Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Фев 15, 2025 11:57 pm
Връзка м/у кандела и ватове
Автор |
Съобщение |
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
PWM на MCU с токов датчик. мялък резистор трябва да свърши работа (предполагам не става въпрос за ампери) и някакво ОУ.
вместо стабилизация по напрежение, правиш стабилизация по ток (то за теб пак ще е напрежение).
PWM трябва да работи на голяма честота (>400kHZ). индуктивността става малка (10-15uH) и КПД ще докараш поне 80% от раз.
а и разни глезотии за окото можеш да сложиш - плавно палене/гаснене, мерене на околна осветеност (с фото диод) и др.
подходящо MCU e AVR-Tiny - неговия PWM има вътрешен множител и може да се клочи с 64MHz
|
Съб Яну 28, 2006 10:13 am |
|
 |
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 12:58 pm Мнения: 4583 Местоположение: US
|
Дедо, вижда ми се сложно да слагам професор за тая работа. Мисля да изпробвам с класически импулсен стабилизатор на напрежение, от рода на LM257x,MC34063 или LM3578. На изхода спрямо маса резистор, който да ми определи тока, а между масата и минуса на Uin слагам светодиодите. По същия начин както при преправянето на линеен стабилизатор на напрежение към генератор на постоянен ток. За да не пече резистора, стабилизатора на напрежение ще стабилизира за ниско изходно напрежение, примерно 3V. Светодиодите мисля да са 51 бр., на 17 клона по 3 броя, което ще рече 340mA ток за генератора на ток (по 20mA на клон)
Видях в сайта на PowerInt че с Top Switch имат няколко схеми на свързване на различни топове за PFC & захранване за LED-ове. Чудя се дали пък оттам да не преработя нещо, ама пък трябва трансформатори да навивам...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Съб Яну 28, 2006 2:27 pm |
|
 |
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm Мнения: 5129 Местоположение: София
|
С ТОП ще захранваш направо от мрежата. Btw, какво стана с готовите трансформатори от Комет. Беше писал, че ще внасят такива.
А с LED дежурно осветление ще стане и няма опасност да ритнеш котката, ако тръгнеш през нощта за WC.
За главно осветление - не знам. Осветеност ще постигнеш с доста светодиоди и не се знае дали ще си струва.
Все пак може да се сметне предварително. Казват, че е нормално за стая осветеност от 100 лукса, но за четене стигат 30-50. При пълнолуние осветеността била към 0.2 лукса.
|
Съб Яну 28, 2006 3:24 pm |
|
 |
¶
|
Обадих се преди време да ги питам, отговориха ми, че все още трупат от редовните им клиенти данни, за да знаят кои точно модели ще са най-търсени и да внесат количества от тях за склад. Същевремнно от тези които са обявени в ценовата им листа всеки може да си поръча, но ще трябва да изчака около месец преди да им го доставят.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Съб Яну 28, 2006 5:52 pm |
|
 |
WDW
Ранг: Популярен
|
За сега още не съм попадал на източник,който да дава по-мека и по-приятна светлина от лампата с нажежаема жичка!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
Вто Яну 31, 2006 11:28 pm |
|
 |
¶
|
Много е китайска тази светлина  , особено ако трябва вечер да човъркаш и запояваш платки с SMD елементи, няма по добра от луминисцентната лампа с електронен баласт.
|
Сря Фев 01, 2006 12:13 am |
|
 |
WDW
Ранг: Популярен
|
Е чак да е китайска ?  Аз също работя с луминисцентна,но задължително настолната ми е с жичка! По-мека е светлината !
А доколкото имам спомени,някъде ми се въртяха едни лекции,в които се определяше именно светлината на работното място! Мерехме един куп светлинни параметри! Основното, което съм запомнил е че тъмно не е хубаво, но и много светло също не е добре !!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
Сря Фев 01, 2006 3:29 pm |
|
 |
¶
|
Говорим за приблизително еднаква интензивност и при двата вида.
Дължината на вълната на луминисцентната лампа е по-близко до дневната светлина, отколкото лампите с нажежаема жичка. Въпросът понякога опира до субективното усещане на отделния индивид. Лампата с нажежаема жичка има и един голям недостатък: през лятото настолната лампа може да те свари, особено ако навън е > 30 градуса, докато луминисцентната не пече и е около 2 пъти по-икономична и има по-дълъг живот. Със бели светодиоди се постига почти същата дължина на вълната. До 1-2г. ще започнат масово да се продават лампи със светодиоди и надали някой ще използва луминисцентни и/или с нажежаема жичка.
|
Сря Фев 01, 2006 9:57 pm |
|
|