Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Чуденка за конектори и кабели 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Чуденка за конектори и кабели
От няколко дни ровя из сайтове и търся подходящи конектори и кабели и не мога да се спра на нищо конкретно...

Постановката е следната: в кутията на устройството, което правя ще има две платки разположени на малко разстояние една от друга и под ъгъл 90 градуса една спрямо друга. Броя на пиновете, които са ми необходими като минимум е 16, но е хубаво захранването и масата да са на няколко пина - стават да кажем 18 или 20. Конекторите трябва да са такива, които не могат да се измъкнат самички от удар, падане, почукване и т.н. Най-важното изискване е кабелчето да може да се купи готово, а не да трябва аз да го кримпвам или запоявам!

Варианта с разделянето на конектора на два отделни също ме устройва.

Има ли такова нещо (комбинация на конектори за платка с готов кабел между тях)? Какво ползвате вие когато ви е необходима надежност?

Вто Юни 07, 2016 10:00 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Чуденка за конектори и кабели
FFC кабел с конектори от двете страни? В Комет има някакви, във Фарнел има разнообразие. Има с различна стъпка и ширина (токоносимост) на пътеките.
Освен захранването, другите сигнали имат ли някакви изисквания - честоти, диференциални или подобни?

Вто Юни 07, 2016 10:13 am
Профил

Не - всички сигнали са нискочестотни. Захранването е най-много 200 mA

Вто Юни 07, 2016 10:16 am
Профил
Аватар

и ако няма да се разглобява - да ги залееш с нещо, топъл силикон или нещо друго.

Вто Юни 07, 2016 10:52 am
Профил

Има и друго - в някой случаи е важно при големи ускорения (удари) не просто да не се извади конектора, но и електрическата връзка да остане стабилна. Това е трудно с пружиниращи контакти и ако имаш това условие ще трябва да мислиш други хитрини (може би спойка).
За още по-сигурно може да си направиш flexible платки с връзка между тях - тогава връзката е неразглобяема но позволява да си ги сгънеш при монтирането. Става доволно здраво, можеш да си проектираш произволен layout на свръзката. Но е скъпо.

Вто Юни 07, 2016 11:29 am
Профил
Аватар

моя съвет е да не разчиташ на куплунги, а да сложиш някое витнче

Вто Юни 07, 2016 11:41 am
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
...удар, падане, почукване ...

Тези въздействия си имат съответните параметри и стойности. В повечето случаи лентов кабел с неговите съединитери ще свърши работа.
Например, батерия, свързана към платката със съединител като този http://i.ebayimg.com/images/g/ZRgAAOxyzfNRyTgG/s-l300.jpg.
Издържа 10 падания от 1м върху теракот и 500 + 500 tumbling barrel tests (от половин метър с междинна и крайна проверка на функционирането).
Ако ще имаш по-сериозни механични натоварвания, може да се окаже, че трябва да преосмислиш цялостната конструкция.

Последна промяна Desert Leo на Вто Юни 07, 2016 12:27 pm, променена общо 1 път

Вто Юни 07, 2016 12:15 pm
Профил
Аватар

Мойте 5 стинки -

board to board конекторите на растер 2.54 са много здрави. Поне тия на Samtec, май тигров нокът ли, тигров зъб ли... Незнам какви са ти платките и какви ускорения искаш да понесеш, но за пример ще ти дам, че аз имам две платки, хванати на 2x15 през такъв Samtec и съм сигурен, че даже и да им набия шут и 10 метра полет няма да ги разкачат. По скоро ще се изкъртят платките. Знам че като ги хвана една за друга, после за да ги откача прилагам зверско усилие.

Та въпроса е какво значи - платките да са близо. Ако са на разстояние точно един такъв конектор, аз бих ги хванал така. Зора е, че това след това е един монолитен модул и трябва и в кутията да се прикрепят като такъв, демек нямаш право на вариация между двете както би било с кабел.

https://www.samtec.com/connectors/stand ... d-to-board

За справка разликата в силата която трябва да приложа на Самтека и на Цвилукс "заместител" е поне 3 към 1. Ония тигровите наиситина държат зверски.

Иначе имаш готови кримпнати IDC кабели/конектори (3M май правеха), те имат и вариант за платка с лок система.

http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/e ... 216&rt=rud

Пак става ужасно здраво, но цената вече е сериозна, ако търсиш готови. Но зависи от бройката, да си ги кримпваш сам е доста лесно и не ти трябват особенни тулове (аз го правя само с менгеменце). За под 100 броя е на сметка да си ги нащракаш сам, 3-4 часа работа е.

Въобще не мисля, че конектора ти е проблем по отношение на ускоренията. Реално много по-вероятно е да ти се откачи спойка, отколкото да се откопчее 2.54мм конектор, от какъвто и да е тип. Те по дефиниция носят ампери, което предполага здрав контакт по дизаин. 16 пера е на 2.54мм е много здраво съединение, особенно ако минеш на 2 реда.

Последна промяна Цецо на Вто Юни 07, 2016 12:28 pm, променена общо 3 пъти

Вто Юни 07, 2016 12:23 pm
Профил ICQ
Аватар

по TUV всеки домакински уред от рода на ютия, трябва да издържа 10 падания от 80см и (1) да функционира; (2) да не става опасен - прегряване, оголени кабели и т.н.

за "почукване" и "удар" не знам каква е нормата. зависи с какво почукваш.

Вто Юни 07, 2016 12:25 pm
Профил

През този конектор ще минава захранване от едната към другата платка. Кабела за захранване на първата във веригата ще е на друг конектор (най-вероятно като този на картинката на Desert Leo).

За ударите - не се очакват никакви сериозни удари и/или вибрации. Просто не ми се иска конектора да е такъв, че ако случайно кутийката бъде изпусната и падне на твърдо - да спре да работи заради изваден конектор.

За сега най- ми допадат FFC кабелите и конекторите :)

Вто Юни 07, 2016 1:08 pm
Профил
Аватар

Не е толкова лесно да се извади съединител при падана след изпускане, а и зависи от разположението на съединителя спрямо посоката на удара и неговата маса. Слагай каквото ти хареса...

Вто Юни 07, 2016 1:45 pm
Профил

това е така ако имаш кабел на съединителят, ако са две платки директно става доста по-сложно и трудно, та според мен си стой на разделени платки каквато ти е идеята, не споделям виждането на Цецо да разчиташ на твърдо закрепени конектори, казвам го от опит, особенно ако пък имаш и тежки компоненти по платките.

Сря Юни 08, 2016 12:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]