Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Запис на НАНД 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Запис на НАНД
Здравейте, някой дали знае къде в София може да ми запишат H27U1G8F2BTR ?
Сори ако съм сбъркал раздела.

Вто Яну 31, 2017 12:09 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Запис на НАНД
Ами трябва да се надяваш някой колега да има платка за този или подобен чип. Аз не видях да го има в корпус, който може да влезе в цокъл, а и не си казал какъв е твоя. С прости думи трябва да запои на платка, да се програмира през контролер(някой трябва да напише програмата) и да се разпои. Не е ракетно инженерство, но ако няма нещо готово ще ти излезе скъпо!
Още повече ако искаш да вкараш голямо количество данни и се налага да ги подаваш отвън(контролерче няма как да ти побере 1G) през USB или LAN!

Вто Яну 31, 2017 3:27 am
Профил

Ами на това се надявам - да се намери някой, който да разполага с необходимия преходник и контролер да свърши работата :). Чипът е това http://g02.a.alicdn.com/kf/HTB11KFdJVXX ... 40x640.jpg
Дъмпът, който са ми пратили е 140МБ, като преди това ми се иска да направя бекъп за всеки случай. Иначе на чипът е записан фърмуера на един рисийвър, който заради кофти ъпдейт в момента е повреден, но все още функционален до някаква степен . Пратили са ми дъмп на ( надявам се :) ) същия чип от работещ рисивър.
Ако се налага запояване/разпояване, то тогава може би ще поръчам нов чип и с него да се работи... някак си ми се струва, че прекалено много ще му дойде на сегашния ( вече отнесе няколко нагрявания ).

Вто Яну 31, 2017 7:15 am
Профил

А BOOTLOADER или JTAG тоя рисивър няма ли? Все по някакъв начин го наливат в завода производител.

Вто Яну 31, 2017 10:11 am
Профил
Аватар

е, надали някой ще тръгне да налива мега- гигабайти в производствени условия през JTAG.
обикновено тия чипове се запояват вече издупчени, най-малкото с boot loader, ако не с целия имидж.

точно тоя хайникс не го поддържаме. имаше някакви особености, вече са ми избледнели. теоретично, трябва да имаме драйвер за него (всеки чип си има някакви особености, не е само до ID-то, малки разлики в алгоритмите и т.н.). но нищо не е тествано с реален чип и не бих се ангажирал с думичките 'работещо решение'

преди години и аз търсех някой по нашите земи (не само в София) да си е купил желязо за дупчене на нандове. нъцки. после, като понавлязахме в лайната, разбрах защо е по-лесно да дойде Чък Норис. решихме някак проблема, но въобще не претендирам за елегантност, още по-малко за универсалност.

та ще ми е интересно, ако някой е решил проблема и предлага услуга 'дупчене'

Вто Яну 31, 2017 10:39 am
Профил

Има jtag, но нямам и идея как да го ползвам :oops:
Има възможност да се ъпдейтне фърмуера през usb и rs232, но не влиза в write mode, а и не разполагам с необходимия пакет за rs232.

Според хора, които са се борили с този проблем, всичко произлиза от кофти чип и/или кофти спойки - прецесорът не може да прочете коректно фърмуера, пък камоли да запише нов. Tова го разбрах след опита за ъпдейт. След рифлоу на процесора и презапояване на паметта предполагам поне кофти спойките са отстранени, но фърмуерът вече е до толкова увреден, че не може да се самоъпдейтне като хората. Има някаква функционалност, но доста от функциите са недостъпни или увредени.
Уви, за момента единственото решение изглежда да му се бодне наготово записан чип.

Вто Яну 31, 2017 7:04 pm
Профил
Аватар

А какъв е ресивърът?

Вто Яну 31, 2017 8:06 pm
Профил

Denon AVR 2113

това е дъното

Прикачени файлове:
mainboardtop.jpg
mainboardtop.jpg [ 1.44 MiB | Прегледано 6597 пъти ]
Вто Яну 31, 2017 8:31 pm
Профил
Аватар

a по форумите споменава ли се, че дъното може да работи с нандове на други производители?

тия чипове по принцип са корави и за да се счупи, се изиква известна софтуерна некадърност.
моя софтуерист, дънеше в продължение на почти година по 10-15 ъпдейта на ден по 500МВ имидж, без да потроши чипа.
хванах го, защото няколко пъти го заварвах с отнесен поглед в тавана. "какво правиш?" "деплойвам"
докато един ден имах малко свободен ресурс на мислилото и го накарах да ми покаже как точно деплойва.
стана конфузна ситуация, защото след това трябваше да бачка повече, а не безгрижно да се рее в облаците по време на деплойване.

същия юнак трябваше да напише и драйвер за поддръжка на подобен хайникс. затова не мога да кажа дали изобщо има нещо работещо.

Вто Яну 31, 2017 11:16 pm
Профил

ДедоБоре написа:
a по форумите споменава ли се, че дъното може да работи с нандове на други производители?

Не съм срещнал, но сигурно има аналози :| . Като цяло политиката на производителите и официалните сервизи е подмяна на цялата платка докато я има налична ( 4-5 години ) след което - за скрап. При цената за труд на диагностик на запад, абсолютно логично е и да правят така.
Единствената надежда остава някой ентусиаст, който е решил, че устройството заслужава да му се отдели толкова време и нерви... това за не тривиални проблеми като стопено стъпало, сдухано захранване или изпърдели кондензатори.

Сря Фев 01, 2017 1:30 am
Профил
Аватар

omen написа:
Denon AVR 2113

това е дъното

Попитах какъв е ресивърът, тъй като Онкио имаха няколко поколения такива, с дефектна партида DSP на тексас. След определено време работа, деградира силиция, и контролера за паметта отиваше във вечните силиконови полета. Утре ако не забравя, ще проверя какъв беше въпросния чип, че май и други производители бяха засегнати...

Сря Фев 01, 2017 2:25 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Според линка device list програматора BeeProg на Elnec би трябвало да го поддържа ( доколко коректно - божа работа ). Това не е най-разпространения програматор но не е и като да го няма никъде. Вероятно го имат в някой сервиз ( може и автомобилен). Имам познат, който го има но е във Велико Търново.

Нед Фев 05, 2017 2:54 pm
Профил

Като цяло ми се искаше да е в СФ за да може да се мъкне ( ако се наложи ) цялото желязо. В краен случай ще се работи и по куриери :).
Така или иначе не ми е спешно и мога да чакам.

Нед Фев 05, 2017 8:29 pm
Профил
Аватар

Абе Тито може да свърши работата, ама се скатава. И да не му кажете, че аз съм ви казал... :lol: :lol: :lol:

Съб Фев 11, 2017 12:19 am
Профил ICQ WWW
Аватар

това с деградирането на силиция ми напомня за известен модел масков чип в телевизор на Funai,
който спираше да работи след известно време, по същата причина...

Нед Фев 12, 2017 3:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща