|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 EMI и RGB ледове
Някой да си е играл да експериментира кой е най-ефикасният метод за борба с EMI при управление на RGB ленти ? Имам два типа RGB, едната е цифрова лента, там проблема е единствено със захранващите проводници, т.е. +/- тъй като комутацията става в самите ледове, съответно филтрирането там е лесно и ясно. Обаче имам и аналогова RGB, т.е. диоди с общ анаод или катод и комутацията е далеч от тях, често има 1-1.5 м проводник помежду им. Като цяло не се планира да са с голяма мощност но това никой не го знае. Друг проблем е че се прави универсално и за двата типа ленти, и изхода ми е пуш-пул и без проблем дава 8 A а мосфета го драйвам както си требе, т.е. стръмни фронтове. Едното което си мисля е да се екранира кабела, но това влачи оскъпяване. Друго което също съм мислел да изпозлвам усукани двойки, но пък кабела става с много жила, и пак не се решава проблема. Мисля за common mode choke, но пък имам 3 канала, по 3 /RGB/ .... дори и чисто физически почвам да изпитвам притеснения. Някакви други идеи, нещо изпитано, в смисъл мерено, минавало EMI ... верно че всичко това живее в метален кабинет но това това не ме прави много щастлив.... ясно е че проба и мерене му е майката но нямам подходяща апаратура, та преди меренето акомога да съм по подготвен няма да е лошо.
п.а. не бях и далеч от мисълта да скапя фронтовете та да са по полегати ... ама ще почнат да ми греят мижавите мосфетчета.
|
| Съб Ное 07, 2015 2:16 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: EMI и RGB ледове
Тони, аз правя сега едни неща с такива ленти , но няма да минавам emi, обаче не мисля че ще има грижи, щото pwm е много нисък - само около 160 херца. Регулаторите на алтернаторите са с такъв pwm и досега никога не съм имал грижи въпреки, че комутираме до 40 ампера. Недей да правиш фронтовете обаче много стръмни щото тогава има грижи. Например при нас като фронта е под 5микросекунди и излъчва, като си поиграя с гейтовото съпртивление и го вдигна на 10 микросекунди няма грижи. Честотата е малка и 10 микросекунди не са никаква гижа и дават доста мазен полегат фронт.
|
| Съб Ное 07, 2015 4:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да така и ще направя, отделно мисля да предвидя място за по еидн дросел на изхода ама с него е малко .. бамбашка работата :Д. Аз заради пушпула съм сложил едни драйвери на мосфетите иначе ако се драйваше директно от проца фронта сам щеше да си стане мазен, ама тоя драйвер много корав  Е ще предвидим и екранирани кабели ама с по тъничко екранче. Мен не ми е толкова като ни мерят, но тоя кабел върви в кабелна форма с други които са цифрови входове, че и почти по цялата дължина са заедно, да не вземе да ошашква входовете, а там не мога нищо да меня, всичко е даденост.
|
| Съб Ное 07, 2015 6:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, много е ниска честотата - не ти трябват никакви дросели. На EMI-я мерат от от 100кHz и сматай какви хармоници трябва да имаш, за да излъчваш. Ако нещо излиза ще е само от фронтовете и като замазниш до към 10 микросекунди и ще си пушка.
|
| Съб Ное 07, 2015 6:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бе аз имах проблем с един стъпков двигател... на 50-100MHz се виждаше чудесно, над 800 също имаше едни игли. та човек не знае, докато не настъпи мотиката.
тони, това се вижда лесно, ако имаш спектрален анализатор под ръка. ако нямаш - обади се на приятел.
|
| Съб Ное 07, 2015 7:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, на 100 и 800 МХз да видиш стъпков двигател трябва бая голяма мотика да си настъпал  .
|
| Съб Ное 07, 2015 7:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мотики всякакви, то и тая цифровата не е стока, ама там само захранване нищо специално, иначе зради ключовете по диодите ако занеш каква картинка е без филтриране ... лед досега никога не съм гледал, никога не съм и пускал с по няколко м кабел, или по скоро съм ама не са ме интересували смущенията. Но съм клатил стъпкови с по дълги кабели, и тъй като мотора си беше бая як нямаше ни как фронт да му заобля, ни да го филтрирам смислено, EMI си мина, но ако близо до кабела имаш неекранирани сигнални кабели ти разказва играта, не помня какво минаваше, някакви гадни капацитивни сензори бяха, високо импедансни направо щастие. Тогава екранирах и двата, и на двигателя и на сензора, той на сензора си беше екраниран ама не му беше вързан екрана никъде в бързината  . Сега нямам нищо високоомно, ама все пак да е помислено .. иначе мотиките .. ей сега настъпих една, даже не разбрах коя но чисто новата ми инсталация на 7-ца се спомина .... тие ледове се отлагат с няколко часа.
|
| Съб Ное 07, 2015 8:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
обикновен двигател, нищо особено. моето устройство е прибавка към готов механизъм и като се мерех себе си всичко беше цветя и рози. като отидохме при панталейката със сглобеното изделие и се появиха едни гребени, който на виското отгоре се разхождаха по честота. бях доста озадачен, но при домашно мерене наистина се виждаше "яко" лъчение.
колко е яко, е друг въпрос. окончателната картина от професора след нормализация беше почти 40dBu/m, ама то при него всичко е в условни единици. ноис-флора например е на +10dBu/m...
дали ще се вижда? ще се вижда. дали ще пречи? проба му е майката. дали ще е в нормата? американска му работа. ако някой от конкурентите на тони реши, че е заплаха, ще му спретнат едно скандалче ала VW.
|
| Съб Ное 07, 2015 8:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
пепел ти на устата ... не може да не е в нормите, ако лъчи иначе става лошо, но мен по не ме притеснява дали ще лъчи навън, все пак изделието е зад 2 мм ламарина, но и вътре не е малко, пък не съм гледал дали не мерят и самите модули вътре ... не би трябвало въпреки че често се инсталира търд парти хардуер.
п.с. мотиката с бозата става със все по дебела и твърда дръжка и започна да се настъпва сама .... нещата отиват на нова инсталация.
|
| Съб Ное 07, 2015 9:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, в Америка сертификацията за не радио устройства не е задължителна - само ако иска клиента. Така че на Тони конкуренцията не може да го барне с пръст  .
|
| Съб Ное 07, 2015 10:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ама лабораторията която сертифицира продукта го иска 
|
| Съб Ное 07, 2015 10:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Сертифицира го по какво?
|
| Съб Ное 07, 2015 11:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .. виж лични.
|
| Нед Ное 08, 2015 12:55 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
И аз останах като втрещен като колегите ми казаха, че сме настъпали мотиката... Така и не разбрах какво може да бръмчи на толкова високи честоти в един стъпков.. При това си играх да го управлявам с DAC, синусоидката ми е от 512 микростъпки и на скоп изглежда гладка като слънце. Верно чопъра щрака, но на много по-ниски честоти пък и има филтри и специално са го мерили и според Пантелеев не идвало от платката. Да де, ама как става тая работа след като по жицата тока е с толкова мазна форма идея си нямам.
|
| Нед Ное 08, 2015 10:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Кой го знае Пантелейката какво е мерил  .
|
| Нед Ное 08, 2015 11:01 pm |
|
|