробивал отвор с ръчна дрелка и такава монтирана на стойка..... всеки знае каква е разликата.
Т.е. някои неща не могат да се правят ей така. Щото нищо няма да излезе, а ще е загуба на време труд и пари. Тоя немец е показал абсолютно безполезни е безсмислени неща, то с такива са пълни и каналите ка Discovery, NationalG и т. н. и т.н. ......

Сря Юни 14, 2017 3:36 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Не разбирам, защо всички решават, че от всеки ентусиаст/хобист веднага трябва да стане професионалист?
Всички са наясно, че за да си много добър в нещо, инвестицията време/средства е задоволително отказваща, за по непретенциозните.
Човека е намерил малко свободно време измежду другото, просто да си поиграе без да има някакви сериозни очаквания, или да продава технологии, и дай ние големите и можещи да пълним постове, как нищо не ставало..

Всичко става, и начина не е само един!

Сори за офтопика.

Сря Юни 14, 2017 4:11 pm
Профил

Ники,не става дума за професионалист. Всеки който се е захванал с такъв проект има нещо наум за да го комерсиализира. Минал съм го тоя път от гол ентусиазъм до готов и работещ продукт.Правил съм 2+1 осни,3 осни ,4 осни,които работят от години. Тук не става дума за кой е по по най а да му помогнем да не повтаря нашите грешки.Да може с минимални средства да си направи добра ХОБИ машинка,с която да се научи да работи, да изкара някой лев и тогава вече да се насочва към по съвършена машина. Най-малкото да предвиди възможности за надстрояване с минимални средства. Всичките машини които съм правил с трапецовиден винт са пригодени за лесната му смяна със СВД. Съгласен съм че СВД е скъпо,замяната за една машина 350х250 х100мм ще икономиса 150-170лв. НО качеството и производителността са несравними.
Няма проблем да дойде,ще спретна едно управление ще изпробваме двигателите.Пък ако успея да завърша тая която проектирам в момента може и на нея да ги качим .
Сумата която съм посочил в крайна сметка ще нарасне до 1300-1500лв което е съпоставимо с най-евтините китайски рутери но ще бъде доста по добро.
Избора си е негов. Мисля че варианта "стъпка по стъпка" ще е най удачен,но той си решава.

Сря Юни 14, 2017 8:22 pm
Профил

Благодаря за дискусията която се получава, но да вметна нещото което ще направя и ще опитам да подкарам няма никаква цел, просто имам разни части и ме човърка да го направя, един вид спортна злоба.
Ще помоля за някво инфо за хибриден чип SI-7501, намерих за 7502 и 7500 но и двата са различни, тоя е преди крайните чипове дето са за мотора.

Прикачени файлове:
SI7501.jpg
SI7501.jpg [ 34.67 KiB | Прегледано 9762 пъти ]
Сря Юни 14, 2017 11:30 pm
Профил

Това изглежда да е някаква китайска изгъзица
в ebay го водят 5-phase Stepper Motor Star Connection

а в страницата на производителя такъв парт номер няма, обаче под 5-phase Stepper Motor Star Connection
се намира SI7510
http://www.semicon.sanken-ele.co.jp/ctr ... StepMotor/

Защо не го направиш с класиката TB6560AHQ изпитано, никакви проблеми и напълно задоволително, китайски платки за без пари...

Нед Юни 18, 2017 11:35 am
Профил WWW
Аватар

Ако двигателите са 5-фазни, не се сещам за лесен начин за подкарване като двуфазни.
Отделно, би било стъпка назад...

Нед Юни 18, 2017 12:18 pm
Профил
Аватар

Е нищо чудно да има драйвер за 5 фазен мотор - по разните машини от този тип (като скрапнатите от колегата) съм виждал и 3 фазни и 5 фазни стъпкови мотори. Айде 3 фазния малко по познат ама другия ...

Нед Юни 18, 2017 6:00 pm
Профил ICQ

Приказката за копчето и балтона...Ентусиасти които сами си създават трудности за преодоляване. За 6560 съм съгласен железни са но за хоби-играчки.

Нед Юни 18, 2017 6:08 pm
Профил

Моторите са нормални униполярни с 6 кабела, тия дето ще ползвам ги намерих в нета и проверих, тая платка явно е от друга машина и отпада от ползване.
Имам и драйвери за тях много добри SLA7026M SLA7024M само няма степ/дир контролер но намерих схема с ТТЛ чипове и са пробата ще е така.
Дрюгарю Ценков що тоя ентусиазъм да ме откажеш от идеята ми, нали знаеш и приказката "първа бука за наука втора за вретено" то и баба знае мяткаш некви 2000 хилки по разни фирми и имаш читава машина. Аз пък искам да си я направя сам от подръчни материали ей така за хоби, естествено с ваша и на колегите от форума помощ, никой не се родил научен нали така.
Знам че ви се струва смешно и глупаво това дето се занимавам но на мен си ми харесва.
На вкус и цвет товарищей нет казало кучето и ....
Та ще съм благодарен на помощ от ваша страна.

Нед Юни 18, 2017 11:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Следваща