Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Климатик за дома 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Климатик за дома
Купи си климатик от по-голяма верига. Някои от бачкаторите в кварталните дюкянчета може да се големи пичове, ама кой ги знае дали ще съществуват след няколко години. Да не се налага да си търсиш гаранцията във Франция, под Айфеловата кула... :D

Нед Юли 17, 2016 1:07 am
Профил

Ако търсиш климатик на далавера ще трябва да се примириш че ще е от техно-смесен-магазин. Търсиш оферти с безплатен монтаж и това е.
За "пробиващите" марки - не винаги положението е розово - имам "честта" да ползвам един gree, топли без проблеми, но дрънчи, бръмчи, тресе и т.н. Не знам как ме изтърпяха съседите тази зима - сигурно понеже отдолу не живее никой сега, но ако дойдат си знам че тоя климатик няма да мога да го ползвам.
И тия "пробиващите" реално крадат ниските модели на сериозните, и удрят още едно поевтиняване - по-скоро технологично, за да могат да го извъртят в техните заводи.

Презапасяване не ти трябва - но с условието че оразмеряваш правилно. Това значи да забравиш 3-те KW дето ги гледаш в технотата и да вземеш данните за при -10 градуса. Това става най-лесно от http://www.eurovent-certification.com/. Кофтито е че там няма да намериш Sang и Neo.
От там вземаш данни за работата при -10 или -15 - в зависимост от това за коя от трите европейски зони е предвиждан се специфицират до различните температури. На климатика дето си видял "3.2Квт на отопление" в техното ще видиш че излиза 1.8KW примерно при -10. Някой модели обаче ще видиш че въпреки че на брошурата са пак 3.2, на -10 имат над 3КВт. Което се сещаш че е друга бира. Логиката предполагам е ясна - никога няма да ти трябват 3.2Квт при +7 външна, а точно при -10 или -15 ти трябва най-много мощност.

В тази връзка не е лошо да гледаш енергийния клас, и то при отопление - технотата гледат да слагат А-тата за охлаждане че са по-високи, ти гледай A-та за режим отопление. Това е еквивалентно на SCOP параметъра. Според някой той е "изкуствен", но аз не мисля така. Стария COP показва ефективността при +7 градуса. Новия SCOP отчита това че климатикът ще работи на отопление от есента да пролетта. През това време ще има +10, +5, 0, -5, -10, -20 и малко -30. Има си статистики за европата (пак са на три зони, ние сме в най-студената) за това колко часа в годината температурата е +10, колко часа е 0, колко е -20, и колко (минути-средногодишно) е -30.
Съответно за смятане на SCOP се взема COP-a при +7, 0, -7, -15 и т.н. и се скалира според броя часове. Ама това не е всичко - методиката допълва още че ще се вземе COP-a при +7, но не когато климатика изкарва 3.2Квт (при +7 никога няма да се натовари на 3.2Квт). Вземат се данните при частично натоварване, примерно за +7 се вземат при 20%, за 0 градуса при 50%, за -10 при 100% или нещо подобно.
Така се вижда една съвсем различна картинка - може даден модел да се справя чудесно на +7, но поради малки топлообменици например да кляка здраво на по-ниски температури. Накрая SCOP-а отчита тия неща и можеш да му вярваш.

Ако говорим за модели - шири се мнението че Fujitsu/Fuji в тоя клас са разумен и проверен избор. По-шумни са (реално са downsized - по-слаб компресор и обменници) и при максимално натоварване развъртат компресора на 300% от номиналните му обороти, което звучи кошмарно от гледна точка на надеждност, но учудващо карат доста години. Може би по-бързо се износват и им падат параметрите, но поне не се трошат.

Другите скрити лимонки са LG - имат модели които държат 80-90% от номиналната си мощност на отопление при -10, често ги има с 5 години пълна гаранция след разни регистрации. Имат и откровено лоши модели, но на 1100-1200лв ще намериш добър модел. При тях не ми харесва че нямат "автоматичен" режим на вентилатора - вместо него има някакъв "бриз" или нещо такова което сменя скоростите малко случайно. Но пък по спецификации и реални отзиви са едни от най-тихите вътре.

Откъм размер - ако говорим за нещо като двустаен апартамент, най-честия избор е 12-ка за голямата стая +9-ка за малката. Някой слагат 12+12, но по-нагоре е безсмислено - имай предвид че на повечето фирми разликата между 9 и 12 е само скоростта на вентилаторите. Това значи че 12-ката е винаги по-шумна. От друга страна малко запас помага климатика да се обледенява толкова лесно. Но откъм лед най-сигурното е външните тела да са ти достъпни за да можеш да ги почерпиш по една кофа чай от бойлера ако замръзнат.

Нед Юли 17, 2016 12:37 pm
Профил

Bongo, все пак и квадратура да беше споменал...
В детската - около 12 кв, съм сложил 12 Деу, мисля че е е добре.
В хола - около 20 кв - някакъв Хитачи май беше - 12 , ама е малък - лятос отваряме да разхлажда и към коридора и ме кара да си мисля че е малък.
Гледам в Технополис Деу 12 за 729лв с монтажа , според мене си е добре за детската.
Колкото и да е проветриво - в тая жега си иска мощност- та за хола ти - ти си знаеш.

Нед Юли 17, 2016 1:51 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
.......

Мдам, яка писанка.
Хубавото на техническия полис е, че дават сезонните коефициенти, клас Ах, мощности, децибели и др., стига да са верни, че от пръв поглед открих леки противоречия, но за ориентация става.
Аз при -10 градуса ще си паля парното, но при -3 едва ли. Излиза, че и 2кВт ми стигат, ама да ги има качествени.
Значи: гаранция, коефициенти, умно размразяване и духане.

Плазма филтъра го гуглосах, оказа се добре познато старо което отдавна се канех да си правя в отделен модул. Но ако се чупи непрекъснато в климатика...?

@ stefan63 Моята кубатура е подобна, но уцелих апартамент :prayer: , освен това чакам бате Бойко да го санира, ако не - догодина аз. Затова дадох реотанската мощност 700Вт и 1200Вт, пък в голямото студ ще паля печката с един голям глинен гювеч във фурната :-D

Спам: тъкмо изкопах, че иначе орязаната ми и кофти клавиатурка имала ударено Ѝ, бе! ЍЙ, ѝй :mrgreen:

Edit: Какво е "Автоматичен рестарт", размразяване или че не блокирва?

Нед Юли 17, 2016 2:04 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
...Другите скрити лимонки са LG - имат модели които държат 80-90% от номиналната си мощност на отопление при -10, често ги има с 5 години пълна гаранция след разни регистрации. Имат и откровено лоши модели, но на 1100-1200лв ще намериш добър модел. При тях не ми харесва че нямат "автоматичен" режим на вентилатора - вместо него има някакъв "бриз" или нещо такова което сменя скоростите малко случайно. Но пък по спецификации и реални отзиви са едни от най-тихите вътре...

Преди време имах техен, инверторен. Явно беше от първите им инверторни - не можеше да бачка в непрекъснат режим, при никакви околни условия. Това е и единствения климатик с явни софтуерни бъгове. Виж, като хладилна техника нямах забележки. Успявал е да стопли или охлади при всякакви условия. Алгоритъмът му за обезскрежаване беше не лош, и се поддържаше в доста "чист" вид - никога не съм го виждал във вид на буца лед. Като шум на вътрешно и особено на външното тяло, спадаше в графата "по-добре да не притежаваш". :D
Няколко пъти дефектира PFC на външното тяло. Добре че не ми се налага да използвам "външни" услуги за подобни дефекти, че като се сетя колко разбират от електроника тия които се занимават с климатици...

Та, не знам какви са актуалните им модели, но аз си имам едно наум.

Нед Юли 17, 2016 8:46 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:

Edit: Какво е "Автоматичен рестарт", размразяване или че не блокирва?

Автоматичен рестарт значи че ако е имало спиране на тока, климатика ще тръгне сам пак със зададените параметри. В противен случай ще трябва да си го пускаш сам, което в някои ситуации е досадно или дори абсолютно неприемливо. Повечето климатици имат, не се сещам да съм виждал обява за такъв дето няма.

Хубаво е да видиш таймера какви функции има и дали изобщо има таймер. Аз бих ползвал много яко таймер ако този в квартирата имаше такъв като света. Повечето дайкини май са със седмичен таймер и можеш да програмираш до 4 събития за всеки ден от седмицата (включително и температура). А най-простите са просто задаваш след колко часа да се включи или изключи (само едното от двете).

ЕДИТ:

И още нещо - като купуваш питай дали фирмата има собствени техници. Да не се получи като мене, дето уж отидох в една фирма дойдоха техници от друга фирма, дето дори не се занимават с климатична техника... Дори инструменти нямаха... Пробиваха дупки с ПИРОН! Сега заради разни финансови ограничения много от фирмите предпочитат да не държат техници на заплата, ами си ги викат като има случай. И става едно мазало... Добре че си бях открил повредата сам, и трябваше просто някой идиот да се надвеси от прозореца да смени термозащитата.

Пон Юли 18, 2016 5:51 pm
Профил

velio написа:
Пробиваха дупки с ПИРОН!

Ужас... Аз му казах на Бонго да си проучи местните апапи, щото дори и с правилните инструменти често монтажниците са си мърлячи и следват куп проблеми от неправилно отводняваме, изолация дето след 1-2 сензона се разпада, липса на маслен трап (когато е необходим) и все такива весели неща дето ги разбираш след време.
Въпреки, че технически монтажът е почти фасулска работа има много подробнисти и е добре техниците да са тертиплии хора. Примерно тръбния път се транспортира и съхранява затапен. Реже се и веднага пак се затапва и при всички процедури, осбено прекарването през дупките в стената трябва да е затапен. Иначе влизат боклуци и после компресорът бил с фабричен дефект....

Пон Юли 18, 2016 8:15 pm
Профил
Аватар

От местните апапи съм избрал двама: техническия полис или едни други с по-профи ориентация, но и на домашно не отказват.
Остава да ми остане време да ги поканя....

Пон Юли 18, 2016 9:06 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

http://vimax.bg/image/map/bulgaria-map2.png
Тези ми монтираха климатик, дето не е купен от тях, в едно село, дето го няма на картата, удариха и прахосмукачка на стаята после... И не, не е реклама, ми си е баси и реалността. Платих им пътни, монтаж и им дадох и пеесе лева да се почерпят, щото ме накефиха - да пият по кафе. Носят си везни за фреона, вакуумпомпа, и всички други натурии.

Вто Юли 19, 2016 8:57 pm
Профил
Аватар

After_Dark написа:
.......

=D> =D> =D>
Мии то и в гръчко така работеха колегите. Другото е шарлатанство.

Вто Юли 19, 2016 9:11 pm
Профил

After_Dark написа:
http://vimax.bg/image/map/bulgaria-map2.png
Тези ми монтираха климатик, дето не е купен от тях, в едно село, дето го няма на картата, удариха и прахосмукачка на стаята после... И не, не е реклама, ми си е баси и реалността. Платих им пътни, монтаж и им дадох и пеесе лева да се почерпят, щото ме накефиха - да пият по кафе. Носят си везни за фреона, вакуумпомпа, и всички други натурии.

Зависи в коя част на България и на кой екип си попаднал. Аз от същите в моя край не останах доволен. Бързат, карат ги да правят по 5 монтажа на ден сигурно, и претупват нещата. После същия климатик го местих в друга стая и викнах един образ дето е малко 'one man show' и трябва да ходиш 1-2 пъти да се уговаряте, но после като дойде работи много бавно и спокойно и си изпипа нещата.

Сря Юли 20, 2016 12:00 pm
Профил
Аватар

Ходих до магазина и... ново двайсе: титанов филтър, пък аз се бях спрял на плазмен.
На хартия титановият е много по-добър, но на практика? Хаби/чупи ли се?

Както се очакваше, работата на консултант-продавача е да ми пробута по-невървежното.

Съб Юли 30, 2016 1:44 pm
Профил

И от къв чеп титанов? С какво титана е толкова добър за филтри?

Съб Юли 30, 2016 1:52 pm
Профил
Аватар

Първият попаднал ми линк: http://www.explainthatstuff.com/how-pho ... -work.html , а тези, новите, са с наночастици.
Май ултравиолетовите ламБи се хабяха и струваха доста?

Съб Юли 30, 2016 2:39 pm
Профил

Хммм абе не знам... Чисто механични филтри има отдавна, но са скъпи, може да е нещо на нано технология но пак от какъв зор титан...

Съб Юли 30, 2016 2:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща