Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
timt написа:
П.П. да спомена че някой Осаки перката се следи и ако там е проблема след завъртане спира и не пуска компресора. Погледни колко кабела са от перката, ако има повече от 3 значи може и там да ти е проблема. Като инфо, след щракване на релето трябва да щракне вентила.

Ти май не видя по-горе картинките - обяснявам - проца казва да се включи релето. Обаче ULM-a не ибава и се ослушва... От там насетне няма смисъл да гледам каквото и да е.

Най-вероятно съм попаднал на менте. Може и да не е менте, а клонинг на новите ту-шиби дето са с DMOS вместо дарлингтон. Дефакто може и да няма проблем, защото аз тествам на бюрото и го захранвам с по-ниско напрежение и с токова защита и в резултат рампа на захранването е 30-40ms. И от там явно се получава latchup на клампите и ULM-a престава да работи... При всички случаи това не е дарлингтон, няма ги и съпротивленията към маса. А пък те от 8-те драйвера се ползват само 3 или 4, другите са ги оставили хвърчащи. Затова предпочитам да сложа оригиналдъ чеп... а не такъв с надпис "china".

Пон Фев 01, 2016 7:02 pm
Профил
Аватар

Тоя ULN да не е SMD? В сервиза ми беше писнало от тях, DIP повреден нямаше. Повредения канал го замествах с резистор, транзистор и диод (ако няма външен такъв) и нямах нито една повторна повреда.

П.С.: гледах базовия ток да е около милиампер, а транзистора с по-големичко бета. Запушва се надеждно защото проца не е TTL.

Пон Фев 01, 2016 7:23 pm
Профил

не е smd... ето го (не купувайте такайски):
Прикачени файлове:
ac5.jpg
ac5.jpg [ 78.76 KiB | Прегледано 1267 пъти ]

Пон Фев 01, 2016 7:26 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Може да си е наред интегралата, но нещо друго да я гори. Пробвай да спаралелиш с някой от излишните драйвери ( по даташит е допустимо).

Пон Фев 01, 2016 7:55 pm
Профил
Аватар

По-скоро външен обратен диод.

Пон Фев 01, 2016 8:02 pm
Профил

4040 написа:
Може да си е наред интегралата, но нещо друго да я гори. Пробвай да спаралелиш с някой от излишните драйвери ( по даташит е допустимо).

Както казах тя работи в известен смисъл... но не като ULM2803 a по-скоро като TD-нещо си 8003 (не помня новата DMOS).

Не мисля че съм "изпарил" пулдауните на всички входове с поялника, нито че един нормален дарлингтон може да се държи така както се държи тоя чеп (както и да го изгориш) ;-)

Пон Фев 01, 2016 9:12 pm
Профил
Аватар

Като казваш ,че има излишни драйвери, виж дали не може да се сложи ULN2003 (ако не се ползва точно първия). По-евтина е и шанса да я ментосват е минимален, само дето е със 7 драйвера.
Драйверите имат обща маса , така че ако там прекъсне, няма да се вижда нищо по входовете, но евентуално трябва да се хваща прехода Б-К на вх/изх. Какъв е очаквания ток на драйвера?

Пон Фев 01, 2016 9:32 pm
Профил

4040 написа:
Драйверите имат обща маса , така че ако там прекъсне, няма да се вижда нищо по входовете, но евентуално трябва да се хваща прехода Б-К на вх/изх.

Ако масата е прекъсната няма да работи, както и да е... В сайта на Комет пишеше че имат чепове произведени от ST, поръчах си ги и наистина дойдоха ST-та и изненада - имат си всичко както си пише на чаршафите ;-)
Даже и климатикът тръгна... не забелязвам проблеми (засега), ще видим че timt нещо ме плаши с тия релета ;-)

Сря Фев 03, 2016 2:27 pm
Профил

Ко да те плаша, просто 20 години се занимавам с такива нещица.
Браво за климатика, не съм попадал на фалшив драйвер до сега. Може и да съм извадил късмет.

Сря Фев 03, 2016 3:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6